Skocz do zawartości
IGNORED

DZIADOWSTWO VINTAGE

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy co niektórzy niezdygitalowane uszy, nasz przestarzały prymitywny system nerwowy nie dorósł jeszcze do wspaniałej oferty jaką nam przedkłada MP3 i CD z przyprasowaną górą i obciągniętym i sflaczałym dołem czytaj z miękkim superbasem i mogą nas interesować rzeczy proste tanie i niezawodne.

Pozdrawiam

Pierwsze danie na ząb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

duże niskoomowe [ 8 Ohm] typ [chyba] zamknięty

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40659-dziadowstwo-vintage/

Korwin napisał:

>Mamy co niektórzy niezdygitalowane uszy, nasz przestarzały prymitywny system nerwowy nie dorósł

>jeszcze do wspaniałej oferty jaką nam przedkłada MP3 i CD z przyprasowaną górą i obciągniętym i

>sflaczałym dołem czytaj z miękkim superbasem i mogą nas interesować rzeczy proste tanie i

>niezawodne.

Ja mam jeszcze w domu takie (zamknięte) - będzie już z 18 lat, a kupiłem je w komisie za jedne z pierwszych zarobionych pieniędzy:

Ukryta Zawartość

świetne do wszystkiego, tylko gąbka już nie ta i niewygodnie po kilku godzinach - ale poza tym bardzo przyjemne

pozdr,

Ukryta Zawartość

Coś mi się zdaje że te pierwsze Soniaki to do badania słuchu były a numer był do tego żeby można było dołączyć indywidualny certyfikat potwierdzający legalizację wyrobu w urzędzie wag i miar

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Do Rafaella^ Nie wiem czy raczyłeś oglądać u mnie w Podgórzu audiometr ale byłeś uprzejmy strzelić i trafić w tak zwaną centralną dziesiątkę bo to są naprawdę słuchawki od aparatury audiometrycznej i każda para miała numer i fabryczną metryczkę z zapisem z rejestratora.

Pozdrawiam

Zbyszek

=>Korwin, 3 Mar 2008, 19:55

Nie miałem okazji oglądać.Aktualnie używane najlepsze audiometry do pomiaru wyższych częstotliwości 10-16kHz mają słuchawki od Kossa

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Do Martineza^

To jest moje uzależnienie, nie będę pił, nie będę żarł, ale nie wytrzymam i kupię, nisko omowych już nie liczę ponieważ to jest całkowicie pozbawione sensu dawno przekroczyło to cyfrę palców od rąk i nóg z dodatkiem. Chyba nie ma tam ani jednej sztuki otwartych a te półotwarte dawno już są uszczelnione. Przeważnie są to cztero i ośmio omowe z przetwornikami z papierową membraną o średnicy 60-80 mm i mocy 0.1W /kanał

Pozdrawiam

Zbyszek

Załatwię ale muszę poprostu wyjść z domu mam jeszcze chyba jakąś jedną parę + dwie wkladki luzem ale one są święte bo zarezerwowane dla DAT-ów AIWA-HD, HD-X1 i HD-S1 nawet mam ładne mocne obudowy w które przetworniki przerzucę [nauszniki przeciwhałasowe Peltor]

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Korwin,wszystko fajnie,ale to nie ma dolby,tylko system,do którego nie pasuje nic oprócz niego samego i wyglada,ze wyswietlacz licznika jest uszkodzony.Pomijam już błedny opis,ze to wzmacniacz.Ale jako ciekawostka moze byc.

Do Marka-41 Samych Swoich i Pozostałych^

A tak naprawdę to polecam

Ukryta Zawartość

z tego samego okresu mam Telelefunken-a TC 400 hifi i jestem z niego wyjątkowo zadowolony

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Jak się wabi ten Marantz w czwartek robię tak zwany intensywny poranny obchód śmietnika , zobaczę co inni mają, poszukuję wyjątkowo nietypowych głowic chcę mieć dwuślada kasatoweg i jednoślada także kasetowego i przesuw 9.5cm/sek- rozbestwiłem się i trzeba mnie będzie odstrzelić.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zwie się 5420,a wyglada tak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę szukał; o podobnym wyglądzie i funkcjach mam w doskonałym stanie BASF-a Kleine Studio pozdrawiam i dobranoc jak dobre pojdzie to głowicę zapakuję i wyślę listem poleconym remanenty u kumpli i u siebie robię w ten czwartek.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do ^Szwagiero

Panowie nie piekarnia nie pali się będzie to będzie a jak nie będzie to poczekamy i będzie. Nawet gdybym chciał sobie odpuścić to nie mogę ponieważ poszukują dla mnie fragmentów lub względnie całych CR-240, dla kogoś to wredny ciężko naprawialny złom a dla sakramencka radość, pozdrawiam

Zbyszek

Dziadostwo czy nie, ale jednak Vintage :-) Mam prośbę do kolegów z wątków wintejdżowych, magnetofonowych i podobnych. Zaplanowałem skorzystać z okazji, jaką daje publikowanie w internecie, i pokazać na naszej stronie trochę opisów najciekawszego sprzętu vintage. P{olska prasa drukowana nigdy nie była w stanie się na to zdobyć. Wydaje mi się, że jedynym sposobem na zrobienie czegoś wartościowego jest przygotowanie takich tekstów przez niektórych z was, jako ze macie zarówno sprzęt w zasięgu, jak i niezbędną wiedzę na jego temat. Czy moglibyście się zastanowić nad taką propozycją? Opisy lub testy byłyby zamieszczane w zakładce Recenzje (lub Artykuły) na stronie, podpisane przez autorów.

Firma którą uwielbiam nie istnieje od lat jest to monachijski UHER, produkty sygnowane przez UHER HARMAN-KARDON nie spełniając rygorystycznych norm poprzedniego producenta. Nie wiem czy mam jakiekolwiek prawo w tym i moralne podawać w opisie sprzętu w tym jego konstrukcji diagnostyce i obsłudze coś co może być wewnętrzną ściśle strzeżoną tajemnicą firmy.I jeszcze jedno czy ma jaki kolwiek sens pisanie o profesionalnym sprzęcie służącym do nagrywania w terenie na forum, gdzie 99.999% zajmuje się przegrywaniem z nośnika na nośnik.

Jestem za zwróceniem się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z prośbą o gościnne występy na "naszym" Forum

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Artykuł pisany pod nazwiskiem, a więc również umowa o dzieło. Dzieło jak byk, bądź co bądź, mimo że publikowane w sieci. Pieniądze słabe, takie same jak w drukowanych gazetach (wiem jakie, bo sam takie dostaję), ale jakieś są. To normalna publikacja, więc za normalnym wynagrodzeniem. Szczegóły oczywiście do omówienia z autorami.

Ukryta Zawartość

Fajne.Ciekawe jakby porozbierac wiecej tych złomów ?Chinczyki madre a białe ludzie głupie sa.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Białe ludzie sa głupie jednak ...sorry ,powinno działac...

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Założyłem ten wątek aby każdy mógł w nim zamieścić swoje uwagi na temat starego ciekawego sprzętu lub namiary na taki znajdujący się na Allegro i eBay dlaczego próbujecie mi go za***ć zaraz na wstępie swoimi pseudodowcipnymi uwagami jeszcze jedna taka uwaga i będę blokował pacjenta.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

"A po co komu recenzje sprzętu zapomnianej ery audio ?"

A po co komu w takim razie dyskusje na ten temat? Jak widać, komuś są potrzebne. To bardzo interesujący sprzęt, nie muszę tego chyba akurat w tym gronie wyjaśniać. Sam mam tuner Marantza 2130: koniec lat 70. Tak zaangażowanej inżynierii jak wówczas dzisiaj sie raczej nie widzi. I regularnie widziałem prośby czytelników i sugestie forumowiczów, żeby prasa zaczęła regularnie pisać o vintage. Prasa nie pisze, niech więc internet pisze. Polska miała pecha, bo w złotym okresie hi-fi byliśmy poza głównym nurtem, stąd nawet second-handu prawie u nas nie ma, w porównaniu ze szczęśliwszymi pod tym względem krajami. Ale przecież obecnie mamy dostęp do wszystkiego, również do aukcji za granicą, i warto wiedzieć, co reprezentują niektóre cuda inżynierii, sprzedawane jako legendy audio. Mnie przynajmniej bardzo to ciekawi i zawsze czytam np. recenzje vintage w HiFi World. Tylko że im jest łatwiej, oni to mają po prostu na strychach albo dziedziczą po rodzicach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.