Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew, ale czy to ma sens? Jeśli Kozioł zrobi to z litego teflonu z wypasionymi, złoconymi stykami, to po co tyle zachodu, z Ameryką i wogóle?

A przy okazji. Styki mają być złocone. A nogi od lampy kto mi pozłoci? Jak pójdę do galwanizerii z dwoma lampami to mnie wyśmieją...

A piszę o tym, bo czytałem, że złocenie ma sens tylko przy styku złoto-złoto, bo ogranicza do minimum korozję i ma najniższą rezystancję STYKU, a nie rezystancję jako taką.

>A przy okazji. Styki mają być złocone. A nogi od lampy kto mi pozłoci? Jak pójdę do galwanizerii z

>dwoma lampami to mnie wyśmieją...

>A piszę o tym, bo czytałem, że złocenie ma sens tylko przy styku złoto-złoto, bo ogranicza do

>minimum korozję i ma najniższą rezystancję STYKU, a nie rezystancję jako taką.

To może zamiast spekulować lepiej sprawdzić w tabeli zgodności galwanicznej:) (pod warunkiem, że wiesz czym pokryte są nogi lampy...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hhf_pm, 14 Maj 2009, 17:59

czym pokryte sa GM70 nie wiem - moze jest jakis 'datasheet'..?

tabelka: patrzysz na roznice pomiedzy wartosciami 'anodic index' np. pomiedzy wspomnianym w tekscie zlotem i srebrem jest 0.15v co spelnia wymogi dla srodowisk trudnych(wilgotnych). dla srodowisk normalnych (dom) dopuszczalna roznica to 0.25v a dla srodowisk o kontrolowanej ilosci wilgoci 0.5v.

jesli roznica wychodzi zbyt duza mamy gwarantowane utlenianie powierzchni i korozje. proste.

odnosnie nozek lampy - poniewaz moze to byc albo nikiel albo cynk albo srebro to chyba najbezpieczniej mosiadz lub braz dac na piny...

Mad_z, to, co napisałeś, to najbardziej dla mnie odkrywcza rzecz, jaką do tej pory przeczytałem na Audiostereo. Jaki z tego morał? NIE WSADZAĆ 6N2P w złocone podstawki ;-)

Witam

ale Panowie o co chodzi każdy może zrobić co mu się żywnie podoba -złoto, srebro, platyna a tak naprawdę chodzi o to żeby styki nie śniedziały i już ,a tak do rzeczy to podstawki tanio nie wyjdą samego teflonu jest ok 0,8kg, ślusarz dorzuca swoje +cnc (dzisiaj dałęm swoje w poniedziałek mam odebrać i wtedy dowiem się ile kasy do zapłaty będzie )+sprężynki ściskające i wychodzi ok 165zł za komplet zbliżony do tego co proponuje jammusic ale i tak finalnie cene bym znał w połowie tygodnia - ja będe swoje mjał aco do reszty decyzja należy do was

w poniedziałek mam przesłać rysunek pinów do sporej firmy zobaczę jak oni wycenią ,może będzie taniej to całość wyjdzie taniej Pozdrawiam

koziol 15 Maj 2009, 16:49

Tanio to nie wyszło, ale jestem za kontynowaniem tematu.

Na marginesie - może warto nieco okroić ilość tego teflonu, wyjdzie taniej i estetyczniej. Myślę, że jakieś 7cm x 7cm x 1cm powinno być zupenie wystarczająco. Prawie kg teflonu na 2 podstawki to total overkill.

moze jak ktos ma z jacmusic podstawki by walnal zdjecie, albo mniej wiecej wymiary podal, to by sie takie same /podobne zrobilo , yamamoto niezle rzeczy robi ale ceny straszne, fajne maja te miliamperomierze , ale sie jeszcze zastanawiam nad nimi..

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

jestem z lekka wkurwiony, juz ze 2miesiace nie mam wzmacniacza bo sprzedalem , z ae europe jeszcze nie odpisali, zaczynam zamawiac rozne rzeczy u ogonowskiego, a kolezance z ukrainy musze dac spis lamp , ktore ma mi kupic i przywiezc, przygotowania w lesie, ale mam juz pomysl obudowy chyba...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

hhf_pm 15 Maj 2009, 23:07

"Podstawki pod diabełki mają 65 x 65 x 6 mm. Takie by nie stykły?"

Chyba i ja i Ty lekko się pospieszyliśmy. Podstawka musi być znacznie wyższa niż 6, czy 10mm, bo uchwty na piny są wpuszczane. Cos takiego www.jacmusic.com/Yamamoto/images/sockets/4pin-GM70-side.JPG może być trudne i kosztowne do wycięcia, pozostaje więc klocek, powiedzmy 65 x 65 x 30mm.

Coż, liczymy na pomysłowość kozla.

Witam ja zrobiłem 75mm x 75mm i 20mm grubościi jest optymalnie bo sam pin bez gwintu ma 15mm i brakuje mu ok 2 mm , do dyspozycji mamy teflon 15mm 20mm i 25mm wjęc 20 jest ok , poczekajmy jak wyjdą te moje i zobaczymy może jakaś wspólna korekta i będzie ok pozdrawiam

Reczywiście, macie rację, zapomniałem, że Kozioł daje piny w pionie, jak Yamamoto, i to stąd duża grubość i lepszy kontakt lampy z podstawką. Kozioł, kombinuj dalej, liczymy na Ciebie :-) Tylko utarguj coś z ceny ;-)

Witam, coś wątek wcięło i mam nadzieję, że to naprawią;

z ceną trzeba pokombinować, ale ile kosztuje materiał każdy wie i tu trudno coś wykombinować -jedynie zmniejszyć płytkę; ślusarz też średni do negocjacji, bo mówi że każde gniazdo robi odręcznie na tokarce (widziałem i tak jest )w zasadzie najważniejsze żeby teflon był w odpowiednim wymiarze i nie było odpadu bo i on kosztuje. dlatego ja robię 7,5 x7,5 bo płyta była 17,5 cm czyli odpad jest niewielki.

a tak w nawiasie:jak się dowiedziałem, że płytka 40cmx40cm waży ok 5,5 kg to myślałem, że spadnę z krzesła. Pozdrawiam

i coś takiego wyszło

Ukryta Zawartość

post-8723-100004632 1242764557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, w planach są podstawki w podobnym wykonaniu pod 6sn7/5u4g/5r4g, czyli podstawka oktalowa i 300B/2a3, niestety podstawka nowalowa może być zbyt precyzyjna do wykonania i nie da się jej zrobić.

Co do ceny: jest kilka opcji- niestety nie dotyczy to pinów i teflonu, lecz frezowania na cnc. najdroższe byłoby wykonanie takiej podstawki jak widzicie z zfrezowaniem pewnej płaszczyzny i odfrezowaniem otworów: ok. 180 zł komplet. Samo frezowanie otworów pod piny i otwory montażowe- 160 zł; można jeszcze wiercić samemu, tak jak to zrobiłem w bakelicie na wiertarce stołowej ale to też wymaga sporo roboty i stresu (czy wyjdzie równo).

można jeszcze odfrezować od spodu -ale nie wiem czy warto.

Zrobienie podtsawki rozciąga się w czasie, np: na pracę slusarza czekałem 2 tygodnie, więc sprzęt nie byłby na "jutro" ;-)

Witam, a moja kobieta nie widzi nic dziwnego w tym, że komuś podobają się cztery śrubki i kawałek plastiku- jak je zobaczyła pjerwszy raz, to pomyślała że to kolejny zakup

Matthju i inni zakręceni-na razie mam opracowane podstawki pod gm70 więc na ich temat możemy rozmawiać, może troszkę zmienię wygląd żeby wyglądały finezyjniej

Mam rozrysowane gniazda pod piny podstawki oktalowej i 300b ale jak zwykle mam pecha i konstruktor się rozchorował, ale jak się pojawi, od razu to obejrzy i się wypowie;

z gniazdami pod 300b nie powinno być problemu, a w podstawce oktalowej jest mało miejsca więc same gniazda trzeba wykonać dokładnie, a i samo mocowanie w teflonie nie jest takie proste gdyż odpada przykeręcenie-ale to mam opracowane

• Pokaż nowe odpowiedzi