Skocz do zawartości
IGNORED

Music Server za ok. 5000zł.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

krzysiekol, 25 Sty 2010, 17:11

>tadeo, 25 Sty 2010, 13:50

>

>>Może jak ma być dzwięk "ayonowy" to może to: PRZETWORNIK D/A AYON SKYLLA

>

>no tak ten jest pewnie dobry ale 25tyś zł:(,..... chodzi mi coś w granicach ok kilku tyś, nie

>kilkanascie i nie kilkadziesiat

Wydaje się, że kryteria te spełnia - Ayre Acoustics' QB-9 D/A processor ($2500). W Stereophile'u jest bardzo pochlebna recenzja na temat tego urządzenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W polskiej prasie drukowanej (Audio-Video lub Hi-Fi Muzyka) czytałem niedawno dość powściągliwą recenzję. Sam chętnie przesłuchałbym to urządzenie...

Ukryta Zawartość

W HFiM 12/2009 jest recenzja Ayre QB9. Redaktor Kornik porównuje go ze swoją karta muzyczną w kompie ESI Juli@ oraz Primare CD31. Wykrył niewielkie róznice i nie wskazał zwycięzcy . Polska cena wg ww gazety to 11kzł . W artykule jest zdjęcie wnętrza ... no cóż ... gdyby zrobić quiz z pytaniem ile to może kosztować sądzę ,że odpowiedzi oscylowałyby między 300 a 500zł. Gdyby to zrobił Creative kosztowałoby pewnie 199zł ;-)

a propos Squeezebox RECIEVER

Ukryta Zawartość

kto pierwszy ten lepszy! :)

czas START!

Ukryta Zawartość

"Jakość źródła cyfrowego to jedno, drugie to jakość odbiornika cyfrowego. O tym drugim jakoś wszyscy zapominają..."

Bardzo słuszna uwaga, dlatego proponowałem wczesniej oceniać pary NMP - DAC sensownie zestawione.

Stare porzekadło mówi ze "taki łąncuch mocny jak jego najsłabsze ogniwo"

Nie ma co do mercedesa wkładac silnika do syrenki i odwrotnie.

Chociaz w okolicy Bydgoszczy śmignęła mi kiedyś taka syrenka bodajże z silnikiem Porsche to tylko mgiełke zobaczyłem ale to wyjątki.

A który nmt ma na wyjsciu sygnał bitperfect, to tez ciężko sie dowiedzieć.

Chyba ze ktos wie gdzie ?

Nieżle się tego narobiło

Ukryta Zawartość

zaczyna boleć głowa, ale co do jakosci sygnału cyfrowego nie moge tam znależć informacji.

Pzdr

GK

Ukryta Zawartość

izokom:

>zaczyna boleć głowa, ale co do jakosci sygnału cyfrowego nie moge tam znależć informacji.

Test na bit-perfect możesz zrobić samemu, potrzebujesz jedynie urządzenia będącego w stanie zarejestrować sygnał SPDIF. Polecam, wyjaśni ci to różnice w brzmieniu tego czy owego źródła.

Oczywiście możesz też zastanawiać się nad jakością komponentów, dokładnością zegara, koszernością kabli i uczciwością dziewicy, która błogosławiła zera i jedynki przy pełni księżyca, ale bez testu na zgodność bitową rozważania te będą pozbawione jakiegokolwiek sensu.

Metoda jest w sumie prosta.

Ma jeden tylko mankament.

Żeby ten test wykonać trzeba najpierw wejsc w posiadanie tego sprzetu.

Zazwyczaj wolę wiedziec przed zakupem czego mogę oczekiwać.

Pzdr

GK

Dla bardziej wymagających,

Ukryta Zawartość

Tu z pewnością nie trzeba niczego testowac

Ukryta Zawartość

izokom:

>Żeby ten test wykonać trzeba najpierw wejsc w posiadanie tego sprzetu.

Masz podobno dwa źródła, które "po cyfrze" grają różnie. Przetestuj, dowiesz się które jest koszerne, a grzebie ci w sygnale.

Jeżeli się chce koniecznie wydać 5000zł i więcej to jak najbardziej Linn DS. Tytuł wątku się z biegiem lat zdeaktualizował i obecnie można spokojnie temat serwer do muzyki stereo zamknąć kwotą 1000zł

troy

Nie do końca tak jest. W ich działaniu jako serwery audio są jeszcze duże zastrzeżenia. Bynajmniej nie można porównywać tych multimedialnych serwerów do urządzeń typowo audio i to nie tylko ze względu na jakość audio ale i funkcjonalność, i zgodność systemową. Niestety jeszcze trzeba poczekać na pojawienie się tańszych odpowiedników Linn czy Blacknote.

majkeljot

hmm... a mógłbyś nieco dokładniej wyartykułować jakie wg ciebie "duże zastrzeżenia w działaniu" dotykają serwery audio ? Tylko nie mieszajmy tutaj multimedialnych serwerów bo dyskusję prowadzimy na forum audiostereo więc problem obróbki obrazu nie jest priorytetem. Moim zdaniem popularny Squeezbox jest lepszy jeżeli chodzi o funkcjonalność od wszelkich urządzeń typowo audio (odtwarzacz CD). Nie wymaga też zewnętrznych wyświetlaczy jak np Linn .

• Użytkownicy+

murasz

26 Sty 2010, 08:47

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1495 / 96 / 0

A czy Audionemesis DC-1 potrafi obsłużyć sygnały inne niż 16bit/44,1kHz (np. 24bit/96kHz)?

W instrukcji AN DC-1 mam napisane : S/PDIF terminato 75 Ohm - 24bit/96KHz

Robert

>CD). Nie wymaga też zewnętrznych wyświetlaczy jak np Linn .

a po co Ci zewnętrzny wyświetlacz do Linna ???

aha i zapomniałeś jeszcze dodać do logitecha jakiegoś porządnego DACA, bo to na pewno będzie potrzebne.

there are no answers, only choices ....

McGege

Zakładam ,że w pokoju z systemem stereo nie trzyma się hałasującego blaszaka ani laptoka. Jak wybierzesz utwór nr 1458 z bazy ok 5000 utworow siedząc w fotelu kilka metrów od DS-a bez zewnętrznego sterownika ? Czy może LINN dodaje pilota do DS-ów ? Squeezbox ma chociaż wyjścia analogowe i na upartego można się obejść przynajmniej na początek bez zewnętrznego DAC-a .

Reasumując , można obecnie bez najmniejszego problemu muzykę zgraną na dysk połączyć z systemem stereo nie wydając majątku wspomnianego w tytule wątku. Ilość pieniędzy wydana na opcjonalny zewnętrzny DAC zależy tylko od nas. Technologia jest sprawdzona , tania i bardziej funkcjonalna niż tradycyjny odtwarzacz CD. I co ważne nie są do tego konieczne "papiery" informatyka.

troy, 31 Sty 2010, 22:10

>majkeljot

>

>hmm... a mógłbyś nieco dokładniej wyartykułować jakie wg ciebie "duże zastrzeżenia w działaniu"

>dotykają serwery audio ? Tylko nie mieszajmy tutaj multimedialnych serwerów bo dyskusję prowadzimy

>na forum audiostereo więc problem obróbki obrazu nie jest priorytetem. Moim zdaniem popularny

>Squeezbox jest lepszy jeżeli chodzi o funkcjonalność od wszelkich urządzeń typowo audio (odtwarzacz

>CD). Nie wymaga też zewnętrznych wyświetlaczy jak np Linn .

Jako serwer muzyczny przyjmuję samodzielne urządzenie odtwarzające z własną pamięcią i możliwością jej powiększenia poprzez zewnętrzną pamięć masową plus mile widziane możliwości odtwarzania strumieniowego przez LAN czy wifi. Squeezbox to o ile się nie mylę to tylko transport wifi, nie można go zatem porównywać z takimi urządzeniami jak Linn czy Blacknote.

>troy, 31 Sty 2010, 22:10

Kiedy więc przeczytałem że wg Ciebie serwery muzyczne już można do 1000zł zakupić to myślałem, że masz na myśli właśnie te multimedialne klocki a nie squeezboxa. Osobiście nie mam nic przeciwko temu by był to serwer uniwersalny, bo można taki zrobić by był doskonały i do jednego i do drugiego, co jest tylko w gestii inżyniera projektanta, ale póki co takiego raczej nie ma.

>Żeby ten test wykonać trzeba najpierw wejsc w posiadanie tego sprzetu.

Masz podobno dwa źródła, które "po cyfrze" grają różnie. Przetestuj, dowiesz się które jest koszerne, a grzebie ci w sygnale.

Z źródeł tych co ma wiem na ucho bez żadnego problemu.

Jak wszyscy szukam jeszcze lepszego.

Mam takie małe pytanko do uczestników tego wątku. Czy zna ktoś serwer muzyczny z możliwością nagrywania audio? Chodzi mi o nagrywanie z zewnętrznego źródła audia np. radia, albo na wbudowany dysk albo na pendrive czy kartę pamięci. Sprzęt audio posiadam w osobnym pomieszczeniu (bez telewizora), więc powinien być jakiś czytelny wyświetlacz. Z góry dziekuję za pomoc.

-> majkeljot

"Squeezbox to o ile się nie mylę to tylko transport wifi, nie można go zatem porównywać z takimi urządzeniami jak Linn czy Blacknote."

Linn działa dokładnie na takiej samej zasadzie, jak Squeezebox. Chociaż w sumie ten ostatni jest bardziej praktyczny, bo ma obsługę wLAN. Blacknote też nie ma HDD. I też jest odtwarzaczem strumieniowym (i przy okazji pozwala na podłączenie HDD przez USB).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Czy na QNAP TS-109 wstaje wam wersja 4.2 SSOTS ???

Ja sformatowałem dysk i próbowałem z najnowszymi wersjami i...... kicha ;-(

Oprogramowanie nie wstaje ;-(

Starsze wersje wszystko ok. ???

nedj, 1 Lut 2010, 14:03

>Linn działa dokładnie na takiej samej zasadzie, jak Squeezebox. Chociaż w sumie ten ostatni jest

>bardziej praktyczny, bo ma obsługę wLAN. Blacknote też nie ma HDD. I też jest odtwarzaczem

>strumieniowym (i przy okazji pozwala na podłączenie HDD przez USB).

Z tego co zdążyłem się zorientować to możliwościami które opisujesz może pochwalić się dopiero Squeezebox Touch którego jeszcze na rynku w Polsce nie ma. Te które są ani nie mają wewnętrznej pamięci ani nie można podłączyć do nich żadnych dysków USB itp. W Squeezebox Touch też ponoć nie do końca tak pięknie będzie z obsługą dysków zewnętrznych kiedy komputer będzie wyłączony (to z szybko przeczytanej opinii na tym forum) Dalej więc obstaję, że nie można tak łatwo porównywać tych urządzeń.

-> gutekbull

"Czy na QNAP TS-109 wstaje wam wersja 4.2 SSOTS ???

Ja sformatowałem dysk i próbowałem z najnowszymi wersjami i...... kicha ;-(

Oprogramowanie nie wstaje ;-("

A Ty dalej swoje ;) Działało dobrze, to musiałem grzebać i zepsuć ;D

-> majkeljot

"Te które są ani nie mają wewnętrznej pamięci ani nie można podłączyć do nich żadnych dysków USB itp."

Dlatego napisałem, że Linny i Squeezeboxy (mimo różnicy w cenie, jakość dźwięku pomińmy) to odtwarzacze strumieniowe, bez możliwości podłączenia HDD. Dopiero odtwarzacze Blacknote (i jak sam zauważyłeś SB Touch, którego jeszcze nie ma na rynku) posiadają możliwość podpięcia HDD przez USB.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

"A Ty dalej swoje ;) Działało dobrze, to musiałem grzebać i zepsuć ;D"

Co ty chrzanisz !!! To wiesz lepiej ode mnie co u mnie gra lepiej ?!

Wcześniej pomoc dwóch kolegów z forum - niedowiarków i tez .............. ;-(

Od dłuższego czasu robię podchody do nowszych wersji oprogramowania i niestety nie udaje się ;-(

Nadarzyła się okazja ;-( - sformatowany na nowo dysk i na nowo wgrany najnowszy soft QNAPa , najnowsze oprogramowanie SSOTS i kicha ?! ;-(

Ukryta Zawartość

Stąd moje pytanie czy na TS-109 w ogóle chodzi najnowszy soft SSOTS i dalej reszta ???

Ukryta Zawartość

Faktycznie pogubiłem się z Linnem. Nie zmienia to faktu, że (moim zdaniem oczywiście) serwer audio powinien umieć pracować samodzielnie. Dlatego między innymi miałem wielką nadzieję, że z pojawieniem się drugiej generacji tych tzw mediatanków będzie możliwe korzystanie z nich do audio. Niestety jak na razie to tylko życzenie, ale zobaczymy czy coś się nie zmieni ze zmianą oprogramowania (ponoć w C200 jest już całkiem nieźle) Zobaczymy też jak to będzie ze SBT jak w końcu się pojawi w sprzedaży.

Czyli chciałeś wymienić soft na nowy, bo stary grał gorzej?

(To ostatnie pytanie oczywiście do gutekbulla)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.