Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy projektor - dylematy

LepP

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam powoli rozgladać się za nowym projektorem. Świadomośc parametrów nowych urządzeń i chęc przesiadki na Blue-raya w przeciągu roku skłania mnie do pożegnania z moim 3 letnim Philipsem LC6281, liczę, że puki działa uda mi się parę groszy za niego jeszcze dostać, choć dziś kontrast 400 i jasność 800 na nikim już wrażenia nie robią. Ale do rzeczy.

Planuję wydac max 4tys i pojawiają się dylematy.

Obecnie za tą cenę kupię hd ready, czy warto poczekać aż ceny full hd odpowiednio spadną. Na telewizorach 42 różnica jest dla mnie zauważalna, ale gdyby podobna był na obrazie o podstawie 2m, zdecydowałbym się na razie na hd ready.

Kable, czy warto pociągnąc hdmi, obecnie mam obraz po komponencie, ciągnięcie dodatkowego pod sufitem to nie lada wyzwanie.

DLP czy LCD, skłaniam się raczej do lcd, ale może efekt tęczy to juz przeszłość?

Projektor musi miec ręczny zoom (mój ma cyfrowy i nie mogę dopasować w 100% do ekranu)

Wjeścia component i hdmi.

Głosnośc chyba nie będzie problemem, jak 3 lata temu kupowałem swój model jego 29db było określane jako bardzo cicha praca :)

P.S. Jeśli ktoś byłby zainteresowany projektorem low budget to prosze o info do skrzynki. Lampa powinna wytrzymać jeszcze 2tys h. Cena do uzgodnienia, na pewno niska. Termin sprzedaży jeszcze nie ustalony.

https://www.audiostereo.pl/topic/40362-nowy-projektor-dylematy/

Dzięki. Przyglądałem się Epsonowi 680 i 700, nie do końca widzę czym poza obiektywem różnią się te projektory. Jeden ma zoom x1,5 drugi x2, czy to znaczy, że ten drugi da większy obraz (pewnie tak) , czy zoom jest rozumiany jak w fotografii?

Przygladałem się też Sanyo, który ma odrobinę słabszą jasność, ale czy to ma znaczenie gdy ogląda się w ciemnym pokoju?

Benq odrzucam, ze względu na mój absolutny brak zaufania do tej marki. Zawsze robili masę taniego badziewia do komputerów.

To, że będę zachwycony to się spodziewam, pytanie tylko jak długo.

Po przerzuceniu setek stron internetowych na polu boju został Sanyo z5 i Epson 680 oraz 700 (trochę przekracza budżet). Wciąż nie wiem jak znacząca jest różnica między 680, a 700, optyka to bardzo ważna sprawa, ale czy w tym przypadku tak wiele poprawili? Do Z5 przekonuje mnie automatyczny dekiel, dwa hdmi i cena lampy (choć pewnie nie wyświetlę do końca). Czekam na dobre rady :) Także o polecenie dobrego (taniego) sklepu.

witam

na stronie z której zamówiłem juz klika projektorów i zawsze byłem zadowolony maja Sanyo Z5 za 968 Euro z przesyłka daja 3 warancji + 500 godzin na lampe lub 6 miesiecy, jesli jestes zainteresowany napisz na priwa to przesle ci link, mozesz płacic pey palem lub przy odbiorze przesyłaja ups w 3 dni robocze

pozdr

Sanyo już dotarł, wybrałem tańszą opcje i dla tego w drodze już samsung 1400 i kabelek hdmi 15m.

Wczoraj zaliczyłem pierwszy seans i wrażenia jak najbardziej pozytywne, jednak przeraża mnie monogość opcji w ustawieniach w połączeniu z denną instrukcją.

Nie wiem jak się zabrać do ustwień. Mam kilka wątpliwości.

Jakich ustawień lampy używać? Jaki wpływ na obraz będzie miało ustawienie ekonomiczne?

Nie mogę ustawić w 100% prostego obrazu, prawa górna krawędź lekko opada w dół przy końcu. Środek ekranu jest delikatnie oddalony od środka ekranu.

Nie potrafię ustawić obrazu 4:3 przy sygnale z telewizji, z dvd jeszcze nie próbowałem.

Miałem lekki ból oczu po filmie, może trochę za jasno było?

Instrukcja nic nie wyjaśnia w kwestii ustawień głębokości czerni, przysłony itd, poza tym, że takowe są i jak je zmienić. Zastanawiam się jakich użyć wartości chciałbym wyjść od jakiegoś sensownego punktu. Tych ustawień jest po prostu za dużo, aby w szybkim czasie skonfigurować projektor.

Może ktoś z użytkowników z4 podesłałby mi swoje ustawienia. Używam ekranu szarego high contrast ze współczynnikiem odbicia 1,2.

>Jakich ustawień lampy używać?

Takich, które Tobie będą odpowiadać.

>Jaki wpływ na obraz będzie miało ustawienie ekonomiczne?

Generalnie powyżej 80 cali kontrast może tracić na wartości.

>Nie mogę ustawić w 100% prostego obrazu, prawa górna krawędź lekko opada w dół przy końcu. Środek

>ekranu jest delikatnie oddalony od środka ekranu.

Ustaw projektor w poziomie. Tutaj lens shift nie pomoże.

>Nie potrafię ustawić obrazu 4:3 przy sygnale z telewizji, z dvd jeszcze nie próbowałem.

Poszukaj w menu lub instrukcji.

>Miałem lekki ból oczu po filmie, może trochę za jasno było?

Trudno powiedzieć. To nie DLP... Z jakiej odległości oglądałeś? Jak wielki było obraz?

>Instrukcja nic nie wyjaśnia w kwestii ustawień głębokości czerni, przysłony itd, poza tym, że takowe

>są i jak je zmienić. Zastanawiam się jakich użyć wartości chciałbym wyjść od jakiegoś sensownego

>punktu. Tych ustawień jest po prostu za dużo, aby w szybkim czasie skonfigurować projektor.

Na oko nic nie ustawisz. Musisz zaopatrzeć się w plansze testowe (np. z płyty DVE)

>Może ktoś z użytkowników z4 podesłałby mi swoje ustawienia. Używam ekranu szarego high contrast ze

>współczynnikiem odbicia 1,2.

Kupiłeś Z4 czy Z5?

Oczywiście kupiłem Z5, z ta czwórka to drobne przejęzyczenie.

Tak mi się tez wydawało, ale na razie nie wychwyciłęm różnicy. Nie widzę sensu opgarszania sobie jakości obrazu dla dłuższej trwałości lampy, ale również większej szybszego jej wypalania i słuchania głosniejszego wentylatora jeśli obraz ma podobne parametry.

Jeśli lens shift w tym wypadku nie momoże to przeżyję. Nie będe nowych dziur w scianie wiercił. A ta nierówność to naprawdę drobiazg.

Taki mądry, żeby poszukać w instruckji to ja tez jestem. Niestety jest strasznie mętna, a część u stawień jest w menu zablokowana kiedy wchodzi sygnał z tunera po componencie na 720p. Trochę mnie martwi, jeśli nie będę mógł dopasować obrazu do jego naturalnego formatu. Własnie tutaj liczę na osoby które tego sprzętu używają.

Ogladam z 4 metrów obraz o podstawie 180cm, przy poprzednim projektorze nie było takich objawów. Pewnie jak wszytko dobrze poustawiam to pewnie bedzie ok, to oczywiście nie tak, że oczy mi krwawią i tracę wzrok :)

ale lekkie szczypanie jest.

Mam zamiar użyć tej płyty ale, nie wiem kiedy znajdę czas na zakup i zabawę z tym. Dlatego ponawiam prośbę do użytkowników z5 i z4.

Co do tych poziomów głebokosci czerni i przysłony. to chętnie bym się po prostu dowiedział jak to działa i co to daje. Jak pisałem instrukcja wyjaśnia tylko jak mnienić te parametry, ale nie wyjaśnia jakie będą efekty. Jakby to wszystko było takie jasne.

dzięki Meloman

A nie możesz coś podłożyć pod projektor, aby go wypoziomować? Np. kawałek kartonu?

Wg mnie w trybie NORMAL w niektórych scenach wydać wyraźnie różnicę w jakości obrazu.

W innych z kolei - rzeczywiście, trudno dostrzec różnicę.

Ja osobiście nie lubię kompromisów i zawsze używam tego trybu.

Z odległości 4,0 m przy obrazie o szerokości 1,80 m nie powinieneś mieć problemów z oczami, po 2-3 godzinnym seansie. Zwłaszcza jeżeli używasz trybu eco. Poza tym Sanyo Z5 nie zalicza się do jasnych projektorów.

Przesłonę ustaw w takim trybie, w którym uznasz, że poziom czerni Cię zadowala, a przy okazji - obraz nie gubi ciemnych szczegółów.

Chyba Konrado użytkuje Z5. Spróbuj go zapytać PW.

Już masz ten projektor wogóle?

bo jak czytam, to mam wrażenie, że instrukcję z netu po japońsku ściągnąłeś od pralki

i się zastanawaisz który kupić.

Sanyo Z5 - jeśli taki masz,

obsługę ma tak intuicujną, że nie potrzeba instrukcji do tego.

Nie jestem iżynierem elektronikiem z NASA, a jakoś sobie poradziłem.

Nie wspomnę już o tym, że w zasadzie przy zciemnionym pomieszczeniu

nie ma potrzeby grzebać w ustawieniach, a jeśli już chcesz

to dokonujesz tego strzałkami - w górę i dół zmiana rodzaju parametru,

a w prawo w lewo zmiana wartości parametru - nasycenia +-.

Wszystko jest w języku polskim, chyba, że Twój dostawca wyjął go z paczki do korei północnej.

Wszystkie ustawienia przeglądasz wybierają przycisk pilota najniżej na prawo - z literką I.

Ot i cała filozofia.

I jeszcze jedno -

nie oceniaj możliwości tego projektora - a zwłaszcza potrzeby kalibracji na czymś co Ci się wydaje,

że jest fajny film, tylko na czymś co naprawdę da temu modelowi się wykazać.

Obejrzałem kilkaset filmów na tym projektorze,

i zapewniam, że jest to bardzo dobry sprzęt,

a jakość z niego uzyskana zależy praktycznie wyłącznie do jakości materiału którym przez niego świecisz.

pozdrawiam

maniek74

ps gratuluję wyboru - w tej klasie budżetu nie sądzę, żeby można było znaleźć coś obiektywnie lepszego,

a różnice jeśli są - to jak to mawia mój szwagier - każdy ma tam swoje zady i walety.

Trochę mnie Maniek nie zrozumiałeś. Mam już projektor, menu po polsku instrukcja pdf po polsku. Obsługa naprawdę intuicyjna i prosta. Problem polega na tym, że funkcje, których nie znam nie sa opisane w instrukcji. nstrukcja sprowadza się tylko do tego jak daną funkcje uruchomić, a to przecież banalnie proste. Problem w tym po co to zrobić i jakie będą ewentualne skutki uboczne. Szczególnie chodzi mi o tryby lampy, ustawienia przysłony, wyraźny czarny, kontrastowy, poprawione przejścia, overscan i jeszcze kilka innych.

Naprawdę dawno nie miałem doczynienia z tak nieprzydatną instrukcją. Menu projektora jest intuicyjne, więc instrukcję można sobie od razu darować, bo nie dowiemy się z niej niczego.

Meloman, to zniekształcenie nie wynika, ze złego wypoziomowania. To jest delikatna fala w dół tylko na prawej górnej krawędzi, więc rególowanie nóżek nie pomoże. Muszę pokręcić jeszcze trochę obiektywem i może będzie lepiej.

>>LepP

Z tego co piszesz to jest wada fabryczna. Nie może występować w obrazie, coś takiego jak "jakaś" nierównomierna krawędź.

Dziwne - pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

Na mój gust zwichrowany obiektyw. Spróbuj obrócić obraz do góry nogami (z menu projektora). Czy defekt przemieścił się na dół, czy nadal jest jako górna krawędź?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.