Skocz do zawartości
IGNORED

Lustrzane Odbicie Obrazu Stereo

mako

Rekomendowane odpowiedzi

> Postawcie sobie

>kolumny przed lustrem , stańcie przed nim , weźcie sobie marker i ..... namalujcie sobie kolumny

>które macie za plecami....

>Wtedy będziecie mieli lustrzane odbicie.

A kto tu twierdzi że lustro ma być przed nami a nie z boku?

To chyba logiczne że oś symetrii jest od słuchacza do linii bazy a nie wzdłuż ściany na której stoją głośniki? I tylko o takiej zamianie tu mówimy bo inna nie jest możliwa.

Chyba nie sądzisz że ktoś jest tak naiwny, że jak zamieni kanały czy cokolwiek zrobi to sądzi, że będzie miał scenę skierowaną "za ścianę" nie do siebie a od siebie, jakby patrzył w lustro na wprost między głośnikami? To przecież niemożliwe!

Srodkowy rysunek Darkula pt: " zamiana kanalow" z 20 mar 2008 17:31 . Ta prezentacja sceny jest niemozliwa do wykonania jakimikolwiek zmianami kabli , glosnikow , pozycji sluchacza . BTW wydaje mi sie , ze Darkul ma coraz cienszy glosik. Teraz kombinuje gdzie postawic lustro , by wyszlo na jego .

Fajni jesteście.

Yntelygenti.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mi to sie wydaje że Darkul zaczyna pojmować, i teraz kombinuje tak, że niby chodziło nam o to samo, ale on to w inne słowa ubierał,,, ale nie Darku - z jednej much nie zrobia się dwie ani trzy

To wy cały czas wpieracie że zamiana kanałów da nam efekt lustrzanego odbicia.

Cały czas wam o tym pisałem ... a wy swoje.

Ponad tysiąc wpisów o robieniu sobie na złość ... a w zasadzie realizatorowi nagrania.

Dawno się tak nie ubawiłem , zresztą nie tylko ja.

Trudne do zrozumienia że tak będzie po zamianie interkonektu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mc Gyver

Proponuję ci udanie się na kierunek dokształcający w realizacji nagrań.

Dowiesz co nieco o psychoakustyce itp.

O tym dlaczego to właśnie od lewej strony klawiatura w fortepianie czy pianinie oferuje tobie niskie tony.....

Czy też organy w kościele.

[ To trochę tak jak z tym że pilot myśliwski podczas walki manewrowej zawsze woli (instynktownie) zakręcić w lewo niż w prawo... ].

No ale to już trochę bardziej złożony temat.

Mucha też ma organy umieszczone po rożnych stronach ciała...hehheee.

Ze względu na osłabiające stronicowanie na forum nie mam już ochoty na przekonywanie panów do swoich racji.

Zamiana kanałów nie ma nic wspólnego z lustrzanym odbiciem.

Serdecznie pozdrawiam rozmówców i piszę PA.

darkul, 21 Mar 2008, 12:19

>Mc Gyver

>

>Proponuję ci udanie się na kierunek dokształcający w realizacji nagrań.

>

>Dowiesz co nieco o psychoakustyce itp.

>

>O tym dlaczego to właśnie od lewej strony klawiatura w fortepianie czy pianinie oferuje tobie

>niskie tony.....

>Czy też organy w kościele.

>

>[ To trochę tak jak z tym że pilot myśliwski podczas walki manewrowej zawsze woli (instynktownie)

>zakręcić w lewo niż w prawo... ].

>No ale to już trochę bardziej złożony temat.

Człowieku, my tu nie rozmawiamy o psychoakustyce!

To, że fortepian ma basy po lewej nie ma dla naszych rozważań ŻADNEGO znaczenia. Po zamianie miejscami interkonektów będzie brzmiał jakby miał basy po prawej, i co z tego? Nie wpłynie to w ŻADEN sposób na możliwość jego zlokalizowania na scenie. Nie rozmnoży się nagle cudownie na trzy fortepiany. Nie wyszło z kropkami, nie wyszło z kreskami, to się nagle uczepiłeś psychoakustyki. Żałosne.

Podsumujmy może czego ty nie rozumiesz:

-nie rozumiesz jak działa mikrofon

-nie rozumiesz jak działa głośnik

-nie rozumiesz na czym się opiera zasada stereofonii dwukanałowej

-nie rozumiesz tego, że scena stereo nie powstaje ani na taśmie, ani w pomieszczeniu, tylko w mózgu słuchacza.

Powyższe wnioski z twoich wpisów w tym wątku może wyciągnąć nawet średnio zaawansowany stereofil.

Jeżeli ktoś tu powinien się dokształcać, to bynajmniej tą osobą nie jestem ja. Przestań wykręcać kota ogonem i robić debili ze wszystkich.

Słoneczko.

Stereofil puknie się w łeb na samo hasło zamiany kanałów.

Całe ponad 1000 wpisów o czymś chorym z samego założenia.

Mc

Nadal nie odpowiedziałeś o tym co uzyskamy z nałożenia na siebie dwóch częstotliwości np.200 i 400 Hz.

Nie musisz...

myślę, że test, który zaproponował McGyver rozwiązuje problem jak to działa w praktyce. myślę, że wystarczy jeśli będzie w nim uczestniczyć kilka doświadczonych osób. no i oczywiście test ślepy typu przykładowo XX w dowolnej ilości serii. można też spróbować ze słuchawkami jako dodatkowy.

>Stereofil puknie się w łeb na samo hasło zamiany kanałów.

Czyli że jak fortepian ma niskie rejestry po lewo to prawym uchem nie wolno słuchać?

Nie napisałeś gdzie stawiamy to lustro. Ja napisałem - i wyjaśniłem.

Kurde jak będę następnym razem na koncercie fortepianowym to siadam za plecami pianisty, niskie muszą być w lewym uchu :) Biedacy na widowni nie dość, że najczęściej widzą bok instrumentu to jeszcze cały dźwięk z tego podniesionego dekla ich atakuje, a fuuj.

darkul, ty tych empetrójek odwróconych posłuchałeś wreszcie czy nie?

Posłuchał czy nie posłuchał, to bez znaczenia. I tak nigdy nie odpowie na pytanie która jest właściwa, a która odwrócona, bo musiałby przyznać że nie wie. A on nigdy niczego nie przyzna, bo skończyłoby się wykręcanie kota ogonem.

• 4 tygodnie później...

Mialem zalozyc nowy watek o tytule

Lustrzane Odbicie Obrazu Stereo - Epilog

ale nie bede zasmiecal forum.

Sposob w jaki wybralem temat i jak go pzyprawilem byl prosty;

1)Absurdalny pomysl i w zasadzie do niczemu nie sluzacy

2)Temat na ktory moza pofilozofowac bo kazdy moze sie uwazac za znawce

3)Wpakowanie wszytskiego po trochu..kable akustyka psycologia sluchu itp.

Szkoda ze wynikla klotnia odciagnela uczestnikow od "waznych dyskusji" stad pomysl nie do konca wypalil ale jak to napisal chyba Graaf bylo to wlasnie

Lustrzane Odbicie Obrazu Audiostereo gdzie czesto groch miesza sie z kapusta i potrawa potrafi niezle nieswiezoscia zajechac.

Prosze nie miejscie do mnie urazy (szczegolnie gratuluje Autorom pierwszych wpisow ktorzy od razu wyczuli pismo nosem :))

p.s. mimo ze temat dla audiofilii jest absurdalny i nie sluzy niczemu sama dyskusja na "poziomie akademickim" dot aspektow psychologii/neuropsychologii slyszenia i postrzegania muzyki wydaje sie ciekawa wiec jesli ktos ma ochote ... stad temat podnosze i pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.