Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie chciałbym mieć możliwość wyboru różnych CD, nie tylko z regulowanym wyjściem. Jestem pod cholernym wrażeniem tego DACT'a za każdym razem jak do niego wracam to gęba mi się cieszy, oczywiście 100k to za dużo, są ubytki w dynamice i na basie. Może te Dact'y 10k to będzie optimum. Oczywiście Placette też chodzi w grę.

Cholerka nie znam WADII tak naprawdę żadnej. Lecz e tej cenie o której mówisz można lekko dołożyć i już można mieć MBLa 1531 lub Accuphase dp-500.

Matt,

Dwa dact-y to latanie przy regulacji głośności od jednego monobloku do drugiego.

placett ma pilota nie ogranicza cie nic tylko dodatkowe kabelki czyli każdy cd możesz podłączyć

ja bym to obstawiał u mnie pasywka 10k zresztą ta twoja lepiej gra niż tvc zresztą sam słyszałeś ostatnio .

cd regulowanym wyjściem ,musi byc naprawdę dobre zazwyczaj jest tam potek z silnikiem lub prosta regulacja głośność.

można też dziergnąć samemu CD :)

lada dzień będę się zbierał do CD na CDpro2, kostkach CS, analu na lampach(w testach wyłonimy najlepsze) i regulacji wyjścia na TVC(prawdopodobnie SAC). Co z tego wyjdzie? ..... mam nadzieję, że potwierdzi to Twoją opinię, że takie rozwiązanie jest optymalne.

Nie wszystko high-end co się świeci......

mnie już martwi topienie kasy w niepewne rzeczy DIY (sparzyłem się na JP200), jak ktoś umie i może pomierzyć i wie co mierzyć to oczywiśćie... natomiast ja już wolę poczekać i uzbierac na CD.

Utopia, na chwilę obecną nie przeszkadza mi podchodzić i przekręcić dwoma gałkami w monoblokach o ile wartość soniczna będzie duża ;)

Matthew, 22 Lut 2010, 11:22

>mnie już martwi topienie kasy w niepewne rzeczy DIY (sparzyłem się na JP200), jak ktoś umie i może

>pomierzyć i wie co mierzyć to oczywiśćie... natomiast ja już wolę poczekać i uzbierac na CD.

O co chodzi z tym sparzeniem się na JP200?

Matthew, 22 Lut 2010, 11:39

>nie wyszło, po prostu poszedł na dawce narządów ;)

Znaczy że co, spieprzyłeś coś i nie udało się zrobić? Bo nie kumam.

Matthew, 22 Lut 2010, 09:39

>2. kupić cd z regulowanym wyjściem

>

>AD.2. Robią się koszta, mały wybór dobrych takich CD. Jedynie chodzi mi po głowie Audio Aero

>(słuchałem niedawno wesji Prestige i niestety bardzo dobre cd ;) ale 38kzł odpada )

>

>Jakieś propozycje?

Matthew "tańszą" opcję stanowi jakiś DAC DCSa z niezłą regulacją głośności. W moim systemie DAC Delius jako pre zdecydowanie lepiej wpasował się w system z końcówką Suna od dobrego skądinąd lampowego pre Tube Technology.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Matthew, 22 Lut 2010, 11:51

>w kategoriach absolutnych nie grał audiofilsko...

A co to u diabła jest "audiofilskie granie"? Toż to bełkot jakiś. Nie możesz napisać po ludzku?

Matthew, 22 Lut 2010, 12:46

>brak "powietrza..".

Czy przypadkiem te pre nie miął wtórnika na wyjściu ??

Jeśli tak to tu bym upatrywał problemu. ;-). W kilku testach jakie przeprowadziłem z lampizowanym CD-kiem zawsze kiedy stosowałem wtórnik efekt był podobny zmniejszenie przestrzeni, dźwięk nabierał "technicznego" sznytu. ;-))

IMHO problem nie leży we wtórniku. Kiedy na forum wypłynął temat robienia preampów na bazie Jadisa akurat byłem na etapie projektowania pre dla siebie. Po obejrzeniu schematów ani JP200 ani JP80 mnie nie przekonały. Potem rylem w necie poszukując inspiracji, przegryzłem się przez schematy Conrad-Johnsona, Audio Research i dziesiątki innych, aż w końcu znalazłem inspirację w Canary Audio. Ale też go nie skopiowałem, tylko zaprojektowałem sobie od zera. U mnie jest wtórnik, ale jest i powietrze i wszystko inne co trzeba. Jako główne założenie przyjąłem uzyskanie niskiej impedancji wyjściowej, i to założenie sprawdza się bardzo dobrze. IMHO preamp aktywny o wysokiej impedancji wyjściowej w większości systemów nie ma racji bytu.

to nie jest tak do końca... Mam BATA VK-30, tam nie ma wtórników i tez nie do końca to co bym chciał, oczywiście jest to wysokiej klasy preamp i jak na razie najlepszy jaki miałem.

>> Jako główne założenie przyjąłem uzyskanie niskiej impedancji wyjściowej, i to założenie sprawdza się bardzo dobrze.

Jaką wartość uzyskałeś?

>> IMHO preamp aktywny o wysokiej impedancji wyjściowej w większości systemów nie ma racji bytu.

Popraw mnie jeśli się mylę ale w przypadku wzmacniaczy lampowych mamy trochę "luzu" ponieważ impedancja wejściowa jest stosunkowo duża 100kR a jeśli sami grzebiemy to z reguły (jeśli nie ma problemów z zakłóceniami) można to zwiększyć do 470kR

cypher, 22 Lut 2010, 15:36

>>> Jako główne założenie przyjąłem uzyskanie niskiej impedancji wyjściowej, i to założenie sprawdza

>się bardzo dobrze.

>

>Jaką wartość uzyskałeś?

~80 omów. Nie jest to jakiś rekord, ale sprawdza się bardzo dobrze.

>>> IMHO preamp aktywny o wysokiej impedancji wyjściowej w większości systemów nie ma racji bytu.

>

>Popraw mnie jeśli się mylę ale w przypadku wzmacniaczy lampowych mamy trochę "luzu" ponieważ

>impedancja wejściowa jest stosunkowo duża 100kR a jeśli sami grzebiemy to z reguły (jeśli nie ma

>problemów z zakłóceniami) można to zwiększyć do 470kR

Nawet przy dużej impedancji wejściowej końcówy lepiej mi zawsze gra jak preamp ma niską impedancję wyjściową. Teoria teorią, a praktyka swoje.

McGyver, 22 Lut 2010, 15:37

>Odnoszę wrażenie że w wielu preampach BATa wąskim gardłem jest ta elektroniczna regulacja

>głośności.

McGyver.. to naprawdę dobry przedwzmacniacz ;) szukasz dziury w całym..

Gość jt211

(Konto usunięte)

Czytam tak sobie czytam i dumam kiedy ..... ?

Wpadniecie na to że najlepszy preamp to WOT.

Czyli trioda o małym wzmocnieniu i małym Ri plus trafo na wyjściu.

Triod jest dużo a najbardziej uniwersalne trafo to chyba 5K/1K/30-50mA.

tak czytam i ... wprawdzie nie mam jeszcze skończonego GM70 ale kilka końcówek przerobiłem, i zawsze ale to zawsze doanie preampu wprawdzie poprawiało ogólny ciężar (albo nie poprawiało tylko dodawało) kosztem powietrza, teraz mam na wyjściu DAC trafa i jest bosko, za trafami dzielnik rezystorowy o impedancji 5k, i nie ważę się wstawić nic więcej, no bo co wstawię to muli :) ot taka mała dygresja, u mnie i dla mnie (podkreślam gdyż nie chcę z nikim polemizować) po wielu latach kombinacji sprawdza się zasada im mniej po drodze tym lepiej dla dźwięku, sprawę masy, dynamiki, basu itp załatwiłem sobie odpowiedznimi głośnikami 15" w onkenie + 400Hz tuba

• Pokaż nowe odpowiedzi