Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

-> gutekbull

"RAM 2GB bo chcę postawić BitTorrenta na noc ;-)"

Ke? Ja zaczynałem z torrentami na 160MB ramu i nie miałem absolutnie żadnych problemów.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Coyote2,

bardzo mi się Twój pomysł podoba. Czy Mac mini ma optyczne wyjście audio?

Robiłem testy z Macbook'iem mojej żony i naprawdę było całkiem nieźle. Tak więc zmierzam w tym kierunku.

Spróbuj na innym kompie. EAC powinien sobie dać radę, ale napęd może się poddawać. Ja kiedyś na nagrywarce LG miałem trochę problemów z płytkami Copy Controlled, a po przesiadce na Szajsunga wszystko się zgrywało bez zająknięcia.

-> gutekbull

Jeśli płyta jest Copy Control i pozwoliłeś, żeby Windows ją "zautostartował", to niestety masz pecha. Bo już w tym momencie zaczyna działać zabezpieczenie i EAC głupieje.

Dlatego u siebie mam wyłączone wszystkie możliwe autostarty i nie miałem nigdy problemu ze zrzutką płyty CC na dysk.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Coyote2, 23 Kwi 2008, 12:56

>Tak się zastanawiam czy nie warto pociągnąć zarzuconego kilka stron wcześniej przez kogoś pomysłu.

>A może by tak MacMini?

>

>Plan i koszty:

>

>- Mac Mini Core Duo (lub Core 2 Duo) - 1200-1500zł

>

>- Zewnętrzny dysk twardy na FireWire lub USB w zależności od pojemności. 1000CD w kompresji

>bezstratnej zmieści się na 500GB. Jeśli ma być ładnie, w salonie, to na przykład:

>-- taki LaCie (

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>)

>lub

>-- taki (

>

Ukryta Zawartość

>) - 650zł.

>

>- Do tego jakiś mały monitor (jeśli tylko do odtwarzania muzyki) lub większy monitor albo podłączyć

>do telewizora jeśli także do multimediów. Chociażby coś takiego:

>--

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 650zł.

>

>Koszty:

>Mak - 1500zł

>Dysk - 650zł

>Monitor - 650zł

>--------------

>Razem: 2800zł

>

>

>I nie dość, że mamy świetny serwer muzyczny, to jeszcze pełnoprawny komputer (akurat używam Maka

>więc w moim przeświadczeniu lepszy od PC. Ale co ważne w tym zastosowaniu to: szybki i stabilny jak

>skała). Przez co żadnego kombinowania że przy reinstalacji (nieznane większości makowców słowo)

>trzeba od nowa muzykę przegrywać. Pliki można zgrywać bezpośrednio na dysk (bo przecież Mak ma

>napęd), nie trzeba nic przez sieć przenosić. Sprzęt budzi się w 2-3sekundy, także nie trzeba długo

>czekać zanim odtworzymy muzykę.

>No i są możliwości zmiany - np. dokupienia drugiego dysku, zewnętrzenej karty dźwiękowej jeśli komuś

>nie bardzo pasuje ta w Maku i jego wyjście np. optyczne do ew. zewnętrzenego DACa.

>

>No i Mak ma pilota w zestawie. I iTunes, który jest świetnym odtwarzaczem. A jeśli ma jeszcze

>ładniej i mniej komputerowo to wszystko wyglądać, to na Maku jest jeszcze FrontRow dostępny pod

>pilotem (także żadna klawiatura ani myszka nie będzie potrzebna na co dzień, bo komputer można

>budzić, usypiać i korzystać z multimediów przy użyciu samego pilota). A FrontRow w akcji wygląda

>mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

>

>Pozdrawiam :)

>To, co powyżej napisałem to mój plan na przyszłość. Może się sprawdzi. :)

no tak, ale jak radzi sobie taki iTunes czy FrontRow (lub inny program dostępny na Mac OS X) z odtwarzaniem plików w formacie bezstratnym FLAC, APE, WV, WAV, co ze wsparciem dla playlisty CUE??

PS Czy karta dźwiękowa w Mac Mini to przypadkiem nie jakiś tani budżet?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zabytkowe DELLe biurowe to na niemiecką wystawkę raczej, wolne, gorące i potrafią już nieźle wyć.

Obudowy Antec serii SNK te większe - Middle Tower są natomiast przemyślane konstrukcyjnie ale z blachy jak papier. Nie umywa się to do Chiefteca (np. najmniejszej serii middle towerów Mesh). Oczywiście z Anteca przy pewnym wysiłku da się zrobić budkę która nie dzwoni i nie brzęczy. Seria ta ma również bardzo audiofilski wygląd, a wersja mini tower (na płyty mikroATX) ma chyba nawet żebrowaną pokrywę górną wiec zasilacze bezwentylatorowe powinny się w niej czuć dobrze (ja bym jednak takiego nie polecał - lepiej mieć tam jeden duży wiatrak w zasilaczu - taki w sam raz na upalne lato).Taka buda kosztuje mniej niż 400PLN do tego płyta główna z grafika za 150 procesor za 250 pamięci za 200... Za 800PLN i jest platforma do założenia prawie dowolnej wielkości dysków i karty dźwiękowej. Monitor i klawiaturę da się kupić za 600.

Tak jak pisałem już kiedyś za 2,5tys. Można złożyć maszynę do muzyki na nowych częściach która leje patefony na zabytkowe CD w tej cenie, a jest przy tym bardziej funkcjonalna.

Oczywiście to samo można złożyć na używanych częściach za 150 złotych, dodając jak najnowocześniejszą kartę i jak największe dyski i zamknąć się w cenie 1tys.PLN za całość. I to też jest bardzo budujące że dobry dźwięk staje się dostępny dla każdego.

PS. A za 5tysięcy to już ma latać i guziki przyszywać ;)

Qubric>

Z Twojego postu niektórzy mogli by wysnuć wniosek, że trzeba coś poprawiać w budach Antec by nie brzęczało i nie dzwoniło. Wprawdzie nie miałem styczności z nową serią NSK, ale podobnie jak większość modeli tej firmy była tworzona również z myślą o entuzjastach ciszy, więc nie sądzę by tego typu problemy występowały (dobre recenzje na SPCR to nie przypadek). Nie są to drogie budy (w dodatku z niezłymi zasilaczami), więc pewne kompromisy musiały mieć miejsce. Na niektórych polach postawiono na proste i sprawdzone rozwiązania (mogące wydać się nawet archaiczne), więcej inwencji wkładając w rozwiązania mające zapewnić skuteczną wentylację przy zachowaniu jak najniższego poziomu hałasu.

Jak dla mnie najciekawszy, najlepiej dopracowany model tej serii to NSK2480 (mATX).

Skoro nie miałeś styczności to przynajmniej miej świadomość, że recenzje można sobie w buty włożyć.

Sprawdzałem NSK 4400 i składałem 4000. Jedyne co w nich jest dobre to cena (i niezły zasilacz klasy najdroższych Modecomów - w budzie szerszej od Modecoma w której mieści się 12cm wiatrak). Przemyślane rozwiania, instalacja zasilacza od góry po zdjęciu górnej ściany i miejsce na przewody, HDD na prostych podkładkach gumowych (za to się mogą mocniej grzać i nie wiem dlaczego nie mają połączenia z masą obudowy, co jest zapewnione praktycznie przy każdym coolerze do HDD jaki widziałem).

Buda jest kiepsko spasowana, dzwoni. Trzeba podgiąć krawędzie ścian i zaczepy.

Tak samo plastik z przodu, potrafi wpadać w wibracje i warczy (nawet kiedy nie ma na dole założonego wentylatora). Coś się w jego strukturze luzuje (ściana przednia składa się z kilku elementów plastikowych), czasem wystarczy mocniej naprężyć przy zakładaniu z przodu ściany i dokuczliwe wibracje ustępują, a czasem nie ustępują.

Kosz na HDD przykręcany jest z jednej strony , z drugiej wisi na zaczepach. Z tego powodu krzywi się podczas montażu komputera. Później widać to z przodu na zamontowanym napędzie FDD, który nie licuje z płaszczyzną ściany (nie obyło się bez młotka w celu dogięcia zaczepów kosza, w trakcie montażu najlepiej koszyka HDD nie wyjmować z obudowy).

Blaszka jest taka jak na najnowszych Modecomach (np. Step). Nawet starsze Modecomy (np. stary Blue Sky w którym Optimus, Brawo albo Adax składał dawno temu swoje zestawy) miały solidniejszą blachę. Generalnie obudowa jest taka że jak cos się z niej wyjmie czy odkręci, to po włozeniu nie będzie już pasowało tak dokładnie (taka chińszczyzna na pierwszy kęs).

Do Chiefteca niema nawet co porównywać (a najtańszego można wyrwać na alledrogo za jakieś, 50 złotych drożej niż najtańszego Anteca).

Gdyby ta obudowa miała rozmiary np. Chiefteca Dragon to przy takiej cienkiej blaszce i dokładności montażu dygotałaby jak galareta.

Możliwe, że model serii 3480 na mATX jest sztywniejszy z racji mniejszych wymiarów (o nim właśnie wspominałem w poprzednim poście, bo ma minimalistyczny wygląd, sporo miejsca na wyciszenie i kosztuje 320 złotych z dość mocnym zasilaczem).

Poza tym Anteki są ładniejsze od Chieftecków, choć to co wygląda na zdjęciu jak aluminium jest plastikiem pomalowanym na jasno-szary kolor.

Powrócę jeszcze do Mini Mac'a, którego zamierzam wykorzystać jako serwer z zewnętrznym dyskiem ca.500GB. Jaki jest poziom głośności tego zestawienia? Mam u siebie Macbook'a i jest prawie bezgłośny.

Qubric>

Osobiście miałem styczność z starszym modelem SLK i teraz Solo. Mają one swoje zalety i wady, ale nie ma mowy o podobnych problemach. Jeśli chodzi o serię NSK to jakiś czas temu rozważałem zakup jednego z modeli tej serii, więc interesowałem się trochę opiniami użytkowników. Ponieważ nie brałem pod uwagę modelu 4XXX, który z całej serii wydaje się najmniej dopracowany, więc opinii na jego temat nie znałem. W przypadku innych modeli przeważały opinie pozytywne, dlatego byłem zaskoczony Twoimi stwierdzeniami o brzęczeniu i dzwonieniu.

Z serii NSK na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są dokładne recenzje modeli 2400, 3300/3480, więc można sobie wyrobić zdanie na temat zastosowanych rozwiązań.

Ukryta Zawartość

To może wytłumaczę Ci dosadniej skoro nie wiesz o co chodzi.

Chodzi o to, że Twoje niegodzenie się z opinią jest g.... warte ponieważ dotąd nie składałeś kompa w obudowie Anteca NSK.

Ja składałem i mówię Ci, że te budy są klasy Modecomów - tylko droższe i trochę ładniejsze.

Za niewiele więcej kupisz Chiefteca przy montażu, którego nie będziesz musiał używać młotka, bo nic w nim nie będzie brzęczało.

Poleciałeś na ładne zdjęcia i recenzje niczym sroka na świecidełka, a nie widziałeś jak to wygląda z bliska i jak jest wykonane. Ja widziałem i Chiefteca też składałem więc mam porównanie... I mogę Cię zapewnić, że recenzje są zawsze mocno przesadzone.

Panowie, niewiele udzielam się na tym forum, aczkolwiek bardzo często tu zaglądam i czytam sobie Wasze opinie na róźne tematy.

Prawdopodobnie po moim poście spodziewam się zmieszania z błotem i krytyki, bo to nie ten przedział cenowy i jakośc , ale cóż zaryzykuję :)

Ostatnio po głowie chodzi mi również stworzenie urządzenia o którym wiele w tym temacie i napotkałem coś takiego za 1/5 ceny tego o czym autor wspomniał na początku.

Co sądzicie o tym

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może widział to w praktyce, czy warto w ogóle zawracać sobie czymś takim głowę?

Cena jest naprawdę kusząca....

Ukryta Zawartość

Wygląda bardzo interesująco. Ciekawe, jak z głośnością.

Cieszą wyjścia cyfrowe dla audio (trzeba by sprawdzić, czy są "bit-perfect"), można dzięki nim dobrego DAC-a podłączyć.

USB też są, czyli dodatkowy HDD i dobra karta dźwiękowa też nie będą problemem.

>audioholik, 30 Kwi 2008, 18:52

>no tak, ale jak radzi sobie taki iTunes czy FrontRow (lub inny program dostępny na Mac OS X) z

>odtwarzaniem plików w formacie bezstratnym FLAC, APE, WV, WAV, co ze wsparciem dla playlisty CUE??

>

>PS Czy karta dźwiękowa w Mac Mini to przypadkiem nie jakiś tani budżet?

Hej!

Zgodnie z tym:

Ukryta Zawartość

i z moim i doświadczeniami niestety nie odtwarza ani FLAC (da się wmusić małym trikiem, ale sam z siebie nie rusza), ani APE ni WV. Nie wspiera też playlist CUE. Apple upiera się przy swoim bezstratnym formacie Apple Loseless i ten, oczywiście, wspiera bez zająknięcia. Jedno i drugie dotyczy zarówno iTunes jak i FrontRow.

Karta dźwiękowa w Maku Mini daje sobie radę. Gdzieś tutaj na forum był wątek o Apple TV, że sam z siebie gra już całkiem przyzwoicie - w Maku Mini jest ten sam sprzęt. Dodatkowo, nie wiem czy zauważyłeś, jest tam wyjście cyfrowe (co prawda optyczne, ale zawsze) więc zawsze można jakiś DAC podłączyć. :)

Pozdrawiam

Coyote

Ukryta Zawartość

flac'i spokojnie można przerzucić na ale.

Ukryta Zawartość

Z mojej strony wybór Maca jako serwera muzycznego już prawdopodobnie zapadł.

Ukryta Zawartość

Coyote2, 3 Maj 2008, 21:39

>>audioholik, 30 Kwi 2008, 18:52

>

>>no tak, ale jak radzi sobie taki iTunes czy FrontRow (lub inny program dostępny na Mac OS X) z

>>odtwarzaniem plików w formacie bezstratnym FLAC, APE, WV, WAV, co ze wsparciem dla playlisty CUE??

>

>>

>>PS Czy karta dźwiękowa w Mac Mini to przypadkiem nie jakiś tani budżet?

>

>

>Hej!

>Zgodnie z tym:

>

Ukryta Zawartość

>

>i z moim i doświadczeniami niestety nie odtwarza ani FLAC (da się wmusić małym trikiem, ale sam z

>siebie nie rusza), ani APE ni WV. Nie wspiera też playlist CUE. Apple upiera się przy swoim

>bezstratnym formacie Apple Loseless i ten, oczywiście, wspiera bez zająknięcia. Jedno i drugie

>dotyczy zarówno iTunes jak i FrontRow.

>

>Karta dźwiękowa w Maku Mini daje sobie radę. Gdzieś tutaj na forum był wątek o Apple TV, że sam z

>siebie gra już całkiem przyzwoicie - w Maku Mini jest ten sam sprzęt. Dodatkowo, nie wiem czy

>zauważyłeś, jest tam wyjście cyfrowe (co prawda optyczne, ale zawsze) więc zawsze można jakiś DAC

>podłączyć. :)

>

>Pozdrawiam

>Coyote

szkoda, tego się obawiałem, pierwszą rzeczą jaką bym zrobił to format dysku i wgranie windowsa i foobara....

moja docelowa konfiguracja to:

Pioneer X-Z9 (obsługa FLAC, port ethernetowy) i HP MediaSmart Server EX470

post-17470-100003538 1209909638_thumb.jpg

post-17470-100003539 1209909638_thumb.jpg

post-17470-100003540 1209909638_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka plusów music/media serwera na bazie urządzeń Pioneera i HP:

1. Możliwość streamingu plików FLAC przez X-Z9 bezpośrednio z media serwera HP poprzez port ethernet bez konieczności włączania komputera (tzn serwer HP wpięty jest w wireless router, Pioneer X-Z9 również w ten sam router poprzez eth)

2. możliwość odbioru radia internetowego bezpośrednio przez Pioneer X-Z9 wpięty w router (bez pośrednictwa komputera)

3. możliwość przeszukiwania biblioteki płyt dostępnych na serwerze HP (na początek będę brał 1TB) za pomocą pilota Pioneer X-Z9 bez wstawania z miejsca odsłuchowego :-)

4. możliwość dostępu do danych na serwerze (płyt i innych multimediów) z każdego innego urządzenia podpiętego do lokalnej (domowej) sieci LAN poprzez interfejs Ethernet lub bezprzewodowy wi-fi, w moim przypadku będą to:

- Komputer PC (streaming audio, video, inne) dostęp po Wi-Fi

- laptop (streaming audio, video, inne) - dostęp po Wi-Fi

- Pioneer Elite X-Z9 (streaming audio) - styk ethernet

- xbox360 (streaming video, inne) - styk ethernet

5. centralne miejsce gromadzenia danych (media serwer) pozwala na dostęp do tych samych danych z każdego komputera bez konieczności ciągłego kopiowania/przenoszenia danych (płyt etc) pomiędzy komputerami.

6. możliwość dostępu do serwera z poziomu http z każdego miejsca na świecie z dostępem do Internetu :-) możliwość streamingu muzyki ,ale również generalnie możliwość dostępu do wszystkich przechowywanych na media serwerze plików z zewnętrznych lokalizacji.

7. wyjście optyczne w Pionierze pozwala na podłączenie zewnętrznego DACa, ale na początek powinien wystarczyć DAC Wolfsona który jest na pokładzie X-Z9.

• 1 miesiąc później...

Potrzebuję starsze softy - linki do nich do ściągnięcia squeezecenter na QNAPA ?

Bo na 7 wiesza mi server lub najnowsze - muszę popróbować ?

Najlepiej jedne i drugie ;-)

yo !

;")

co to sie porobilo z tymi audiofilami :D

Po 2-3 latach niebytu wszedlem zobaczyc czy czasem ktos akg 501 nie sprzedaje a tu taki fajny watek i nawet zaklada "PC Audio" :D - szczyt!

Czytalem tylko dwie pierwsze strony tego watku i trza Gutkowi przyznac racje - ogolnie dostepne (tanie) flache po 1TB w jednej kostce mocno namieszaja nie tylko w temacie serverow muzycznych ale generalnie w IT.

gutekbull, 16 Cze 2008, 11:26

>Potrzebuję starsze softy - linki do nich do ściągnięcia ?

>Bo na 7 wiesza mi server lub najnowsze - muszę popróbować ?

>Najlepiej jedne i drugie ;-)

Witam

Potrzebujesz jeszcze starsze softy squeezecenter na QNAPA?

marc=>

dzięki .przeszło mi ;-) QNAP mi się wiesza i nie mogę dość co to jest ,był w serwisie i powiedzieli ,że to coś u mnie w sieci ?? ;-(

Doszedł jeszcze problem z literami - zniekształca je na wyświetlaczu ? ;-(

gutekbull, 24 Cze 2008, 22:57

>Doszedł jeszcze problem z literami - zniekształca je na wyświetlaczu ? ;-(

gutekbull, polskie szlaczki Ci zniekształca, czy wszystko?

Pytam, bo polskie są takie trochę koślawe niektóre. I z bliska mogą wyglądać na zniekształcone.

Ale wszystko inne powinno być bez zniekształceń.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.