Skocz do zawartości
IGNORED

SONY TA-N 90 ES - jakie głośniki?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć sugestię jakie kolumienki dobrać do mojej końcówki Sony TA-N 90 ES? Pomieszczenie 15-18 m.kw. dobrze wytłumione - przede wszystkim kameralna klasyka, mało agresywny rock, r'n'b, jazz.

W zestawie z (cec tl53z, cdp xa-5es, tcka-6es, stsa-5es, dvp-s9000es), aktualne pre to "lusterko" AVM V3 Evolution.

Myślałem o kicie Akkusa V1, ale pewnie można znaleźć jeszcze coś innego.

Jakieś sugestie?

Mogą być podstawki lub podłogowce - raczej używki do 5-6 kPLN.

Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowych i wesołych świąt Wielkanocnych !!!

Wszystkiego Najlepszego Zafop!

Nie znam tej twojej końcówki, ale kity Akkusa niezłe są. Choć w cenie ok. 6kzł można się pobawić np. w VA Mozarty lub nawet Beethoveny z 2-giej ręki. Myślę, że dźwięk VA by ci się podobał.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

zafop, 24 Mar 2008, 07:35

>Kris, mam jedno ale co do kitu V1 - może być zbyt ciemna barwa z obciętą górą. Zacząłem myśleć o

>BandW 704. Może to byłoby rozwiązanie?

nie sądzę, aby to było najlepsze rozwiązanie. Przyznam, że nie miałem tego wzmacniacza, ale miałem kiedyś jakąś topową końcówę sony taką w drewnie i dwoma małymi potencjometrami, ciężka jak cholera, nie pamiętam symbolu ale ES... Sony generalnie robi dźwięk raczej kliniczny więc połączenie z 704 może nie być najlepszym rozwiązaniem, przecież nie chodzi o to aby góra pluła żyletkami, ale żeby była to detaliczność wpisana w przekaz muzyczny. Oczywiście możesz spróbować takie głośniki np. na kablach cardas golden cross i może wyjdzie świetnie choć nietanio (nawet gdybyś kable ściągał z USA). Ja do takiego pomieszczenia pomyślałbym raczej o czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (podstawkowce z membraną bierną na dobrych przetwornikach jak revelator 9900 wysokotonowy)

post-5140-100006558 1206348011_thumb.jpg

post-5140-100006559 1206348011_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Disco,

zgadzam się z Tobą w 100%.

Przynajmniej w przypadku TA-N 90 ES to mocna ciepło grająca końcówka mocy - dlatego pomyślałem o podłączeniu do nich B&W 704/804. Myślę, że mogłoby to być ciekawe zestawienie :-)

no Sony to nie miękki Jeff Rowland z pewnością ani nie trioda SE, zależy do czego porównujesz... Twierdzenie, że jest "odwrotnie" jest chyba na wyrost, wg moich standardów sony podobnie jak rotel jest właśnie kliniczne i ta cecha wyjdzie na 90dB-elowych B&W 704 (słyszałem te głośniki na drogiej końcówce rotela)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mialem troszke ESek. Byly integry: 550 ES (polecam) 670 ES i 700 ES. Byla tez koncowka 55 ES ale w wersji na Kitamurze. W zasadzie ta ostatnia grala dosc neutralnie reszta to dzwiek miekki przestrzenny z ladnym nisko schodzacym basem (nie wiem dlaczego niektorzy na niego narzekaja). W katalogu 1995/96 TA-N 55 ES to byl model nizej jak Twoja 90 ES. Nie znam 90 ES ale moge sie jedynie domyslac ze potrzebujesz bardzo przejrzystych kolumn. Bowersy to dobry kierunek. Ciekaw jestem jak 90 ES zagralaby z Paradigmami. Vienna Acoustics to IMHO z kolei zly kierunek. To sa zbyt plastyczne kolumny i zrobiloby sie za duzo misia:) Pozdrawiam. R.

zafop, 704 jak najbardziej. Do nich pasuje ciepła końcówka. Natomiast jeśli 804 to tylko z poprzedniej serii - Nautilus804. Nowsza wersja 804S, taka jaką ja mam, to już inny charakter brzmienia - bardziej aksamitne i w kierunku VA (w kierunku, a nie takie jak ;-))

Zagadaj może z kaszanką on ma 704, może da się namówić na odsłuchy ;-)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

kris_k

do lampy SE nie wahałbym się podłączyć 704, ale do sony bez cardasa bym nawet nie próbował. To jest mocny wzmacniacz a kolumny mają 90dB, może wyjść twardo i nerwowo.

americano, znam te kolumny (704) grające z zestawem Denona 2000AE podpięte srebrną Sonus Oliwą. I nie jest źle (pomimo że to nie mój dźwięk).

Wiem też jak potrafi skaszanić dźwięk Rotel... (słuchałem zestawu RCD1072, RB1072 i RC1080 z B&W804S. Takiego koszmaru na wysokich to nie słyszałem nigdy wcześniej ani później. Po 10 min poszła mi krew z uszu. A 804 znam doskonale, mam je od roku...)

Kris

Panowie,

spokojnie :-) przecież są święta.

Jedno jest pewne = słyszałem 704 w systemie , o którym pisze kris, słyszałem też 804 krisa, ale w jego starym systemie.

Podjąłem decyzję, wiem już jakie będę chciał kupić - kieruję się przede wszystkim podpowiedzią krisa :-)

Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

discomaniac

No więc o tym mówię, przypisujemy inne znaczenie pojęciu "dwa różne bieguny".

Ja zakładam, że ta końcówka sony jest wyjątkowo udana (!), ponieważ ta, którą ja miałem była wręcz tragiczna (ogromna, piękna, szampan i drewno a brzmienie płaskie i twarde i na dodatek granuliczne w średnicy)

I ja przez czas jakis uzytkowalem 50tke,nie uzywalem pre,byl tam potencjometr.bardzo przyjemny srodek,slodziutka ale dosc selektywna gora,niezbyt nisko schodzacy i tak sobie czytelny bas.co zusammen,przy moich zollerach uznac nalezy za osiag.ale nazwanie tego dzwieku klinicznym to juz duzy przeciag!

Tutaj człowiek sprzedawał zestaw sony

Ukryta Zawartość

, z tego co napisał zmienił na topowe sony TA-E1 & TA-N1 a kolumny B&W na sonus faber amati. Amati podobnie jak akustyki mają wysokotonowy revelator 9900 (jest to kopułka tekstylna bez ferrofluidu). Czyżby jednak zmęczenie takim zestawieniem z B&W? Radzę posłuchać akustyków przed wydaniem kasy na B&W 704, coś co się podoba teraz nie zawsze sprawdza się na dłuższą metę.

post-5140-100006531 1206372831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac

znalazłem tą końcówę sony która mnie tak zniesmaczyła TA-N80ES, fatalny dźwięk w kontraście do wyglądu szampan plus drewno ;) zdecydowanie odradzam gdyby kogoś korciło, brzmienie 2D elektroniczne, brudne, rozczarowujący bas.

Ukryta Zawartość

post-5140-100006530 1206376548_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.