Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzź. A czy w takim razie Dm 2/8 się zmieści ze swoim basem do tak małego pokoju? Lubię jak dźwięk ma dużą skalę, ale czy ten bas nie zdominuje przekazu. A muzyki słucham cicho.

W każdym razie to pocieszające, co napisałeś, bo sercem jestem przy tej marce i mam nadzieję, że to będzie to. W maju się okaże.

No niestety, trzeba samemu sprawdzić. Jeśli nie masz możliwości sprawdzenia, weź mniejsze.

POMPONIUSZU z uwagą przeczytałem twój post. Jeżeli poprzedni mój wpis Ciebie uraził to przepraszam. Być może niefortunnie się wyraziłem.

>>kolumn do zestawu CD Creek Evo/amp Creek Evo2. Biorę pod uwagę też Dynaudio Dm 2/7 lub 2/8, ale te drugie nie wiem czy nie za duże-wolałbym posłuchać DM 2/6, a jeżeli się spodobają to poszukać Audience 42. Resztę zainwestować w kable bo Dynaudio na bylejakim drucie grają bylejako.

>>Czy Creek da temu radę i czy w ogóle to połączenie ma sens? Pokój mały (14m), a muzyka najróżniejsza.-DM 2/6 da radę napewno i to połączenie ma sens. W 14m2 po prostu cię nie zmęczą.

>>Naczytałem się tylko dotąd o trudnej impedancji i basie Dynaudio. Osobiście lubie bas.-Bas Dynaudio jest dopełnieniem średnicy, nie za szybki i nie za wolny ale napewno potrafi oddać barwę instrumentów grających basem. Szybkość basu można nieco modelować kablami ale nie wolno przesadzić bo można osuszyć średnicę.

Pozdrawiam

Mam 2/7 w 13m2 i naprawdę jest ok. Mój pokój podbija szczególnie wyższy bas - dopiero na 2/7 nie dudni (na to wygląda, że nie maja tego podbicia w okolicach 100Hz jak większość kolumn). Jak napisał mike1973 bas potrafi być naprawdę zróżnicowany i szybki (na pewno u mnie Reson i Rotel w tym pomagają)

Moim zdaniem z wielkością kolumn nie należy przesadzać,potem zaczyna się cudowanie z akustyką,kablami itd.Trzeba dobierać wielkość kolumn do pomieszczenia i tutaj Audience 42 będą chyba lepszym wyborem,jednak przed zakupem należy to sprawdzić.Kaucja u dystrybutora powinna ten temat załatwić.Ze swojego doświadczenia z Dynkami wiem,że potrzebują dobrego wzmaka z "prundem"krótko mówiąc a odwdzięczą się za to...na pewno.Nie bardzo wiem jaką wydajnością prądową dysponuje Creek a to w przypadku Dynek istotne jest.Wzmak chyba duży i ciężki nie jest,można wziąć go pod pache i na pierwszy,informacyjny odsłuch pojechać do sklepu,jeśli zagra dobrze to drugi już odsłuch(decydujący)wykonać w swoich warunkach.Pozwoli ci to na ominięcie błędów a musisz pamiętać,że każde pomieszczenie ma inną akustykę...każdego z nas,więc opinie wszystkich są często subiektywne i powinno się je traktować jako pomocnicze...tylko.

Dziękuję wszystkim bez wyjątku za pomoc. mike1973! Ciebie też ze swojej strony przepraszam. Też chyba za mocno zareagowałem.

Co do prób, to wykonam je wyłącznie u siebie. Mieszkam na głębokiej prowincji, ale na szczęście mam możliwość wypróbowania kolumn u siebie Poprzedni sprzęt właśnie odsłuchiwałem tylko w salonie. Byłem i owszem zielony i nie bardzo wiedziałem na co zwracać uwagę. No i usłyszałem niesamowite rzeczy w porównaniu z moim mocno wiekowym sprzętem, a potem w domu szczęka mi opadła. Dlatego też suważam, że alony należy traktować rzeczywiście jako coś wyłącznie wstępnego.

Myślę, że na początek jednak wezmę DM2/7. Jak będzie za dużo "dobrodziejstwa" basu, to wtedy wezmę mniejsze.

A możecie jeszcze coś powiedzieć o szybkości wygrzewania tych kolumn? Na próbę będzie bowiem około tygodnia, a boję się, że w pełnej krasie kolumny ukażą się dużo później. A wtedy może być inaczej. No i za późno na wymianę.

Hmm ... W takim razie pozostaje zaryzykować. Jeżeli zagrają w miarę oczekiwań, to po prostu zostaną. A miłości i wierności do końca życia na szczęście nie trzeba im ślubować.

Podrasowane Audience 52 = 2/7 na początku grają górą, potem wszystko się uspokaja, bas jest lepszy i przybywa szczegółów w średnicy. Powodzenia - na pewno będzie dobrze.

Moje uwagi. Nie zauważyłem żadnego magicznego zjawiska wygrzewania. DM 2/7 po ponad pół roku grają tak, jak pierwszego dnia. Czyli świetnie. Nie dotyczy ich też kwestia "Dynki potrzebują mocnego wzmaka". Akurat ta seria gra OK również ze słabszymi wzmacniaczami.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Kto wie? :-) Jest taka możliwość :)

Zawsze zastanawiałem się jednak, w jakim stopniu owo "wygrzanie" faktycznie ma miejsce, a w jakim jest to nasze subiektywne odczucie związane z przyzwyczajaniem się do nowego dźwięku.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Kto wie? :-) Jest taka możliwość :)

Zawsze zastanawiałem się jednak, w jakim stopniu owo "wygrzanie" faktycznie ma miejsce, a w jakim jest to nasze subiektywne odczucie związane z przyzwyczajaniem się do nowego dźwięku.

W przypadku głośników zmienia się częstotliwość rezonansowa głośnika (np. niskotonowego o kilka Hz) i to już słychać (gdyby postawić nowe kolumny obok częściowo wyeksploatowanych, nie było by wątpliwości). Tak czy inaczej pomiary obiektywnie pokazują że różnica jest.

Moje uwagi. Nie zauważyłem żadnego magicznego zjawiska wygrzewania. DM 2/7 po ponad pół roku grają tak, jak pierwszego dnia. Czyli świetnie. Nie dotyczy ich też kwestia "Dynki potrzebują mocnego wzmaka". Akurat ta seria gra OK również ze słabszymi wzmacniaczami.

Nie znam serii DM i nie wiem jak u nich ze skutecznością,znam Audience,Confidence,Contour i tutaj trzeba pieca...wyrażnie lepiej grają z mocniejszym.Dynaudio takie jest.

A właśnie a proppos wygrzewania. Czy szybciej wygrzewa się kopułka wysokotonowa, czy też głośnik średnio-niskotonowy? Można coś na ten temat powiedzieć? Rozumiem, że w trakcie wygrzewania wysokie się uspokajają, a co w takim razie z basem? Czy wzrasta jego masa, czy też zmiany dotyczą raczej kwestii jego dynamiki?

Wiem, że to może naiwne pytania, ale chętnie prześledzę dyskusję innych na ten temat.

Nie rozumiem też o co chodzi z tym cichym i głośniejszym graniem. Że dynamika przy cichym słuchaniu maleje, a jak się gra głośniej to może być już dobrze. Czy to właśnie chodzi o moc wzmacniacza i kwestię czy on napędzi dane kolumny, czy też nie?

DM to inne granie niż Audience. A do tego łatwiejsze do "zgrania" z resztą klocków.

Chodziło mi raczej o zastosowane głośniki (dźwięk jest na pewno inny) - wyglądają tak samo jak w 52'kach, zwrotnica też.

Nie rozumiem też o co chodzi z tym cichym i głośniejszym graniem. Że dynamika przy cichym słuchaniu maleje, a jak się gra głośniej to może być już dobrze. Czy to właśnie chodzi o moc wzmacniacza i kwestię czy on napędzi dane kolumny, czy też nie?

Taka jest natura ludzkiego słuchu.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

DM 2/8 przyjechały do mnie w nieotwieranych kartonach. Mogę potwierdzić, że się dość długo wygrzewały... Dźwięk stał się bardziej uporządkowany, ma więcej "powietrza" i lekko poszerzyły się skraje pasma. Do Klubu oczywiście się dopisuję!!! Jestem zwolennikiem dość ciepłego, naturalnego brzmienia i Dynki mi idealnie odpowiadają. Pozdrawiam

Trochę posłuchałem i jestem już po wstępnych ustawianiach moich świeżo kupionych Contourów 3.0. Powiem krotko u kolegi słyszałem te kolumny nie raz i zawsze mi się podobało jak grały, ale jak dopiero przyniosłem je do siebie i posłuchałem to szczęka mi opadła. Teraz już wiem i powiem to głośno TYLKO UKŁAD TRÓJDROŻNY się liczy, pewnie wielu mnie zjedzie i chyba sam jakiś czas temu bym się oburzył. Ale gdy je u siebie posłuchałem to po prostu inny świat a o basie to nawet nie ma co wspominać jeśli chodzi o porównanie ze standowymi.

Pozdrawiam ;-)

Beznadzieja. Tak jak cała współczesna seria C.

Miałeś tą serie w domu w swoim systemie?

Czy tak tylko klepiesz by klepać?

No zobacz a nastepca 3.0, tj. Contour s 3.4 to uklad chyba 2,5 drozny ; a nie wiem czy taki C2 to nie jest kolumna 2-drozna.

C2 jest 2,5 drożna ale gra lepiej od serii Contour...zdecydowanie.

Miałem S1, słuchałem C1. W obu przypadkach piękne granie- w sam raz dla mnie. Tylko co z tego jak wyglądają gorzej niż starsze Paradigmy (Studio) :)

Modrzew, pisałem o wyglądzie, nie o brzmieniu. Ja kocham prostotę dawnych Contourów. "Esy-floresy" S1 (trochę w mniejszym stopniu) czy C1 kompletnie mi nie pasują.

Compound4, Contour2, Contour3.0, Confidence5, Confidence3... to dla mnie jest istota Dynaudio jeśli chodzi o wygląd. Takie Compound4 chętnie bym przygarnął, tylko nie wiem czy mój Gryphon by sobie poradził.

Widzisz to jest tak jak z kolorem,jednemu się podoba innemu nie.C-2 idealnie komponują się w nowoczesnym wnętrzu,takie wnętrza są w większości Skandynawi,Włoszech,Hiszpani ale u nas ciemnogród i zadupie Europy kształtuje gusty na swój sposób...bez urazy,to nic osobistego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.