Skocz do zawartości
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW LAMP EL i pochodnych

Piotr__

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W czasach oszołomstwa na punkcie drogich 300b i podobnych chcialem zgromadzic w jednym miejscu nieco informacji o wzmacniaczach pracujących na lampach EL ECL i podobnych. Czesto spotykamy uklady PP ale sa takze znakomite SE (tu dzieki znajomemu za inspiracje).

I pierwsze moje pytanie: co ciekawego polecacie np. z kilku watowych wzmacniaczy charakteryzujacych sie duza kultura i spokojem brzmienia (lecz nie anemicznoscia) na tych lampach.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

http://www.tubeaudio.8m.com/RH84/rh84.html

Nawet na TG-2,5, "tranzystorowych" zestawach głośnikowych i reszcie elementów z dolnej półki, potrafi zagrać całkiem sympatycznie.

GM

a tu uznany kawal historii

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Całkiem wdzięczne lampki do zasmakowania namiastki lampowego dźwięku :). Mój maluszek na ECL86, wprawdzie nie na trafkach TG 2,5 czy TG 5, ale na niemieckich SABA z epoki. Skok jakościowy znaczny. Do kameralnego słuchania wieczorową porą bardzo sympatyczne urządzenie. Aplikacja lampy standardowa.

Ukryta Zawartość

post-4429-100008084 1204883239_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Całkiem wdzięczne lampki do zasmakowania namiastki lampowego dźwięku :)" I wlasnie o to chodzi przynajmiej dla mnie. Bez bajerow rodem z estrady czy brzmienia czarujacego zaproszonych kolegow, ale mimo wszystko irytujacego przy wielogodzinnym codziennym sluchaniu wielu plyt. EL sa to lampki na tyle malo egzotyczne ze czesto niesluszenie olewane przez wiekszosc przyzwyczajona do ich widoku w konstrukcjach na zaliczenie z technikum elektrycznego, tymczasem male integry czasem dodatkowo z wbudowanym pre lampowym dla gramofonow wydaja mi sie z dotychczasowych odsluchow swietnym rozwiazaniem dla zwyklych melomanow lubiacych duzo muzyki. Czasem slysze o audiofilach ktorzy przesiedli sie z lamp na dobre tranzystory - zastanawiam sie czy wlasnie nie chca troche odpoczac od tej typowej lampowej estradowosci czy audiofilskosci dobrze pasujacej do nagran z cd i posluchac sobie uporzadkowanej muzyki z niektorych longplayow zlotego okresu.

Audio Note i Laben na ELkach

Ukryta Zawartość

post-672-100008041 1204920123_thumb.jpg

post-672-100008042 1204920121_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na japońskich stronach jest mnóstwo projektów właśnie na słabowitych lampkach El, ECL/PCL udziwnionych różnymi źródełkami prądowymi na fetach itp. Są to w końcu lampy projektowane do amplifikacji, tylko małej mocy. W pewnych kręgach utarło się jednak, że jeśli lampa to tylko 300B lub 2A3, no ewentualnie może być "diabełek". 300B nie słuchałem, ale wydaje mi się że większy wpływ ma transformator wyjściowy i aplikacja lampy niż sama lampa. Po prostu efekt placebo, jak zresztą wiele innych voodoo.

I w ten oto prosty sposób pewnie nagrabiłem sobie u wielu :):).

moze i u kogos sobie nagrabiles ;) mi sie prosto wydaje ze co dobre to dobre, co przecietne to przecietne, a jeszcze wiecej kiczu, ale jakbym mial sprzedawac drogo kicz to bylby na 300b i podobnych "bo to takie audiofilskie" a i sama lampa kilkadziesiat razy wiecej kosztuje wiec tez "nadzwyczajna taka". Tymczasem pewnie w necie setki bardzo udanych projektow sie paleta na ktore nikt nie chce zerknac bo sa na EL.

Z innej beczki sam posiadam tania i cienka parametrowo lampke sprzed kilkudziesieciu lat na ecl, jej dzwiek po codziennej godzinie sluchania jest poprostu nudny jak flaki z olejem, ale jakos mi oczy z orbit nie wychodza, a przy chwilowych odsluchach wielu audiofilskich 300b, KT88 i podobnych mam je metr przed soba i to wcale nie z zachwytu. Kto wie czy dla przecietnego melomana nieaudiofila interesujacego sie glownie sluchaniem dla odpoczynku zamiast sprzetem, wartosciowszy moze sie okazac twoj sypialniany zestaw waldi?

Klasyka rzeczonego gatunku, czyli mój niedoszły zakup Almarro a205a MK II oraz Sunaudio na 6v6 i el34.

Ten na 6v6 jest uważany przez wielu (m. in. właściciela Magnaquesta, który go zamówił) za lepszy od modelu na 2a3.

Ukryta Zawartość

post-4255-100008026 1204927316_thumb.jpg

post-4255-100008027 1204927307_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja wkeleje mojego cudaka :-). Taki dziwny niezbyt ładny ale cieszy moje nieaudiofilskie ucho.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

to ja pozwole sobie wkleic link zreszta od amena

Ukryta Zawartość

swoja droga robi sie ciekawy temat w ktorym trafiaja sie konstrukcje wybitne dla wymagajacych melomanow i te naprostrze za grosze dla kazdego chcacego liznac lampy, typowym audiofilom za uwage dziekujemy ;)

Ukryta Zawartość

I polski akcent Jag Electronics:

Ukryta Zawartość

post-4255-100008009 1204969108_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

G.Mark fajny sprzecik widze tez polskie lampki. Az mnie korci na "klub milosnikow polskich lamp" :) ludzie wydaja ciezkie pieniadze a tu i tak przebieg i parowanie lamp ma najwieksze znaczenie. Przyznam ze sam juz naprawde nie wiem jak to jest z tym wsluchiwaniem sie w firmy lamp ale jakos te polskie, przechodzone i najtansze najmniej mnie irytuja a najbardziej jazgotliwe sa wszelkie czeskie wynalazki. No temat prawie jak watki kablowe :P

Witam. Chciałbym złożyć wniosek o wpisanie mnie do klubu miłośników lamp EL ;)

Moja przygoda z lampami zaczęła się od radia Grundig na lampkach 2xECLL800 i ECC83. Od tamtej pory tranzystor przestał "grać"...

Niedawno stałem się posiadaczem monobloków zbudowanych przez Forumowicza występującego na audiostereo pod nickiem Dink. Pracują one na lampach 2x6P14P, ECC83, EF86, 5C4S, więc z racji, że rosyjskie lampy mocy są odpowiednikami EL84, załącznik do wniosku uważam za wystarczający ;)

Podłączone mam to do wysokoefektywnych głośników pracujących w odgrodzie. Dynamika i "rozmach" z jakim to gra są bardzo dobre. Moc (12W) w domowych warunkach praktycznie nie do wykorzystania, chyba że ktoś lubi robić imprezy albo ma naprawdę duuuże pomieszczenie odsłuchowe. Z pozadźwiękowych obserwacji wspomnieć należy o staranności montażu poszczególnych elementów i solidności konstrukcji.

Pozdrawiam

Marcin

Ukryta Zawartość

post-14132-100006143 1206782473_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

6P14P = EL84 = możliwość zamiennego stosowania.

6P14P-EW = EL84 PL = możliwość zamiennego stosowania.

Co nie wyklucza stosowania 6P14P za EL84 PL i 6P14P-EW za EL84.

GM

G.Mark, 13 Kwi 2008, 18:17

>6P14P = EL84

W większości wypadków, szczególnie urządzeń "audiofilskich" - tak, ale ja już widziałem wzmacniacz zaprojektowany z myslą o 6P14P, w którym każda włozona do podstawki =EL84 kończyła swój żywot jak zachodzące słońce.

Czy ktoś słuchał wzmacniaczy el 34, czy el84 zbudowany jako SET, (jedna lampa czy paralell), jakie są Wasze opinie, a może dać sobie spokój bo te lampy są głównie wymyślone do aplikacji PP ?

Audio Note OTO SE to ten "paralel" single-ended na EL 84, z kolei SORO jest taką samą konstrukcją na EL 34 - grajĄ, zatem chyba te lampy nie do końca są przypisane konstrukcjom pp

pzdr

• 1 miesiąc później...

Ja miałem wzmacniacz na EL84 w układzie SE . Bajka . Na tyle był ciekawy ,że własnie kupiłem stare radio lampowe Loewe Stereo i będe je przerabiał na wzmacniacz ;p

PS

Polecam okazje na Allego . Ten wynalazek , który obecnie kupiłem jest z lat 60-tych i równiez jest wykonay bw układzie SE na el84 . Jest solidny zasilacz ( niestety nie wiem czy na lampie prostowniczej czy mostku bo zdjecia słabe na allego ) z dławikiem i dwoma transformatorami głośnikowymi . I to za 40 PLN + przesyłka . Do tego lampki to VALVO a z doświadczeń wiem ,że jakośc lamp w układzie SE ma spore znaczenie . Miałem kilka rodzajów od Tesli i RFT przez 6P14P - EW , współczesnych Sovtekach- LPS ( bardzo ciche, zero zniekształceń i mikrofonowania ) do zachodnich staruszków i skończyłem na Telefunkenach .

Miałem też PP na el84 - projekt z audiotonu , ale nie był tak naturalny na średnicy .

...there is no spoon...

• 1 miesiąc później...

W sprzętach stereofonicznych SE czy P&P na ECL82 i ECL86 specjalizowali się w latach 60-tych zeszłego wieku Japończycy tj SANSUI, PIONEER, KENWOOD i parę innych wytwórców sprzedających pod brandami amerykańskimi jak Monarchy czy też Olson. Były to wzmacniacze zintegrowane lub amplitunery. Moce w zależności od konstrukcji wahały się od 2 W SE na ECL82 do 15 W w P&P na ECL86. Ale nawet amerykańscy producenci lampowego sprzętu stereo nie gardzili ECL82 i ECL86. Zarówno H.H.Scott jak i Fisher produkowali sprzedawane pod własnymi markami lub dla innych producentów sprzęty na tych lampach. Co ciekawe, to mimo mniejszej mocy ECL82 była znacznie bardziej popularna niźli ECL86. Wiązało się to chyba z późniejszym wejściem do produkcji ECL86 – dopiero w roku 1960 podczas gdy ECL82 była dostępna i stosowana od roku 1956. Firmy opracowały dla ECL82 rozwiązania konstrukcyjne z końcem lat 50-tych tj. zasilacze i transformatory wyjściowe i nie widziały potrzeby przechodzenia na ECL86. Moce podawane przez producentów wzmacniaczy na ECL82 w układzie P&P sięgały 13 W. Lampy EL84 czyli 7189 i 6P14P zajmowały segment sprzętu średniej mocy do 25 W na kanał. Wszyscy wymienieni wyżej producenci oferowali sprzęty na tych lampach, a niektóre z nich są w tej chwili uważane za wyjątkowo wartościowe. Moce w zależności od konstrukcji wahały się od 10 do 25 W w układzie P&P na kanał, ale były też konstrukcje SE z mocą podawaną na ok. 5 W na kanał. W sprzętach większej mocy amerykańscy i japońscy producencie zaczęli początkiem lat 60-tych stosować lampę 7591 która zastąpiła 7355 i 6L6 . Był to wyrób typowo amerykański i niespotykany w Europie gdzie królowała EL34 / 6CA7. Ale H.H Scott też miał w swojej ofercie wzmacniacz stereo na EL34 podając moc maksymalną na 2 x 44 W. Ciekawostką jest stosowanie przez SANSUI lampy PL36 w swoich amplitunerach. Była to lampa ulubiono przez konstruktorów PHILIPS-a (zwłaszcza na antypodach), a z innych firm tylko ta wymieniona wcześniej jako jedyna poza Europą i Australią stosowała te lampy. Moc podawana przez SANSUI wynosiła 33 W na kanał.

• 4 tygodnie później...

Pozdrawiam.Przedstawiam moją lamkę na EL84(lub 6p14p).Gra bardzo ładnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Moja konstrukcja lampowa.

Lampy 4 X E34L,2 X ECC99,1 X ECC82,1 X EM84, na kanał.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-24571-100008636 1260026973_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzem3, 5 Gru 2009, 16:29

>Moja konstrukcja lampowa.

>Lampy 4 X E34L,2 X ECC99,1 X ECC82,1 X EM84, na kanał.

>

>Pozdrawiam.

Z tym, że te EL-ki wcale nie są takie małe ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.