Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Głośnikowe do ~500zł

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

> foxymf

Będziesz zamawiał?

Skąd jesteś?

> bartek1

Jest też wersja 100 żyłowa za ok 9,5euro. Nada się równie dobrze jak 80 żyłowa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

Tomek

Ukryta Zawartość

>Bartek1

Kiedyś tez miałem ochotę sprawdzic jak taka taśma komputerowa bedzie się zachowywała ale jakoś zawsze było co innego do przetestowania :).

Czy myślisz że w kwestii basu a konkretnie jego konturowości , kontroli i szybkości taśma ta może mieć do powiedzenia chocby tyle co gruby drut solid core , np w emalii ?

Pozdrawiam

100 żył oczywiscie bedzie lepiej kupić niż 80, dopiero po dokonaniu wpisu zauwazyłem ze jest tez takowa.

>Leszek

Ta tasma to w istocie sa druty 30AWG w izolacji każdy z osobna (proszę zwrócić uwage ze w tej 3M nie jest to PVC jak w kazdej chińszczyźnie), a druty są okrągłe i cynowane.

Natomiast jeśli chodzi o pytanie to nie jest tak ze gruby drut jest lepszy na basie. Jeśli masz kabel solid core gdzie każda zyła jest grubym drutem to powiem ci ze jak czysty by ten drut nie był słabe i "obcięte" będą oba krańce pasma, zarówno góra jak i bas, niski bas szczególnie :)

Dokładnie! Sam tego doświadczyłem po podłączeniu litego drutu miedzianego 2x2.5mm przeznaczonego do instalacji sieci elektrycznej.Myślałem że ze względu na nie mały wcale przekrój bas bedzie potężny.A tu zdziwienie .Bas był owszem ale taki niedociążony no i brak dobitności wysokich tonów.Przestrzenność i detaliczność tez kulała ale jaka kultura i spójność przekazu.Obraz pomimo ewidentnych braków bardzo wciągający, z klimatem.

Dopiero po tym doświadczeniu zacząłem doświadczenia z łączeniem różnych przekrojów drutu litego w emalii.

Efekty są bardzo ciekawe mimo braku drutów wysokiej czystości.

Się zgadza :)

To co daje detal, przestrzeń przejrzystośc... po prostu informację to cienkie średnice... im cieńsze tym lepiej i dotyczy to zarówno taśmy, drutu okragłego jak i o przekroju prostokątnym, nie ma znaczenia.

Natomiast z samymymi cienkimi drucikami...szczególnie bardzo cienkimi też pewne aspekty kuleją.

Czy drut jest w emali czy nie w przypadku pojedyńczego drutu nie ma znaczenia. chodzi tu tylko o zapobieganie utlenianiu sie miedzi, co innego w wiazkach gdzie chodzi o wzajemne odizolowanie przewodników co również ma swoje głębokie uzasadnienie.

Mając duze doświadczenie praktyczne można ze sporą dozą prawdopodobieństwa przewidzieć jak bedzie brzmiał w dany sposób zbudowany przewód. Co bedzie raczej na pewno "kulało" a co nie i to w zasadzie bez względu na czystość przewodnika.

Chociaż sam przewodnik to dopiero podstawa. Pomijając dielektryki dużo też zależy od geomtri i ekranu, umiejetnie zaaplikowanego ekranu.

Dobra, to ja moze też zaryzykuje, ale chciałbym żeby taśme kupił mi ktośkto zna sięna tym, wiadomo taśma taśmie nie równa pod wzgledem materiału. Będzie troche drutowania ale spróbuje. Jesli to ma zagrać dobrze ... pamiętam że IC na taśmie komp. to było nieporozumienie... nie chce oczywiście zniechęcać.

Wovo

Ktoś ma się znać na czym? - na kupowaniu??? :)

Ja wczoraj zamówiłem taśmę z Farnella - i dziś lub najpóźniej jutro będzie u mnie - do ceny podanej na stronie trzeba jednak doliczyć 17,5% VAT - jeśli kupuje osoba fizyczna. W przypadku firm ten podatek nie jest doliczany.

Ja zamówiłem setkę. Tak jak obiecałem - po "obraniu", wygrzaniu i posłuchaniu - podzielę się z Wami wrażeniami.

Pozdrowienia

foxymf, 28 Mar 2008, 13:10

>Taśma 3M już do mnie dotarła. W weekend mam nadzieję ją przygotować i podłączyć...

Poproszę też o jakieś fotki tej taśmy jeżeli można.

Też jestem ciekaw wrażeń po odsłuchu tej taśmy.Swoją drogą kiedyś na allegro była dostępna (może jeszcze jest) tzw "taśma w teflonie" .Koncepcja podobna tylko drucików mniej :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jutro obiecuję wrzucić fotkę tej taśmy - dzięki za Audionovę - nawet nie wiedziałem, że oni też robią coś podobnego :)

Ja też jestem ogromnie ciekawy jaki będzie efekt - ale z braku czasu dziś niestety się do tego nie zdążę zabrać...

O tych Solarisach już kiedyś było na forum :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tą taśme z allegro podobnądo solarisa da się jeszcze kupic na allegro albo gdzieś ?? jestem zainteresowany 6m.

P.S. Nie zna się na kupowaniu tylko napisałem że taśm jest od ch**a, a znać ktośsię na na tym którą wybrać, bo na pewno sa lepsze i gorsze.

Obiecałem, a więc dodaję fotki taśmy 3M "100" :

Ukryta Zawartość

post-18477-100006101 1206808309_thumb.jpg

post-18477-100006102 1206808307_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabelek wykonany :) (oczywiście na razie w wersji "roboczej" - bez upiększeń). Właśnie wpiąłem go w system ...

Oczywiście musi się jeszcze wygrzać - ale na razie pierwsze odczucia....

W porównaniu do mojego aktualnego (grubego, porządnego miedziaka Audioquesta) o dziwo! pojawiło się więcej wypełnienia w basie, bas jest głębszy, lepszy i bardziej konturowy... Góra została troszkę wygładzona, jest mniej ostra - ale uważam, że to zmiana w dobrym kierunku - dźwięk jest bardziej kulturalny, czystszy...

Na średnicy zauważyłem najmniej zmian - choć wydaje mi się, że pojawiło się jeszcze trochę więcej przestrzeni... ale na pewno tego jeszcze potwierdzić nie mogę...

Ogólnie pierwsze wrażenia bardzo, ale to bardzo pozytywne!!!

Nie żałuję, że poświęciłem temu sporo pracy - wg mnie warto!!!!!

Za jakiś czas oczywiście napiszę, czy coś się zmieniło po wygrzaniu kabla.

wovo, 29 Mar 2008, 00:32

>a tą taśme z allegro podobnądo solarisa da się jeszcze kupic na allegro albo gdzieś ?? jestem

>zainteresowany 6m.

o tej mówisz? w razie czego mam jak widzisz tego "trochę" ;)

Ukryta Zawartość

post-29-100006009 1206883692_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> foxymf

Twoje spostrzeżenia co do Audioquesta są trafne. Miałem AQ Crystal+ - gruby na 1 cm, złożony z 12 miedzianych drutów. Ten kabel nadaje się tylko do kosza. I jak widzę inne podobne AQ też.

AQ ma rozlazły bas i podkreśla górę - brrr. Wokale ssssssyczą na potęgę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wart z 500 zł. A czy warto to się przekonamy jak go kupisz ;-) Ciekawe jaka jest cena minimalna tego z allegro ??? Sprawdzimy ? ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

wovo,

Bedrock oprócz dużego basu nie oferuje niestety wiele więcej...tnie, rozmywa i wycofuje średnicę, a w górnym pasmie nie rozpieszcza szczegółami...nie wydałbym na niego pięciu stówek, ale kable to dziwne wynalazki, które potrafią się sprawdzać (bądź nie) w najdziwniejszych konfiguracjach...po prostu musisz spróbować...wypożycz na 3 dzionki i przekonaj się na własne uszy...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.