Skocz do zawartości
IGNORED

klony a kolumny firmowe - porównanie

pan Kracy

Rekomendowane odpowiedzi

clo2, 5 Mar 2008, 10:29

>>hans

>

>znasz się trochę na elementach zwrotnicy? można by tu coś "pomieszać" (oczywiście aby poprawić a

>nie "zrąbać"), np wymienić kondensatory na inne?

Nie jestem Hans, ale widzę tam straszną bidę. Elektrolity bipolarne i małe ceweczki. W zasadzie możnaby powymieniać elementy na lepsze, ale istnieje uzasadniona obawa że wtedy się to wszystko rozjedzie, choćby tylko dlatego że bipolary mają dość wysoki ESR, a foliowce będą miały niski ESR. Podobne zjawisko dotyczy cewek.

Żeby zrobić to dobrze, to najlepiej byłoby opracować zwrotnice od nowa, już od razu uwzględniając w projekcie dobre elementy.

O ubiegli mnie;)..........

o takie cos:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niekoniecznie tak małej pojemności te teflonowe bypassy moga być nawet do .22uF w zależności od kolumn/systemu/preferencji trzeba dobrać proporcję pomiedzy PIO a teflonem, bo ładnie czyszczą "górę" ale jak się przecholuje to rozjaśniają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Dymu

>Tak postawione porównanie da tylko jeden wynik: kupujemy/budujemy klony:-)))

Z naszych rozmów jasno wynikło że niekoniecznie muszą być to klony. Na pewno jakieś DIY "x-podobne" ale czy to faktyczny klon, tego bez odsłuchu w zestawieniu z oryginałem nie stwierdzisz.

clo2, 4 Mar 2008, 22:36

>>Iceman

>

>tak doczytałem, że piszesz iż różnice w producencie elementu mogą mieć wpływ ale znikomy. To jeszcze

>ci raz podkreślę, w podanym wyżej przypadku to jaki tam jest zamontowany kondensator (oczywiście

>jego wartość jest każdorazowo stała) ma OLBRZYMI wpływ na końcowe brzmienie kolumny. A to tylko

>jeden kondensator i w dodatku o takiej samej wartości. Dziwne ale prawdziwe.

Może wszystko sprowadza się do słuchu - może mój już nie jest najlepszy, hehe. Jedni twierdzą że nie słyszą różnic pomiędzy różnymi kolumnami (tak, tak, są i tacy, ostatnio mnie tak rozbroił znajomy gdy podziwiał mój sprzęt, stwierdził że jego zdaniem jeden mój system - za około dwanaście tysięcy gra niemal tak samo jak drugi za dziesięć razy mniej), inni nie słyszą różnic pomiędzy elektroniką, inni nie słyszą kabli głośnikowych a jeszcze inni nie słyszą kabli sieciowych. Wychodzi na to że jestem gdzieś pośrodku bo czy słucham muzyki na drogich kablach głośnikowych czy na takich za 12zł za metr, czy wreszcie na zwykłych za 1zł za metr - mówie szczerze- wielkiej różnicy mi to nie robi. Może więc nie jestem na tyle wymagający by odróżniać cewki tej samej wartości ale różnych firm. Ale dobrze mi z tym. Mnie to nie przeszkadza. Oczywiście nie powiem, gdyby się wsłuchiwać to różnicę wychwycę, ale nie czuję potrzeby żeby to robić na siłę.

>Iceman

Gdybyś usłyszał w porównaniu Tannoie M1 przed wymianą tego kondensatora i po jego wymianie usłyszałbyś dużą różnicę (bez żadnego wsłuchiwania się i nic na żadną siłę;)) . Uwierz że te po wymianie "zrobiły ci dużą różnicę";),

clo2, 5 Mar 2008, 18:12

>>Iceman

>

>Gdybyś usłyszał w porównaniu Tannoie M1 przed wymianą tego kondensatora i po jego wymianie

>usłyszałbyś dużą różnicę (bez żadnego wsłuchiwania się i nic na żadną siłę;)) . Uwierz że te po

>wymianie "zrobiły ci dużą różnicę";),

Trochę mi się w to nie chce wierzyć. Przecież mają te same wartości. Ludzie którzy słyszą kable sieciowe też mówią, że różnice są powalające. Dla mnie to naciągane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.