Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

A co myślicie o tym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie takie wypasione jak Kozła, ale wyglądają porządnie i są dużo tańsze.

Ukryta Zawartość

hhf_pm pomaga doczytać :)

po za tym podobne jak byś przerobił z diabełków

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koziol

dasz znac jak bedziesz gotowy logistycznie do przedstawienia swojej oferty juz dopracowanej, mysle, ze jakosc jest w porzadku, a 5 czy 50 pln tanszych , nieznanej jakosci podstawek ja na drugim koncu swiata nie bede szukal takze daj znac na forum albo PW jak juz bedzie mozna zamawiac

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Utopia, nie całkiem takie jak z diabełków. To są oryginalne ruskie podstawki do GM70, mają inne, dużo większe zaciski, inne sprężyny. Kontakt powinien być dużo lepszy.

Witam, moja przygoda z podstawkami zaczęła się po tym, jak kupiłem i rozwierciłem podstawkę pod lampę 813 (zresztą mam ją cały czas);

wszystko poszło świetnie, ale jak zobaczyłem, jak lampa siedzi od spodu, od razu stwierdziłem, że coś z tym fantem trzeba zrobić -tam nie było styku,łapki się porozjeżdżały i nie chciały wrócić do stanu pierwotnego -chyba była kiepska blacha; nie chce mi się już szukać pożądnych podstawek (do wszystkiego) więc zrobię je sam. Niestety gniazda pod gm70 ślusarz będzie musiał zrobić "na piechotę" - jutro się dowiem ile czasu mu potrzeba na przykład na 10 kompletów (kilka dla Was, a resztę wystawię na e-bay -zobaczymy jakie jest zapotrzebowanie na niezły produkt),centrum to kwestia jednego dnia. Co do ceny: już pisałem- takie jak na zdjęciu to koszt 180zł.

Co do reszty typów podstawek, cały czas pracuję nad gniazdami.

koziol

OK, pracuj, ja bym wzial jeszcze octalowa jak pod 5ug4 i taka pod 5z8c bardzo chetnie, cena tak bardzo nie gra roli...czy zainteresowanie na wieksza ilosc bedzie na ebaju trudno powiedziec, wbrew pozorom ludzi ceniacych jakosc nie jest duzo, popatrz ile osob tutaj na forum rzezbi w jakims chinskim gownie i jeszcze sie zachwyca...

"...ludzi ceniacych jakosc nie jest duzo, popatrz ile osob tutaj na forum rzezbi w jakims

chinskim gownie i jeszcze sie zachwyca..."

Tak krawiec kraje jak mu materii staje, za 1500/2000 pln trudno jest coś sklecić. Kilka osób które są skłonne zapłacić 150-200 pln za dwie podstawki nie wyznaczają normy .....

Sorki za offtop, ale złoszczę się jak czytam takie wypowiedzi..;-/

cypher

kocha Ciebie niebo i kocha Ciebie caly swiat,pamietam czasy kiedy nie mialem kasy, jak bylem dzieckiem to nie przelewalo sie rodzicom, a teraz moge sobie kupic wiele rzeczy , nie wszystko na co mam ochote , ale podstawki za 200 pln tak, to chyba dobrze , nie?

>popatrz ile osob tutaj na forum rzezbi w jakims chinskim gownie i jeszcze sie zachwyca...

Electro, kupowałem wymieniane tutaj podstawki teflonowe nowal. Potwierdzam to co pisał koobal, wykonane są fantastycznie, NIE WIERZĘ że uda się w rozsądnej cenie dojść do ich jakości zarówno pod względem precyzji jak i jakości materiałów. To taki przykład. Jak sądzisz, jak to ma się do Twojej delikatnie pisząc niezbyt madrej opinii "chińskie gówno"? Jak zaczniesz myśleć, to i zweryfikujesz swoje poglądy. A ubocznym skutkiem będzie że np. nie będziesz szpanował że stać Ciebie na podstawki;)

Co do podstawek GM70:

Kozioł, gratuluję ślicznych podstawek!

Taka jedna uwaga: zobaczcie jak zbudowane są nóżki GM70, z resztą dotyczy to także oktal. Rozumiem że design uchwytu jaki stosujecie jest super, ale ze względu na budowę nóżki kontakt stosowany w oryginalnych sowieckich podstawkach jest po prostu lepszy, następuje na większej powierzchni styku. O ile dla oktal nie ma to większego znaczenia, to dla GM 70 raczej już tak. Także pseudonowoczesne złocenie gniazd nie służy tutaj niczemu dobremu poza wytworzeniem kolejnej warstwy szeregu napięciowego, taki dobry lep dla audiofili.

Nie mam patentu na nieomylność ale myślę że ożenienie pomysłu frezowania teflonu i osadzenia bocznych styków to byłaby najlepsza konstrukcja, a przy okazji prostsza.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Paniowie nie wiem jak będą podstawki UX4 wygladać ale nie nie sądzę żeby

wyszły taniej i lepiej jak te ?

http://cgi.ebay.com/PAIR-CMC-style-Ceramic-Tube-Socket-2A3-300B-5Z3-280-UX4_W0QQitemZ260407222366QQcmdZViewItemQQptZVintage_Electronics_R2?hash=item3ca17ae05e&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50

nie wszystko co chińskie jest badziewiem a to chyba przyklad :>)

Oczywiscie podstawki pod GM70 to inna sprawa te wyglądaja super.

Sam bym sie pisał na coś w tym stylu pod angielskie B4 ale wątpie czy w

grę wejdzie produkcja jednej pary pod triody LP2 ???

Aha mam juz te w domu z Teflonu :

http://cgi.ebay.com/2-X-TEFLON-UX4-4-PINS-SOCKET-2A3-300B-45-301-10-71A-201_W0QQitemZ320300821103QQcmdZViewItemQQptZVintage_Electronics_R2?hash=item4a936aaa6f&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50

ale wezmę jeszcze te ceramiczne pod 866JR.

Gagacek

mnie nic do tego czym sie jarasz i nie toczmy tutaj niekonczacych sie dyskusji nad chinskimi najtanszymi zabawkami, nie ucz mnie tez fizyki, chemii, mechaniki i hi-fi bo jestem na tym forum nie od dzisiaj i mnie to co najwyzej drazni, mam kolegow ktorzy robia lepsze wzmacniacze niz ktokolwiek z tego kolka wzajemnej chinskiej adoracji, lepiej lutuja, projektuja , a dlubaniem w chinskich niedoróbach nie zawracaja sobie dupy i przykro mi , ale oni sa dla mnie autorytetami, a nie ludzie ktorzy w kazdym watku bronia chinskiego badziewia , wiem , ze w chinach i na tajwanie robione sa wspaniale rzeczy, ale zadna osoba z tego chinskiego kolka milosnikow jeszce na takie rzeczy nie zwrocila uwagi, po prostu uwierz , ze dla mnie moze cos byc badziewne, brzydkie i ulomne i nie chce miec czegos takiego w domu,nie chce miec czegos co z miejsca tzrebaby przeprojektowac , a najlepiej zostawic z tego tylko obudowe jesli ktos ma jakiekolwiek pojecie o jakosci, a jak mialem naprawde malo pieniedzy na hi-fi to mialem nada za 1000 pln , ale nigdy nie dorabialem ideologii , ze jest piekny i gra jak klocek za 10 000 pln takze dosyc mam napuszonych znawcow Twojego pokroju, bo naprawde nic czlowieku nie wymysliles , nie pochwaliles sie tutaj zadna dojrzala na poziomie konstrukcja natomiast chec do polemiki to masz taka jakbys juz kilka lammow popelnil czy innych audio notów, od siebie dodam , ze jak cos na poziomie zrobie ze znajomymi to sie pochwale na forum...wogole kiedys bylo tutaj duzo ludzi , ktorzy budowali wzmacniacze, mieli naprawde o tym pojecie i byli nastawieni na jakosc, wiekszosc z nich juz od dawna nie zaglada na to forum, jak czytam te zlosliwe uwagi o rzekomym szpanowaniu dwiema stowkami na podstawki wiem dlaczego....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uderz w stół....

Przykro mi to pisać, ale szkoda że krótka uwaga wywołała taki stan Twojego napięcia wewnętrznego że musiałeś przelać cały swój prymitywizm do jednego wpisu. Na drugi raz zastanów się zanim coś napiszesz, pozdrawiam.

Trochę sensu poproszę.

Gagacek

Witam, same gniazda przećwiczyłem dość dokładnie i wiem, że piny w lampie są nierówne i każdy patrzy w inną stronę- dlatego na każde gniazdo jest założona sprężyna zrobiona pod konkretny wymiar a w teflonie otwór jest zrobiony zamiast 4mm to 4,2mm. Nakrętek też nie dokręcamy do samego końca żeby ułożyły się do pinów i w trakcie nagrzewania nie prężyły. Widzę, że nie czytałeś dokładnie, ale ja złocić nie chciałem -a każdy miał to zrobić samemu jak ma taką potrzebę (na pewno zabezpieczy to przed utlenianiem, które pogorszy styk -tak mi się wydaje );

zresztą z tego co widzę wszystkie styki w podstawkach są w jakiś sposób galwanicznie zabezpieczone.

Co do tego, że są umieszczone w teflonie -tak zadecydowało gremium -ja mogłem takie same wykonać w porcelanie i było by zdectdowanie taniej

Dla zainteresowanych byłem dzisiaj u ślusarza i zleciłem wykonanie gniazd na pięć kompletów- mówi, że pewnie da radę na piątek(zmniejszyłem średnicę gwintu z m4 na m3) ale ja dla świętego spokoju wysłałbym komuś jedną podstawkę do obejrzenia i oceny. Pwita1 coś nie widać, więc może ktoś z was chce wydać niezależną opinię -napiszcie szybko, to jeszcze jutro wyślę; oczywiście ta osoba musi mieć lampę.

Matthew ok napisz mi na pw adres na jaki mam wysłać podstawkę -w wawie jest was dużo to i z opinią nie będzie trudno, powykręcasz gniazda i sprawdzisz jak leżą w pinach- nic trudnego

Panowie!!! (sprzed kilku postów)

LUZ! SPOKÓJ!

To jeden z dosłownie kilku wątków na forum gdzie zagląda się z przyjemnością, ciekawością i wypiekami :)

Nie psujmy tego!

PEACE

(nie wnikam w słuszność argumentów, po prostu nie róbmy tutaj nawalanki. taka prośba)

pozdrawiam :)

Kozioł

Ja tylko rzuciłem luźną uwagę, ponieważ myślę że konstruktorzy pół wieku temu naprawdę dobrze przemyśleli sprawę. Połączenie teflonu i "starego" typu zacisków może nie byłoby tak udane stylistycznie, ale znakomicie sprawdziłoby się w praktyce. Co do pokrycia galwanicznego to rzeczywiście jest ono wskazane.

A w ogóle to Twoja podstawka jest super i absolutnie z niczego mi się nie tłumacz:)

Pawcio,

Sorry, ale jak widzę takiego... :)))

Trochę sensu poproszę.

Kozioł, mam jeszcze jedno pytanie. Czy podjąłbyś się wykonać podstawki teflonowe pod GM70 z bocznymi stykami? Bardzo by mnie takie coś interesowało.

Trochę sensu poproszę.

Gagacek Witam, szkoda że nie mam dobrego obiektywu makro, bo dla poparcia swojej tezy wkleiłbym zdjęcie podstawki rosyjskiej pod GU50 ,5c8s gdzie styki są właśnie takiego typu jak moje;

ostatnio na allegro widziałen podstawkę typu oktal z ebonitu też z takimi gniazdami a to znaczy że były produkowane i inżynierowie o tym rozwiązaniu pomyśleli;

niestety takie rozwiązanie jest dość skomplikowane- sama podstawka pod gu50 składa się z 5-6 części + gniazda (ebonit porcelana obręcz stalowa uszczelka śrubki nity )więc sam widzisz- przeważył najprawdopodobniej aspekt ekonomiczny Pozddawian

Boczny styk tak jak 6s33s?

Witaj, a ja dam "kontrangument". Tylko zaznaczam to prztyczek do Ciebie, bo Twoja podstawka jest super!

- to wynika z zastosowanej technologii. Ręczny montaż i lutowanie bolców do podstawki powoduje że bolce w miarę trzymają położenie ale tylko przy samej podstawce, dalej dryfują w różnych kierunkach. Aby to skompensować musiałbyś osadzić takie dryfujące tulejki przez co cała konstrukcja byłaby pływająca, w przeciwnym wypadku powstawałyby znaczne naprężenia których w wersji z zaciskami po prostu nie ma. Do czegoś takiego konstruktorzy na pewno nie dążyli, ponieważ jest to produkt wojskowy z obowiązującymi obostrzeniami mechanicznymi. W dodatku w pełni zgadzam się z Tobą, zaciski były po prostu tańsze. Wiem że przesadzam, ale tak to odbieram.

A co do "mojej" podstawki to tak, zaciski dokładnie z 6C33C.

Trochę sensu poproszę.

O mamma mia, miało być: "Tylko zaznaczam to nie jest prztyczek do Ciebie" ;)

Trochę sensu poproszę.

Doszła podstawka od Koziol'a..

cuż mogę powiedzieć..wgniotło mnie w fotel ;D duże solidne, precyzyjne i ciężkie!

w domu porobię fotki i osadzę w niej lampę.. porównam z tą która mam z ebay'a i wszystko napiszę, w tamtej lampa siedzi dociskana do teflonu przez "kleszcze".. w podstawce Koziol'a inaczej rozwiązany jest kontakt, niemal na całej powierzchni styku..

pozdr

Matt

• Pokaż nowe odpowiedzi