Skocz do zawartości
IGNORED

H/K AVR435 - przydźwięk z sieci.

Pablo1964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po odebraniu amplitunera z serwisu i połączyłem ponownie wszystkie elementy KD i słychać jest wyraźny przydźwięk sieci w kanałach CENTRL, SL i SR. Kanały FL i FR chodzą bez zarzutu.

W skład systemu wchodzą:

H/K AVR435

Kolumny JBL:

FL, FR - E100

CTRL - EC25

SL, SR - E10.

(w setupie amplitunera wszystkie ustawione jako LARGE. Sub - NONE).

Nagrywarka DVD Sony RDR-HX910

Komputer z kartą SB Live!

TV Daewoo DTA 3220K

Połączenia:

TV - DVD - SCART

DVD - ampli: coax oraz analogowo do CD IN

komputer poprzez 3xChinch (video, audioL i audioR) do VIDEO1 IN

Do drugiego gniazda SCART w TV podłączony jest przewód SCART-6xRCA, który ma podłączone tylko 3 wtyczki do ampli a mianowicie:

L out, R out - do VIDEO3 IN w ampli

video in - do MONITOR out w ampli.

Przed oddaniem ampli do serwisu nie miałem połączenia bezpośredniego pomiędzy TV a ampli, było to jednak niewygodne, musiałem każdorazowo włączać DVD przy słuchaniu TV przez ampli. Serwis usuwał usterkę związaną z wyłączaniem się ampltunera, raczej wykluczam go jako sprawcę tego zjawiska.

Przy przełączeniu AVR na stereo jest pięknie, jednak przy pracy w trybie wielokanałowym pojawia się przydźwięk w kanale centralnym i tylnych. Jest on słyszalny już przy ustawieniu ok. -30dB. Po obejrzeniu filmu jeszcze przez ponad godzinę słyszałem 50 Hz przechodzące przez głowę Żona powróciła do słuchania TV przez jego własne głośniki.

Starałem się możliwie najpełniej opisać problem i połączenia. Czy ktoś może zasugerować, co może być przyczyną?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/41365-hk-avr435-przyd%C5%BAwi%C4%99k-z-sieci/

Pablo1964, 26 Mar 2008, 12:11

>Do drugiego gniazda SCART w TV podłączony jest przewód SCART-6xRCA, który ma podłączone tylko 3

>wtyczki do ampli a mianowicie:

>L out, R out - do VIDEO3 IN w ampli

>video in - do MONITOR out w ampli.

Jeśli przed naprawą przewodu nie było i nic nie brumiło, to sprubuj ten przewód odłączyć od amplitunera. Jeśli przyźwięk zniknie, to jego przyczyna leży w nieekranowanym przewodzie albo telewizorze. Podłącz go do amplitunera, ale odłącz od telewizora. Jeśli przyźwięku nie będzie, to jego powodem jest telewizor. Jeśli przyźwięk będzie obecny po odłączeniu przewodu od amplitunera, to w "serwisie" go zepsuli.

Życzę powodzenia w naprawie...

jeśli podłączasz analogowo kompa to należy go uziemić.

teraz mam połączony cyfrowo, ale kiedyś miałem analogowo i 50Hz dawało o sobie znać, tak jak piszesz, przy około -30-40dB. po uziemieniu (metalowa obudowa komputera do kaloryfera - dom jednorodzinny), prawie nie było go (przydźwięku z sieci) słychać.

pozdro

Sprawdź jeszcze jedną konfigurację, a mianowicie zostaw kompa podłączonego, ale odłącz kable antenowe od wszystkich urządzeń, które posiadasz w systemie.

Jeśli brum ustanie, to wystarczy wtedy zastosować separatory galwaniczne na kablach antenowych.

Jeśli nie, to podłącz kompa cyfrowo, najlepiej przez toslink, który zapewnia idealną separację galwaniczną. Widzę, że masz SB Live! Na allegro można za parę złotych dostać śledzie podłączane do kary, oferujące wyjście optyczne.

A to, że przydźwięk jest słyszalny na wszystkich wejściach jest normalne. Taki efekt obserwowałem u wszystkich moich znajomych, którym właśnie ze względu na skomplikowanie systemu tworzyły się pętle masy albo różnice potencjałów, powodujące brum.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.