Skocz do zawartości
IGNORED

Górne zawieszenie głośników

AWS 303

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam 18 letnie głośniki Unitra Tonsil space '86 z piankowym zawieszeniem górnym, w bardzo dobrym stanie (nie kruszy się, trzyma się dobrze membrany). Czasem dam głośniej, ale na krótko (do 5 minut) i staram się nie przekraczać gałką "godziny 12".

Mam więc pytanie:

Czy po takim krótkim, głośniejszym słuchaniu, nie zobaczę "zesypanego" zawieszenia na niskotonowych?

Głośniki nigdy nie były "katowane". Raz tylko, przy wycieraniu, przypadkiem przekręciłem gałeczkę do końca.

Pozdrawiam...

Miałem te kolumienki to się wypowiem :)

Zazwyczaj nie słucham straszliwie głośno bo mam też niewielki pokoik (15m2). Na 40watowym Creeku 4330 nie przekraczałem nigdy godz 12. Zawieszenie trzymało się dobrze do jakiegoś czasu, później pojawiły się małe pęknięcia. Nie mając kasy na nowe kolumny podszedłem do sprawy radykalnie i ''wyrzeźbiłem'' w kolumnach otwory bas reflex ;P Proces degradacji pianki został wg mnie zatrzymany, no może znacznie spowolniony. Ciśnienie powietrza napierające na membrany znajdowało ujście w otworach. Niestety, kiedyś pod moją nieobecność ojciec chcąc wypróbować jak on to nazwał ''moc'' zestawu dał gałę Creeka ponad godz 3 i... pianka po prostu wyleciała sobie z głośników :]

Wydaje mi się, że na kondycję pianki w tych kolumnach największy wpływ ma ich wiek. Jeśli zdażyło ci się dawać bardzo głośno przez chwilę i nie zauważyłeś pęknięć, to przez jakiś czas powinno być dobrze.

I love the sound of crashing guitars

Próba przedłużenia życia zawieszeń poprzez nieużywanie dużych głośności (powodowania znacnzych wychyleń membrany) jest trochę dziwna. Zawieszenie po to jest aby "pracowało" i aby ograniczało skok. Inna sprawa, że jakość (rodzaj) pianek stosowanych przez Tonsila była do dupy (swoją drogą szkoda, że wszyscy porezygnowali z zawieszeń z płótna - nie tylko Tonsil) i często można spotkać sie z tym, że głośniki innych form często o dłuższym przebiegu (starsze wiekeim) są całe (zawieszenia), a tonsile się wysypują.

Aby przedłużyć żywtoność zawieszenia, aby nie parciało tal szybko), możesz spróbować pokryć (nasączyć) polialkoholem winylowym (czy też w innej wersji winakolem), powonno to przedłużyć ich żywtoność.

Chruper, 4 Mar 2008, 18:25

>Aby przedłużyć żywtoność zawieszenia, aby nie parciało tal szybko), możesz spróbować pokryć

>(nasączyć) polialkoholem winylowym (czy też w innej wersji winakolem), powonno to przedłużyć ich

>żywtoność.

Nie chcę przedłużać żywotności. Pytam tylko, ile jeszcze wytrzymią, jak nie będę głośno słuchał.

V-savage, 5 Mar 2008, 10:33

>Tyle samo. Jak głośniki nie będą się wychylać, to po prostu będzie ta kupa prochu się jakoś

>trzymała w kupie, ale nic poza tym.

Nie mów, że "kupa prochu", bo zawieszenia są w naprawde dobrym stanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.