Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

;-))

He, ja też wiąże nadzieję na takie rozwiązanie. Trafaka desymetryzujące do Azura już lecą, a na desce już czeka TVC na rdzeniach CC. zobaczymy co będzie. Mam nadzieję że układ z minimalną ilością kandów w torze będzie grał ;-). A jeśli nie to pozostaje WOT ;-)

jt211, 22 Lut 2010, 18:28

>Czytam tak sobie czytam i dumam kiedy ..... ?

>Wpadniecie na to że najlepszy preamp to WOT.

>Czyli trioda o małym wzmocnieniu i małym Ri plus trafo na wyjściu.

>Triod jest dużo a najbardziej uniwersalne trafo to chyba 5K/1K/30-50mA.

Oprócz 12B4 jaka lampka może być zastosowana w takim układzie ?

Artur

McGyver jest to cyfrowa zwrotnica aktywna DEQ2496 oryginalnie miała AKM AK4393 ale wymieniłem na AK4396, do kości dac bezpośrednio podpięte są LL1517 a za nimi dzielnik, resztę głośności (w granicach +/- 10 dB) załatwiam cyfrowo

Gość jt211

(Konto usunięte)

6AH4,6CK4,1/2 5687,417A i pochodne,każda wieksza trioda z niesymetrycznych np 6EW7.

E55L i jej podobne jako triody. 1/2 6BL7 lub 6BX7. Pochodna 12B4 o mu=20 czyli 12A4.

Mysle ze i 6AF4 ale tej nie próbowałem reszte tak.

Z biasem poniżej 5V niektóre triody w układzie WOT potrzebuja B+ nawet ponizej 50V :>)

cypher, 22 Lut 2010, 19:04

>jt211, 22 Lut 2010, 18:28

>

>>Czytam tak sobie czytam i dumam kiedy ..... ?

>>Wpadniecie na to że najlepszy preamp to WOT.

>>Czyli trioda o małym wzmocnieniu i małym Ri plus trafo na wyjściu.

>>Triod jest dużo a najbardziej uniwersalne trafo to chyba 5K/1K/30-50mA.

>

>Oprócz 12B4 jaka lampka może być zastosowana w takim układzie ?

>

>Artur

Mat masz MPW masz panie wydatki:) Wspiąłeś się na poziom, co teraz wymaga wydawania kaski:)

Schematy nie grają tylko konkretne klocki. Konkretne klocki grają gdy mają coś w sobie co odpowiada tobie:) do tego trzeba je odpowiednio dobrać okablowanie toże, a do tego jeszcze som lampy, dużo tych lamp i trzeba znaleźć odpowiednie zestawienie lamp w odpowiednim zestawieniu sprzętowo-kablowym, i to pod indywidualne gusta:) Zmiennych jest tak wiele, jak już wiesz... lepsze sprzęty to więcej problemów, konfigurację trafić ciężko...potem zaczyna się audiofilski nerwosol i wszystko sprzedajesz, bo się poddajesz. Kasa poszła a tu gra jak lampucera, cholera:) więc po co przepłacać, nie rób sam zacznij innych wzbogacać:)))))

Ja wręcz mam przeciwne zdanie na temat jp200 odrywany dźwięk od kolumn ,szybki dużo basu i dozo powietrza jednym słowem ma to coś.

Właśnie odpaliłem jadisa przed upchaniem jego w obudowę ,ale jakoś mi się nie chce ,siedzę i słucham tak dobrze gra .Potwierdza się ile ludzi tyle opinii :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja dam szansę jeszcze JP80 ;)

BAT ma magie, czyściutką rozdzielczą średnicę, Jadis miał dużo większy dźwięk nie koniecznie magiczny i tak rozdzielczy a DACT to jest cos pomiędzy nimi hehe ;)

sprzet powinien byc uniwersalny, strojenie pod siebie każdego elementu toru, a wszystkich klocków z kolei pod np. ułomne bardzo kolumny powoduje duże ryzyko niepowodzen, powinno grać w miare realistycznie muzykę, z wrażeniem realnosci tego czego sie slucha, nie maja grac kolumny czy system tylko ma grac dla nas i spiewac wykonawca, to jest taka granica dzielaca hi-fi od czegos wiecej, nie jest to jakis przelicznik pieniężny, nie jest to też zależne od zalozonych najcudowniejszych komponentów, bo te komponenty nawet najbardziej audiosyfilijskie nie graja, gra układ, wiekszosc zmian diametralnych spowodowanych apgrejdami domowymi to podpowiedzi naszej wyobraźni albo pochodna myslenia ,ze musi grac bo panie wydalem srylion na kondensator, nieprawda, nie musi i czesto nie gra, widzialem kiedys system audiosyfilijski za cene kilkudziesieciu tysiecy , ktory gral niemozebnie słabo, wokaliści beczeli jak owce, a dół byl dopalany z sabłóferka, wydaje sie , ze granice ludzkiej naiwnosci audiosyfilijskiej sa nieskonczone, nie idzmy koledzy tą drogą...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Matthew

nie chce mi sie wierzyc, ze jadis by wypuscil taka straszna chujnie, zeby degradowala dzwiek, moze przyczyna lezy gdzie indziej, moze masz juz za duzo stopni i jakosc Ci uciekla , straciles dynamike, zmuliles brzmienie, co do tych dactów to u mnie calkiem niezle gral potek stanowiacy jakis ulamek ich ceny , a dopasowany elektrycznie wiec bardzo niewykluczone , ze te dacty graja jak trzeba, zamiast szukania jakiegos w sumie ch*jowego cd z firmy , ktora robi awaryjne rzeczy moze po prostu sobie zrób dac-a z regulacja tak, jak tutaj, na stronie ciufollego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Matt

Może spróbuj zrobić to samo co ostatnio zrobił Elberoth postaw monobloki obok kolumn do tego krótki nie więcej niż 0,5m odcinek kabla głośnikowego plus dłuższy odcinek ic do dac'a do tego pasywka bez aktywnych pre, najwidoczniej jest to w tym układzie nie potrzebne, dowiesz się w ten sposób prawdy.

W ramach eksperymentu możesz te krótkie odcinki "kabla głośnikowego" zastąpić 2,5 lub 3 metrowym super audiofilskim wynalazkiem dopiero oczy wyjdą Ci na wierzch. O podkładkach pod kabel nie zapomnij:-)

shark700, 23 Lut 2010, 14:41

mam 0.5m kable głośnikowe...

Electro.. jest dużo prawdy w tym co mówisz lecz ostatnio słuchałem systemu za sporo $$$ i niestety bardzo dobrze grał, WLM Grand Viola, Monobloki CAyin na lampie 211, pre Cary audio dzielone na 6szt 6sn7 i same szare RCA ;), kompakcik AudioAero Prestige, kable tara the 0.8.. kupa szmalu i niestety kupa dobrego brzmienia, możan był ooddychać powietrzem z muzyki, magia i płynność, wyszedłem z wypiekami na twarzy i nawet prawie ze zakochałem się w WLM które mi nigdy nie leżały.. zesrojony pieczołowicie system u gościa który wie czego chce.. kasa to nie wszystko, trzeba mieć jeszcze kupe szczęścia ;)

ale do czego zmierzam... chyba najrozsądniej będzie zmienić źródełko

Co do Jadisa to grał wielkim dźwiękiem ale szumiał mi tak ze nie mogłem (umiałem) się tego pozbyć..

apropos regulacji głośnośći.. Placette, ALPS, DACT.. to regulacja typu potek, a jakżę różnie grają, jedne lepiej drugie masakra... jeśli CD lub DAC będą miały kiepskie takie regulacje to kiepsko będa grały.. bo sygnał co wchodzi do wzmaków to już powinien być hiper turbo mega świetny ;D

jak zwykle wyolbrzymiam ale coś w tym jest.

ruszyło, po zmianie koncepcji obudowy, oto model który posłuży mi do rozplanowania podzespołó i okablowania, nie chcę mieć przypadkowego bałaganu w środku

na radiatorze który będzie jednocześnie tylną ścianką, będą 3 układy żarzena lamp DHT, oraz wszelkie rezystory mocy będzie też w jego dolnej części wyfrezowany otwór pod gniazdo 230v

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew

do tego nie musisz mnie przekonywać, na pewnym etapie cenowym ja jestem absolutnie za sprawdzonymi dobrze wykonanymi urzadzeniami,obojetne czy ze sklepu czy umieszczonymi w sieci,jesli chodzi o cd jestem pelen watpliwosci , ze jego zmiana moze tak diametralnie zmienic dzwiek, ze z czegos co Ci sie nie podoba ,zrobi sie cos co sie podoba czy hajend, ja w to nie wierze gdyz orientuje sie jak maly obiektywnie potrafi byc postep na źródle biorąc pod uwage włożoną kasę...

Wręcz przeciwnie. Od pewnego poziomu wpływ źródła zaczyna być znaczny. Trzeba też pamiętać że źródła mogą się bardzo różnić charakterem.

'Wręcz przeciwnie. Od pewnego poziomu wpływ źródła zaczyna być znaczny. Trzeba też pamiętać że źródła mogą się bardzo różnić charakterem.'

absolutnie sie z tym nie zgadzam, to ,ze kazdy 'klocek' nadaje inny charakter to chyba jest jasne w tym gronie, ale wiele doswiadczen z wysokiej klasy hi-fi takze kolegów z forum, ale raczej pisze sie o tym na priva czy rozmawia, wskazuje na to, ze nigdzie nie ma takiej okazji poplyniecia z kasa jak na odtwarzaczach cd, no chyba , ze bierze sie tez pod uwage wywalone w bloto pieniadze na ciagle 'apgrejdy' roznych klockow , wykonywane oczywiscie przez 'znawcow' na profi poziomie, ktore z czasem doprowadzaja do tego , ze wlasciciel klocka wystawia go na allegro....to, ze wplyw xródła jest bardziej slyszalny wynika glownie ze wzrostu rozdzielczosci reszty systemu, a nie z tego, ze źróło jest tak zajebiste

profesjonalnie, wg zasad sztuki wykonany dac , w bardzo dobrej obudowie, dobrymi czesciami nie przekracza 6000 pln, a na polce tego typu dzwiek jest osiagalny za 20-25 tysiecy, z tymze u nas dawno nie bylo takiego dobrej klasy projektu na forum rozpatrywanego, ostatnim dobrym projektem byl Premium DAC Petera Daniela, mimo róznych powiedzmy swoich ułomnosci w porownaniu z kilka razy drozszymi cd dac ten gral muzykę, mial bardzo naturalny dzwiek, z wysmienita muzykalnoscia, za smieszne pieniadze przy dobrze skonfigurowanym sprzecie towarzyszacym zapewnial realistyczny spektakl....

dlatego ja nie chce byc źle zrozumiany, bo ja wychodze z zalozenia , ze nie mam jakichs duzych ograniczen finansowych i moge wydac jakas tam spora sume jesli jest jakis tego sens, ale jak napisalem wydaje mi sie bardzo niezgodne z faktami przekonanie , ze system grajacy np. popierdolonym dzwiekiem podniesie z kolan jakies magiczne cd za 30tysiecy, raczej wg mnie jest tak, ze uczciwie zrobione cd akai z dobrych czasow kupione na allegro za 300 pln powinno pozwolic w dobrym systemie na sluchanie emocjonujacego dzwieku, zreszta wydaje mi sie, ze w teorii i praktyce hi-fi fakt dosyc malej roli obiektywnej źródła nie podważa nikt zajmujacy sie tym hobby na poważnie, to z czym mamy do czynienia na forum to takie czesto voodoo audiosyfilijskie i zwykly belkot czesto zdrowo pierdolnietych ludzi , ktorzy dostaja orgazmu widzac cd za 100.000 pln podlaczone siecioweczka za 10.000 pln, na mysl przychodza mi stare czasy forum kiedy poziom dyskusji byl sporo wyzszy i spotkanie w warszawie gdzie jednoglosnie cd linna za srylion dolarów ( chyba 87 tys.pln ) zostalo zdeklasowane przez komplecik gramofon+wkladka za 20 tysiecy i o takim poplynieciu z kasa mowie, jestem tez bardzo daleki od stwierdzenia , ze kazde cd za 30tysi gra conajmniej dobrze...niestety to byloby za proste.... w duzej czesci systemow kupienie cd uzywanego za 5 tysiecy czy zrobienie wysokiej klasy przetwornika za te pieniadze , a wlozenie zaoszczedzonym 25tysi w kolumny da ogromny postep, nieporownywalny wogole z podlaczeniem cd za 30 tysiecy....wg mnie glowny wysilek to integracja wzmacniacza z glosnikami, bez tego nie ma prawa grac dobrze ....

Matthew, 24 Lut 2010, 08:22

>tak ale każde źródło od około 30kzł gra raczej świetnie.. ;)

świetnie nie świetnie, ale różne źródła grają różnie. Jak Ci takie świetne źródło nie spasuje się z systemem to i jego "świetność" nie pomoże.

electro, jeżeli dla ciebie punktem odniesienia jest NOS DAC Petera Daniela (bardzo dobra, znakomita wręcz budżetówka, ale...), a jednocześnie ignorujesz znacznie lepsze projekty które powstały na forum (np. DAC Waldiego nan PCM1704) to ja się już wcale nie dziwię powątpiewaniu w rolę źródła i gloryfikowaniu Akai z allegro za 300zł. Posłuchaj źródełek klasy Metronome, wysokich Audio Note czy dCS Puccini, to pogadamy.

A co do tego że nie każde źródło za 30 000 jest dobre, to się w pełni zgadzam. I co do tego że kupując źródło bardzo łatwo popłynąć z kasą, to też się zgadzam.

electro, osłuchaj się z dobrymi źródłami. Ale takimi naprawdę dobrymi, a nie z Akajcami z allegro po 300zł. A jak się już osłuchasz, co może potrwać, to wróć do moich wpisów i przeczytaj jeszcze raz. Może zrozumiesz, bo teraz to nie ma szans, jak do ściany.

• Pokaż nowe odpowiedzi