Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

> Dynaudio Contour s1.4 + Caspian - czy jest sens połączenia.

Nie znam niestety Caspiana. Co do Contoura S1.4, to jest to kolumna moim skromnym zdaniem do metrażu powyżej 20 m2. U mnie jest w 18,5 m2 i ta powierzchnia, kiepska akustycznie, jednak ten głośnik ogranicza. Jednym słowem - przed zakupem polecam odsłuch, i to w docelowym pomieszczeniu bo Contour 1.4 to kolumna wrażliwa i na powierzchnię, i na elektronikę, i na ustawienie i nawet na głupie kable. Ale potrafi zagrać świetnie. Dość powiedzieć że od czasu zakupu tego modelu przestałem myśleć o innym głośniku.

JarlBjorn, 15 Lut 2010, 12:06

Ja mam pokój tylko do słuchania więc może akurat. Mogę sobie przestawiać do woli głośniki.

A focusy 140 w 16 metrach? Wiem, że to nie ta klasa ale może.

rivendel, 15 Lut 2010, 13:48

>JarlBjorn, 15 Lut 2010, 12:06

>

>Ja mam pokój tylko do słuchania więc może akurat. Mogę sobie przestawiać do woli głośniki.

>A focusy 140 w 16 metrach? Wiem, że to nie ta klasa ale może.

Będzie problem. Mam 15m pomieszczenie i 140 ewidentnie się dusiły. Zostałem przy 52SE

Kol. SMykus wylozyl istote sprawy. Ja tez probowalem F140 w swoich 18,5 m2 i parafrazujac Tarantino "bylo daleko od OK". To kolumny robione pod wiekszy, znacznie wiekszy metraz niz wskazywalyby to ich gabaryty. A warto pamietac ze Contour S1.4 ma ilosciowo nieco nieco mniejszy bas, tzn. jest bardziej zwarty niz Focus 140.

Rozwiazanie dylematu wydaje sie proste - Focus 110.

>Dynaudio Contour s1.4 + Caspian - czy jest sens połączenia.

Jeśli tylko te Contoury są odrobinkę bardziej neutralne od Focusów (jak moje 72SE) i lubisz taki sposób prezentacji dźwięku będziesz zadowolony.

JarlBjorn - czy możemy poprosić o porównanie brzmienia Contour do Audience 72SE/Focusów? Ja u siebie miałem możliwość tylko F140, A52SE, A72SE i te ostatnie zostały.

Caspian to kameleon, wcale nie jest zdecydowanie po ciepłej stronie, podobnie jak 72SE. Rzecz kwestią gustu. Mogę słuchać godzinami.

Pozdrawiam

>> czy możemy poprosić o porównanie brzmienia Contour do Audience 72SE/Focusów

Przyjmując, że DA 72 SE są dość zbliżone dźwiękowo do 52 SE (z większych różnic wychwyciłem rzecz jasna bardziej dynamiczny bas w 72 SE oraz większą przejrzystość tego głośnika, nieco wyraziściej podaje wysokie tony niż 52SE i jest przez to bardziej przezroczysty, z plusami dodatnimi i ujemnymi tego stanu rzeczy), różnice między Contourem a 52SE/72 SE opisałem już czas jakiś temu na priv:

Bez dwóch zdań Contour jest wyższej klasy głośnikiem niż 52 SE, ale nie oznacza to w żadnej mierze dyskwalifikacji 52 SE, przeciwnie, to bardzo porządny głośnik. Analizując różnice krok po kroku:

Góra pasma – bardziej szczegółowa, ale NIE kosztem rozjaśnienia, w Contourze (on wydaje się wręcz ciemny). Jest lepsza holografia, efekt 3D, dźwięk bardziej odrywa się od głośników. Contour jest bardziej rozdzielczy ale 52 SE z drugiej strony też nie można powiedzieć żeby był "zmulony" czy nierozdzielczy (chyba że ktoś zastosuje niesynergiczną elektronikę), po prostu wydaje się tak jakby konstruktor tych głośników postawił na spójność, bez dzielenia dźwiękowego włosa na czworo.

Średnica – w 52 SE jest bardziej gęsta, pełna substancji. W S 1.4 jest bardziej przejrzysta, bardziej neutralna. Z całą pewnością S 1.4 lepiej zniesie ocieplony w brzmieniu wzmacniacz. Mikrodynamika, wybrzmienia są lepsze na Contour ale 52 SE też daje radę. W wokalach jest różnica klas na korzyść Contoura, czystość, swoboda artykulacji, żadnych sybilantów czy szelestów, aczkolwiek jeśli na płycie są jakieś niedomagania to nie ma co liczyć że z neutralnym wzmakiem (Krell 400) zostaną one zamaskowane. S 1.4 podobnie jak Focus 140 ma większą zdolność materializowania dźwięku w pokoju odsłuchowym, jest więcej informacji np. o sposobie gry na gitarze pp. Hendrixa czy Younga.

Bas – dwie różne koncepcje. Najważniejsze – podstawa basowa, jak to w Dynaudio, jest w obu przypadkach solidna i niskich tonów nie brakuje mimo że to monitory. W 52 SE bas jest podklejony nieco pod średnicę, podbity w wyższym swym zakresie co nadaje instrumentom perkusyjnym silny wykop. Basu najniższego jest wyraźnie mniej niż w S 1.4. Bas z S1.4 jest z kolei bardziej obfity ale też bardziej liniowy, nie ma tego podbicia górnego basu jak w 52 SE. Jednocześnie bas z 1.4 jest trudniejszy do "opanowania", tu potrzeba i silniejszego wzmacniacza i odpowiedniego pomieszczenia, moje 18,5 m2 to minimum, na nagraniach zbasowanych może wystąpić problem z tłustością tego zakresu.

Reasumując, wyższość Contoura według stricte audiofilskich kryteriów jest bezsprzeczna. Jednak 52 SE jest ponad 2 razy tańszy i w swojej cenie może pretendować do rangi bestbuy. Niebagatelne znaczenie ma też to, że łatwiej zaadaptować go do mniejszych pomieszczeń, jest łatwiejszy w ustawieniu i nie wymaga tak silnej amplifikacji jak Contour. W niektórych rodzajach muzyki, jak np. w heavy, może wręcz zostać uznany za bardziej odpowiedni. 52 SE to po prostu taki głośnik dla melomana – do słuchania muzyki na przyjemnie i czerpania z tego zadowolenia.

Reasumując, Contour S1.4 chyba lokuje się bliżej szkoły grania Focusa 140 niż 52 SE. Od F140 różni go bardziej zwarty, bardziej twardy bas (aczkolwiek ilościowo jest go chyba nieco mniej), bardziej neutralna średnica (w F140 jest chyba trochę cieplej) i większa rozdzielczość, separacja dźwięków. Generalnie, taka rozdzielczość jaką daje Contour 1.4 jest jak dla mnie całkowicie wystarczająca i poszukiwanie większej jest jak dla mnie zupełnie już niecelowe.

JarlBjorn

Jak wygląda porównanie contour s 1.4 a contour 1.1.Chodzi mi jak duża jest przepaść w rozdzielczości i rozciągnięciem basu pomiedzy tymi monitorami.Pytam gdyż myśle o wymianie moich c 1.1 na s1.4

Niestety Contoura 1.1 nie dane bylo mi posluchac, gdy zainteresowalem sie firma na D. model ten byl juz niedostepny na rynku. Ktos moze porownywal te modele i moze pomoc?

Witam wszystkich dynaklubowiczów...

Sprzedałem swojego Thula i przyszedł czas na nowy wzmacniacz. Przeglądając internet wpadłem na recenzje Pacuły w High Fidelity. Zaintrygowany postawnowiłem posłuchać moich 50-tek z Heedem Obelisk. No i... kupuję go. Jestem pod wrażeniem co to małe pudełko robiło z dynaudio. Taki dźwięk trafił idealnie w mój gust. Jest to rozwinięcie tego co prezentował mój stary Tule. Duża scena, szczegóły i takie leciutkie ciepełko. Jeżeli macie możliwość to warto posłuchać.

@Jacek. Bardzo interesujące, zwłaszcza zaskakuje że Heed Obelisk daje radę napędzić Audience 50! Czy jest piekno barwy i głębia? (najlepiej z wyjściem wokalu do słuchacza, na pokój)

Pomieszczenie odsłuchowe było dość duże (pod kino domowe ta ok.30m2). Wzmacniacz rozkręcony na 10-tej i było naprawdę głośno, nie mozna było swobodnie porozmawiać. Nie jestem bywalcem salonów odsłuchowych i są to dość subiektywne odczucia. Barwa i głebia owszem, stereofonia też na dobrym poziomie. Źródłem był mój stary CD100 Thula i to on najbardziej ograniczał system. Z czystej ciekawości poprosiłem o podpięcie Contour S 1.4 (tak na konto kuponu lotto) i też bardzo ładnie sobie poradził. Ciekawe jest to, że z czasem można dokupić zasilacz zewnętrzny, czy przetwornik cyfrowo-analogowy i teoretycznie poprawić brzmienie wzmacniacza (tak twierdzą w sklepie).

Słuchałem też Micromegi A-180. Bardzo ładny dźwięk taki "świeży" ale bardziej podobał mi się Heed (może miała na to wpływ cena o 1000zł wyższa).

Słucham głównie jazzu (damski wokal, małe składy), baroku a z rocka trochę Dire Straits, U2 itp.

Moim zdaniem warto posłuchać tego wzmacniacza z dynkami, choćny z czystej ciekawości.

Witam ,

Chcialbym zapytac klubowiczow o doswiadczenia Dynaudio+ Cambridge Audio 840W+840E . Czy jest ktos , kto napedza Dynaudio takim zestawem ? Chodzi mi glownie o stan basow , poniewaz szukam glosnikow , ktore podniosa dynamike wspomnianego zestawu .

Swego czasu sprzedałem moje Audience 52 człowiekowi który połączył je właśnie z Cambridge. Z tego co wiem odsprzedał je po 2 tygodniach bo był bardzo niezadowolony z tego połączenia.

• 2 tygodnie później...

Witam,

zastanawiam się nad sprzedażą swoich Focus-ów 220 kolor rosewood. Kupione 1,5 roku temu, super stan, gwarancja. Czy ktoś byłby zainteresowany? Chciałem wybadać zainteresowanie gdyż mam na oku inne Dynki i potrzebowałbym sprzedać te Focusy aby mieś środki na inne.

Pozdrawiam

Malutka ciekawostka.

Dziwnym trafem, nigdy nie próbowałem zestawić swoich 72SE z posiadanym przeze mnie 32 letnim ampli Marantza (http://www.classic-audio.com/marantz/2218.html).

Wczoraj, podczas testów odsłuchowych nowych kolumn kolegi (DIY na tanich przetwornikach) spróbowałem.

Nie wiem jakim sposobem to zadziałało, owszem przy wyzerowaniu pokręteł basu i wysokich było ciut ciemno w całym paśmie (taka szkoła sprzed lat), ale bas był prawie tak szybki jak z Caspiana, przestrzeń porównywalna i co ciekawe przy 1/4 mocy amplitunera miałem w pokoju takie cisnienie jak przy Caspianie na godz 12-13.

Kolejny dowód na to, że Dynki można napędzić nawet 20W wzmacniaczami. Będę musiał spróbować z jakimś szybkim lampowcem.

Pozdrawiam

Waty się nie liczą. U mnie 25 watowy nad lepiej ciągnie focus 140 niz 50 watowy Cambridge - ten totalnie wysiadał czego nie było w stosunkowo słabszym manleyu. Czasami kilkuwatowa lampa lepiej wysteruje coś trudnego niż nie jedna pseudo koncówka mocy. Takie uroki audio...

Ależ to oczywiste, sam wielokrotnie o tym pisałem. Jak zaznaczyłem była to dla mnie malutka niespodzianka, aż dziw, że nie kusiło mnie wcześniej. Rozumiem, że Manley w pełni okiełznał Focusy? Jak sobie radził w muzyce z szybką stopą basową? W moim przypadku 140tki były ciut trudniejsze do napędzenia od 72SE.

Pozdrawiam

> Dziwnym trafem, nigdy nie próbowałem zestawić swoich 72SE z posiadanym przeze mnie 32 letnim ampli Marantza

W mojej prywatnej opinii 72 SE sa glosnikami jak na Dynaudio wielce przyjaznymi dla wzmacniaczy. Sa znacznie latwiejsze do napedzenia niz np. monitor Contour 1.4.

Witajcie!

Stałem się szczęśliwym posiadaczem (prawie,mają dotrzeć w sobote) Dyniek Audience 42! :D

Teraz szukam standów,myślałem o Atacama Nexus i tu mam problem...

Otóż podstawa standów jest 180x145 a Dyńki mają 170x246...

Czy tak może być,czy raczej szukać innych standów?

Panowie czy jeszcze Dynaudio? Dramatyczne pytanie, za które przepraszam ale trzeba rozmawiać. Jak piszą eksperci w recenzjach i jak sami wiemy nowe wyroby: serie Focus, Excite to już nie Dynaudio jakie znaliśmy! Odejście. A przecież nie nazwa jest brzmieniem, lecz brzmienie jest brzmieniem, więc może ktoś (kto, jaka firma?) tworzy dziś bardziej dynkowskie monitory i kolumny niż...?

Podobno seria SE - 52SE, 72SE była ostatnią vintage...

Dziekuję za tę wypowiedź.

ps. jeden z największych znawców Dynek w Klubie - Jarlbjorn - obruszał się jsłusznie na porównania głosników w dośc egocentrycznej skali lepsze-gorsze (moim zdaniem lepsze-gorsze nic nie mówi)

Dla ilustracji zagadnienia:

na Audioreview:

Dynaudio Audience ma średnią ocen=zadowolenia 4.91 (na 5.0 możliwych) z opinii 32 użytkowników!

Focus 110 ma średnią 4.80 (5 użytkowników)

JarlBjorn

"W zwiazku z nieustajacym popytem firma ma ponoc wznowic wkrotce produkcje supermonitora Special 25, w jednej wylacznie wersji kolorystycznej. Cena wzrasta tylko o 15%:)"

Minal miesiac od twego newsa, czy cos juz wiadomo konkretnie - beda one w sprzedazy czy jednak nie? I co to za kolor mialby byc? Kurde, narobiles mi smaku tymi monitorami. Zawsze chcialem je miec...

andras w poście powyżej zasugerował, że Focusy 110 są następcą Audience 52. Czy to prawda? Zawsze uważałem, że następcą pięćdziesiątek dwójek są Focusy 140. Proszę o odpowiedź, bo jestem w trakcie rozważania wymiany kolumn i byłem przyszykowany właśnie na Audience 52.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.