Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

raczej o kosztach poniżej 10 000 można zapomnieć

Wszystko zależy od ceny transformatorów głosnikowych i ewentualnie międzystopniowych i lamp końcowych.

Jeśli zastosujemy trafa np. P Ogonowskiego i np. lampy (845i np. 300B) chińskiego producenta, to koszt części nie powinien przekroczyć 5tyś zł.

Wszystko zależy od ceny transformatorów głosnikowych i ewentualnie międzystopniowych i lamp końcowych.

Jeśli zastosujemy trafa np. P Ogonowskiego i np. lampy (845i np. 300B) chińskiego producenta, to koszt części nie powinien przekroczyć 5tyś zł.

a obudowa? i do tego żeby była ładna, naprawdę ładna .. ;) drugie tyle

Nie, żebym zachęcał, ale jest też ścieżka typu Mr Liang na 845 plus modyfikacje. Obudowa dość solidna, 300B i 845 itd... Ale to należy traktować jako rozwiązanie "tanie" i wcale nie aż takie tanie przy policzeniu całości. Jeśli leci się pełnym DIY, to błyskawicznie przekroczy się kwoty 5kzł, a im lepiej, tym bliżej do 10, a i nawet 15kzł przy większych ambicjach. Coś za coś...

Nie, żebym zachęcał, ale jest też ścieżka typu Mr Liang na 845 plus modyfikacje. Obudowa dość solidna, 300B i 845 itd... Ale to należy traktować jako rozwiązanie "tanie" i wcale nie aż takie tanie przy policzeniu całości. Jeśli leci się pełnym DIY, to błyskawicznie przekroczy się kwoty 5kzł, a im lepiej, tym bliżej do 10, a i nawet 15kzł przy większych ambicjach. Coś za coś...

W moich GM-kach wraz z dedykowanym do niego pre same lampy to koszt niemalże 10000 pln-lecz nie ma innej mozliwości,aby zagrało jak trzeba.

Tym Ogonowskim już sie tak nie orgazmujcie Panowie bo nie jest to jakaś postać człowieka szlachetnego...teraz tylko kasa sie liczy u Tego Pana.

raczej o kosztach poniżej 10 000 można zapomnieć

Jesli nadmieniasz o lampach to pełna zgoda.

W moich GM-kach wraz z dedykowanym do niego pre same lampy to koszt niemalże 10000 pln-lecz nie ma innej mozliwości,aby zagrało jak trzeba.

No to grupo posoliłeś u mnie koszt wszystkich lamp to niespełna 1/3 tego co napisałeś

Nie wszystko high-end co się świeci......

Panowie, zaczyna się głupia przepychanka na kasę. DIY ma to do siebie, że można coś zrobić taniej i lepiej, niż za zbliżone pieniądze coś ze sklepu (o ile nie chińskiego ;-)). Nie zawsze jest to taniej i nie zawsze lepiej, to też ;-). Na konstrukcje wymagające (GM70, 845, 211) rzucają się często osoby, które chcą wyciągnąć z tego maksa. Stąd też bezkompromisowość w podejściu, a co za tym idzie koszty. Nie znaczy, że nie można iść ścieżką z kompromisami i uzyskać całkiem dobre efekty. Rozpiętość więc kosztów, za które można złożyć wzmacniacz na jednej ze wspomnianych lamp jest duża. Ale to żadna nowość w audio. Balansowanie jednak na zbyt mocnym cięciu kosztów jest ryzykowne i często prowadzi do ich zwiększenia (np. kosztowne odsprzedaże tego, co się nie sprawdziło). To hobby i kasa nie jest kluczowa, ważne jest gonienie króliczka i przyjemność efektu. Czas i praca na to poświęcone. Pax i nie licytujmy się więcej.

Panowie, zaczyna się głupia przepychanka na kasę. DIY ma to do siebie, że można coś zrobić taniej i lepiej, niż za zbliżone pieniądze coś ze sklepu (o ile nie chińskiego ;-)). Nie zawsze jest to taniej i nie zawsze lepiej, to też ;-). Na konstrukcje wymagające (GM70, 845, 211) rzucają się często osoby, które chcą wyciągnąć z tego maksa. Stąd też bezkompromisowość w podejściu, a co za tym idzie koszty. Nie znaczy, że nie można iść ścieżką z kompromisami i uzyskać całkiem dobre efekty. Rozpiętość więc kosztów, za które można złożyć wzmacniacz na jednej ze wspomnianych lamp jest duża. Ale to żadna nowość w audio. Balansowanie jednak na zbyt mocnym cięciu kosztów jest ryzykowne i często prowadzi do ich zwiększenia (np. kosztowne odsprzedaże tego, co się nie sprawdziło). To hobby i kasa nie jest kluczowa, ważne jest gonienie króliczka i przyjemność efektu. Czas i praca na to poświęcone. Pax i nie licytujmy się więcej.

Tu nie chodzi o "przepychanka na kasę" ale bardziej o świadomość ile kosztuje DIY bo wielu ciągle kojarzy się ono ze wzmacniaczem na scalaku i 2 kondach za 250zł. Bez zaplecza również finansowego wzmacniacza na GM raczej się nie ukończy.

Pozdrawiam

Nie wszystko high-end co się świeci......

Tu nie chodzi o "przepychanka na kasę" ale bardziej o świadomość ile kosztuje DIY bo wielu ciągle kojarzy się ono ze wzmacniaczem na scalaku i 2 kondach za 250zł. Bez zaplecza również finansowego wzmacniacza na GM raczej się nie ukończy.

Pozdrawiam

Zgodzę się. W DIY często nie uwzględniamy również kosztów ubocznych, które częstokroć są sporo większe niż oficjalne, zasadnicze. Ile to kupujemy części w poszukiwaniu tych właściwych? Ile wariantów układowych testujemy? Bez szufladek różnych, dobrych podzespołów nałogowo częstokroć kupowanych drepcze się w miejscu ;D O pracy własnej nie wspomnę.

Zgodzę się. W DIY często nie uwzględniamy również kosztów ubocznych, które częstokroć są sporo większe niż oficjalne, zasadnicze. Ile to kupujemy części w poszukiwaniu tych właściwych? Ile wariantów układowych testujemy? Bez szufladek różnych, dobrych podzespołów nałogowo częstokroć kupowanych drepcze się w miejscu ;D O pracy własnej nie wspomnę.

O to chodzi,o to chodzi))

Zgadzam się z tym całkowicie. Jednak nie można do kosztów budowy konkretnego wzmacniacza doliczyć zakupu np.oscyloskopu, stacji lutowniczej,wierteł,czy różnych rodzajów kondensatorów sprzęgających, z których wykorzystamy jeden typ a reszta zostanie odstawiona na bok. Nikt nie mówi,że projekt na GM 70, 845, 211 itd jest tani. Ale nie windujmy w nieskończoność kosztów, bo tym sposobem zniechęcimy kogoś do budowy takiego wzmacniacza.Konkretny wzmacniacz kosztował wszystkie części w nim zawarte + ew.koszty przesyłki. Inne koszty , które na pewno były poniesione

zaprocentują przy budowie innych urządzeń i pomniejszą koszt następnych klocków.W wolnej chwili wyliczę ile kosztował mój projekt 845 i przedstawię koszty na forum.

Edytowane przez kotok

Witam,

mam pytanie jaka wartość potka DACT była by najlepsza do wstawienia w monobloki lampowe, zdecydowałem się na ten krok po testach z przedwzmacniaczem BAT VK30, PLacette i dactami które mam 10k i 100k

Dostępne wartości to:

10k

20k

50k

100k

Najlepiej grało placette które ma 9k ale mój dact 10k grał ostro..

Zgodnie z teorią przesyłu sygnałów (ble ble ble), sygnał audio lubi być przesyłany prądowo zatem im mniejsza imp potków tym sygnał ma łatwiej na pokonanie pojemności kabli, złącz itp itd, tworzy się mniejszy filtr który muli.

DACT 100k gral bardzo łagodnie i ciepło (audiofilsko) co może świadczyć ze obcinał ostrości ;) ale i tak lepiej niż BAT

generalnie podobno najlepiej 20k-50k, sam już nie wiem :/

ALPSy nie wchodzą w grę, mulą.

jakies propozycje?

Witam,

mam pytanie jaka wartość potka DACT była by najlepsza do wstawienia w monobloki lampowe, zdecydowałem się na ten krok po testach z przedwzmacniaczem BAT VK30, PLacette i dactami które mam 10k i 100k

Dostępne wartości to:

10k

20k

50k

100k

Najlepiej grało placette które ma 9k ale mój dact 10k grał ostro..

Zgodnie z teorią przesyłu sygnałów (ble ble ble), sygnał audio lubi być przesyłany prądowo zatem im mniejsza imp potków tym sygnał ma łatwiej na pokonanie pojemności kabli, złącz itp itd, tworzy się mniejszy filtr który muli.

DACT 100k gral bardzo łagodnie i ciepło (audiofilsko) co może świadczyć ze obcinał ostrości ;) ale i tak lepiej niż BAT

generalnie podobno najlepiej 20k-50k, sam już nie wiem :/

ALPSy nie wchodzą w grę, mulą.

jakies propozycje?

Do układów lampowych zatosuj 50k lub 100k. Ja stosuję 100k.

nie wytrzymałem, zamówiłem 50k ;)

też "wydaje" mi się ze to powinno być takie optimum

Można wiedzieć jaki i gdzie zamówiłeś oraz jaka jest cena?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wPCX podobna cena więc się nie opłaca..

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

witam,

może komuś przydadzą się trafa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może komuś przydadzą się trafa:

Ukryta Zawartość

"Wg Pana Leszka mogą się nadawać jeszcze do KT88 lub EL84"

to chyba jakieś nieporozumienie, na jakiej kształtce Mistrz złożył te trafolki

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Leszka nie tak łatwo będzie znależć na te trafolki....takie uniwersalne som,a może jeszcze do 300B pasują!!

A co jest nie tak z kształtką ? Pytam poważnie, żadna podpucha..

pytałem bo chciałem poznać przekrój okna, dużo blachy to nie to samo co ilość blach

(ja też poważnie, bez podpuchy)

pytałem bo chciałem poznać przekrój okna, dużo blachy to nie to samo co ilość blach

(ja też poważnie, bez podpuchy)

Miałem takie trafa od Pana Leszka na odsłuch tyle ze do 2A3, jeśli się nie mylę jest to podwójny pakiet EI84.

jeśli chcesz mieć oddech ze wzmacniacza SE nie nawijaj na kształtce mniejszej od E120

E80 wystarcza do EL84 a i to dziś dałbym więcej

EAR dla EL509 np. ma trafa Yoshino (taki sąsiad Tamury z przeciwnej strony ulicy) na E160

Acro TO330 nawijał dla PP EL34 na E120, podobnie Dynaco (Hafler) i wielu innych

Edytowane przez mamel

• 3 tygodnie później...

Pewnie zagląda ale Twoje pytanie jest za trudne;)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Pewnie zagląda ale Twoje pytanie jest za trudne;)

:D

kto używa oscyloskopu i ma sensownego nawijacza temu równe 20-15K wyda

A kto oscyloskopu nie używa ten śpi spokojniej;)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

• Pokaż nowe odpowiedzi