Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

1.1 inna bajka owszem ale traci sie bezposredniosc i np rock czy pop beda lepiej graly 42ki. Przejscie na wyzsze serie Dynaudio czesto oznacza ze cos tracimy a cos zyskujemy.

To prawda, też odnoszę podobne wrażenie - coś za coś. 1.1 gra mniej bezpośrednio czyli nie daje tak muzy "na twarz" jak np. 42-ki (to faktycznie w rocku i metalu dodaje trochę pazura) za to w Contourach scena zaczyna się ładnie na granicy kolumn i ma to też swój duży urok chociażby w jazzie czy spokojniejszym repertuarze (buduje fajnie głębie czego 42-kach trochę brakuje). Wokale za to na 1.1 to po prostu creme de la creme - w tej cenie skrzynek to prawdziwa rzadkość.

To prawda, też odnoszę podobne wrażenie - coś za coś. 1.1 gra mniej bezpośrednio czyli nie daje tak muzy "na twarz" jak np. 42-ki (to faktycznie w rocku i metalu dodaje trochę pazura) za to w Contourach scena zaczyna się ładnie na granicy kolumn i ma to też swój duży urok chociażby w jazzie czy spokojniejszym repertuarze (buduje fajnie głębie czego 42-kach trochę brakuje). Wokale za to na 1.1 to po prostu creme de la creme - w tej cenie skrzynek to prawdziwa rzadkość.

Miałem 42-i, obecnie posiadam Contour 1.1 (również na sprzedaż) i zgadzam się z przedstawionym określeniem (porównaniem) charakterystyk tych kolumn. Dlatego zamierzam zmienić Contour 1.1 na Focus 110

Edytowane przez ciupaga

Miałem 42-i, obecnie posiadam Contour 1.1 (również na sprzedaż) i zgadzam się z przedstawionym określeniem (porównaniem) charakterystyk tych kolumn. Dlatego zamierzam zmienić Contour 1.1 na Focus 110

110 grają płasko bez podbicia na dole ale u mnie w 14m2 troszkę się dusiły a 2/6 już nie.

Focal + Naim

110 grają płasko bez podbicia na dole ale u mnie w 14m2 troszkę się dusiły a 2/6 już nie.

Zależy czego się oczekuje w określonych warunkach. Potrzebuję spójności do określonych gatunków muzyki oraz eleganckiego bezpośredniego przekazu, zakładając, że będzie to Dynaudio. W mojej przestrzeni Dynaudio z Naim-em to już tylko Focus 110 lub Excite 16 - z przewagą na Focus (cena)

Zależy czego się oczekuje w określonych warunkach. Potrzebuję spójności do określonych gatunków muzyki oraz eleganckiego bezpośredniego przekazu, zakładając, że będzie to Dynaudio. W mojej przestrzeni Dynaudio z Naim-em to już tylko Focus 110 lub Excite 16 - z przewagą na Focus (cena)

Jaki metraż? Do x16 co najmniej 16m2 by się przydało.

Jaki metraż? Do x16 co najmniej 16m2 by się przydało.

jest więcej niż 16m2, moje kryterium to bezpośredni i czytelny przekaz (z Dynaudio, nie bierzemy pod uwagę innych producentów), wypełniona średnica, nawet z lekkim rozjaśnieniem wyższej, kosztem basu na niższych poziomach głośności, niż wypełnienie dźwiękiem całego otwartego pomieszczenia

Spojrzałem w Twoje "o mnie" i przy takiej muzyce większy woofer raczej by się przydał. Najlepiej gdybyś posłuchał u siebie - wiem, że to czasem trudne. Co byś nie kupił będzie fajnie.

Inna, droższa opcja to nowe focusy 160, wg dystrybutora równie szybkie co x16. W przeciwieństwie do 140 potrafią zagrać w mniejszych pokojach.

Spojrzałem w Twoje "o mnie" i przy takiej muzyce większy woofer raczej by się przydał. Najlepiej gdybyś posłuchał u siebie - wiem, że to czasem trudne. Co byś nie kupił będzie fajnie.

Inna, droższa opcja to nowe focusy 160, wg dystrybutora równie szybkie co x16. W przeciwieństwie do 140 potrafią zagrać w mniejszych pokojach.

Chętnie zostanę przy Dynaudio ale docelowo w raczej odległej dalekiej i przypływie kasy zmienię na ProAc 1 SC

Jak Ci się podobają w Twoim pokoju i na Twojej elektronice ProAci to nie ma co kombinować z dynaudio:) Takie jest moje skromne zdanie.

Ps. Ze względu na sposób strojenia focusom 110 będzie do 1sc bliżej niż x16.

Wiem, że niektórzy pewnie zjadą moją propozycję (bo to przecież najtańsza seria), ale posłuchaj lub najlepiej wypozycz DM 2/7.

Tu BR nie jest taki kapryśny i można je postawić nawet 25 cm od ściany bez dudnienia. I grają naprawdę przyjemnie.

Warto posłuchać.

Pozdrawiam

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Wiem, że niektórzy pewnie zjadą moją propozycję (bo to przecież najtańsza seria), ale posłuchaj lub najlepiej wypozycz DM 2/7.

Tu BR nie jest taki kapryśny i można je postawić nawet 25 cm od ściany bez dudnienia. I grają naprawdę przyjemnie.

Warto posłuchać.

Pozdrawiam

Ja też uważam, ze seria DM jest bardzo fajna - sam mam od niedawna DM 2/8 i powiem szczerze, że zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie.

Warto posłuchać.

Pozdrawiam

A nawiązując do odległości od tylnej ściany, czy to prawda że Countourami 1.1, nie jest tak różowo??

Ktoś w opiniach na audiostereo pisze, że potrzebują przynajmniej 80 cm wolnego z tyłu.

A nawiązując do odległości od tylnej ściany, czy to prawda że Countourami 1.1, nie jest tak różowo??

Ktoś w opiniach na audiostereo pisze, że potrzebują przynajmniej 80 cm wolnego z tyłu.

U mnie stały około 50cm od tylnej ściany i nie było z basem żadnego problemu.

Co to za różnica 50cm czy 80cm jeżeli macie standy? A im bliżej ściany tym gorsza scena.

IMO bywa, że jest to znacząca różnica - oczywiscie akustyka i metraż odgrywają w tym swoją rolę.

Po paru dniach obcowania ze Special 25 moge powiedziec, ze to najlepszy podstawkowiec jaki slyszalem. I chyba bardzo ciezko znalezc jakikolwiek glosnik (o relatywnie nieduzych rozmiarach) brzmiacy jednoznacznie lepiej.

Po pierwsze trudno mi sie zgodzic z niektorymi recenzjami (Stereophile'a dla przykladu) gdzie wytykano im nieco rozjasnione brzmienie. S25 wydaja sie byc swietnie zrownowazone, lacza wspaniala muzykalnosc z detalicznoscia. Ale to muzykalnosc jest na pierwszym miejscu.

W koncu slysze naturalnie oddane brzmienie fortepianu (na ile w ogole pozwalaja glosniki podstawkowe), krystaliczne, z odpowiednia dynamika.

W porownaniu do Contour S1.4, kazdy dzwiek wydaje sie miec znacznie lepiej zarysowane krawedzie. Wszystko brzmi jakby nieco bardziej "twardo" ale jednoczesnie niesamowicie gladko.

To polaczenie aksamitnosci brzmienia z precyzja i detalicznoscia to dla mnie cecha, ktora charakteryzuje najlepsze konstrukcje jakie mi bylo dane sluchac.

Tak tak, "pojechali" w Stereophile'u z tym rozjaśnieniem. Ten głośnik wcale nie jest rozjaśniony. Może zabrzmieć zbyt jasno w niewłaściwym zestawieniu, a to kolosalna różnica.

W porównaniu z Contourem 1.4, z S25 słychać było więcej dźwięków, więcej muzyki (nb analogiczne wrażenie, tyle że na korzyść Contoura, miałem przy porównaniu go z nowym Focusem 160). Takie granie z większym animuszem i energią.

Ciekaw jestem basu - jakie jest najmniejsze pomieszczenie do którego zmieści się ten głośnik ze swoim basem, bez stosowania różnych pułapek, rozpraszaczy i innych kłopotliwych ustrojstw, które niekiedy ratują sytuację z basem ale niejednokrotnie zubażają przekaz.

Tak tak, "pojechali" w Stereophile'u z tym rozjaśnieniem. Ten głośnik wcale nie jest rozjaśniony. Może zabrzmieć zbyt jasno w niewłaściwym zestawieniu, a to kolosalna różnica.

W porównaniu z Contourem 1.4, z S25 słychać było więcej dźwięków, więcej muzyki (nb analogiczne wrażenie, tyle że na korzyść Contoura, miałem przy porównaniu go z nowym Focusem 160). Takie granie z większym animuszem i energią.

Ciekaw jestem basu - jakie jest najmniejsze pomieszczenie do którego zmieści się ten głośnik ze swoim basem, bez stosowania różnych pułapek, rozpraszaczy i innych kłopotliwych ustrojstw, które niekiedy ratują sytuację z basem ale niejednokrotnie zubażają przekaz.

Ja je wstawilem na jedyne 15m2, pomieszczenie dosc dlugie. Mam je ustawione na krotszej scianie, slucham z nieduzej odleglosci tzn. ok 2.5m, a za miejscem odsluchu mam jeszcze drugie tyle do okna z gruba zaslona. Dlatego tez dzwiek nie kotluje mi sie za glowa.

Niestety przy jednej scianie mam je dosc mocno wcisniete w rog, przy niektorych (nielicznych) plytach musze zatem uzyc zatyczek.

Jak pisalem wczesniej, przed kupnem sluchalem je na ponad 30m2 i bylo lepiej (zero wzbudzania sie basu mimo dosc bliskiego dosuniecia do scian)... ale i u mnie graja bosko:) Punkt odsluchowy byl jednak, jak dla mnie, zbyt daleko od glosnikow. W tak duzym pomnieszczeniu zdecydowalbym sie z pewnoscia na podlogowki (koles, ktory mi sprzedal S25 kupil na ich miejsce B&W 802...).

Edytowane przez saku

JarlBjorn,

nowe focusy 160 są rzeczywiście "szybsze" na basie niż 140?

Niestety przy jednej scianie mam je dosc mocno wcisniete w rog, przy niektorych (nielicznych) plytach musze zatem uzyc zatyczek.

Proza życia, mi też z jednej strony trochę dudni:(

Najgorzej jest na przebasowionych płytach takich jak np. Massive Attack "Mezzanine", na mniejszych monitorach wydaje się, że takie płyty grają lepiej...

JarlBjorn,

nowe focusy 160 są rzeczywiście "szybsze" na basie niż 140?

Proza życia, mi też z jednej strony trochę dudni:(

Najgorzej jest na przebasowionych płytach takich jak np. Massive Attack "Mezzanine", na mniejszych monitorach wydaje się, że takie płyty grają lepiej...

są szybsze i nie mają takiego podbicia , mają lepszą kontrolę, moim zdaniem idą w kierunku conturów,

Focal + Naim

IMO bywa, że jest to znacząca różnica - oczywiscie akustyka i metraż odgrywają w tym swoją rolę.

wypożyczyłem podstawy granitowe pod swoje Contour 1.1 i powiem Wam, że wchodzę w to. Robię na zamówienie z 3cm grubości do wymiarów podstawy skrzynek na których staną głośniki na kolcach. Bas jest nadal super (trochę krótszy - studyjny) ale pojawiły się podzakresy średnicy "przykryte" wcześniej przez bass, a wysokie tony nabrały szklistości. Możliwe, że wraz z zastosowaniem podstawy i podniesienia wysokości na której staną kolumny oraz poziomu (wysokości) względem uszy - usłyszałem to co usłyszałem - Polecam spróbować !

• Moderatorzy

potwierdzam, zmiana wysokości głośników względem uszu dużo daje, ja mam lekko podniesione podłogówki

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Chodzi bardziej - tak mi się wydaje po przestudiowaniu materiałów Richarda Vandersteena - o to jak linia prosta poprowadzona od głośnika, np. tweetera, plasuje się względem uszu niż o samą wysokość głośników stricte. Innymi słowy - Vandersteen! - pożądany efekt można uzyskać podnosząc nieco sam przód kolumny zamiast "klasycznego" podnoszenia bardzo całej kolumny.

Vandersteen projektuje kolumny inaczej niż dynaudio, pochylony przód służy wyrównaniu centrów akustyczych i w następstwie umożliwia filtrowanie 1st order bez korektorów fazy obecnych w dynkach.

W przypadku dynaudio pochylanie kolumn ma sens jedynie w przypadku zbyt niskich standów.

Zwiększając wysokość standów zmniejsza się podbicie basu od podłogi, ale powstaje dołek na charakterystyce w obszarze przecięcia się charakterystyk woofera z tweeterem. Czyli około 2 - 4k, co większość osób po prostu lubi:)

Wczoraj mialem w koncu okazje posluchac nowych Focusow 160 (podlaczonych do systemu Music Hall). Znakomite, dynamiczne brzmienie.

Edytowane przez saku

Vandersteen projektuje kolumny inaczej niż dynaudio, pochylony przód służy wyrównaniu centrów akustyczych i w następstwie umożliwia filtrowanie 1st order bez korektorów fazy obecnych w dynkach.

W przypadku dynaudio pochylanie kolumn ma sens jedynie w przypadku zbyt niskich standów.

Zwiększając wysokość standów zmniejsza się podbicie basu od podłogi, ale powstaje dołek na charakterystyce w obszarze przecięcia się charakterystyk woofera z tweeterem. Czyli około 2 - 4k, co większość osób po prostu lubi:)

Przecieram doprawdy oczy że tak napisałeś - skąd to "pochylanie przodu" gdy zachodzi coś przeciwnego, podnoszenie?

Wczoraj mialem w koncu okazje posluchac nowych Focusow 160 (podlaczonych do systemu Music Hall). Znakomite, dynamiczne brzmienie.

Witam wszystkich,

saku mógłbyś napisać jaki sprzęt wchodził w skład systemu MH ? Czyżby nowa integra a70.2 ?

Będę bardzo wdzięczny.

Przecieram doprawdy oczy że tak napisałeś - skąd to "pochylanie przodu" gdy zachodzi coś przeciwnego, podnoszenie?

Jeżeli czegoś nie rozumiesz to zadaj klarowne pytanie a postaram Ci się odpowiedzieć. Opisałem sprawę podnoszenia/pochylania jasno.

Witam wszystkich,

saku mógłbyś napisać jaki sprzęt wchodził w skład systemu MH ? Czyżby nowa integra a70.2 ?

Będę bardzo wdzięczny.

Tak, byl to a70.2. A odtwarzacz bodajze CD35.2.

A można wiedzieć jakie zmiany zaszły? Gdzieś wyczytałem że z wyklejaniem MB w monitorach szczególnie z BR trzeba bardzo uważać.

Witam

Ja Ci powiem tak. Niektórzy z tego forum snują teorie że wyklejenie matami pogorszy granie opierając się na nie wiem czym. Bo gdyby zrobili pomiar oryginalnego głośnika i potem takiego z zastosowaniem mat bitumicznych i by wyszło że faktycznie widać na pomiarze jak na dłoni a także słychać że to nie to, to bym przyznał rację. Ale nic takiego nie ma miejsca i swoje wywody opierają na zasłyszanych gdzie indziej opiniach i dalej powielanych z uporem maniaka. Ty też piszesz "gdzieś usłyszałem"

Więc zrób eksperyment który będzie Cię kosztował kilkadziesiąt złotych, i sam oceń. Moim zdaniem masz więcej do zyskania niż stracenia, przy okazji wymień kable i przylutuj je do głośników. Ja Ci powiem tyle przyznasz mi racje.

A jaka według mnie była różnica, znaczna. Najbardziej było słychać poprawę w średnicy, fortepian zaczął grać bardziej poprawnie ( do tej pory był prawie nie akceptowalny jak dla minie z tych głośników ) poprawiły się znacznie wokale i ogólnie dźwięk stał się bardziej uspokojony wyrównany, bas bardziej zwarty czytelny, wszystkie pasma bardziej się zespoliły ze sobą. Moim zdaniem kolumny zagrały o klasę wyżej.

Teraz się zastanów czy kilkadziesiąt złotych jest warty taki eksperyment.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.