Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofon cyfrowy DAT

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, próbuję wrzucić fotę cęsci moich es-ów

Sony i Pioneer robili najładniejsze klocki w tamtych latach .

Pioneer i ten lakier fortepianowy a Sony piękne wyświetlacze czy podświetlane przyciski i gałki .

Ile dałeś za DTC 77ES ?

Może być na PW.

Muda, u mnie jest tak samo. Nawet 25`tka stawia opory. Przy DD problemu może nie być, ale to może być też kwestia samych kaset, ich wewnętrznego oporu/tarcia....?

Dzieki , z ciekawości i tak sprawdzę ;)

Teraz się tak zacząłem zastanawiać, a może silnik siada? Cholera wie... - już mi głupoty przychodzą do głowy...

Właściciele 1000ESD, 77ES, 2000ES - pytanie, czy u Was także występuje problem "pływającego" przewijania?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

U mnie wygląda to tak:

gdy po przesłuchaniu kasety przewijam do początku - startuje powoli , zaczyna przyspieszać i gna coraz prędzej :) aby na ok 10 min przed końcem taśmy zacząć zwalniać. Raczej nie odczułem falowania prędkości podczas rewindu. Kasety to Sony, Fuji, TDK, nie więcej niż 120 min. Może problem w długości taśmy ? Jeśeli silniki do przewijania są typu DD to raczej nie problem silnika - chyba że ktoś coś uszkodził. Tak to wygląda w 77ES

Artur

57ES i 60ES nie mają talerzyków napędzanych bezpośrednio DD tylko na zasadzie przekładni. Mam takie wrażenie, że to może silniki nie dają rady... Długość taśmy ma znaczenie, ale ja takie falowanie mam także przy kasetach 25 minutowych...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Neomamut a czy po drodze nie ma pasków czy sprzęgiełek ? One mogą powodować taki efekt . Jak występuje przy 25 min kasecie to cos musi być nie halo. Gdzieś dawno temu wyczytałem na necie ze często zdarzały się wylane kondensatory w układzie serva - niestety nie pamiętam modelu, wiem tylko ze temat dotyczyl sony . Postaram się poszukać . Można zacząć od sprawdzenia napięcia podawanego na silnik podczas rewindu.

Kondy wymienię i tak i tak. Kwestia zorganizowania czasu - święta idą :)

Co do budowy mechanizmu to są sprzęgła, przekładnie, jeden silnik i pasek napędowy. Kiedyś rozbierałem ten mechanizm, bo miał uszkodzony lewe widełki wyjmujące taśmę z kasety. Na razie działa, ale w święta muszę tam zajrzeć - zobaczyć, może coś tam się w międzyczasie stało...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

często zdarzały się wylane kondensatory w układzie serva - niestety nie pamiętam modelu, wiem tylko ze temat dotyczyl sony

Ten problem usunął krell69 w moim 59ES.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest co nieco .

Może ktoś przetłumaczyć o co dokładnie mu chodzi z tym smarowaniem w 30tej minucie ?

W 49 jest o wymianie kondów .

Tu jeszcze coś jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

Wydaje mi się ze problem dotyczy hamowania talerzyka podczas przewijania - na tych dźwigniach jest przyklejony kawałek filcu i podczas naciśnięcia stopu dźwignia hamuje talerzyk - taki rodzaj hamulca jak w tramwajach. Jak filcu nie ma lub jest odklejony powoduje to rozwijanie taśmy i w konsekwencji wciąga ja jak chce. W 30 min raczej chodzi o klejenie tego kawałka filcu do dźwigienki.

Artur

Drążąc dalej temat kupiłem drugą 57demkę .

Ta nieco tez faluje przy przewijaniu ale nawet zimna nie przeskakuje ( słychać jakby trybiki o siebie obcierały ) jak ten wcześniejszy . Mechanika w czasie odtwarzania tez ciszej chodzi .

I tym razem sprzedający zarzekał się że prawie nieużywany ( ponoć stał od 7 lat a wcześniej nagrał 3 kasety ).

Fakt że ma kropkę na rancie i kilka mini rysek na pokrywie ale pleksa kieszeni i wyświetlacza nie ma nawet rysek od wycierania .

Piękny sprzęt .

Jak znajdę czas przejrzę obydwa i dam znać czy o co chodzi z tym przewijaniem .

Wybaczcie jakość zdjęcia robionego telefonem po ciemku .

Wyświetlacze są krystalicznie wyraźne .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

Pogratulować

Możesz teraz sprawdzić przegrywanie po cyfrze - z CD na Dat i potem na drugi Dat . Ciekaw jestem czy opcja copy prohibit zadziała.

Odezwę się jutro na priva

Artur

Witam.

Pisałem już w sąsiednim wątku, ale tutaj może więcej osób zagląda. Poszukuję RF Amp do Sony DTC-55ES, mój niestety nie działa - magnetofon nie nagrywa, a przy odtwarzaniu miga tylko częstotliwość 48kHz. Może ktoś ma taki?

Dziękuję za odpowiedź. Nie nagrywa zarówno z wejść cyfrowych, jak i analogowych. Ponadto zauważyłem, że przy próbie odtworzenia, jak nagrywam z wejść cyfrowych, miga częstotliwość 41,1kHz, a jak z analogowych - 48kHz.

Witam ponownie. Może ma ktoś pomysł, co jeszcze można by sprawdzić? Mogę wkleić zdjęcia oscylogramów i wartości napięć. Fajnie by było, gdyby RF Amp jakimś cudem nie był uszkodzony - jednak na razie wychodzi na to, że jest. Chciałbym naprawić ten fajny sprzęt.

Tez kupię DTC-77ES :)

Witam ponownie. Może ma ktoś pomysł, co jeszcze można by sprawdzić? Mogę wkleić zdjęcia oscylogramów i wartości napięć. Fajnie by było, gdyby RF Amp jakimś cudem nie był uszkodzony - jednak na razie wychodzi na to, że jest. Chciałbym naprawić ten fajny sprzęt.

Pytaj założyciela wątku - Krell69 . Naprawia te sprzęty .

Ja się go pytałem o problem z przewijaniem to mi nie odpowiedział .

Odpowiadał jedynie jak chciałem u niego kupić DATa po przeglądzie który miał być idealny wizualnie a nie był .

Nie kupiłem i przestał odpowiadać .

Cóż , interesy ponad wszytko ...

Ja niestety nie pomoge, nie serwisuje datow, ale w serwisowce masz obszerna instukcje diagnostyczna, pomierz wszelkie napiecia i sprawdz sygnaly, masz tam zaznaczone obrazki oscylogramow, ewentualne nieprawidlowosci naprowadza cie na winowajce

a moj 59 ES został naprawiony i wyregulowany bez zastrzeżeń.

Wysłałeś , zapłaciłeś - zrobił.

Nie wysłałem , nie zapłaciłem ( chociaż za info mógłbym ) - nie odpowiedział.

Ot taka mała różnica ale nie warto tego ciągnąć .

Mam 2 , ten drugi śmiga bez problemów to i ten pierwszy zrobię w wolnym czasie .

Ja niestety nie pomoge, nie serwisuje datow, ale w serwisowce masz obszerna instukcje diagnostyczna, pomierz wszelkie napiecia i sprawdz sygnaly, masz tam zaznaczone obrazki oscylogramow, ewentualne nieprawidlowosci naprowadza cie na winowajce

Witam.

Dokonałem pomiarów właśnie wg tej instrukcji, i wyszło to, co wyszło - uszkodzony RF Amp. Liczyłem na to, że ktoś spotkał się z czymś podobnym - cóż, jedyne, co mi pozostaje, to szukać wraka ze sprawnym blokiem wzmacniacza. Także jeżeli ktoś ma uszkodzony Sony DTC-55ES do sprzedania, to proszę o kontakt. Stan wizualny bez znaczenia, mechanika tak samo, ważne tylko, aby cokolwiek się odzywało podczas odtwarzania. Może charczeć, przerywać, byle by cokolwiek było.

zapłaciłem.

Kolejność nie jest ważna bo finał ten sam , ale nie ma co drążyć tego tematu .

Jest jak jest . Jak to rozgryzę to opisze , przyda się innym .

• 2 tygodnie później...

W święta było trochę czasu więc zacząłem sprawdzać jak mój dtc 77es nagrywa i odtwarza na kasetach DDS2 . Na pierwszy ogień poszła Adele no i podczas odtwarzania kicha - pierwszy utwór i szczególnie na lewym kanale słychać coś jakby przesterowanie/ pierdzenie. Efekt maleje jak sprzęt się nagrzeje. Więc poszło zapytanie do wujaszka Google i odpowiedź - zdarza się problem z wylanymi kondensatorami na płytce RF. Więc do roboty !!! Odkręcamy mechanikę , obie płytki RF są zamocowane do mechaniki i zaekranowane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30847-0-49956700-1451239672_thumb.jpg

Wypinamy flex cable dochodzące do bębna i głowic oraz inne aby mieć dostęp do płytek i mamy nasze RF board w ręku

post-30847-0-35585200-1451239732_thumb.jpgpost-30847-0-32190400-1451239750_thumb.jpg

Po rozlutowaniu ekranów wywalamy wszystkie elektrolity z płytek , czyścimy punkty lutownicze. U mnie padłu kondy 22uF, widać rozlany elektrolit na focie . Wymieniłem wszystkie elektrolity na obu płytkach ( 2szt 22uF, 4szt 10uF) bo nie ma sensu za jakiś czas robić to samo.

post-30847-0-63502600-1451239770_thumb.jpg post-30847-0-62126100-1451239794_thumb.jpgpost-30847-0-58096500-1451239817_thumb.jpg

Po złożeniu do kupy śmiga aż miło . Czas naprawy cirka 2godz

pozdro

Artur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam szanownych kolegów pasjonatów magnetofonów cyfrowych. Co może być przyczyną tego, że na niektórych kasetach DAT nie da się nagrywać. Można je odtwarzać, ale nie można na nich nagrać. Magnetofon traktuje je tak, jak kasety zabezpieczone przed zapisem. Dla przykładu (kasety nowe) na kasecie SONY daje się nagrywać, natomiast na kasecie TDK nie. Dziękuję za ewentualne wskazówki.

• Pokaż nowe odpowiedzi