Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 po przeróbce!

Joy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Tydzień temu odważyłem się i przerabiałem swoje kolumny Tannoy M2 tzn. Pan Darek S. z Tychów był wykonawcą i świetnym doradcą, od razu rozkręcił konstrukcje pokazał mi co tam w niej jest ciekawego. Głośnik połączone na wsuwki, kondensatory foliowe, marna cewka i kable bardzo kiepskiej jakości , no to do dzieła tunning polegał na wymianie całej zwrotnicy czyli kondensatory polipropylenowe, cewka niestety nie pamiętam jakiego producenta oczywiście parametry te same co w oryginalnych zwrotnicach okablowanie na miedzi ze srebrem, plus dodatkowo wzmocnienie skrzynki ponieważ kolumna grała na boki no i gniazda pozłacane wnętrze wyklejone zostało matą bitumiczną.

Muszę przyznać że trochę się bałem pierwszego odsłuch czy to w ogóle jeszcze zagra???, ale ku mojemu miłemu zaskoczeniu opadła kurtyna pojawiła się ładna góra (jak na te głośniki) bas zyskał na jakości no i oczywiście jest przestrzeń naprawdę dużo, dużo lepiej.

A koszt tej operacji wyniósł 340zł nie wiem czy to dużo czy nie ale jestem zadowolony o to chodziło. Jeszcze raz wielkie dzięki Panie Darku.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/4121-tannoy-m2-po-przer%C3%B3bce/
  • 4 tygodnie później...

Witam,

Jestem ciekaw jak wrażenia po dłuższym odsłuchu, a nie na gorąco.

Ja mam Mission M73. W moim odczuciu, mają słabą zwrotnicę. Coś chciałem zrobić z tym faktem. Joy - czy możesz podać mi namiar na tego pana Darka. Porozmawiałbym sobie z nim chętnie.

• Redaktorzy

Chyba niezły pomysł. Mercury to bardzo budżetowy sprzęt, a mimo to nieźle grający. Jeśli tak tanim kosztem dało się go istotnie poprawić, to duża frajda. Widać głośniczki miały jeszcze potencjał.

Darek z wielkim entuzjazmem wkleja do srodka obudow maty bitumiczne. Moim zdaniem efekt soniczny takiego rozmiwazania jest nieciekawy - dzwiek zmulony i malo dynamiczny. Wystrzegajcie sie wklejania przez Darka mat ;-)

A dlaczego efekt wyklejenia matami ma być nieciekawy??? Nie rozumiem... Raczej nurtuje mnie kwestia czy o wyklejone maty zmniejsza się ubjetość efektywna kolumny?

Czy nalezy używać twardych czy miękkich mat?

Czy kleić na całej powierzchni czy tylko na srodku sciany - tam gdzie moze utworzyć sie węzeł najdłuższej fali?

I jakie to w ogóle ma znaczenie... - bo zmniejszenie objętości efektywnej wpływa na pewno na dźwiek a zwiekszenie stratnosci ściany, która z załozenia jest juz sztywna (i najlepiej jakby w ogóle nie działal stratnie, bo od tego są materiały tłumiace wewnątrz obudowy) moze niczego słyszalnego nie przynieść.

Witam

Panowie moje Tannoye M1,grają po tuningu dużo lepiej taka jest prawda, na którą to również zgadzają się moi znajomi, będąc od czasu do czasu na odsłuchach u mnie. A to, sa ludzie,którzy przez długi czas uważali,ze im droższe to zawsze musi być lepsze, ale lata praktyki pokazały nam,ze nie jest to reguła.Wyklejenie matą bitumiczną daje naprawdę dobre rezultaty i tak naprawdę zwiększa to powierzchnie wewnętrzną kolumny-gdyż fabryczny tłumik zajmował dużo więcej miejsca.Następnie okablowanie było mizerne w związku, z czym zostało zmienione na sonic link ast200, w niedalekiej przyszłości zamierzam wsadzić kimbera 4tc, taki, na którym aktualnie gram.Kabel ten jest podpięty bezpośrednio do zwrotnicy, gdyż uważałem,że są za duże spadki jakości brzmienia tego kabla, gdyby był podpięty standardowo.I dopiero po takim podłączeniu i po wcześniejszym wywaleniu z kabli bananów brzmienie poprawiło się nie samowicie.Tannoye dostały niesamowitej werwy, dynamiki, a bas schodzi tak potężnie- jak na tak małe kolumienki,że nawet MF F15 i F22 100w w czystej klasie A,nie dawał takiego basu. Nie sądziłem, że można jeszcze coś wyciągnąć z tych kolumienek, ale jak pokazuje przykład to jednak można.Dodam jeszcze,ze pierwsze kolumny, jakie miałem to były Dali 505, które na początku bardzo mi się podobały, ale jak usłyszałem u kolegi TannoyM2, to wiedziałem, że pomimo różnicy cen Tannoy bije na łeb dali 505.No i Dali poszły do sprzedania.W domu miałem jeszcze wiele innych konstrukcji przeważnie dużo droższych od Tann.Ale one nie kładły mnie na kolana, a wręcz nie kiedy byłem zaszokowany jak tak droga kolumna potrafi cieniutko zagrać. Puki nie uzbieram większej ilości pieniędzy to one jeszcze trochę u mnie pograją. Zapomniałem dodać,że gram na sprzęcie dużo dużo droższym niż by się to mogło nie, którym z odwiedzających te forum wydawać.Pisze to, dlatego że wielu ludzi tannoye łączy z budżetową elektroniką, rzadko przekraczającą 4-5tys.zł. A naprawdę , to one nie boją się drogiej elektroniki, a wręcz im to pomaga.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.