Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki technokratycznie

GuS

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcialem nikogo urazic, nie mialem takiego zamiaru.

Co do Delty Studio, mylisz sie. Mam wyraznie w profilu napisane, ze wzmacniacz ktory posiadam to juz nie jest Delta Studio. Wzmacniacz zostal od podstaw przebudowany. Wzmacniacz ten spokojnie moge, bez wstydu postawic obok wzmakow za 20 kzl nowy, jesli nie wiecej.

Wzmak ten stawialem np obok systemow marekzawa i annawroc, ktorzy maja naprawde zacne systemy.

Seryjna konstrucja nie jest idealna i ma sporo brakow, to prawda.

mzawek

Dorwij bo warto :-)

A tak wracając do tej Delty to na tym "odsłuchu" był ze mną kolega który ostatnio zrobił dla siebie prosty wzmacniacz na chyba EL34. I ten jego DIY zagrał MOIM zdaniem ładniej od Delty. Było tylko troszkę za mało basu.

HYBRYD

Jeszcze raz powtórzę: nie czuję się urażony :-) Co do Twojej Delty to rzeczywiście nie doczytałem, przepraszam. A w całym mym "wywodzie" chodziło mi o to że pojęcia "budżetowy" i "niebudżetowy" są często bardzo względne. I mówienie że ktoś nie słyszy kabli bo nie słuchał ich na drogim sprzęcie jest moim zdaniem niezbyt trafionym argumentem. Bo, jak jeszcze raz powtórzę - drogi nie znaczy dobry.

A kabli dalej nie słyszę i będę się upierał przy swoim :-)

seniortelefono, 23 Mar 2008, 19:55

>mzawek

>Dorwij bo warto :-)

>A tak wracając do tej Delty to na tym "odsłuchu" był ze mną kolega który ostatnio zrobił dla siebie

>prosty wzmacniacz na chyba EL34. I ten jego DIY zagrał MOIM zdaniem ładniej od Delty. Było tylko

>troszkę za mało basu.

Trudno mi w to uwierzyc, ale OK :)

Zeby seryjna Delta zagrala, musi miec na czym zagrac. Poza tym dochodza jeszcze preferencje charakteru muzyki.

Sa ludzie ktorym naprawde dobre wzmaki/kolumny nie chca grac :)

Ale watek nie o wzmacniaczach wiec powrocmy do tematu.

seniortelefono, 23 Mar 2008, 20:02

>HYBRYD

>Jeszcze raz powtórzę: nie czuję się urażony :-) Co do Twojej Delty to rzeczywiście nie doczytałem,

>przepraszam. A w całym mym "wywodzie" chodziło mi o to że pojęcia "budżetowy" i "niebudżetowy" są

>często bardzo względne. I mówienie że ktoś nie słyszy kabli bo nie słuchał ich na drogim sprzęcie

>jest moim zdaniem niezbyt trafionym argumentem. Bo, jak jeszcze raz powtórzę - drogi nie znaczy

>dobry.

>A kabli dalej nie słyszę i będę się upierał przy swoim :-)

Jeżeli upierasz się przy tym, że Ty kabli nie słyszysz, to jest to jak najbardziej OK. Są jednak tacy, co twierdzą, że jeżeli oni nie słyszą, to nikt nie ma prawa słyszeć, i będą "nawracać" wszystkich na jedynie słuszne poglądy ogniem i mieczem.

W zasadzie masz racje :)

Dawno temu gdy mialem budzetowy amplituner Yamaha, slyszalem roznice pomiedzy zwyklym IC za 5 zl, a IC DIY na Klotzu. Pozniej byly kolejne kable, ktore o dziwo slyszalem, no kurde i nie tylko ja. Okazuje sie, ze rodzina slyszy, slyszy sasiadka, sasiad, to chyba jakies dziwne :)

Mialem na mysli, ze drozsze systemy sa bardziej czule na okablowanie i po prostu latwiej to uslyszec.

Dodam, ze nie zamierzam nikomu wciskac, ze kable powinien slyszec. Nie slyszy to jego "problem", ja slysze i dobrze mi z tym :)

HYBRYD

Zauważ że napisałem "ładniej" a nie "lepiej". Delta moim zdaniem grała dźwiękiem "efekciarskim", który mnie się nie podoba. A grała z kolumnami ALR 7. Wiem o nich tylko tyle że są na głośnikach Focala i nowe kosztowały ok. 9000 DM.

seniortelefono, 23 Mar 2008, 20:05

>HYBRYD

>A jakie Twoim zdaniem braki miała seryjna Delta?

Brakuje jej barwy i przejrzystosci. Makro/mikrodynamika taka sobie, a bas jest przecietny.

Obecnie moj wzmacniacz w srodku nie wiele ma elementow oryginalnych, a i lampy sa zupelnie inne.

>Sluchac, odbierac muzyke trzeba sie nauczyc !. By zdobyc to doswiadczenie trzeba "cwiczyc sluch".

>Polecam jak najwiecej odsluchow, nie zamykajcie sie na swoj jedyny sluszny system. Do tego koncerty

>i jeszcze raz koncerty i koniecznie muzyka roznego rodzaju. Taka, ktora wymaga myslenia podczas

>sluchania, tak koledzy myslenia :)

Podoba mi się ta wypowiedź. Żeby słyszeć różnice w dźwięku naszych systemów i ocenić ich naturalność - wcale nie trzeba mieć wybitnego słuchu, należy tylko nauczyć się na jakie aspekty brzmienia zwracać uwagę. Jestem przekonany że większość ludzi jest w stanie się tego nauczyć, to kwestia czasu i chęci.

A to z kolei nie jest możliwe bez znajomości źródeł odniesienia, czyli muzyki na żywo.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

McGyver

Nie słyszę, z technicznego punktu widzenia nie powinno być ich słychać, i z tego co czytałem ŻADEN ślepy test nie potwierdził tego że ktoś potrafi usłyszeć różnicę między kablami.

Ale nie jestem Alfą i Omegą i nie stwierdzę że tych różnic na pewno nie ma. Są na świecie rzeczy "o których się fizjologom nie śniło" - jak mawiał pewien Ferdynand :-)

Choć z drugiej strony wydaje mi się trochę dziwne że na tym forum jest tylu ludzi słyszących to czego wg nauki nie ma :-)

Ale nigdy nic nie wiadomo...

seniortelefono, 23 Mar 2008, 20:10

>HYBRYD

>Zauważ że napisałem "ładniej" a nie "lepiej". Delta moim zdaniem grała dźwiękiem "efekciarskim",

>który mnie się nie podoba. A grała z kolumnami ALR 7. Wiem o nich tylko tyle że są na głośnikach

>Focala i nowe kosztowały ok. 9000 DM.

Nie zgodze sie z tym, ze DS kt88 seryjny - jest wzmakiem efekciarskim. NIe znam reszty systemu na ktorym sluchales DS, obarczalbym za efekciarstwo raczej inny element systemu.

> ....i z tego co czytałem ŻADEN ślepy test nie potwierdził tego że ktoś potrafi usłyszeć różnicę między kablami.

a ja czytałem że smoki gdy zieją ogniem - wcale nie zamykają oczu!

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

jar1, no przecież woltomierz nie pokazuje

Panowie, jeszcze raz napiszę naczelną zasadę: dowód spoczywa na tym, kto TWIERDZI. Więc czekam, kiedy mi udowodnicie w dowolny sposób, że słychać. Ale nie w ten sposób, że powiecie "bo tak".

rafal996, a po co udowadniać?

Jak zobaczysz smoka, sam będziesz wiedział.

Nie wiem po co, ale to Wy tutaj od kilkunastu wpisów kpicie z niesłyszących, więc może mi udowodnicie, że nie mam racji? Bo ja już dawno napisałem, żeby to zostawić tak jak jest, jak ktoś słyszy to jego sprawa i nie słyszy tak samo. Ale ciągniecie ten temat jak by to była sprawa życia i śmierci.

mlb, jar1

Nie jestem elektronikiem więc nie będę wypowiadał się zbyt "uczenie". Po prostu elektronicy których znam oraz kilkudziesięciu w necie (których wypowiedzi czytałem) twierdzą że różnice w parametrach między różnymi kablami nie mają prawa być słyszalne przez ludzkie ucho. To niestety do mnie bardziej przemawia niż standardowe "ja słyszę".

Ale jak napisałem kilka postów wyżej nie twierdzę że nie ma takich co słyszą. Po prostu dla MNIE jest to nieprawdopodobne.

Czy teraz Panowie zrozumieli co chciałem powiedzieć?

Ad. Rafa: Panowie, jeszcze raz napiszę naczelną zasadę: dowód spoczywa na tym, kto TWIERDZI. Więc czekam, kiedy mi udowodnicie w dowolny sposób, że słychać. Ale nie w ten sposób, że powiecie "bo tak".

Rzeczywiście sprawa wydawałaby się prosta jak konstrukcja kabelka:) - branża czardżująca 100zł za 10cm ma chyba wiarygodne wyniki ślepych badań do pokazania klientom (nic się nie zmienia w zestawie oprócz kabli a 100 losowo wybranych słucha i ocenia). A zatem pro-kabliści łatwo je znajdą w sieci.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.