Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

:)

a nie wydaję się Tobie że kosze odlewane mają jaśniejszy odcień od koszy midbasów z f220?

czy tylko mi się wydaje ?

:)

kolor raczej nie wpływa na brzmienie;) To, że są robione niezależnie jest oczywiste.

Mam pewien dylemat i chciałbym się Was (klubowiczów) poradzić - posiadam od ładnych paru lat Contoury 1.1 i jestem z nich naprawdę zadowolony. Kolumny są bardzo muzykalne i mają naprawdę bardzo ładną barwę szczególnie przy spokojniejszej muzyce ale doskwiera mi czasem brak zejścia i tzw. mięcha przy ostrzejszym repertuarze, który od czasu do czasu jednak zapuszczam. Pomieszczenie w którym grają to około 22m2 i ostatnio zacząłem się zastanawiać nad przesiadką na paczki o rozmiar większe. Naturalnym wyborem byłoby poszukać Contoury 1.3 (na razie nowe Focusy odpadają ze wzgledów finansowych) ale chodzą mi po głowie również kolumny z niższych serii (z wielkim sentymentem wspominam moje 42-ki) np. 52, 52SE albo DM 2/7 DM 2/8. Myślicie, że byłby to niepotrzebny krok wstecz? A może właśnie ten lekko podbbarwiny charakter znany z nizszych serii dynek w nieco większym formacie lepiej wpasowałby się w mój metraż i w mój dynamiczny ale nieco suchy system?

2010 to fajny wzmak, ale do np 52SE za słaby. Opuszczając contoury i koncentrowanie się na dm to spory krok wstecz. Stare contoury (większe) + wymiana wzmaka. Ewentualnie nowe focusy (160) + wymiana wzmaka. Wzmak i tak bym wymienił, nawet zostając przy 1.1.

Wzmak i tak bym wymienił, nawet zostając przy 1.1.

A co jest nie tak z moim 2010? - IMO wydajny prądowo jest wystarczająco (przynajmniej dla 1.1), poza tym to mały dynamit - mało który wzmak gra z taką werwą a i jego charakter jest mi bliski a lekkie suchoty i braki barwy dynki całkiem skutecznie maskują. Ciekawi mnie co według Ciebie lepiej zagrałoby z tymi lub innymi dyniami?

A może zastanów się nad podłogówkami z serii contour. 22 m2 to już dobry metraż na podłogówki.

A może zastanów się nad podłogówkami z serii contour. 22 m2 to już dobry metraż na podłogówki.

A co jest nie tak z moim 2010? - Ciekawi mnie co według Ciebie lepiej zagrałoby z tymi lub innymi dyniami?

Jest ok, przecież napisałem że to fajny wzmak. Miałem i jego i 3010 S. Contoury i audience fajnie zgrywały się z densenem 200/300. W Twoim wypadku wymieniając 1.1 na większe contoury poszukałbym np callisto 2200.

Focus 220II w ciekawej cenie:

http://www.hifi.pl/gielda/kolumny3000/86535.php

140 jako tyły ;) Fajne kino i fajna elektrownia do puszczenia tego w ruch.

Mam pewien dylemat i chciałbym się Was (klubowiczów) poradzić - posiadam od ładnych paru lat Contoury 1.1 i jestem z nich naprawdę zadowolony. Kolumny są bardzo muzykalne i mają naprawdę bardzo ładną barwę szczególnie przy spokojniejszej muzyce ale doskwiera mi czasem brak zejścia i tzw. mięcha przy ostrzejszym repertuarze, który od czasu do czasu jednak zapuszczam. Pomieszczenie w którym grają to około 22m2 i ostatnio zacząłem się zastanawiać nad przesiadką na paczki o rozmiar większe. Naturalnym wyborem byłoby poszukać Contoury 1.3 (na razie nowe Focusy odpadają ze wzgledów finansowych) ale chodzą mi po głowie również kolumny z niższych serii (z wielkim sentymentem wspominam moje 42-ki) np. 52, 52SE albo DM 2/7 DM 2/8. Myślicie, że byłby to niepotrzebny krok wstecz? A może właśnie ten lekko podbbarwiny charakter znany z nizszych serii dynek w nieco większym formacie lepiej wpasowałby się w mój metraż i w mój dynamiczny ale nieco suchy system?

Mialem swojego czasu 1.1 z manleyem stingrayem oraz sub velodyne spl, wybitne polaczenie, bylo tam wszystko i dol i gora wiec moze wystarczy dobry subwoofer, o srodku nie pisalem celowo, bo manley to mistrz srodka, i w ciemno go polecam

pozdro

rs

Mialem swojego czasu 1.1 z manleyem stingrayem oraz sub velodyne spl, wybitne polaczenie, bylo tam wszystko i dol i gora wiec moze wystarczy dobry subwoofer...

Jest to faktycznie jakieś rozwiązanie mojego problemu - nie brałem tego wcześniej pod uwagę ale faktycznie zastanowie sie nad tym - dzięki.

Jest to faktycznie jakieś rozwiązanie mojego problemu - nie brałem tego wcześniej pod uwagę ale faktycznie zastanowie sie nad tym - dzięki.

Może dwa suby? Jest tu z nami użytkownik C1 podpartych dwoma subami SUB500. Z tego co pamiętam to "klamoty" BAT+ML

Na gumtree można czasem (niezły) samochód kupić za jednego funta. :)

Mam pytanie do osób, które miały doświadczenie z Focusami 140. Ponieważ kolumny te wymagają długiego wygrzewania, to jakie efektywne i wymierne zmiany w odbiorze dźwięku wnosi wygrzanie kolumn? Szczególnie w zakresie kreowania przestrzeni, definiowania basu, jego konturowania lub, wzmacniania lub nie itp. Będę wdzięczny za wszeliei praktyczne uwagi.

pytanie moze dziwne dla niektorych..

jak sa mocowane kolumny do standow czy moze stoja nie daj boze tak aby tylko staly

konkretnie- jak mocowane sa dynie f140 do dynaudio stand 4 bo f140 w podstawie nie ma zadnych otworow do trwalego ich zamocowania ze standami...

?

pytanie moze dziwne dla niektorych..

jak sa mocowane kolumny do standow czy moze stoja nie daj boze tak aby tylko staly

konkretnie- jak mocowane sa dynie f140 do dynaudio stand 4 bo f140 w podstawie nie ma zadnych otworow do trwalego ich zamocowania ze standami...

?

tak "aby tylko stały":)

Gdyby ktoś szukał okazyjnie DM 2/6, to teraz jeszcze taniej:

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podstawkowe/dynaudio-dm-26-os86516.html

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

W AV jest test DM 3/7 za darmochę. I wcale nie entuzjastyczny.

A ja polecam nie sugerować się absolutnie tym testem. Moim zdaniem nijak ma się do rzeczywistości.

Przesłuchałem naprawdę sporo kolumn z tego przedziału cenowego (a nawet ciut droższych) i dynki w moim odczuciu zagrały zdecydowanie najlepiej co spowodowało, że zostały zakupione i cieszą moje ucho ;)

Nie ma to jak posłuchać na własne uszy a nie słuchając magazynów. ;) Chociaż mnie kupę lat temu do dynaudio przekonało AUDIO testem audience 50 a jakiś czas później odsłuch w Łódzkim Best Audio i tak już zostało. :)

gazetka to gazetka o monitor audio rx8 napisali Tak " Harmonijne, nasycone, ocieplone i wybitnie plastyczne, z rozświetlającą, ale nieagresywną dawką wysokich tonów i obfitym, swobodnym basem" a jak na moje ucho to powinno byc Tak "harmonijne ,nienasycone ,zimne ,plastyczne z roswietlajaca agresywna dawka wysokich i dostatecznym basem "

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

gazetka to gazetka o monitor audio rx8 napisali Tak " Harmonijne, nasycone, ocieplone i wybitnie plastyczne, z rozświetlającą, ale nieagresywną dawką wysokich tonów i obfitym, swobodnym basem" a jak na moje ucho to powinno byc Tak "harmonijne ,nienasycone ,zimne ,plastyczne z roswietlajaca agresywna dawka wysokich i dostatecznym basem "

Zgadzam cię z tobą co do joty. Słuchałem tych kolumn u kumpla w połączeniu z marantz'em i miałem te same odczucia. Dawniej nie było tylu reklam w magazynach. ;)

Widocznie dystrybutor nie posmarował ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Panowie!

To było tylko tak ku woli informacji. Ja też już raczej czytam recenzje dla czystej przyjemności czytania. Acz wydaje mi się, że to pismo jest mimo wszystko obiektywne. Ale przecież nie pisze tych wszystkich recenzji jeden gość.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.