Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

pliki? a gdzie okladki do plyt, gdzie obrazek nie raz z przeslaniem, to bedzie wszystko nienamacalne. Taaa zeby kupic plik musze mic neta phiii chyba ze bedzie cos takiego -- idziemy do sklepu z Pendrive i 'poprosze 2gb Tiesto" hahah :D

Ja płyty i tak kupuję. Słucham z flaka, ale "fizyczną" płytę trzymam w łapach - tak lubię. Serwer jest wygodny w użyciu. Nie wiem w jaką stronę to wszystko pójdzie, ale mam nadzieję, że płyty przetrwają.

majmaj, 20 Mar 2008, 11:27

>A ciekawi mnie to wiec zapytam .

>Wiec sugerujecie ze wchodzimy już w nowy etap przetrzymywania plikow muzycznych ? ze odtwarzacze CD

>i plyty Cd-r Pojda do lamusa ;>

na pewno powstanie silny obóz music serwerów - jest to tańsze i praktyczniejsze

>Ja osobiście przekonania nie mam… wole jednak mojego Denona i plytki w flac ---> Wav. Dysk

>hmmm trochę bym się bal o muzykę leżąca na HDD a po za tym CD taniej.

a od czego RAID i backup? CD wcale nie jest tańsze -

- przyjmijmy, że w miare dobra płytka 700MB to 1zł czyli 1,43zł / GB

- dysk 750GB to około 400zł czyli 53gr / GB

dodatkowo na dysku pliki możesz spakować - czyli ok. 50% zysku i nie ma problemu z niewykorzystanym miejscem jak na CDR

średnio - 27gr/GB na HDD vs 1,43zł/GB na CDR

>nie wiem morze nie jestem na bierzaco ale najpierw musimy kupic orginal potem bawic sie w EAC -

>takie bablanie.

>pozdrawiam serdecznie.

zriobienie ripa, opis i skatalogowanie to 15 minut roboty

Podobał mi się poprzedni tor myślowy tego wątku, tj. problemy i porady techniczne związane z serwerami mużycznymi. A takie tam wynurzenia na temat sensu istnienia tylko zaśmiecają ten wątek.

Dzisiaj dotarł do mnie Duet i święta spędzę na uruchomieniu tego całego ustrojstwa. No i w praniu się okaże który wariant lepszy - tania wersja serwera muzycznego czy tradycyjny CD.

Pozdrawiam i życzę wszystkim wesołych świąt

majmaj, 20 Mar 2008, 11:46

>pliki? a gdzie okladki do plyt, gdzie obrazek nie raz z przeslaniem, to bedzie wszystko nienamacalne.

fetyszysta ;)?

>Taaa zeby kupic plik musze mic neta phiii chyba ze bedzie cos takiego -- idziemy do

>sklepu z Pendrive i 'poprosze 2gb Tiesto" hahah :D

nie żyjemy już w PRL'u - net w domu to prawie normalka

Ostrzegam przed SqueezeCenterem!

Wspominał jużo tym Sim1. Wczoraj wszystko było OK. Dziasiaj po powrocie do domu (qnap był non stop włączony)padła baza danych i połowa plików została zgubiona.

W tej chwili robię rescan bazy i zobaczęco będzie dalej.

-> gutekbull

"A gdzie się wlewa olej do dysku ??"

Z tego co słyszałem, to talerze i głowice w dyskach z poprzecznym zapisem pracują już w jakiejś cieczy. Także póki co nic nie trzeba dolewać.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ostatnie doniesienia z frontu walki ze SqueezeCenterem:

Wszystko działa i buczy po aktualizacji do beta wersji SC 7.0.1:

- z bazą utworów nic złego się nie dzieje,

- zegar jest zgodny z naszą strefą czasową,

- i do tego działa standby na Qnapie - niestety w ciągu jednej nocy przy ustawieniu "uśpienia" po 30 minutach serwer włączał się 8 razy, więc jeszcze nie wszystko jest w porządku, no ale jest to jakiś postęp.

marc, 20 Mar 2008, 13:04

>Dzisiaj dotarł do mnie Duet i święta spędzę na uruchomieniu tego całego ustrojstwa.

możesz powiedzieć jak sobie radzi z odtwarzaniem plików APE, WV i playlistą cue?

-> gutekbull

Żaby zainstalować squeezecenter najpierw musisz zainstalować to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a następnie ściągnąć to:

Ukryta Zawartość

(uwaga to jest wersja beta)

i zainstalować zgodnie z instrukcjami z SSODS

powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętaj, że Squeezecenter instalujesz PRZEZ SSOTS.

To oznacza, że najpierw musisz zainstalować SSOTS, zalogować się na tej nakładce i instalować SC wykonując krok po kroku polecenia wydawane przez tę nakładkę.

Na jakim etapie nie wchodzi?

Zainstalowałeś SSOTS, wchodzisz na stonę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (widzisz ekran powitalny SSOTD).

Jeśli odinstalowałeś poprzednią wersję slimservera widzisz na dole strony komunikat, że ani slimserver ani squeezecenter nie jest zainstalowany; klikasz na link i postępujesz zgodnie z wyświetlanymi instrukcjami (wcześniej ściągasz wersję perl squeezecenter ze strony slimdevices i umieszczasz ją w katalogu publiv na qnapie).

Po kilku minutach squeezecenter powinien pojawić się na porcie 9001 (SSOTS podaje że na 9000 ale to jest literówka)

Ukryta Zawartość

iwok=>

jednak źle robiłem , bo ja z tej strony

Ukryta Zawartość

polecenia wklejałem do PuTTY - chyba źle ??? ;-(

Ukryta Zawartość

nie do końca dobrze...

Tutaj jest obiecane tłumaczenie:

Ukryta Zawartość

przyjemności :-)

Ukryta Zawartość

iwok=>

czyli nie wchodzimy przez Putty jak poprzednio ? Tylko przez protokół ssh lub telenet ? - a co to jest ?

Sorry jeśli pytania są idiotyczne ,ale po prostu nie wiem ;-)

Spoko. Putty to klient protokołu SSH, więc do serwera logujesz sie właśnie przy pomocy tego programu (oczywiście wpisujesz swój login i hasło) i dalej postępujesz zgodnie z instrukcją.

Ukryta Zawartość

Po ściągnięciu tej wersji oprogramowania nie można nagrać obrazu na płytce. Ktoś z Was wie o co tu chodzi?

Jak mam zainstalować ten plik?

Ukryta Zawartość

Zainstalowałem najnowszego squeezecenter'a na Qnap-ie 109. Zgodnie z instrukcją podaną przez Was.

Mam jednak zasadniczy problem - byc może głupi z Waszego punktu widzenia.

Popierwsze jak przekopiować i do jakiego katalogu pliki muzyczne na qnapa. Po drugie jak uruchomić squeezecenter'a? Czy poprzez SSOTS?

-> marc

Pliki możesz skopiować (w przypadku squeezecenter) praktycznie do każdego katalogu ponieważ przy pierwszym uruchomieniu SC pyta o lokalizację katalogów z plikami i z playlistami. Ja np. mam wszystkie pliki w katalogu Qmultimedia.

Co do uruchomienia SC zakładam, że SSOTS zainstalowałeś i jesteś w stanie otworzyć stronę administracyjną tej nakładki pod adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pewnie, że tak bo inaczej nie zainstalowałbyś SqueezeCenter`a ;-)

Przy końcu instalacji SC na SSOTS pojawił sie komunikat, że SCjest zainstalowany poprawnie i miałeś do wyboru dwa przyciski ("uruchom sC" albo "kontynuuj"). Jeśli wybrałem pierwszy to SC powinien się uruchomić natychmiast. Jeśli ten drugi to musisz przejść do zakładki "status" i tam uruchomić SC przy pomocy klawisza "start".

Jeśli masz squeezboxa skonfigurowanego w sieci to po kilku minutach powinien on "ożyć". Przez kolejne klilkanaście minut korzystanie z niego może być utrudnione bo przy pierszwszym starcie SC indeksuje pliki do swojej bazy.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

marc, 26 Mar 2008, 20:51

>

Ukryta Zawartość

>Po ściągnięciu tej wersji oprogramowania nie można nagrać obrazu na płytce. Ktoś z Was wie o co tu

>chodzi?

>Jak mam zainstalować ten plik?

To jest plik z firmwarem do qnapa. Po co chcesz go nagrywać na płytce? Jeśli chcesz zaktualizować firmwaru zrób update z poziomu qnapa albo panelu administarcyjnego qnapa pod adresem przez www.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.