Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Helicon 400+Usher 1.5=?

Arek80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowiłem zestaw z opisu “o mnie” wysłać do sypialni i zająć się budową nowego. Trochę posłuchałem i oto moje refleksje i związanie z nimi pytania:

1. Dali Helicon 400- czy 10tys. to dobra cena za wystawowe, a jeśli nie to gdzie można taniej?

2. Końcówka mocy Usher R 1.5- czy ktoś sprzedaje używaną, jeśli tak proszę o info

3. Jaki przedwzmacniacz do tego zestawu, nie słuchałem lampowego, a chyba warto?

4. Jeśli chodzi o wzmocnienie to spodobał mi się także gryphon tabu. Wiem, suchotnik i nad s-300 ale spodobał mi się i co zrobić, a z próżności wolę go od nada- czy cena 7,5k jest ok. i czy będzie lepiej niż z Usherem?

5. Myślę też o Krellu KSA 100 , ale nie słyszałem i trochę obawiam się ze względu na wiek (do kupienia za 1800euro. Czy to dobra cena?)

Największy problem to, że nie słuchałem tego zestawienia razem i nie mam pojęcia czy się „dogadają”. Dlatego proszę o opinie osoby które słyszały i mogą coś doradzić, oraz osoby które wiedzą gdzie można posłuchać tego razem( tu poproszę o adresy sklepów; Warszawa, Poznań, Berlin, Szczecin).

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Serdecznie pozdrawiam

Arek

https://www.audiostereo.pl/topic/41326-dali-helicon-400usher-15/

Cześć Arek, niestety nie słyszałem żadnej z Twoich propozycji, ale za to sprzęt w sypialni będziesz miał niczego sobie - wśród sypialnianych systemów chyba pierwsza 10 w Polsce:) Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Hm.

Proponowałbym nie drażnić "przeciętnych" audiofilów...

Zachodzę w głowę - co to za sypialnia ? ( chyba >25 m). No i - co stoi/gra w salonie ? Skoro do sypialni chcesz kupić "zestawik" za powiedzmy ok. 30-40 tys. zł ! (tyle spokojnie wyjdzie, jeśli chcesz kupić "przywoite" CD i Pre oraz kabelki do wymienionego przez Ciebie sprzętu ). Trzeba było jeszcze dodać, że słuchasz Megadeth przed snem i powaliłbyś całe forum...

Z całym szacunkiem, ale z Twoich "tekstów" wynika, że żaden z Ciebie "audiofil".

Przepraszam, że przedrzeźniam Twoje pisanie : "czy ktoś sprzedaje Usher 1,5 - zaraz odkupię, nie słuchałem lampowego pre, ale chyba warto, gryphon - suchotnik, ale z próżności wolę go od nada, Krella kupiłbym, ale obawiam się ze względu na wiek" - świadczy o Twoim "wielkim" zaangażowaniu w audiofilskie sprawy.

A co do Ushera - to śmiało można go połączyć z pre tranzystorowym - sam gra gorącym, lampowym dźwiękiem i nie trzeba wydawać 10 tyś. na nowe Dali Helicon 400 - wystarczy wpisać w wyszukiwarkę i kliknąć >>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Sorry - nie doczytałem, że do sypialni wysyłasz C.E.C .

Mój BŁAD !

Przepraszam.

Reszta bz.

A Święta były UDANE !

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dzięki - wzajemnie !

Swoją drogą - powariowali z rozpiętością cen:

Ukryta Zawartość

- następny przykład !

W branży TV też tak mają? Cholera - trzeba uważać !

O co tu chodzi ???

Ukryta Zawartość

Znowu się "potknąłem"...

Ale te małe Heco schodzą do 30 HZ !

To dopiero heca !

Po wstawieniu Dali - można czuć pewne ograniczenia...

Koniec żartów !

ZukZukZuk, dziękuję za odpowiedź, ale nie wiem co z niej wynika. Nie uważam się za audiofila, ale czy to wynika z mojego wpisu? Chyba nie. Jesli chodzi o tego "suchotnika" to jedna z wielu negatywnych opini na temat Tabu, które przeczytałem na tym forum, mimo to stwierdziłem, że taki sposób wzmacniania podoba mi się. Wszystkie wymienione pozycje oprócz krella przesłuchałem i bardzo podobał mi sie ich dźwięk w porównaniu z konkurencją z tej samej półki cenowej. A z tą próżnością to miał być, żart. Jeszcze jedno, czy możesz przybliżyć definicję audiofila?

Bez urazy !

Proszę bardzo - definicja z Wikipedii:

Audiofil - osoba lubiąca słuchać muzyki, przywiązująca szczególną wagę zarówno do jakości technicznej słuchanych nagrań dźwiękowych, sprzętu użytego do tych celów jak i wszelkich innych aspektów wpływających na wierne odtworzenie zarejestrowanego dźwięku (tak by słyszany dźwięk był jak najmniej odróżnialny od dźwięku rzeczywistego).

Sprzęt odtwarzający najwyższej klasy, tzw. high-end znajduje nabywców, mimo iż koszty poszczególnych komponentów zestawów high end sięgają dziesiątek tysięcy dolarów.

1. Nie napisałeś - w jak dużym salonie słuchasz ?

2. Nie napisałeś - jakiej muzyki słuchasz ?

3. Nie napisałeś - czego oczekujesz od dźwięku (preferencje - bas, średnica, analityczność, stereofonia itp.) ?

To audiofilskie minimum, choć nie ma go w definicji.

Piszesz teraz, że wszystkie wzmacniacze, które wymieniłeś i których słuchałeś, bardzo Ci się podobały. Ushera chyba nie - bo to końcówka bez regulacji wzmocnienia i musiałby być jakiś pre. A stawiasz go w pierwszym rzędzie do zakupu !

W jakim "towarzystwie" słuchałeś wymienionych wzmacniaczy ? Czy słuchałeś ich z Dali Helicon 400 ?

Pozdrowienia.

oczywiście, że bez urazy(-:

rzeczywiście nie napisałem nic o pokoju odsłuchowym ani muzyce jakiej słucham, ponieważ nie szukam opini o Heliconach. Słuchałem tych głośników w róznych konfiguracjach i pasują do mojej muzyki oraz pomieszczenia. Jeśli chodzi o Ushera to słuchałem go z dedykowanym pre właśnie ushera i dźwięk wcale lampowy mi sie nie wydawał. Zapytałem więc czy ktoś słuchał z pre lampowym bo wydaje mi się, że takie zestawienie byłoby lepsze ( bardziej muzykalne). Pytanie główne dotyczyło tego czy Dali i Usher zagrają równie dobrze razem i właśnie na nie chciałbym otrzymać odpowiedź lub jeszcze chętniej posłuchać tego zestawienia przed zakupem. Myślałem, że pierwszy wpis był dość klarowny, ale jak widzę nie.

Pozdrawiam

aha, a ztym nadem s-300 i gryphonem tabu chodziło mi o to, że to ta sama konstrukcja i choć w wykonaniu nada jest tańsza to jednak wolę wydać parę groszy wiecej i mieć choć raz w domu gryphona(-:

ja słuchałem ushera r 1.5 z lampowym pre - ale niestety nie była to żadna firmowa konstrukcja a DIYjka - tak zwane u nas na forum pre nr 3. Grało to do dobrze - bardzo szybko, energetycznie z przepiekną barwą zostawiając kilka innych tranzystorów pod tym względem z tyłu - prawdę mówiąc nie słyszałem jeszcze tak słodko grającego tranzystora. nie wiem jak ma się usher do droższej konkurencji - ale tej tańszej nie daje nawet szans.

Arek80!

Sporo impresji związanych z dźwiękiem końcówki Ushera odsłuchiwanej z lampowym pre znajdziesz w temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Opinie okraszone także zdjęciami ;-)

Użyj wyszukiwarki, bo temat długi!

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"1. Dali Helicon 400- czy 10tys. to dobra cena za wystawowe, a jeśli nie to gdzie można taniej?"

Wydaje mi się ze to przyzwoita cena. O tym Usherze z kolei słyszałem same dobre opinie, znam też recenzenta który go używa, a do tego urządzenie ma wygląd starego Krella, z czasów kiedy Krell wyglądał jak Krell... Ech... Próbowano zestawiać go z lampowym pre, może spróbuj na początek z AudioNote?

Do heliconow 400 polecam moj zestaw ;-)

Tak ogolnie rzecz biorac jezeli rozgladasz sie za hybryda to dobrze podaje Pathos Logos - przedwzmacniacz na lampie, koncowka na tranzystorach i spora moc. Na dodatek dzwiek nie jest w pelni o lampowym charakterze, gdzies wpol drogi co moze okazac sie dobrym trafieniem.

Generalnie mysle, ze helicony ze swoim basem z mozliwoscia tapniecia ladnie lacza sie z lampa lub przynajmniej z lampowym przedwzmacniaczem. Bardzo mily bas i slodka, detaliczna, urozmaicona gora.

Kolumny sa doskonale i bardzo gietkie. Testujac z rozna elektronika przeszedlem kilka faz opinii o nich. Poczatkowo wydawaly mi sie za cieple i malo detaliczne z nie najmocniejszym basem, potem w sam raz, do dodaniu nowego zrodla sa zbyt detaliczne i malo ciepelka + przeogromny bas z fantastycznym tapnieciem. Wniosek - graja tak jak reszta systemu a same w sobie sa bardzo neutralne i naturalne. Tak jak zreszta zawyrokowali w Stereophile i Hi-Fi News - jedne z najbardziej neutralnych kolumn w swej cenie. No i ten wyglad ;-)

pzdrw

soso

Redakcja, 25 Mar 2008, 09:10

>"1. Dali Helicon 400- czy 10tys. to dobra cena za wystawowe, a jeśli nie to gdzie można taniej?"

W Danii SH chodza za okolo 14-16 tys. koron czyli mniej niz polowa tego w zlotowkach. swoje kupilem za 13 tys. koron (stan idealny) czyli nieco ponad 6.000 zl.

Za wystawowe 10.000 to dobra cena aczkolwiek Dali szacuje dlugowiecznosc tych kolumn na 25 lat zatem.. ;-)

Czy to nowy model mkII, ktory niedawno wyszedl czy stary? Nowy mozna poznac po gniazdach terminali - w nowych sa prostopadle do obudowy, w starych pod katem skierowany ku gorze. Nowe helicony 400 maja inne okablowanie wewnetrzne, wieksze magnesy w srednio-niskotonowcach i wlasnie inne nachylenie terminali okablowania. Firma zdecydowala sie na modernizacje istniejacego modelu zamiast wypuszczenie nowego bo.. helicony 400 sa bardzo udanymi kolumnami :-)

Jest jeszcze wersja tzw. 'jubileum' z czarnym frontem - wypuszczona na 25-lecie firmy. W srodku jest to model podstawowy i nie ma roznicy w brzmieniu. Czy nowa wersja mk II jest duzo lepsza? Nie wiem, nie porownywalem.

pzdrw

soso

Arek80,

kolega Pitdog posiadał R1.5 i słuchałem tego zdaje się z różnymi kolumnami, podpytaj go może coś podpowie. Uhera nie słyszałem, znam go tylko z opowieści :) , Helicony słuchałem z jakimś topowym systemem Denona, integra + CD (po kilkanaście k zł za element, nie pamiętam oznaczenia), spięte grubaśnymi srebrnymi Qued`ami.

Po tym co usłyszałem oraz wyczytałem o R1.5, wydaje mi się, że powinno to razem fajnie zagrać, posłuchaj tej kombinacji. Jeśli nie możesz to wybierz element, co do którego jesteś przekonany że ci odpowiada i dalej dobieraj pod niego.

Pre lampowe może się sprawdzić ale nie musi, zależy co to za pre, jak będzie bardzo słodziło to zasłodzi na śmierć najbardziej zgorzkniałą końcówkę, trzeba szukać. Nie mniej pamiętaj, że tanim pre sprawy nie załatwisz. Od razu załóż, że wydasz nie mniej niż na R1.5, powinno być w tej samej klasie jeśli ma to razem dobrze brzmieć.

Masterofdeath6, możesz napisać gdzie i kiedy widziałeś to ogłoszenie. Cena jest do zaakceptowania, tym bardziej, że bardzo ciężko spotkać to użądzenie na rynku wtórnym.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest kupienie tej końcówki i zorganizowanie sobie wycieczek z nią po sklepach. Mimo, że waga to 40 kilo to i tak łatwiej ją wozić niż Helicony( przy okazji dobiorę najlepsze pre), choć tak naprawdę najchętniej posłuchałbym tego zestawienia razem, przed zakupem. Może jednak ktoś wie w którym sklepie stoją te urządzenia?

Helicony rzeczywiście sprawdzają się w zestawieniu z lampą. słuchałem ich z tańszymi chińskimi lampkami, a także z 8watowym setem Wavaca i było bardzo przyjemnie. Mimo to jestem zwolennikiem mocnych końcówek tranzystorowych. Choć najchętniej miałbym i Wavaca i mocny tranzystor, dlatego pomyślałem o połączeniu zalet tych urządzeń w jedno, ale pewnie takie rzeczy to tylko w erze... i jeszcze jedno, jeszcze nie sprawdziłem totolotka z soboty, więc może się okazać, że cały temat jest już nieaktualny(-:

Dzięki za wszystkie wpisy

masterofdeath6, ostatnio słuchałem takie jbl jak Twoje( tylko chyba model wyższe, ale ręki uciąć sobie nie dam) z gryphonem tabu i mocno zweryfikowałem swoją mało pochlebną opinię o głosnikach tej firmy. Jestem bardzo ciekawy jak ten gryphon zagrałby w porównani z Twoimi vickami. Może mieszkasz niedaleko Szczecina i miałbyś ochotę sprawdzić to zestawienie, spróbowałbym wypożyczyć ten piecyk i podjechać do Ciebie. Co Ty na to?

Helicony 400 stoją np: we Wrocławiu w nowej galerii (Magnolia) na Legnickiej , salon ze sprzętem Denona, ale i jakieś lampy mają chyba Quad`a , stoją też mniejsze Euphonie i prawdę mówiąc te mi się bardziej podobały :)

PMD, 25 Mar 2008, 15:45

>Helicony 400 stoją np: we Wrocławiu w nowej galerii (Magnolia) na Legnickiej , salon ze sprzętem

>Denona, ale i jakieś lampy mają chyba Quad`a , stoją też mniejsze Euphonie i prawdę mówiąc te mi się

>bardziej podobały :)

Euphonie duzo drozsze :-)

Co do innych pytan - u mnie graja w 50 m2 i jest OK ale jak pisalem bas jest dosc duzy. Z poczatku mi to przeszkadzalo bo nie przepadam za mocnym basem ale polubilem. Poza tym, bas w nagraniu albo jest albo go nie ma i to w wypadku heliconow ladnie sie sprawdza. Jezeli ktos ma kase to polecam takze helicony 800. Maja nieco bardziej estradowe brzmienie i to uwazam za zalete. Niestety rozmiar 800-tek jest juz dla odwaznych. Mialem je pozyczone przez 4 tygodnie i sa naprawde znakomite.

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.