Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer i korekcja akustyczna

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Planuje zakup subwoofera (być może dwóch sztuk) do celów stereo.

Obecnie stosuję cyfrową korekcję pomieszczenia i tu się zastanawiam czy iść w droższe konstrukcje (coś z ADAM-a, studyjnego JBL-a czy tez Velodyne) czy też wystaczy coś w stylu JBL ES 250 z zastosowanym DRC?

Zalezy mi głównie na maksymalnym rozciągnięciu pasma w dół i zgraniu się z monitorami w obudowie zamknietej które w tej chwili posiadam.

Pomieszczenie w którym miałoby to chodzić ma ok.28m2 i jest otwarte na kuchnię i klatke schodową

https://www.audiostereo.pl/topic/40486-subwoofer-i-korekcja-akustyczna/
Gość rochu

(Konto usunięte)

Kwestia ewentualnego budowania suba (może bardziej modułu basowego) oczywiście jest do rozważenia.

Jakiś czas temu myślałem o budowie lini transmisyjnej pracujacej gdzieś do 50-60 Hz - akurat mam wolną końcówkę która jest w stanie ładnie to napędzić.

Co do linku z aukcją. Dzieki ale nie potrzebuje suba z własna korekcją bo już mam układ korekcyjny uruchomiony.

Moje pytanie dotyczy - w przypadku stosowania DRC wystarczy sub budżetowy(no powiedzmy do 1500-2000) czy z powinien on być z wyższej półki?

A przez convolver jesteś w stanie zoptymalizować przejście pomiędzy subem a monitorami? Jeśli tak to rzeczywiście DSP w velodyne nie jest potrzebne.

Chyba przede wszystkim powinieneś zwrócić uwagę na jakość przetwornika. DRC może ci wygładzić charakterystykę, zredukować rezonanse ale nie poprawi ci subiektywnie postrzeganej szybkości, konturowości i barwy basu. Kupno dobrego niskotonowca i zrobienie suba samemu chyba byłoby najsensowniejsze.

Gość rochu

(Konto usunięte)

qooobix, 26 Lut 2008, 10:39

>A przez convolver jesteś w stanie zoptymalizować przejście pomiędzy subem a monitorami? Jeśli tak

>to rzeczywiście DSP w velodyne nie jest potrzebne.

Coś takiego udało mi się kiedyś dokonać z jakimś shitowym subem Magnata.

Zszycie suba i monitorów nie był wg mnie wyczuwalne.

>Chyba przede wszystkim powinieneś zwrócić uwagę na jakość przetwornika. DRC może ci wygładzić

>charakterystykę, zredukować rezonanse ale nie poprawi ci subiektywnie postrzeganej szybkości,

>konturowości i barwy basu. Kupno dobrego niskotonowca i zrobienie suba samemu chyba byłoby

>najsensowniejsze.

Właśnie na tym polega mój problem. Czy dla układu grającego przez DRC jakość uzytego przetwornika jest sprawą krytyczną?

>Właśnie na tym polega mój problem. Czy dla układu grającego przez DRC jakość uzytego przetwornika

>jest sprawą krytyczną?

wydaje mi się że tak, kolokwialnie mówiąc DRC zszyje suba z pomieszczeniem ale nie przeskoczy jakości samego przetwornika

rochu:

>Moje pytanie dotyczy - w przypadku stosowania DRC wystarczy sub budżetowy(no powiedzmy do 1500-2000)

>czy z powinien on być z wyższej półki?

Budżetówka odpada. Jeśli kupisz suba z rozlewającym się dźwiękiem, niezdolnego do szybkiego wytwarzania i wygaszania impulsów, to korekcja nie pomoże. Hi-endu z altusów także, niestety, nie zrobi.

BTW, przypuszczenie że jesteś "jedynym gosciem który używa cos takiego" nie jest prawdziwe - patrz moje "o mnie" ;)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Teo, 26 Lut 2008, 10:52>

>BTW, przypuszczenie że jesteś "jedynym gosciem który używa cos takiego" nie jest prawdziwe - patrz

>moje "o mnie" ;)

Sorry nie wiedziałem - juz się poprawiam : )

Też mi się wydaje, że żadna korekcja nie zastąpi dobrego głośnika, można skorygować charakterystykę ale jak skorygować zniekształcenia? BTW convolver najwyraźniej ostro manipuluje dźwiękiem, opóźnienia, filtry, eq, itd, jak się to przekłada na jakość? Nie podupada obrazowanie i detale?

Teo=>

"Budżetówka odpada. Jeśli kupisz suba z rozlewającym się dźwiękiem, niezdolnego do szybkiego wytwarzania i wygaszania impulsów, to korekcja nie pomoże. Hi-endu z altusów także, niestety, nie zrobi."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz budżetówkę i gra rewelacyjnie ,wprost po mistrzowsku z znacznie droższą elektroniką ;-)

Nigdy nie myślałem ,że kiedyś będę używał subwoofera do stereo !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rochu=>

trudno mi powiedzieć czy zchodzi nisko - chyba bardzo nisko ,skoro na plycie testowej ja już nic nie słyszałem, a pies się posikał z wrażenia - tyle usłyszał ;-)

Nie bardzo rozumiem co jeszcze chcesz ;-)

Może większy model z tej serii - wytworzy większe ciśnienie

( oprócz twojego psa ,posika się też pies u sąsiadów ;-)? Droższy chyba nie ma większego sensu.

Ja mojego suba praktycznie nie "słyszę" dopiero jak go wyłączę zdaję sobie sprawę zę grał, że go brak.

Tak idealnie zgrywa się z JMLab Utopia Mini.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja chętnie podłączę się pod temat, pokój podobny - pomysł identyczny - na 2 suby - póki co 1.

I tu wyniuchałem coś takiego:

http://highfidelity.pl/artykuly/0612/xtz.html

Cena jest szokująca!!! (1300 za minimalną używkę - 425ojro za nowy ze Szwecji - od firmy)

Podobno rewelacja w stereo - głównie w stereo, na fotkach nawet nie widzę wejścia LFE !

Firma odpisała mi, że jest bardzo szybki i doskonale gra w stereo, na pokój 27m2 dmuchnie potężnym basem.

Sięga 25Hz (wg producenta). Wykończenie też nie jest kiepskie patrząc na te fotki.

Czy to możliwe, że taki sub w takiej szokująco niskiej cenie??

Może ktoś miał z nim jakieś doświadczenia??

Do stereo rozważcie użycie dwóch malutkich 20 litrowych subów na głośnikach SS 23W4557. Do plusów talkiej konstrukcji można zaliczyć:

- bardzo małe wymiary obudowy, łatwość ustawienia w pokoju

- wszystkie cechy jakie ze sobą niesie obudowa zamknięta czyli, impuls, barwa, szybkość wygaszania itp.

- Fenomenalne zejście jak na OZ i wielkośc skrzynki, F6 26HZ !!!

- przy dwóch głośnikach na brak natężenia też na pewno nie będzie można nażekać, przy 30hz poziom ok 107db, przy 40hz poziom ok 110db, dla porównania w tej chwili używa suba w OZ na głośniku infinity kappa perfect10 (rms 350W) przy 30hz poziom ok 100db czyli 7db mniej niż z dwóch scanów, a efekt jakby dom miał się zaraz rozpaść.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.