Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

No to stalo sie, kupilem Special 25. Dostawa pojutrze, ale juz sie boje jak zagraja w moim niewielkim pokoju... Odsluchiwalem je w sporym pomieszczeniu, i mialy wszystko czego mi dotychczas brakowalo: lepsza przejrzystosc, twardszy bas, i do tego trudna do zdefiniowania kremowosc czy gladkosc w brzmieniu.

I tak znajde sie z 3 parami dynek (Contour i Audience do kolekcji), ale zal mi bedzie pozbywac sie ktorejs z nich...

mialy wszystko czego mi dotychczas brakowalo: lepsza przejrzystosc, twardszy bas, i do tego trudna do zdefiniowania kremowosc czy gladkosc w brzmieniu.

chyba każdy właściciel dynadio dochodzi w pewnym momencie do wniosku, że właśnie tego zaczyna brakować...

ja jeszcze dochodze :d na razie stereo w trakcie "wygrzewania" nie wiem czy to blef czy prawda ale tak pisza na forach :)..

a czego Tobie brakuje? moim zdaniem przetestuj inny głośnikowy miałem hypera 3 za mocno zmiękcza bass lekko spowalnia robi się misio i średnica też niby detaliczna ale wypchnięta fajny ale raczej do dosyć analitycznych i chłodnych systemów , zdecydowanie lepszym jest kimber 4tc, powinno być szybciej i bardziej przestrzennie w zasadzie też bez ostrości,

25 sympatyczne monitory, mi również bardzo podobało się ich brzmienie , gratulacje

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

zle mnie chyba zrozumiales- dzwiek jest dla mnie super z f140 i caspianem m2- jest landrynkowo, slodko z mocna podstawa basowa i tak bardzo lubie.... aspekt wygrzewania? dla mnie to bardziej blef jak prawda;d...

firma a co sie stalo z twoimi 220?

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

No to stalo sie, kupilem Special 25. Dostawa pojutrze, ale juz sie boje jak zagraja w moim niewielkim pokoju... Odsluchiwalem je w sporym pomieszczeniu, i mialy wszystko czego mi dotychczas brakowalo: lepsza przejrzystosc, twardszy bas, i do tego trudna do zdefiniowania kremowosc czy gladkosc w brzmieniu.

I tak znajde sie z 3 parami dynek (Contour i Audience do kolekcji), ale zal mi bedzie pozbywac sie ktorejs z nich...

Gratulacje! Daj znac jak gra ten moim skromnym zdaniem najlepszy, chociaz byc moze najtrudniejszy w aplikacji, monitor D.

Myślałem, że dam sobie już spokój z wymianą ale znowu coś mnie naszło. Miałem wcześniej Audience 42, a obecnie Contour 1.1 - zastanawiam się czy nie zmienić na Focus 110 !

Ponieważ warunki lokalowe i akustyczne nie ulgną zmianie potrzebuję Dynek które "wypchną" mi dźwięk do przodu gdyż contour jak sama nazwa mówi grają mówiąc wprost ślicznie ale dźwiękiem na linii lub w głąb. Czy ktoś zna abydwie te konstrukcje lub przynajmniej Focus 110 - proszę o charakterystykę. Mój System to NAIM (o mnie)

tez sa ale robia w kinie i bez suba- rozdzielone stereo od kina :)

Tak z ciekawości:

Skoro odtwarzacz ten sam do obydwu systemów, to znaczy, że obydwa w tym samym pomieszczeniu.

Co zatem przeważyło o F140 w stereo względem F220 ?

Czy grają lepiej ?

Przecież spokojnie Caspian mógł robić za końcówkę Onkyo w KD z podpięymi F220.

Duże to pomieszczenie ?

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Hehe no wlasnie smieszne jest to ze w Dynkach cos się zyskuje cos traci, np. 42ki Graja bezpośrednio z wypchnietym wokalem i muza do przodu, czasem to wole, czasem wole odpocząć od tego podawania muztyki na twarz.

no jak to co komfort uzytkowania- zawsze laczenie stereo i kina to jakis polsrodek np.ustawianie galki vol wzmaka do pozycji przy ktorej skalibrowany zostal amp a potem powrot do sluchania stereo i zawal domownikow bo zapominalo sie sciszyc wzmaka jak byl np. na godz.11 ;d- stereo odzielnie i kino oddzielnie innego wyj na dluzsza mete nie ma....

co do oppo to juz wyjasniam- odtwarzacz jest polaczony z ampem poprzez hdmi wiadomo dlaczego a interkonektem analogowo ze wzmakiem i gra muzyka- nie wykluczone, ze bedzie i cd caspiana w pozniejszym czasie....

focusy 220 graja podobnie do f140 ale wiadomo maja wieksza podstawe basowa i swietnie sprawdzaja sie w kinie bez suba ze swoim niskim zejsciem- focusy 140 to tez nie popierdulki i basik maja super, srednica i gora bardzo podobne to tyle...

O, widzisz kolego !

A ja myślałem, ze wzmacniacz Caspian M ma możliwość pracy jako końcówka mocy, tak jak wiele wzmacniaczy tej klasy.

Wtedy problem dostosowywania poziomu głośności za każdym przełączeniem między KD a stereo by nie istniał.

Zatem co do wygody, to się zgodzę w 100%.

Sam m.in. tego powodu oddzieliłem stereo od KD i mam w pokoju 15m2 8 głosników i 5 klocków (2 w KD, 3 w stereo).

Cud, że żona się przyzwyczaiła :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Panowie proszę o informacje - Pacuła w recenzji Focus 110 napisał

cyt."Zestaw głośników to klasyka Dynaudio - oczywiście 28-mm jedwabna kopułka, w wersji D280 (Esotec). "

http://audio.com.pl/testy/dynaudio-focus-110:1

ale w recenzji High-Fidelity dla Focus 140 pisze:

Obydwa głośniki należą do usprawnionej serii Esotar, teraz w wersji Esotar+. Kopułka, klasycznie dla Dynaudio, jest wykonana z nasączanej nieco kleistą substancją (ciężko się pozbyć z niej pyłków kurzu) jedwabnej kopułki.

czy faktycznie w Focus 110 pracuje Esotec D260 identyczny jak w moich Contour 1.1 ?!

i jeszcze to:

Composed

The Dynaudio Focus 110s are the smallest of Dynaudio's Focus line, Focus residing between their Excite and Contour lines. The ported Focus 110 houses Dynaudio's "Escotec+" drivers including a 1.1-inch D 280 soft dome tweeter and a 5.9-inch mid/bass.

Edytowane przez ciupaga

jest sens wymiany dm 2/7 + velodyne impact 12 na dm 3/7?? czy to będzie zamiana typu stryjek...na kijek?? pomieszczenie 28 m

Edytowane przez nick

cyt."Zestaw głośników to klasyka Dynaudio - oczywiście 28-mm jedwabna kopułka, w wersji D280 (Esotec). "

Obydwa głośniki należą do usprawnionej serii Esotar, teraz w wersji Esotar+. Kopułka, klasycznie dla Dynaudio, jest wykonana z nasączanej nieco kleistą substancją (ciężko się pozbyć z niej pyłków kurzu) jedwabnej kopułki.

czy faktycznie w Focus 110 pracuje Esotec D260 identyczny jak w moich Contour 1.1 ?!

i jeszcze to:

Composed

The Dynaudio Focus 110s are the smallest of Dynaudio's Focus line, Focus residing between their Excite and Contour lines. The ported Focus 110 houses Dynaudio's "Escotec+" drivers including a 1.1-inch D 280 soft dome tweeter and a 5.9-inch mid/bass.

do ilu metrów 110?

jest sens wymiany dm 2/7 + velodyne impact 12 na dm 3/7?? czy to będzie zamiana typu stryjek...na kijek?? pomieszczenie 28 m

a czym teraz napędzane są 2/6?

Focal + Naim

2/7 - końcówką rotel 970

to warto porównać i podpiąć do 3/7 , velo da mocniejszy bas ale czy całościowo będzie lepiej trzeba sprawdzić

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

do ilu metrów 110?

pomieszczenie otwarte, pokój połączony, z przedpokojem i kuchnią - ale istotne jest umieszczenie i odległość od słuchacza niż głośność

post-16501-0-71529300-1319273476_thumb.jpg

post-16501-0-66933100-1319273500_thumb.jpg

jak brałem 110 do testów i kładłem też na komodzie to w 14m2 grały dużym dźwiękiem , bas jest w nich bez podbicia schodzi do ok 55 i potem znika ale pracują dosyć mocno br więc czasem się wzbudzał, dlatego nie jest najlepszym pomysłem dosuwanie ich blisko ściany, dodatkowo nie masz symetrii w ustawieniu

jedna będzie grała na otwartej a druga na zamkniętej przestrzeni możesz mieć wrażenie "przesunięcia" lub czegoś nie tak w dźwięku, mam podobnie obecnie to wiem co o tym, najlepiej wypożycz i przetestuj bo możesz być zawiedziony po tym jak ktoś napisze że grają super, bo faktycznie są ciekawymi monitorami

Focal + Naim

jak brałem 110 do testów i kładłem też na komodzie to w 14m2 grały dużym dźwiękiem , bas jest w nich bez podbicia schodzi do ok 55 i potem znika ale pracują dosyć mocno br więc czasem się wzbudzał, dlatego nie jest najlepszym pomysłem dosuwanie ich blisko ściany, dodatkowo nie masz symetrii w ustawieniu

jedna będzie grała na otwartej a druga na zamkniętej przestrzeni możesz mieć wrażenie "przesunięcia" lub czegoś nie tak w dźwięku, mam podobnie obecnie to wiem co o tym, najlepiej wypożycz i przetestuj bo możesz być zawiedziony po tym jak ktoś napisze że grają super, bo faktycznie są ciekawymi monitorami

Contury mają podobną konstrukcję ale dolne pasmo nie schodzi tak nisko - nie ma się wrażenia przesunięcia - zmiana dotyczyłaby charakteru - dźwięk schowany za linią kolumn w Conturach na rzecz dźwięku bezpośredniego (tak słyszałem) w Foackusach ale inni niż w Audenice (miałem 42)

Contury mają podobną konstrukcję ale dolne pasmo nie schodzi tak nisko - nie ma się wrażenia przesunięcia - zmiana dotyczyłaby charakteru - dźwięk schowany za linią kolumn w Conturach na rzecz dźwięku bezpośredniego (tak słyszałem) w Foackusach ale inni niż w Audenice (miałem 42)

Ja nawet lubię ten charakter brzmienia contourów schowanego za linią kolumn. Doskwierały mi jednak czasem braki niskich częstotliwości ale moje 1.1 grały w 22m2, dlatego też postanowiłem się z nimi rozstać. Gdybyście znali kogoś kto szuka ciekawych monitorów to chętnie oddam w dobre ręce - http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podstawkowe/dynaudio-contour-11-os86618.html

Mam teraz u siebie DM 2/8 (nabyłem je dobrej cenie w dodatku z roczną gwarancją) i jestem miło zaskoczony - grają oczywiście trochę inaczej - może nie są tak kulturalne i nie czarują tak barwą ale na pewno grają bardziej bezpośrednio i z większą dynamiką i w moim metrażu czują się znacznie lepiej.

i jeszcze to:

Composed

W 110 siedzi "usprawniony" Esotec

W 110 siedzi "usprawniony" Esotec

To raczej czystej wody marketing, taki sam jak super jakości elementy zwrotnicy w nowej wersji special 25 - na zdjęciach to to samo co co poprzednia.

Lepszy esotec a właściwie trochę inny to siedzi w focusach 140 i 220.

To raczej czystej wody marketing, taki sam jak super jakości elementy zwrotnicy w nowej wersji special 25 - na zdjęciach to to samo co co poprzednia.

Lepszy esotec a właściwie trochę inny to siedzi w focusach 140 i 220.

Dlatego napisałem "usprawniony". Wygląda jak klasyczny D260. Natomiast w 140 jest już inny magnes i faktycznie można to nazwać usprawnionym esoteciem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.