Skocz do zawartości
IGNORED

Lustrzane Odbicie Obrazu Stereo

mako

Rekomendowane odpowiedzi

trzymam kciuki... to będzie bomba

akcelerator antycząstek ruchu powietrza z przeszłości: "wczorajszy wydech jest dzisiejszym wdechem"

Darkul - jako jedyny napisałem że cię rozumiem, nie zawiedź mnie...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

>Terrapin, 19 Mar 2008, 23:58

>Nie śmiem podejrzewać, że naprawdę wierzysz w to, że pojedynczy mikrofon zapisuje PRZESTRZENNE dane

podobnie jak za pomocą widzenia jednoocznego nie da się obejrzeć obrazu stereoskopowego czy prawidłowo ocenić odległości...

>podobnie jak za pomocą widzenia jednoocznego nie da się obejrzeć obrazu stereoskopowego czy

>prawidłowo ocenić odległości...

Stereoskopowego zgoda ale uważajmy bo w oku jest soczewka podlegająca akomodacji (zmiana ogniskowej) w/g tego co rozum posteruje, wiec 1 oko + mózg jest w stanie pi*oko oszacować odległość na podstawie ostrzenia, oczywiście dwoje oczu to luksu ;P.... więc pomińmy temat oczu ;) bo się Darkul jak pijany płotu przyczepi tematu oka ;).

niestety za pomocą jednego oka nie ocenisz odległości :) proste doświadczenie - zamknij jedno , wyciągnij do przodu rękę i palec i spróbuj czubkiem palca drubirj dotknąc czubka pierwszej:)

Witajcie!

Na szczęście dla wszystkich czas skończyć ów cudowny w swojej wymowie wątek.

Czyli czas na podsumowanie.

Niezależnie od tego co zrobimy z mikrofonami podczas realizacji nagrania, czy je ustawimy w opcji A B czy X Y otrzymamy dany obraz stereofoniczny.

Przy odtwarzaniu tego obrazu w postaci z zamienionymi kanałami dostaniemy obraz stereofoniczny z jedynie zamienionymi kanałami , natomiast nie będzie on lustrzanym odbiciem oryginału.

Mam nadzieję że autor wątku również tak uważa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i w kółko :-)

Darkul z Twoich rysunków wynika że każdy z 2 mikrofonów wie co było po jego (każdego z nich) stronie :-) Czyli kazdy mikrofon jest stereofoniczny sam w sobie. Obrazowo wie po której stronie jest dłuższa kreska :-) Robisz przedstawienie...

Wracając do nagrań, które ma zamienione kanały?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Opteron.

Potraktuj owe linie jak chcesz , nie masz ich pod kątem a jedynie na wprost.

Głośniki możesz przedstawić sobie w identyczny sposób.

Zamiana kanałów podczas odtwarzania da nam to samo stereo tylko z zamienionymi kanałami , ale nie będzie lustrzanym odbiciem oryginalnego stereo L + P.

Niby tylko słowo ale jak istotne.

Gdybym wierzył w to, że mówisz serio, wyśmiałbym cię za dziecinną wiarę, że pojedynczy mikrofon rejestruje przestrzenny obraz, który potem jest odtwarzany przez głośnik. Po co komu dwie kolumny? Oto wielka tajemnica wiary: w każdym kanale na płycie CD zapisany jest dźwięk przestrzenny...

Ale że nie wierzę, pozostaje mi wyrazić rozczarowanie. Tobą. Można się zagalopować, ale żeby tłumaczyć potem na dwudziestu stronach że białe jest czarne, rysować wykresy, wycofywać się z nich ("kulki się nie rozmnożyły") i bronić jak niepodległości tezy, że pojedyncza membranka mikrofonu rejestruje jakąś przestrzeń - małość i tyle.

Jednym uchem też słyszysz przestrzennie, prawda?

Myśl sobie co chcesz i jak chcesz.

Każdą z trzech linii możesz sobie zamienić na jedną z dana ilością informacji.

To że zamianę kanałów podczas odtwarzania ktoś traktuje jak to samo co obicie oryginalnego obrazu stereo w lustrze można skomentować krótko.

Bzdura.

Czy poza powrotem do mantry z początku wątku masz cokolwiek na poparcie tej tezy? Dostawałeś już pliki dźwiękowe, dowodzące że się mylisz. Jesteś w stanie zamieścić własny, w którym po zamianie kanałów nastąpi zjawisko o którym piszesz? Ze szczególnym uwzględnieniem pogorszenia niskich częstotliwości poproszę.

darkul, 20 Mar 2008, 18:37

>Jak chcesz mieć lustrzany obraz to odwróć fazy..... miłego odsłuchu.

Czytam co piszesz i nie wierzę własnym oczom.

Wg Ciebie zmiana fazy (czyli odwrócenie kabelków głośnikowych w JEDNEJ tylko kolumnie) spowoduje że instrumenty z lewej kolumny przejdą do prawej i odwrotnie? :-)

@ darkul

w jaki sposób poruszająca się w jednej osi, symetryczna mebrana głośnika jest w stanie wytworzyć pole złożone dźwiękowe symbolizowane przez trzy różnej długości kreski, lub trzy kropki z wcześniejszego rysunku?

Jeżeli możesz to przedstaw to graficznie lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Jeżeli możesz to przedstaw to graficznie lepiej.

Co się stało na trzecim rysunku? Mają być czarne kreski? W tym przypadku lustrzane odbicie będzie takie same jak zamiana kanałów. Czy się mylę?

darkul, 20 Mar 2008, 19:29

>Jeżeli możesz to przedstaw to graficznie lepiej.

Darkul w koncu załapał, narysował zamianę kanałów jako DOKŁADNE odbicie lustrzane oryginału i to mu wszyscy próbowali wytłumaczyć przez DWADZIEŚCIA stron.

Co trzeci rysunek przedstawia to wie tylko on, bo lustrzane odbicie jest na drugim :-)

To naprawdę był świetny wątek. Śledziłem go z dużą uwagą i dziękuję wszystkim, którzy się z zapałem wpisywali, za godziwą rozrywkę.

Przez 21 stron tak zwani amatorzy udawadniali gościowi, który mieni się zawodowcem i znawcą, że 2x2=4, korzystając z łopatologii.

Mój 11-letni syn, który zerkał mi przez ramie, też się podśmiewywał...

Wyborne ! Jeszcze raz dziękuję!

no smutne....

się miszcz nie wykazał swą przenikliwością, a tyle napisał...

może za mało starań, za duża krytyka parweniuszy

nie mnie oceniać, ja prosty czlowiek, z miasta...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Powiem wprost - pomijając styl komunikacji Darkula, jego knajackie teksty, niezborne sformułowania, ataki, buńczuczność dobrego samopoczucia - miałem nadzieję, że jest wstanie sformułować niosącą choćby pozory wiarygodności tezę - której sens domyślny można przedstawić np. pod tytułem:

"Wpływ zmiany kanałów /poprzez przepięcie interkonektu/ na zmianę "pola akustycznego" w pomieszczeniu odsłuchowym w stosunku do zarejestrowanego na płycie "pola akustycznego" przestrzeni studia z uwzględnieniem wpływu braku symetrii i możliwych modów własnych obu lokalizacji."

i gdyby choć próbował otrzeć się z daleka o takie postawienie kwesti...

a następnie próbował coś udowodnić - choćby na zasadzie - ile tracimy z zarejestrowanej przestrzeni studia poprzez zamianę kanałów i dlaczego robić tego nie warto...

no ale macho-mani nic przecież udowadniać nie muszą

oni po prostu są!

ech Darkul Darkul

wiesz co... popatrz sobie na rysunek który teraz narysowałeś

jedynie co mogę o nich powiedzieć to to że jest genialny - narysowałeś tak jak jest, ale Twój rysunek zamiana kanałów i lustrzane odbicie są tożsame :) mikrofon zbiera to dokładnie tak, tylko ze jeżeli te paski sygnalizują odległość (w sumie modą sygnalizowac również częstotliwość, amplitudę czy fazę) to one na wykresie w którym na osi rzędnych jest czas, znajdują się w jednym miejscu:) czyli nie ma róznicy, czy narysujesz krótszą z lewej czy z prawej - wszystkie 3 z 3ech żródeł są w jednym miejscu i te kolory powinny się nałożyć - wtedy byłoby idealnie.

Widzę że działanie mikrofony prawie zrozumiałeś - jeszcze tylko głośnik

6 pozornych żródeł dźwięku Ci za h... z tego nie wyjdzie panie mądralo - może wkńcu dojdziesz, gdzie błąd w Twoim rozumowaniu - to co zrobiłeś teraz to był duzy krok naprzód - jeszcze troche i będzie ok - widocznie jak widac - lepiej sie nie odzywac przez dłuższy czas - wtedy lepiej Ci wychodzi myślenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalej pitolicie.

Lustrzanego odbicia nie uzyskacie.

Nikt z was tego nie dokona , no chyba czarami przy pomocy szklanej kuli.

Spójrzcie w lustro , o ile macie w domu.

Pomyślcie. Postawcie sobie kolumny przed lustrem , stańcie przed nim , weźcie sobie marker i ..... namalujcie sobie kolumny które macie za plecami....

Wtedy będziecie mieli lustrzane odbicie.

Dziwnie to gra....co ?

Pokićkała się wam zamiana kanałów z lustrem.

poza tym wydaje mi sie że wątek dotyczył zamiany interkonektów - sygnał mamy już dany, a TY zaczałeś sie czepiać mikrofonów nie wiadomo czego i my nie mówimy o lustrzanym odbiciu sinusoidy kolumny czy samochodu tylko o lustrzanym odbiciu SCENY rozumiesz? mucha lecąca koło gówna zamiast z lewej strony będzie słyszana z prawej, a nie jak wg Ciebie zrobia się dwie muchy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.