Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew, 1 Sie 2009, 18:22

>rozumiem ze chodzi o załączenie napięcia pierwotnego trafa dla napięcia anodowego gm70..

pewnie ,że tak chyba lepiej niż walczyć z 900v :)

gites majones ;)

poniżej kolejne postępy prac.. podstawki pod gm70 już zamontowane..

(dystanse raczej za długie, (27mm), wzorowałem się na LAMM ML3 ale tam jednak jest otwór w chassis większy i można chwycić lampe za cokół .. ;( )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Matthew - jak odpalisz to wpadnij z żelstwem ... porównamy do Ongaku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Szczerze - jakoś mi się ostatnio nie chce .. ale siem wezmem !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Matthew i Utopia

Jako że kibicuję Waszym poczynaniom to przyszła mi niespodziewanie taka myśl do głowy, z racji wcześniejszych Waszych wpisów dotyczących załączania i wyłączania napięcia anodowego.

GM70 to trioda bezpośrednio żarzona i układ fixed bias wymusza na lampie stały spoczynkowy prąd.

Zasilanie anodowe jest podłączone przez transformator wyjściowy do anody lampy, czyli w fazie pracy wszystkie napięcia są włączone, łącznie z ujemnym na siatce.

Jak się ma sprawa z chwilą wyłączenia wzmacniacza, kiedy transformator anodowy i zasilający przedpięcia siatki sterującej jest wyłączony ?.

Na kondensatorach zasilacza głównego pozostaje przecież wciąż wysokie napięcie, już nie takie, jakie w czasie pracy, ale nie "schodzi" ono do zera.

Ujemnego napięcia na siatce już brak, a katoda w dalszym ciągu podłączona do masy.

Czy taki stan nie wpływa na przedwczesne zużywanie się drogiej lampy ?.

Czy nie może jej uszkodzić właśnie w czasie kiedy wzmak nie pracuje ?.

Sorry za OT.

Pozdrawiam.

>stary bej

po wyłączaniu wzmacniacza wyłącza się wszystko,a propos kondów że są naładowane ja na końcu i początku psu mam rezystory równolegle do rozładowania kondensatorów czy to nie wystarczy ?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Te rezystory pełnią inna rolę.

Abyś nie maiał na jednym końdziu np. 300V, a na drugim 600V.

One powodują równomierny rozkład napięć na kondensatorach połączonych szeregowo.

Wartość ich mierzona w komach jest na tyle duża że nie są dodatkowym obciążeniem dla zasilacza i stąd dłuuugi czas jego rozładowywania.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ja w swoich konstrukcjach mam całkowite odcięcie napięcia anodowego już na "wysokości" wejścia trafa głośnikowego, ale mogę sobie pozwolić na taki zabieg przy użyciu typowych przełączników wysokonapięciowych.

Jedno przełączenie załącza żarzenie i ujemne przedpięcie siatek sterujących lamp końcowych, drugie już tylko dołącza trafa głośnikowe do układu.

Typowy układ stend-by.

Nawet w czasie uruchamiania układu i wystąpienia jakichkolwiek nieprawidłowości, mogę szybko wyłączyć anodowe.

Styki tych przełączników też są zabezpieczone przed ciągnieniem łuku, mimo że napięcia anodowe jakie stosuję są rzędu 300-500V, a i prądy sporo mniejsze.

Korzyści stosowania takiego rozwiązania jest wiele, wad praktycznie żadnych.

w moim wzmaku jest auto bias, rezystor do gleby...

miałem przypadek, (niuwaga) że podłączałem 300B dla sprawdzenia i nie podłączyłem siatki przez rezystor do masy .. wisiała w powietrzu.. włączyłem anodowe, zabrumiło i rezystor kadotowy się sfajczył... bałem się ze uszkodziłem lampę.. przeszło przez nią trochę wiecej niż pozawala nota katalogowa ale na szczęscie ruskie robią wytrzymałe bańki ;) .. trzeba uważać.

Trzeba kurde uważać i pięć razy sprawdzić zanim się poda napięcie. Gdzieś czytałem ostatnio, że nawet krótkotrwałe przekroczenie mocy admisyjnej może nieodwracalnie uszkodzić lampę, nawet nie fizycznie ale jej parametry mogą się znacząco zmienić.

stary bej, 2 Sie 2009, 11:54

>Matthew

>Trochę szkoda tej mocy traconej na rez. katodowych :))

szkoda szkoda, ale szkoda też zjaranego Caddocka ;) .. stopił się w mgnieniu oka ;)

Jesli ma się fixed bias, to nie ma żadnego problemu w takim zaprojektowaniu układu, żeby kondy na zasilaniu minusa siatki trzymały napięcie znacznie dłuzej, niż kondy od anodowego. To rozwiązuje problem - po wyłączeniu zasilania lampa mocy, z siatką cały czas polaryzowaną z kondów zasilacza biasu, rozładowuje przez siebie kondy zasilacza anodowego.

prace trwają ale ...

jeden Kendeil na 400V z szeregowo połączonych (w zasilaczu na wysokie napięcie) przebił przez klamrę 300V i to napięcie pojawiło się na obudowie.. nie muszę mówić co było jak chciałem podłączyć obudowę do masy..

na szczęście żyję...

ale roboty dodatkowej w bród.. ;(

poniżej winowajca.. ścisło założona klamraponad krawędzią dolną kondensatora przebiła sie do aluminiowej obudowy..

kondensator jest ok ale konieczna jest ścisła i szczelna izolacja takich elementów...

pozdr

Maciek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może warto mocować kondensatory wg pomysłu Petera stosowanego w gainclonie przy użyciu stosownego materiału izolacyjnego? Te metalowe obejmy to kuszenie losu.Przy okazji macie pomysł na bezpieczniki i oprawki do nich na anodowym uzwojeniu?

• Pokaż nowe odpowiedzi