Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Szczerze?

Albo tam nie było dobrej atmosfery albo sam nie wiem co...

Było głośno, ale żeby rzuciły mnie na kolana to nie powiem.

Dużo lepsze wrażenie zrobiły na mnie po raz kolejny Utopie (zreszta chyba dużo tańsze od tych Dynek?).

Moim zdanim zagrały bardzo OK, ale jednak do góry nogami. Głos wokalisty dochodził z wykladziny, pół metra za linią kolumn. Fakt, że siedziałem w pierszym rzędzie.

Natomias barwa i dynamika, super. Ale też towarzystwo pierwsza klasa.

pozdrawiam.

YunnanTEA

>Jakie wrażenia po spotkaniu z topowymi dynkami na AS?

Gdy stałem z boku było tak sobie.

Gdy siedziałem z przodu po środku to znakomicie wypadały barwa, bas i wysokie, ogólna kultura brzmienia, ale z przestrzenią było kiepsko. Usta B.Dylana rozciągały się od kolumny do kolumny, do tego jakby unosiły się bezpośrednio nad podłogą , dziwne to było wrażenie.

Być może dla wielu osób będą to najlepsze kolumny na świecie, ale ja jako miłośnik monitorów i precyzyjnego budowania przestrzeni raczej miłośnikiem tego typu konstrukcji nie zostanę .....

pozdr.

Arkadix

What HiFi pochwaliło X12 i X32 oraz zjechało X36. Nie ma nic nt. wzbudzającego wśrod nas największe zainteresowanie i pochwały X16.

W polskiej recenzji czytałem że w X16 tweeter to "modyfikacja Esotara", a nie jak ktoś w klubie pisze - Esotec. Ciekawe jaki w końcu tweeter jest w Excite16??

zapraszam na miniteścik tych którzy nie mieli okazji słuchać:

Focus 110:

http://www.youtube.com/watch?v=z6vHat4X5Ug

Audience 52:

przypuszczam że zaskakująco nieźle oddaje różnicę charakterów tej dwójki (jak dla mnie pierwszy gra znacznie efektowniej, żywiej ale... miałem go dość po tych 3 minutach, za dużo tych wyrazistych detali:)

hej, co to za numer w tym pierwszym "tescie"?

slyszalem go wczesniej na http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs ale nie moglem sprecyzowac wykonawcy...

fajny numer.

Słuchajcie - w nawiązaniu do wcześniejszych rozważań - jestem wielkim fanem brzmienia Audience a one już za moment znikną z rynku (mowa o nieużywanych egzemplarzach). Focusy są oczywiście świetne ale mnie drażnią wyraziście podawanym detalem muzycznym. Więc Focusy odpadają jako alternatywa dla Audience. Pytanie brzmi - czy Excite (zwł. chodzi o Excite 16) będą dobrym ekwiwalentem Audience dla miłośnika brzmienia Audience 50/52?

>>Pytanie brzmi - czy Excite (zwł. chodzi o Excite 16) będą dobrym ekwiwalentem Audience dla

miłośnika brzmienia Audience 50/52?

Wszystko wskazuje na to ze Excite to propozycja raczej dla tych, ktorym brzmienie Audience nie do konca przypadlo do gustu:)

Witam goraco wszystkich miłośników Dynaudio,

Chciałbym zapytać z jakim wzmacniaczem zagrają Facette.Ciekawy jestem również jakie głośniki zastosował producent konkretnie jakie modele.Czy ktoś wie więcej jak to brzmiało w stosunku do seri Contour.Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Kolejna sprawa to jest bardzo długi okres wygrzewania PMA 2000Ae.U mnie zagrał dopiero po ok.8 mies.Jeżeli ktoś ocenia sprzęt po kilku odsłuchach i w kilku albo co gorsza jednej konfiguracji jest ignorantem.Niestety takich ludzi na tym forum jest bardzo dużo.

Ciekawe są te nowe modele special edition. Jak na dynaudio normalnie wycenione;)

Wygląda na to, że w modelach z wooferem poniżej 8 cali zastosowany głośnik jest podobny do tego z serii focus (odlewany kosz i duża cewka):

http://www.hdavchina.com/?action-viewnews-itemid-1067

natomiast model z 10calowym wooferem jest na koszu blaszanym:

http://www.hdavchina.com/?action-viewnews-itemid-1143

Królu złoty, coś takiego, kto by się spodziewal.

DYNAUDIO DM 2/8 - 5 lat gwarancji !!!

Kolumny podstawkowe Dynaudio serii DM Właściwości: - budowa: 2-drożny bass reflex - skuteczność: 88 dB - wymiary: 235 x 400 x 305 mm - waga: 9.4 kg

Model DM 2/8 to średniej wielkości głośnik podstawkowy z dużym przetwornikiem niskośredniotonowym. Technologie zawarte w głośnikach oraz parametry elektryczne umożliwiają użycie DM 2/8 z szeroką gamą wzmacniaczy. Pomaga temu skuteczność na poziomie 88 dB oraz przyjazna impedancja. W kolumnach tych zawarto całą wiedzę inżynierów Dynaudio, reprezentowaną np. przez 28 mm kopułkę wysokotonową oraz 200 mm głośnik niskośredniotonowy z membraną MSP oraz wyjątkowo sztywnym, odlewanym z aluminium koszem.

Świetnie że dostrzegłeś eMiL tę nowośc w ofercie - co to za special edition, do których modeli podstawowych nawiązuje, jaka kopułka...

Do żadnej konstrukcji te modele nie nawiązują bezpośrednio.

Obudowy są wzięte żywcem z serii excite, głośniki z założeń podobne do focusów.

Tweeter to jednak nie esotec - widać po kształcie komory wytłumiającej.

Woofer z kolei ma inną wentylację dolnego zawieszenia niż te z focusów...

Description: Sensitivity (2,83 V/1 m): 88 dB Impedance: 150 W Frequency Response (± 3 dB): 50 Hz – 20 kHz Box Principle: 2-way, bass-reflex Crossover Frequencies: 2300 Hz

Te specjalne modele były tu i ówdzie w świecie sprzedawane ponad rok temu, teraz trafiają do nas. Ten największy 2/10 to jakis gigant monitorów z basem olbrzymem, ale przez to - jak pisze what hifi - zbyt powolny. What hifi zachwyca się 2/7 (ten ma rozmiary Audience 50) że szybciutki i w ogole świetny. 2/8 między nimi może być niesłychanie atrakcyjnym wyborem.

I - w nawiązaniu do minitestu Focusa 110 i Audience 52 - bardzo cenna recenzja prasowa nt. D260:

"A Kontury robią, co do nich należy, czyli niemal znikają. Niemal, bo mimo wszystko dźwięk nie odrywa się od najlepszych kopułek na świecie i to uznaję za największą wadę 1.3 mkII. Perkusyjne cyknięcia siedzą w miękkich membranach jak ochroniarz w budce, ale co do barwy tych "sygnałów" nie można już mieć zastrzeżeń. Talerze i szczoteczki talerzują i szczotkują jak na żywo, TYLKO TROCHĘ GŁOŚNIEJ. Za to średnica pozostaje prawidłowa i rzetelna.

@Mczaj - no właśnie

Już McGyver b.chwalil nie tylko nowe ale także i stare tweetery Dynaudio (stare czyli te z Audience), no nie wiem - jak dla mnie te stare są lepsze i całe szczęście że spada mi z nieba model specjalny 8/2 (także z nietypowo dużym 20 woferem) który - krótko mówiąc - da mi dużo średnicy i dużo basu

http://www.whathifi.com/Search/dynaudio/

Załączam link do reviews produktów Dynaudio w WhatHiFi -m.in. model specjalny 2/7 (czyli ten rozmiarów Audience 52 i Excite 16; mój 2/8 jest już nieco większy) - nota *****

Jakew, 18 Lis 2009, 18:20

>Już McGyver b.chwalil nie tylko nowe ale także i stare tweetery Dynaudio (stare czyli te z

>Audience), no nie wiem - jak dla mnie te stare są lepsze i całe szczęście że spada mi z nieba model

>specjalny 8/2 (także z nietypowo dużym 20 woferem) który - krótko mówiąc - da mi dużo średnicy i

>dużo basu

Stare czy nowe tweetery to ma mniejsze znaczenie niż fakt, że obecne konstrukcje serii focus i excite strojone są odmiennie niż to dawniej miało miejsce.

Jak są strojone nowe special edition czas pokaże...

@Byrd, 17 Lis 2009, 19:14

>Kupiłem ostatnio DM 2/7 i według mnie grają świetnie. Nawet bez specjalnego ustawienia i podstawek

>w pokoju 12m2

Napisz coś więcej o tym co uslyszałeś, o brzmieniu!

Może mialeś okazje porównac je z innymi Dynaudio.

Wybór między modelem z 7 calowym wooferem a 8 calowym tylko na podstawie danych producenta to wróżenie z fusów.

Na pewno monitor na 7 calowy wooferze jest wyborem bezpieczniejszym, po prostu trudniej jest spieprzyć zwrotnicę w takim zestawieniu:) Średnica w DM2/7 powinna być lepsza.

Special 25 oparty jest na podobnej konfiguracji głosników co DM2/8, z tym że tweeter w tym modelu jest wytrzymalszy mocowo...

Nic też nie wiadomo nt strojenia BR, czyli czy poszli w kierunku dużo i wolno jak w 52se czy też mniej a szybciej i niżej jak w x16.

Także widzisz, same niewiadome;)

Emil, z recenzji 2/7 w WhatHiFi wynikałoby jednoznacznie że poszli zdecydowanie w szybko a nie wolno, tyle można powiedzieć.

Zarówno 2/7 jak 2/8 dostały świetne recenzje od specow (nie to co gigantyczny 2/10 gdzie własnie wystapiły jak się wydaje problemy o których wspominasz).

Niestety nie miałem okazji porównać z innym modelem. Słuchałem ich razem z Dali Lektor 2 i starymi KEF'ami Q15 (nie jestem pewny co do modelu). Mialem kupić używane 42ki, ale patrząc na bardzo atrakcyjną cenę nowych 2/7 nie warto było kupować Audience'ów. Z tego co czytałem i co słysze, to napewno nowe modele mają szybki, konturowy bas. Świetnie to gra. Czekam jeszcze na podstawki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.