Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre monitory do 5000zł

audioholik

Rekomendowane odpowiedzi

ProAc Studio 125 nie są monitorami, a poza tym są IMHO dość przeciętne w swojej cenie (aczkolwiek nie wnerwiają, i to jest ich główny plus).

Z monitorów ProAca godne uwagi są IMHO raczej tylko Studio 100 i Studio 1.

• 2 tygodnie później...

Apropos ProAc Studio 125. Sluchalem ich z Exposure 2010, zagraly nawet dobrze; z SoundArt Jazz, tutaj wypadly tragicznie i z lampa Audio Note, lepiej niz z SonudArtem, ale i tak bardzo cienko. Raczej byly projektowane pod tanie wzmacniacze tranzystorowe. Wedlug mnie cena nowych powinna wachac sie w granicach 3500 zł.

Amphion Argon 2 to fantastyczne monitory, ale Audioholik bardzo szybko dowiedziałby się ile warta jest jego elekronika. Sądząc po modelach raczej nowa i nieprzewidziana do wymiany.

Popieram wypowiedz kyuss3 w calej rozciaglosci ma facet racje i wymienione przez niego modele sa warte zaineresowania a te nowe fokale co wkleiles fote to nie ta bajka.

Jesli pokoj maly to ProAc 1Sc jest liderem poniewaz te kurduple potrafia przykuc do fotela na dluuugie godziny (udaly sie i tyle)a do tego zgrywaja sie swietnie z amplifikacja lampowa co przy tak malych paczkach nie zawsze sie zdarza.

SF tez sa fajne ale juz chyba nie tak genialne jak 1Sc.

Herbatniki sa swietne do wokali ale ciezkie do aplikacji czyt. z byle gownem nie graja.

Chario Milenium 2 graja duzym dzwiekiem i potrzebuja wiekszego pomieszczenia tak z 25-30 m2 inaczej basu bedzie za duzo.

Zostaja Dynki- mnie powalily Contur 1.3 SE (6 kola i masz) 1.1 w mniejszym tez pykna.

Totem model 1 troche podpompowane na basie cos jak Minima Amator SF ale sa niezle.

robix

ja mialem proaci 1sc w tym pokoju w ktorym jestem teraz i oczywiscie nie ma potegi i calosci jak mam teraz, ale co czesto mi sie zdarza ze posluchal bym tych pudeleczek na stendach rozstawioych, a mam kolege ktory mowi ze dalem dupy, bo jak graly 1sc to on siedzial i nic nie mowil...

ps

tylko cichutko graly, nie rozpedza sie jak stadion :-))

Potwierdzam, ProAc Response 1sc to zjawisko wśród monitorów! Trudne do zdobycia, ale naprawdę warto. Z byle czym nie zagrają. Szczególnie dobrze grają z dobrą, mocną lampą lub z krzemową potężną końcówką. Odwdzięczają się niebywałą sceną, przestrzenią, barwą i stereofonią. Polecam.

Nikt jeszcze nie proponował Esy Furioso (podstawkowy model).Moje doświadczenia z tym glosnikiem są bardzo pozytwne dzwięk bardzo precyzyjny , przejrzysty i co szczególnie efektowne bardzo przestrzenny. Brzmienie wysokich jest doskonałe,przy odpowiednim doborze kabli i elektroniki basu jest wystarczająca ilość( ja gram w 18 m i bas jest ok!)Barwa instrumentów bardzo naturalna. Trzeba rzeczywiście zastosować wydajny wzmacniacz aby kolumny nabrały dynamiki , ale efekt jest wart wysiłku. Przy odrobinie szczęścia na rynku wtórnym można się zmieściś w proponowanym budżecie.

No fajnie. Ale czego słuchasz? Co lubisz?

Wiesz, dobre monitory muszą być zgrane - tak jak koledzy piszą - ze świadomie dobraną elektroniką. Jeśli budujesz system od kolumn za 5000 (to dużo), to rozejrzałbym się za czymś innym niż Pioneer.

Np. poleciłbym ProAki Studio 100 z zestawem Naim 5i. Albo Dynaudio Focus 140 z elektroniką Creeka - basu duuużo, jak ktoś lubi.

No i kupowanie za tą cenę bez odsłuchu to delikatnie mówiąc dziwna sprawa.

Pozdrawiam

Pat

Cenowo w-g danych ze strony dystrybutora na Polskę, USHER Dancer Be-718 beryllium

to cena $ 2380, natomiast w przypadku USHER X-series X-719 glossy finish

to "jedyne" $ 1740. Tak więc 640 $ więcej.

Gość

(Konto usunięte)

Piopio

>Pamiętaj - system zagra jak jego najsłabsze ogniwo ... a bez wątpienia jest nim elektronika.

Wow !!! uwielbiam takie niczym nie poparte bajanie... Chłopie jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj. Jest dokładnie odwrotnie. Spójrz sobie na charakterystyki przenoszenia i THD, CD, wzmaków i kolumn. Kolumny są daaaaleko w tyle za CD i wzmakami. Najsłabsze są bez wątpienia kolumny, to jest nauka, reszta to bzdury.

pozdro

Paweł

THD kolumn jest znacznie większe od THD wzmacniacza ... tak ... jednak wzmacniacz musi odpowiednio sterować kolumną (mieć wielkie tłumienie, wydolność prądową). Tak więc obok parametru THD czy liniowości są jeszcze parametry "sprawnościowe" wzmacniacza które niestety mają jak najbardziej praktyczny wpływ na dokładność reprodukcji dźwięku (co też zostało zmierzone). Np. współczynnik tłumienia odpowiada za tłumienie np. pasożytniczej bezwładności membrany - czyli za jej kontrolę ... albo inaczej siłę z jaką wzmacniacz "trzyma"/kontroluje membranę.

Aha - co do pasma przenoszenia ... standard CD z powodu niskiej częstotliwości próbkowania teoretycznie umożliwia "zreprodukowanie" fali o częstotliwości do 22,05 Khz - jednak to już jest b. niska dokładność (na jedną połówkę sinusoidy przypada jedna wartość ... jeśli będzie przesunięcie o 90 st wzgl. idealnie "wycentrowanych" miejsc próbkowania to mamy zero - ale teraz nie o tym ). Kolumna potrafi przenieść często do np. 25 khz przy -3 dB ... więc do okolic gdzie CDA już nie sięga.

Do wymienionych wyżej propozycji dorzucę coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ADAM HM2

Było o nich i w tym wątku:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

post-183-100005517 1207399319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Kyle

mało kto słyszy 20kHz, bogaci i starzy audiofile pewno 12kHz... 20khz jest absolutnie wystarczające, CD przy 20kHz ma 0,1 dB spadek... to o czym my tu mówimy ?!?

Kolumny potrafią mieć wahania 12dB !!! i to bardzo dobre (np. moje Radmory Ls30, tyle miały przed przeróbką, się zastanawiam, jak to możliwe, że to mi tak nie przeszkadzało ?!?) I z taką wadą te kolumny miały entuzjastyczne recenzje !!!

pozdro

Paweł

Udane kolumny za 5 k PLN mają wahania +- 2 dB (pomiary wg. Audio).

Co do słyszenia 20 khz - obawiam się że nikt nie usłyszy czystego sinusa 20K ... jednak mówiłem o możliwościach CDA i kolumn a nie o tym czy ktoś słyszy 20K czy nie.

A skoro wchodzimy w temat dokładności reprodukcji CDA:

Kiedy będziesz nagrywał 20 Khz próbkując przy 44,1 dostaniesz znaczne przekłamania (i wątpię aby to było -1 dB nie wspominając o -0,1dB). Logicznie rzecz ujmując aby w miarę częstotliwość "nagrywana" nie zanikała w wyniku "niefortunnych" przesunięć między szczytami amplitudy fali nagrywanej a punktami próbkowania to trzeba próbkować minimum 3x większą częstotliwością. CDA wcale nie jest takie różowe jak wygląda. Nawet na pierwszy rzut oka świetna dynamika max 96 dB tak na prawdę jest nierewelacyjna (praktycznie więcej niż średnio 60-70 dB przy muzyce na CDA nie osiągniesz). Pobaw się adobe audition - CDA na prawdę sux. Dobrą/bardzo dobrą dokładność reprodukcji pasma słyszalnego (od kilku Hz do ~20 K a już na pewno do słyszalnych przez każdego 13-14Khz) daje dopiero 96 khz przy 20 bitach ... 192K 24 bit to już praktycznie perfekcja.

Gość

(Konto usunięte)

Kyle

>się adobe audition - CDA na prawdę sux. Dobrą/bardzo dobrą dokładność reprodukcji pasma słyszalnego

>(od kilku Hz do ~20 K a już na pewno do słyszalnych przez każdego 13-14Khz) daje dopiero 96 khz przy

>20 bitach ... 192K 24 bit to już praktycznie perfekcja.

Poczytaj sobie najnowsze badania AES: SACD vs CD robione przez chyba rok albo dłuzej, ślepe testy na baaardzo duzej próbie ludzi, wynik: dźwięk dla człowieka jest identyczny... (pomijając niższe szumy na SACD, co można wyczuć na bardzo dużej głośności).

SACD jest lepszy, dla urządzeń pomiarowych.

pozdro

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.