Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner satelitarny do odsłuchu stereo ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeżam temat ;

Co się zmieniło które tunery są dobre - najlepsze do radia satelitarnego i jak to pogodzić z np . TV "N" ?

Co muszę kupić - pociągnąć drugą nitkę , talerz, dekoder itd ??

gutekbull, 3.

Przyłaczam sie do twojego pytania .

ja posiadan N recordera . Ostatnio nagrywam z satki na dyski ,i z dysku na szpulowca ,albo na Duplikatora JVC Br 7000 ERA .jest nieżle .

Fakt niemożliwosci odbioru stacji radiowych z sattelity Przez sprzęt N-ki potwierdzam . Toczylem z nimi boje o podanie przyczyn dla ktorych nie ma dostępu do stacji radiowych FTA ..bez efektu.

Dla mnie TV N jest bezkonkurencyjna na rynku TV ,ale nie ma stacji radiowych ???

Ma przez net ,ale to kompletna bzdura bo do tego nie potrzebuje N.

Tez pisałem do nich na forum ,a le..............

Interesują mnie możliwie najlepsze tunery satelitarne - tylko nie rozumiem - to znaczy muszę posiadać dwa zestawy ?? Czy ustawie na nich N - chyba raczej nie ??

Niestety tuner do odbioru n-ki oprócz odbioru kanałów w MPEG4/DVB-S2 musiałby poprawnie obsługiwać używany przez nadawcę format kodowania (Conax?). Jak wynika z wpisów na forach tv-sat i opisów odbiorników w sklepach internetowych, dostępne na rynku tunery są w stanie dekodować jedynie niektóre kanały z oferty "n", nadawane w starym MPEG2/DVB-S. W tej sytuacji całość oferty w HDTV pozostaje niedostępna...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marek=>

Chcesz powiedzieć ,że nie ma tunera satelitarnego innego od tego ,który proponuje TV N ,

a który odebrałby te same kanały plus radio z satelity i to tunera dobrej jakości - klasy ,

takiego z zacięciem audio !?

A nie jest ptzypadkiem tak że tuner z kodowaniem Conxa ,odkodowuje kanaly kodowane w Conaxie ,a swobodnie odbiera wszyskie które sa FTA?

w tym przypadku Conax nie ma nic do rzeczy . Problem jest w niedodaniu pewnych stcji do listy ,co tuner N-i czyni . Nie ma w nim opcji swobodnego dodawania kanałów FTA ,czy to radiowych ,czy innych.

Foru TNG jest pełne pretensji abonentow na takie teczniczne ograniczenie .

Obawiam się, że nie. Wprawdzie tunerów MPEG-4 jest już sporo, ale te które widziałem są reklamowane jako działające z Cyfrą czy Polsatem. Gdyby n-ka zdecydowała się wprowadzić do oferty sam moduł CA ('kieszeń' typu PCMCIA), wtedy odbiór byłby możliwy na wielu odbiornikach.

N nie sprzedaje ani modułów dostępu ani kart oddzielnie,tuner i karta są kompletem.Kup sobie jakiś zwykły tuner cyfrowy z przelotką przez nią sygnał do N i załatwione.Zeby mieć dobry dżwięk potrzebna jest jeszcze duża czasza i markowy konwerter,szybki konwerter(ja mam czaszę 105x115 na polarmouncie ,konwerter Sharp tuner Comsat-polski,oprogramowanie Pace).Reszta jak w audio-prawidłowe zasilanie+kable.Francuskie radia z satelity Astra,paczka Radio Swiss ,skandynawskie radia z satelity Syriusz mają naprawde dobry dżwięk.

W miarę przyzwoity,normalnie wyposażony tuner satelitarny ma 2 przyłącza dla kabla jedno to wejście sygnału,a drugie to przejście do drugiego tunera-to właśnie przelotka.Jedyny mankament -tunery nie mogą być włączone jednocześnie.

Czyli mam kupić drugie pudełko ,takie czarne ;-)

I teraz ; mam talerz ok.80-90cm średnicy mam konwerter podwójny do N bo chciałem odbierać 2 satelity i teraz co z czym ??? ;-)

Chodzi o stacje radiowe - jazz ;-)

Tak,raczej musisz dokupić dodatkowy tuner,dżwięk z N-ki i oprogramowanie to tragedia(wiem bo mam).Jeżeli będziesz kupował tuner to musi mieć oprócz przelotki funkcje Diseq min.1.1 do sterowania ,przełancznia między konwerterami.Największy wybór jest w Hollex.com.Najlepiej zadzwoń do nich to coś ci doradzą.

Do gutekbull:

2 oddzielne tunery są jedynym (na chwilę obecną) rozwiązaniem twojego problemu (z tych prostszych). Natomiast tunery przez przelotkę, czyli jeden za drugim połączone szeregowo nie jest do końca wygodne.

Ale żeby Ci lepiej pomóc odpowiedz na moje pytanie tj wspomniałeś że masz 2 konwertery - w jaki sposób masz je połączone tj. czy do mieszkania masz wprowadzone 2 oddzielne kable czy tylko jeden, a przełącznik diseq (takie małe pudełeczko gdzie wchodzą 2 kable od konwerterów a wychodzi 1 jeden od tunera) jest na zewnątrz.

Pozdrawiam

Kondrat

Kondrat=>

To są dwa konwertery w jednym z dwoma wyjściami antenowymi - sprawdziłem ;-)

To drugie zawinąłem taśmą bo niepotrzebne mi było - chciałem łapać więcej stacji z HD - sport -liga Niemiecka itd.

Ja nie mam opcji rekordera N !!!

Nie interesowało mnie nagrywanie TV itp.

Witam.Mam tuner cyfry+ i postanowiłem sprawdzic te proponowane na tym watku szwajcarskie stacje.Dziękuje ,jakośc znakomita.Teraz znowu bede słuchał satelitarnego radia,bo juz sobie odpuściłem.Polecam.

Czyli jeśli jest zainstalowany konwerter monoblock twin, np. podobny do tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to najprościej poprowadzić osobny kabel do drugiego tunera.

Wspominałem o Nokiach - przypuszczam, że starsze odbiorniki z wolniejszym procesorem mogą generować mniej zakłóceń, mogących negatywnie wpływać na resztę systemu, a przynajmniej mniej się nagrzewają. Tunery pozbawione możliwości "edukacyjnych" są poza tym zdecydowanie tańsze.

Ukryta Zawartość

Do gutekbull

Jeżeli jest to konwerter monoblock twin (tak jak na obraz z linku Marka) to sprawa jest prosta jak wskazywał Marek. Jeżeli masz inny konwerter to sytuacja nie jest już taka prosta, ale zanim zaczniemy tu dywagować to proszę sprawdz jaki masz model konwertera (nawet samo oznaczenie powinno wystarczyć), ponieważ opcji i możliwości jest sporo.

Natomiast odnośnie sprzętu to proponuję skończyć wątek technicznego podłączenia, a poźniej podywagować odnośnie sprzętu.

Kondrat

Tak wygląda ten konwerter - dokupiłem go bo chciałem oglądać obraz z dwóch satelitów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę zamotaliście ... ale rozumiem, że chodzi o odbiór z 2ch satelit na tunerze Nki ... więc odpowiedź jest jednoznaczna ... należy zakupić drugi tuner ... ponieważ tuner Nki nie ma możliwości technicznej dogrania listy kanałów z innego satelity

Widzę po zdjęciu,że konwerter się nada jak najbardziej do tego celu ... tylko musisz kupić 2gi tuner, pociągnąć kabel z 2giego gniazda konwertera i gra muzyka

bo rozumiem iż radia są na Astrze ... oczywiście Nka nadaje z Hotbirda

audiokarma.org

Odbieram z tego konwertera sygnał do Nboxa Nki z dwóch satelitów.

I teraz mam dokupić drugi tuner i co wykupić drugą usługę w np.Cyfrze ???

I co w zamian zyskam - chodzi o radio ??

czyli, hmm z 2ch ? dziwne .... bo masz 1den kabel wpięty sądziłem ,że ten po lewej to Hotbird a po prawej Astra

wiesz co ... w razie czego pisz na gg 2053775 poradzę Ci osobiście (pisz gdy niedostępny)

audiokarma.org

pewnie moje niedopatrzenie ... ale cały czas sądziłem iż Swiss jazz radio nie nadaje z hotbirda ... hehe myślałem ,że z Astry ... skoro nadaje z Hotbirda to sprawa staje w innym świetle. Rozumiem że zależy właśnie na tym radiu, a Nka nie ma go na liście ... w takim razie ... trzeba zmienić konwerter na Twin, w 1dno gniazdo podpiąć kabelkiem tunerk Nki, drugie gniazdo podpiąć kabelkiem do innego tunera (trzeba wyszukać na rynku coś konretnego z dobrym dźwiękiem... może właśnie tego Phila o którym było wyżej pisane, załadować do niego listę i cieszyć się radyjkiem

audiokarma.org

podaje link do spisu darmowych stacji radiowych nadawanych poprzez satelity

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

>czyli, hmm z 2ch ? dziwne .... bo masz 1den kabel wpięty sądziłem ,że ten po lewej to Hotbird a po prawej Astra

Wszystko się zgadza, a kabel jest jeden, ponieważ przełącznik DiSEqC jest wbudowany w obudowę konwertera...

Marek=> ale czegoś nie rozumiem ,mam w TV ustawione równocześnie na dwie satelity i dlaczego nie ma tych darmowych stacji , skoro odbieram sygnał równocześnie z dwóch satelit ???

Ukryta Zawartość

Który tuner by się nadał ??

Ukryta Zawartość

W przypadku n-ki lista kanałów jest ustalona przez nadawcę, nie wszystkie stacje są w niej uwzględnione. Jeżeli w menu ustawień anteny wybrano opcję z przełącznikiem DiseqC, powinna zostać pobrana lista kanałów dla Eutelsata i Astry. Jeśli się nie mylę, kanały z Astry ustawione były na wyższych pozycjach, pow. 300. lub 500...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.