Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

hhf_pm 13 Maj 2009

"co tym razem dałeś na driver, w tym miniGM70SE? 12GN7, jak Chua? Przerabiałeś ją na wszystkie strony i sposoby, ale zdaje mi się, że Ci się już znudziła"

Nie znudziła mi się, 10W lub 11,5W w zależności od producenta, 330V max na anodzie, wzmocnienie w triodzie x40, 2k rezystancji anodowej no i sprawdzone empirycznie dobre brzminie. Nie widzę konkurencji, wyłączając drivery DHT, jednostopniowe oczywiście;-))

Widzę, że Cię naprawdę wzięło na te Emission Labsy :-) A gdyby cud sprawił, że EL by wyparowały z powierzchni ziemi, to wróciłbyś bez zastanowienia do 12GN7, czy jednak nie?

Pwit, zdradź jeszcze, proszę, jakiego producenta 12GN7 używałeś/używasz? Porównywałeś kilka różnych ze sobą? Jak wypadły? Które byś polecił? Mocno różnią się brzmieniem?

Kozioł, zrobisz mi porządne podstawki? Znasz szacunkowy koszt?

Nic się nie wierci po prostu robi się podstawkę od podstaw -model -forma -odlew -wypał 1230stC i jest -jadę po masę odlewniczą i będę robił testy ponieważ wymiary po wypale się zmieniają o ok 10-11%więc wszystko trzeba wziąć pod uwagę ,ja pieca nie mam ale myślę że damy radę

A czy nie łatwiej jest porostu skorzystać z gotowych podstawek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A dla świętego spokoju wsadzić do obudowy wentylator wolnoobrotowy który będzie dodatkowo wymuszał obieg powietrza ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;-)) Nie wykluczone że tak będzie ;-))

A tak na marginesie próby robienia samemu wszystkiego to nasza narodowa cecha ;-)

I tak hydraulik sam naprawia samochód bo jest taniej a mechanik sam naprawia kanalizację, w rezultacie mechanikowi cieknie ze zlewu a hydraulik nigdy nie ma sprawnego samochodu ;-))))

Wyjątkiem jest audio diy tu wszystko wszyscy robią samodzielnie i czerpią z tego przyjemność ;-)

Sorki za off-top -a ;-))

hhf_pm 13 Maj 2009

"Widzę, że Cię naprawdę wzięło na te Emission Labsy :-) A gdyby cud sprawił, że EL by wyparowały z powierzchni ziemi, to wróciłbyś bez zastanowienia do 12GN7, czy jednak nie?"

Najpierw stanąłbym na głowie, żeby zdobyć parę RS241 - trioda DHT ze wzmocnieniem x18, potem zacząłbym niebezpieczne zabawy z 3c24, a potem kto wiem może 12hg7 w pentodzie lub triodzie;-)

koziol 13 Maj 2009

Panowie to co lepsze ceramika czy teflon - z czego zrobić te podstawki?

Tylko z teflonu, ceramiczne można sobie kupić za kilkanaście złotych szt., szkoda zachodu.

Poza tym jest to znacznie lepszy materiał na podstawki - ma mniejszą przenikalność i nie przenosi drgań z obudowy. Pozostaje kwestia wytrzymałości temperaturowej, ale ja bym zaryzykował.

Jeden z profesjonalnych producentów wzmacniaczy na GM70 - de Havilland twierdzi nawet, że te lampy "brzmią" tylko w podstawkach teflonowych, przy okazji oferując swój komplet z chyba $159;-)

hhf_pm 13 Maj 2009

zdradź jeszcze, proszę, jakiego producenta 12GN7 używałeś/używasz? Porównywałeś kilka różnych ze sobą? Jak wypadły? Które byś polecił? Mocno różnią się brzmieniem?

Nie różnią sie mocno, ale z tych co miałem in minus odstawały ECG Philips, najlepiej brzmiały mi RCA clear top i GE.

cypher 13 Maj 2009

A czy nie łatwiej jest porostu skorzystać z gotowych podstawek.

Nie do końca - te za $60 są co prawda z teflonu, ale uchwyty na piny są już mocno takie sobie.

Żeby znaleźć konkurencję dla czegoś podobnego co koziol zaprezentował na zdjęciu, tyle, że z teflonu trzeba by szukać w tych okolicach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a to już prawie 80Euro komplet;-(

Ukryta Zawartość

mam te podstawki które Witku pokazałeś - to inna bajka - w zasadzie nawet nie ma jak porównać ze standardowymi wyrobami, uchwyt lampy jest pewny i na dużej powierzchni, sam teflon spisuje się świetnie w normalnym użytkowaniu i nie widzę śladów nadpaleń/przytopień - nawet jak słucham bardzo długo (6 - 8 godzin ciągłej pracy) to w żaden sposób nie zmienia ich struktury a temperatura u mnie sięga wyżyn :).

I mimo, że można nazywać to biżuterią ja twierdze , że były to świetnie ulokowane pieniądze.

Słucham tylko muzyki.

Teflon spokojnie wytrzyma bo widziałem wojskowym sprzęcie pod te lampy podstawki bakelitowe!!!!

Skoro one wytrzymywały to teflon na 100% wytrzyma. Po za tym podstawka aż tak bardzo się w tej lampie nie nagrzewa.

masa ceramiczna jest , ale jak piszecie że teflon to bedzie teflon, mają 20mm grubości to jutro wejdę w jego posiadanie ,mam w domu 6mm ale jest zbyt cięki i piny mocno wystają pozdrawiam

Muszę sprostować - wprowadziłem Was w błąd i źle mi z tym - de Havilland życzy sobie nie $159, tylko $395 z parę swoich podstawek:-). Co do teorii, wszystko zgodnie z wcześniejszą informacją - bez takich podstawek GM70 po prostu nie gra -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Koziol, mam nadzieję, że w rodzimej produkcji nie zasugerujesz się ceną zza oceanu;-)

Weź proszę pod uwagę siłę (słabość) naszej waluty, nasze marne pensyjki, światowy kryzys finansowy, świńskie wirusy i co tam jeszcze można wymyślić...

Ukryta Zawartość

przy 40 parach opłacało by sie nawet zamówić w firmie i mysle ,że nie było by wiecej niz 100 zł za komplet ale trzeba by załatwić 20 osób :)

Dajmy może szansę koźlowi. To co jest na zdjęciu jest całkiem OK, jeżeli będzie z teflonu powinno być zupełnie wystarczające. No, może gdyby jeszcze udało się zdobyć pozłacane styki i śruby...

Gdyby się nie udało, albo cena wyszła nieco wysoka, można spróbować zlecić w jakiejś manufakturze. Ja piszę się na 2 lub 3 komplety. Gdyby trzeba zamówić większą partię i nie było chętnych można zapytać zagramanicznych kolegów. Wydaje mi się, że zainteresownie może być spore.

Też się dopiszę o ile nie jest to gruby żart ;-))

a może coś z tego wyjdzie ? A jak nie wyjdzie też się nic nie stanie. ;-))

Oczywiście jestem skłonny zapłacić za podstawki o ile nie wyjdzie jakaś astronomiczna kwota ;-)

1. hhf_pm

2. hhf_pm

3. pwit1

4. pwit1

5. pwit1 :-)

6. cypher - 2 szt

Witam sam teflon na dwie podstawki to koszt ok 70 zł (dwie szt -80deko) niestety firma bez watu nie sprzedaje i wiem ile kosztowały mnie piny. Muszę pogadać z ich wykonawcą za ile by zrobił wIększą ilość(ale to jutro) jeszcze pozostaje złotnik , ale styk jest wart grzechu a oto chodzi . Zrobię dwie szt wyślę Pwit1 i oceni ich jakość a potem możemy pogadać OK?

koziol 13 Maj 2009

"Zrobię dwie szt wyślę Pwit1 i oceni ich jakość a potem możemy pogadać OK?"

Podstawki chętnie kupię, ale "weryfikacji" odmawiam. Po pierwsze każdy ma własne uszy i własny portfel, a po drugie (mówiąc między nami) jestem lekko sceptyczny co do ich wpływ na brzmienie;-)

Na 100% mogę napisać, czy mi się podobają;-)

Ukryta Zawartość

i o ile podstawki są ok to zaciski dają wiele do życzenia, ale można zrobić tak:

kupić złocone UX4 lub jedną UX8 odnitować zaciski, przewiercić i mamy podstawki gotowe, teflonowe i złocone.. muszę się przyjrzeć czy to się da..

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi