Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Już kolega pisał proszę czytać uważnie ;)

W zasilaczu będą zastosowane kondensatory Boscha i Siemensa. Na kanał 2 Bosche 10u i 18-24 Siemensy 80u. Te ostatnie będą musiały być łączone po 3 szeregowo bo są na napięcie 450V a ja planuje zasilanie coś między 1000 a 1200V. Układ z dławikami CLCLCLC (20u-10H-27u-10H-53u-10H-80u).

Dziękuję za odpowiedź

Kolega czujny jak zawsze :)

Nie wszystko high-end co się świeci......

Dzięki Marcin za wyręczenie ;).

W sumie po przerwie i odpoczynku to mimo trudności stwierdziłem, że warto było. Kondensatory zamocowane na 4mm aluminiowej blasze. Blacha tylko pomalowana sprayem. Obejmę do Boscha musiałem zrobić sam. Ten kondek ma 72mm średnicy!

O! niezła bateryjka - kolejny monster powstaje, przy waszych konstrukcjach mój iPod (mimo, że posiada wszystko) wygląda mało okazale :D

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

No i dobrze. Bo niektórzy robią te GM70 tak gigantyczne, że prościej iść i kupić dwie trumny na obudowy niż robić od zera ;-)

No niestety w SE zasilacz jest w ścieżce sygnałowej, więc to, co na zasilaniu, to na głośnikach. Dobrej filtracji nigdy za wiele. Trudno przy tych napięciach upchać wszystko w kilkunastu cm3. Jedyne, co można w tej objętości, to aktywna filtracja na jakimś mosfecie wytrzymującym te coś około 1kV. Inaczej kończysz na filtrze CRC z niewielkimi pojemnościami wynikowymi (szeregowe połączenie C) i dużą rezystancją zasilacza aby filtracja coś tam odsiewała.

Po za tym, duzi chłopcy lubią duże rzeczy ;-). To takie wirtualne przedłużenie przyrodzenia :D ;-)

No niestety w SE zasilacz jest w ścieżce sygnałowej, więc to, co na zasilaniu, to na głośnikach. Dobrej filtracji nigdy za wiele. Trudno przy tych napięciach upchać wszystko w kilkunastu cm3. Jedyne, co można w tej objętości, to aktywna filtracja na jakimś mosfecie wytrzymującym te coś około 1kV. Inaczej kończysz na filtrze CRC z niewielkimi pojemnościami wynikowymi (szeregowe połączenie C) i dużą rezystancją zasilacza aby filtracja coś tam odsiewała.

Po za tym, duzi chłopcy lubią duże rzeczy ;-). To takie wirtualne przedłużenie przyrodzenia :D ;-)

Ja poszedłbym w stronę zwiększenia pojemności kondensatorów do 100-200uF np.3x 470uF/450V i tylko jednego dławika np.20H (niewiele większy gabarytowo od 10H.)

Zawsze to trochę mniej żelastwa i kg.Ale można też tak jak Ty.

Zazdroszczę wszystkim, którzy mają na takie monstra miejsce, ale da się dobrze i w małej ;) (co by to nie miało oznaczać).

Mini też mogą pięknie grać, na pewno nie gorzej niż więksi bracia(fakt prace przy nim są koszmarem bo liczysz miejsce na milimetry i trzeba wszystko dobrze obliczyć zanim podejmie się decyzję o wstawieniu elementu (bez szczypiec, precyzyjnych palców lepiej nie podchodzić do tego).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

McG no offence :) Czy ja podawałem w wątpliwość, że wzmak Koobala gra słabo? Sam dysponuję podobną gabarytowo obudową przy lampce 845 i wiem, co można, a co nie ;-). Nie zmienia to nic z tego, co napisałem. Jeśli zamiast CLC na anodzie 100u-2H-235u, jak ma zapewne Koobal wstawiłby CLCLCLC taki 20u-10H-27u-10H-53u-10H-80u, to jak myślisz, czy w tym samym układzie (zakładam, że spadki napięcia i punkt pracy utrzymamy) tylko z innym filtrem CLCLCLC, to na którym z zasilaczy wzmak zagra lepiej?

W DIY mamy możliwość zabawy wielkogabarytowej bez wielkogabarytowych cen. Wyobraź sobie, jaki narzut dałby Unison za "Tomantowe" zasilanie :D Nie krytykujmy więc, że ktoś podchodzi bezkompromisowo.

Z innej beczki. W tym wątku często pojawiają się uwagi na temat konstrukcji, pt. "elektrownia". Bez przesady. Owszem klasa A wymaga sporych poświęceń i sporo mocy idzie w komin, ale za przeproszeniem oświetlenie salonu tradycyjnymi żarówkami, czy pecet QuadCore z karta graficzną do najnowszych gier ciągną więcej (o grzejniku nie wspomnę!), niż te największe "smoki", "potwory". Odmitologizujmy więc wątek od tego typu przymiotników.

madly - nikt tu się nie czepia (to chyba taki jedyny wątek na forum) tego jak dane klocki grają. Co do wielkogabarytowców wszyscy im się przyglądamy bardziej z ciekawością (a ja prócz tego zastanawiam się jak pełnej wartości układ upchnąć w jak najmniejszej obudowie, gdyż nie mam miejsca na "pełnowymiarówki"). Co do zasilania - tutaj strzeliłeś w dziesiątkę - robię nową obudowę - będzie trochę większa i zmiany zajdą właśnie w zasilaniu, układu już nie ruszam.

Co do rozbudowanych zasilaczy - miałem ostatnio możliwość i dużą przyjemność posłuchania mojego iPoda :) z dużym bratem i z rozbudowanym zasilaniem (podobnym jak Tomant, podobnym ale pewnie nie takim samym) i mój grał ... lepiej - więc to co mówisz, wcale nie jest takie oczywiste. Wszystko tu zależy od wielu czynników a zasilanie, choć najistotniejsze wcale nie gwarantuje sukcesu końcowego.

Oczywistym jest, że lepiej mieć wzmacniacz z dobrze skonstruowanym zasilaniem i na tej bazie robić cały układ , niż mieć do dupy zasilanie - bo z tej opcji nie da się zbyt wiele wyciągnąć.

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

Koobal, wcale mnie nie musisz przekonywać, że układ robi różnicę ;-) W tym właśnie DIY ma przewagę, że zamiast żonglować lampkami czy kondensatorami sprzęgającymi albo w desperacji kablami sieciowymi bojąc się ruszyć "cudze dzieło Boskie", możemy zmienić układ, co daje n krotnie większe zmiany i otwiera zupełnie inne terytoria eksploatacji.

Źle mnie zrozumiałeś - nie chcę nikogo przekonywać, a tym bardziej ciebie ;). Bardziej chodziło mi o obalenie mitu (dość mocno lansowanego), że jak jest wielki i ciężki, to od razu gra lepiej :) (lub na odwrót).

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

To jeszcze moje "3 grosze";-)

Nie da się porównać dwóch układów, tutaj CLC i CLCLCLC, w oderwaniu od reszty składników zasilania. Wygładzenie DC to warunek konieczny, ale niewystarczajacy do dobrego brzmienia. W układach SE pobór prądu jest zmienny, lampa statycznie pobierająca 100mA w impulsie może tego prądu wziąć 130mA i więcej. Pytanie jak zachowa się układ przy dodatkowym poborze 30mA, tzn. jak głęboko spadnie napięcie i jak szybko wróci do punktu wyjścia. Generalnie im większa rezystancja tym większe spadki/skoki napięcia, im większa pojemność tym wolniejszy powrót (w pewnym uproszczeniu).

Polecam fajny wątek na www.audiosyslum.com:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Niezastąpiony jest też program PSU Designer II, z tym, że kluczem do prawidłowej analizy jest badanie dyamiczne, tzn. ustalamy zmianę poboru prądu o założoną wielkość przy danym opóźnieniu, np 2s., a następnie patrzymy co się dzieje w danym przedziale czasu i danym opóźnieniu (założone 2s.).

Ukryta Zawartość

Cysto prowda! Stąd też zrobienie DOBREGO zasilanie to swego rodzaju sztuka. Skrajnym rozwiązaniem jest np. minimal reactance psu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), gdzie za prostownikiem są kondensatory 2-4 uF, amplituda tętnienia rzędu kilkudziesięciu volt, a po tym ccs, który to wszystko ugładza.

Na marginesie Witku trenowałeś może ścieżkę aktywnej filtracji (mosfet, bipolar)? To również szybkie zasilacze w dodatku o nieskiej impedancji.

Polecam też uwagi Thorstena Loesha nt. SE i PSU (w dalszej części):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma potrzeby udowadniać które rozwiązanie zasilacza będzie lepsze. Ważne by sprawdziło się jak najlepiej. Ja mam pozytywne doświadczenia z "dużym" zasilaniem i dlatego taki wariant wybrałem. Zresztą w tym konkretnym przypadku to mój zasilacz wcale nie jest duży gabarytowo ani też nie ma przesadnie wielkiej pojemności. To że składa się na niego tyle kondensatorów wcale nie znaczy że wypadkowa pojemność jest równa ich sumie. Ze względu na ich za małą wytrzymałość napięciową musiałem je łączyć szeregowo po 3. Więc z 3 szt. 80uF wyszło 27uF. Co do gabarytów to wszystko zmieściło się na blaszce 28x20cm.

Wybrane przeze mnie rozwiązanie po części wynika także z braku miejsca (jak u kolegi). Cała konstrukcja wzmacniacza będzie pionowa i schowa się w podstawie kolumny. No i dzieciaki nie będą miały dostępu do lamp.

Zobaczcie jak tam jest gęsto ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz racje - prad spoczynkowy jest staly, ale kolega pwit1 nigdzie nie wspomnial zeby bylo inaczej bo napisal tak:

W układach SE pobór prądu jest zmienny' date=' lampa statycznie pobierająca 100mA w impulsie może tego prądu wziąć 130mA i więcej.[/quote']

z czego jasno wynika ze nie pisze o pradzie spoczynkowym a o dynamicznej odpowiedzi zasilacza.Czytaj zdania do konca.

A może by rozwinąć wątek "dynamicznej odpowiedzi zasilacza"

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

"dynamiczna odpowedz zasilacza" oznacza sposob w jaki zareaguje zasilacz na chwilowo zwiekszony pobor pradu w stosunku do pradu spoczynkowego. Od odpowiedzi zasilacza mocno zalezy to jak grac bedzie wzmacniacz. To jest to o czym koledzy powyzej rozmawiali - wiec pewnego rozwiniacia poszukaj wyzej.

"dynamiczna odpowedz zasilacza" oznacza sposob w jaki zareaguje zasilacz na chwilowo zwiekszony pobor pradu w stosunku do pradu spoczynkowego. Od odpowiedzi zasilacza mocno zalezy to jak grac bedzie wzmacniacz. To jest to o czym koledzy powyzej rozmawiali - wiec pewnego rozwiniacia poszukaj wyzej.

Chciałem napisać, że prąd pobierany z zasilania wzmacniacza SE jest niezależny od poziomu wysterowania-bez sygnału i przy max wysterowaniu jest taki sam.Dlatego nie można tu mówić o "przysiadaniu" napięcia jak ma to miejsce w układach PP .

Chciałem napisać, że prąd pobierany z zasilania wzmacniacza SE jest niezależny od poziomu wysterowania-bez sygnału i przy max wysterowaniu jest taki sam.Dlatego nie można tu mówić o "przysiadaniu" napięcia jak ma to miejsce w układach PP .

Byłoby pięknie..., i łatwo, ale nie jest;-)

Byłoby pięknie..., i łatwo, ale nie jest;-)

Możesz to rozwinąć ? Chętnie dowiedziałbym się coś więcej.Wiem, że nie jest to forum techniczne, ale nauki nigdy nie jest za wiele.

Edytowane przez kotok

@kotok

Zrob latwe doswiadczenie - w szereg miedzy zasilacz napiecia anodowego a wejscie trafa glosnikowego wepnij amperomierz i pusc glosniej muzyczke taka najlepiej z bitem :) i obserwuj wskazowke...

To doswiadczenie nie jest doskonale bo nie mowi nic o tym jak zasilacz radzi sobie z impulsowym poborem pradu ale jasno obrazuje ze prad jest zmienny. Pamietaj ze sygnal muzyczny nie jest sinusoida i jego wartosc srednia nie jest rowna zero.

Z reszta pomysl sam - gdy wzmacniacz SE nie gra, pobiera z zasilacza anodowego X amperow pradu spoczynkowego ale do glosnikow trafia 0W gdy jednak puscisz muzyke to do tych X amperow trzeba doliczyc Y bo przeciez do glosnikow zaczyna plynac moc - a skad ona sie bierze? przeciez nie z kosmosu.

Edytowane przez MarekBoro
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Z reszta pomysl sam - gdy wzmacniacz SE nie gra, pobiera z zasilacza anodowego X amperow pradu spoczynkowego ale do glosnikow trafia 0W gdy jednak puscisz muzyke to do tych X amperow trzeba doliczyc Y bo przeciez do glosnikow zaczyna plynac moc - a skad ona sie bierze? przeciez nie z kosmosu.

Tu nie masz racji akurat. Jeśli przyjąć model teoretyczny, w którym masz doskonale liniową lampę i doskonale czystą sinusoidę na wejściu, to klasa A działa dokładnie tak, że jeśli przy zerowym sygnale na lampie wydziela się 100 wat mocy i zero wat na obciążeniu, to przy jakimś tam sygnale, gdy na obciążeniu wydzieli się 20 wat, to na lampie wydzieli się 80. Zaznaczam, ze jest to czysta teoria, sytuacja, gdy zniekształcenia harmoniczne są zerowe.

Reasumując, lampy w klasie A nienawidzą grać cicho - dostają wtedy najbardziej w dupę i najszybciej się niszczą. Każdy wat, który wywalisz na obciążenie, "zejdzie" z mocy na anodzie lampy. Odwrotnie, niż w klasie AB czy B.

• 1 miesiąc później...

witam,

Panowie macie jakiś pomysł na małe dławiki 20H 200mA?

Mały rozmiar pojecie względne ;-)

Dławiki od leszka ogonowskiego 8H/200mA mają 6 x 7 x 7 cm. Opcją są małe płytki z tentlabs.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi