Skocz do zawartości
IGNORED

Nakamichi OMS-5E Co z tym zrobić?

michciusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój ojciec dał mi Odtwarzacz CD Nakamichi OMS-5E. Ku mojemu zaskoczeniu odtwarzacz o model niższy (4e) na allegro był za 600zł. Niestety, odtwarzacz jest uszkodzony: Są problemy z mechaniką i czytaniem płyt.

Tu się nasuwa moje pytanie:

Czy warto go reperować? Może da się go tanim kosztem przywrócić do stanu urzywalności?

https://www.audiostereo.pl/topic/41323-nakamichi-oms-5e-co-z-tym-zrobi%C4%87/

wątpię czy się da....Nie wiadomo co tak naprawdę jest odpowiedzialne za te problemy z mechaniką i czytaniem płyt. To trochę tak, jak kupowanie kota w worku...może się da tanio naprawić a raczej chyba się nie da i może się okazać, że skóra nie warta wyprawki...

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Jak mechanizm jest dostępny, to nie powinno byc problemu (jeżeli nie jestu uszkodzone coś więcej). Jak nie jest dostepny, to raczej nic już z nim nie zrobisz, chyba że kupisz jakiś tańszy odtwarzacz z tym samym mechanizmem na "dawcę organów".

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nakamichi to dobra firma. Zanim spiszesz ten odtwarzacz na straty , sprawdż jaki masz tam laser

( u mnie w innym modelu jest KSS 150) wyczyść mu soczewkę. Potem sprawdż jak chodzi i napisz

czy się coś poprawiło no i co dokładnie dzieje się z mechaniką.

Witam ponownie

CD-ka odkurzyłem, przeczyściłem laser - chodzi nieźle(Czyta Cd-R ) , brakuje mu tylko jakiś częsci w mechanice bo tacka nie jest stabilna w kier góra - dół i tacka wysuwa się do samego końca.(jak się wysunie to strasznie warczy, i znowu się chowa) Dźwięk jest naprawdę dobry. Ze zdjęcia od OMS-7E nie wygląda żeby coś brakowało.

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18733-100006475 1206459362_thumb.jpg

post-18733-100006476 1206459358_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>brakuje mu tylko jakiś częsci w mechanice bo tacka nie jest stabilna w kier góra- dół

Ten talerzyk ma być lużny, stabilizuje się gdy opadnie na płytę, lub na kółko silnika , który ją obraca.

>tacka wysuwa się do samego końca.(jak się wysunie to strasznie warczy, i znowu się chowa)

Po wysunieciu szuflady powinno zniknąć zasilanie na silniku. Odpowiada za to przełącznik na zdjęciu.

Znajdż "cos" co go uruchamia. Może sie urwało , odczepiło... i lezy gdzieś w środku sprzętu.

Jeżeli nie bedziesz musiał coś dorobić.

• 5 tygodni później...
  • 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.