Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki, a ktos wie moze jakie sa jej wartosci?

Wyślij do Polinka, pomierzą Ci i sprzedadzą porządną powietrzną cewkę o takich samych lub bardzo zbliżonych parametrach. Niebo a ziema

Witam, jestem posiadaczem dynaudio DM 2/7 jest jakaś poprawa przy wymienieniu elementów zwrotnicy na lepszej jakości czy to juz jest max ich możliwosci?. Oto zdjecię zwrotnicy

wymieniając cewkę rdzeniową na powietrzną o tej samej L zmieniasz jej R a tym samym jej Z, więc możesz lekko namieszać w strojeniu zwrotnicy.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

nie chce mi się wyliczać zmiany impedancji z liczb zespolonych miałem to 25lat temu :) , w każdym razie z cewkami trzeba ostrożnie i podobne parametry jeżeli chcesz utrzymać strojenie zwrotnicy nie wchodzą w grę powinieneś o tym wiedzieć drogi Emilu :) .

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

wymieniając cewkę rdzeniową na powietrzną...

...przeniesiesz brzmienie basu i średnicy o dwie klasy do przodu albo i lepiej

Zmieniłem ostatnio w swoich dynkach taką rdzeniówkę na powietrzną, zachowując w zasadzie jedynie indukcyjność i efekty finalny wart był o wiele wiecej niż się spodziewałem.

Rdzeniówki strasznie mulą

i zmienisz jednocześnie firmowe strojenie zwrotnicy. Rdzeniówki mulą jak występuje zjawisko nasycenia rdzenia, są rdzeniowe cewki stosowane z powodzeniem w audio i nie ma potrzeby przechodzenia na powietrzne.

Focal + Naim

zgodzę się że tak samo kondy potrafią ograniczać,

ja nie mówię o zmianie brzmienia tylko o zmienie firmowego strojenia zwrotnicy, może efekt być niesłyszalny lub pojawić się inne zafalowanie , trudno powiedzieć bez wyliczeń czy pomiaru przed i po jak zmieni się sama charakterystyka ale zmieniając cewkę rdzeniową na powietrzną zwiększasz jej R a tym samym jej Z co zostaje zauważone w całym obwodzie RLC zwrotnicy - zmiana strojenia.

Teoretyzujesz:) nawet przy cichym sluchaniu mula.

Emil nie drocz się :) ceka jak się nasyci to może być taki efekt tu nie chodzi o cicho głośno tylko kiedy przechodzi w stan nasycenia jej rdzeń i tyle, jeżeli rdzeń jest mały tak może być.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Nie zgadzam się z tym zupełnie, przynajmiej nie w Dynaudio które mam (15w75 + D260)

Zmieniłem na powietrzną o minimalnie większej rezystancji (rdzeniówka miała 0,185 Ohma a powietrzna ma 0,22 Ohma) i bas oraz średnica jest z innej bajki, dużo lepiej średnica łączy się z górą.

U mnie dodatkowo wyszło że można wywalić wełne z obudowy, bo nie trzeba już nią tlumić zamulonej średnicy. Ogólnie jestem mega zadowolony. Waga nowej cewki 0,9kg :)

Poza tym dynaudio stosując filtry pierwszego rzędu lub popsute pierwszego rzędu "klei" głośniki, jakby to napisać, mało dokładnie i te rozwiązania nie są szczeogolnie wrażliwe na zmiany.

cewka rdzeniowa 1mH http://loudspeakershop.eu/cewka-rdzeniowa-100-mh-12-mm-014-ohm-p-2119.html

cewka powietrzna 1mH http://loudspeakershop.eu/cewka-powietrzna-14-mm-100-mh-030-ohm-p-2369.html

R obu cewek ,14ohm i ,3ohm to dwa razy więcej i to dla grubego drutu który obniża jej R dla cieńszego było by więcej R . Tylko przykład. Z cewek jest bardzo różna w funkcji Hz.

Nie zgadzam się z tym zupełnie, przynajmiej nie w Dynaudio które mam (15w75 + D260)

Zmieniłem na powietrzną o minimalnie większej rezystancji (rdzeniówka miała 0,185 Ohma a powietrzna ma 0,22 Ohma) i bas oraz średnica jest z innej bajki, dużo lepiej średnica łączy się z górą.

U mnie dodatkowo wyszło że można wywalić wełne z obudowy, bo nie trzeba już nią tlumić zamulonej średnicy. Ogólnie jestem mega zadowolony. Waga nowej cewki 0,9kg :)

brzmienie się zmieniło to pewne jak i strojenie zwrotnicy wnikowo charakterystyki pasma.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Mikson,

Wybrałeś przykład tendencyjnie:) te rdzeniowki z dynek można zamienić na powietrzne o podobnym dcr. Pamiętaj też w swoich teoretycznych rozważaniach, że same elementy typu cewka mają tolerancje i owa tolerancja będzie robiła większą różnicę pomiędzy egzemplarzami niż zmiana dcr o powiedzmy 10%.

Wszystko można zamienić to jest oczywiste, tylko każda zmiana wprowadza zmianę do układu RLC zwrotnicy i wynikowo jej strojenia,

nie interesuje mnie teraz dyskucja o toleracjach , oczywiście ta też daje pewne granice dokładności , zmiana cewki na powietrzną "polepsza brzmienie" ale jak pisałem zmienia strojenie, być może nie zauważalne w odsłuchu ale w pomiarach śmiem wątpić, więc nie dyskutujmy że na pewne rzeczy można przymknąć oko i wymieniać bo warto, oczywiście warto ale trzeba mieć świadomość zwłaszcza osoby które nie mają o tym pojęcia że takie zmiany są odstępstwem od pierwotnego firmowego strojenia (i jakości brzmienia też w czym ten zabieg ma służyć) być może gorszego to już pozostawiam do własnej oceny. A zmiana R cewki x2 ma w obwodzie RLC jest zauważalna można to wyliczyć to nie jest zmiana jej R o 2 czy 5% ale o 100% oporu a czy w pomiarze pasma widoczna odczuwalna tego nie wiemy jeżeli nie policzymy lub zmierzymy i tyle.

Więc teoretyzowanie tutaj odnośnie bezproblemowej wymiany rdzeniowej na powietrzna cewkę nie do końca jest na miejscu mówiąc że jakoś to będzie najważniejsze że cewka nie muli :) Teoretycznie i praktycznie zmiana ta wpłynie na charakterystykę wynikowo pasam akustycznego pytanie jak istotnie i czy zauważalnie ale zmiana będzie.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Chyba nie dociera do Ciebie, że można wymienić rdzeniowa na powietrzna o takim samym dcr?

I wierz mi, że w pomiarze nie zmieni się nic a grać będzie zupełnie inaczej. Chyba, że mamy z rambo (i to niezależnie!) halucynacje;)

Z mojej strony EOT:)

Mikson

zmiana cewki rdzeniowej 1.2mH na drucie 1.0mm i 0,185 Ohma na powietrzną 1.2mH na drucie 1.8mm i 0,220 to jest dla Ciebie jakiś kosmiczny rozjazd w zwrotce..?

Mylisz się, i teoretyzujesz na ślepo.

Brzmienie przepaść, mimo że na nowej cewce midwoofery powinny być gorzej wysterowane ale na słuch to są nawet lepiej wysterowane!

0,035 Ohm to jest pomijalne jak widać i słychać.

Konsultowałem to z kilkoma krajowymi konstruktorami kolumn z doświadczeniem wieloletnim. Wszyscy odradzają rdzeniówki na midbas.

To są oszczędności, sonicznie to jest klapa

W np Spendor stosuje duże rdzeniowe z powodzeniem i ludzie nie wymieniają http://www.theaudiozone.co.za/images/speakers/jbl/Spendor_D1_crossover.jpg :)widzisz teoretycznie cewka powinna mieć jak najmniejszą R w praktyce najbliżej temu rdzeniowym, konstruktorzy odradzają rdzeniowe oczywiście i stroją swoje konstrukcje pod powietrzne co jest prawdą ale też nie wszyscy jak widać można zrobić dobry układ na rdzeniowych jak i gorszy , Ty zmieniając cewkę rdzeniową z na powietrzną zmieniasz jej rezystancje dajmy o te 20% czyli zmieniasz firmowe strojenie zaprojektowanej zwrotnicy przez konstruktorów dynaudio na inne taki jest tego finał, zmiana będzie tylko czy zauważalna przez ucho nie wiem ale w obliczeniach i pomiarach tak. Więc przestań pisać że nie będzie zmiany . Tak może pisać ktoś kto może przymknąć oko na pewne aspekty tej wymiany.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Ty zmieniając cewkę rdzeniową z na powietrzną zmieniasz jej rezystancje dajmy o te 20%

idziesz widzę dalej w zaparte..

dla Ciebie to jest 20% z suchych wyliczeń, a dla mnie 3 klasy lepszy bas i średnica oraz 0,035 Ohma.

Jest sonicznie zajebisty wymierny zysk, i to się liczy.

Jakby dać drut 2,0mm to wyszła by taka sama rezystancja i pewnie jeszcze oczko lepszy bas i średnica bez cienia mulenia, typowego dla tańszych i starszych Dynaudio.

Ja również EOT :)

Inaczej napiszę gdybyś zrobił to profesjonalnie to powinieneś przeliczyć różnicę jaką wprowadza zmiana cewki rdzeniowej na powietrzną i i skompensować ją w razie potrzeby lub przewalić zwrotkę przez ewentualny wykres nawet komputerowej symulacji przed i po zmianie , nawet tego nie zrobiłeś bo najważniejszy jest efekt na basie, w pewnym miejscu jest zysk w innym strata. :) Wiem doskonale że małe rdzenie w cewkach potrafią się nasycać szybko kiedyś dawno temu na elektronice to wyliczaliśmy bez problemu ale wiem też że małe zmiany w układzie RLC potrafią namieszać na charakterystyce, być może tego nie słyszysz i ok, jednak patrząc od strony układu mid basowego to jego Z się zwiększyła więc ma to wpływ np też na dynamikę :) ale to jest tak mała zmiana że nie warto się nią zajmować zapewne :)

Więc nie pisz że teoretyzuję bo na laborkach z elektroniki w pomiarach widzieliśmy jak zmienia się zależność układu RLC i wyliczaliśmy to liczbami zespolonymi którymi pewnie wielu naszych konstruktorów nawet nie potrafi się posługiwać robiąc to np z programu komputerowego etc . Kończąc zmiana w układzie RLC na charakterystykę pasma będzie, czy ktoś usłyszysz tego nie wiem.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

a dla mnie 3 klasy lepszy bas i średnica

Można dywagować o tym czy i o ile będzie lepiej po wymianie tej jednej cewki. Ale choć podaruj sobie sformułowania jak wyżej, bo to oczywista fikcja...

Można dywagować czy jest sens wkładać od 500 do 1000zl w tuning tych Dynek o które pyta ich właściciel bo może prościej jest dołożyć tą kasę do lepszych kolumn. Ja ostatnio taki tuning 25 letnich Dynek, trwający miesiącami wykonałem i nie żaluje ani złotówki. Jeśli już sobie faktycznie mamy coś darować, to twoje wyobrażenia oprzyroscie jakości w reprodukcji dźwięku jaki udało się osiągnąć bo z całą pewnością nie masz o tym zadnego, najmniejszego pojęcia. Dodam że same rezystory w szeregu do wysokotonowek kosztowały 90zl sztuka. Cewki do midbasow tyle samo a to tylko 2 z 17 elementów w tej konkretnej zwrotnicy.

Witam wszystkich na forum.

Mam pytanie Panowie

Nosze sie z zamiarem kupna

Kolumn focus 340 lub 260 (stawiam raczej na 340)

elektronika pod jaka ma to byc podpięte to Naim uniti 2 lub Cambridge Audio Cxr200/pioneer sc lx88

Pomieszczenie to około 25m2 +pól otwarta kuchnia

Co myslicie o takiej konfiguracji? Czy 340 nie beda za duze?? Bylem na odsluch 260 i podobaly mi się . Czy 340 graja lepiej , bardziej szczególowo??

Do głośnego grania np. rock 340, do cichszego np. jazz 260. Tylko proponuję mocniejszy wzmacniacz tranzystorowy stereo lub lampę.

Do wskazanego zestawienia te kolumny będą mocno na wyrost i nie zagrają optymalnie.

Witam wszystkich na forum.

Mam pytanie Panowie

Nosze sie z zamiarem kupna

Kolumn focus 340 lub 260 (stawiam raczej na 340)

elektronika pod jaka ma to byc podpięte to Naim uniti 2 lub Cambridge Audio Cxr200/pioneer sc lx88

Pomieszczenie to około 25m2 +pól otwarta kuchnia

Co myslicie o takiej konfiguracji? Czy 340 nie beda za duze?? Bylem na odsluch 260 i podobaly mi się . Czy 340 graja lepiej , bardziej szczególowo??

unity za słabo do 260 minimum dzielonka z zasilaczem dodatkowym , przerabiałem temat z integrą nie dawała rady do końca dopiero dzielony naim

do unity to kup x34 da rade, lub spendor a5r.

Focal + Naim

Witam, jestem posiadaczem dynaudio DM 2/7 jest jakaś poprawa przy wymienieniu elementów zwrotnicy na lepszej jakości czy to juz jest max ich możliwosci?. Oto zdjecię zwrotnicy

tak jeszcze

http://www.audiostereo.pl/upgrade-zwrotnicy-dynaudio-audience-62_101409.html/page__st__30

oraz

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-dynaudio_41368.html/page__st__1830#entry2304594

Powodzenia w boju, satysfakcja gwarantowana :)

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich miłośników Dynaudio. Chciałem się podzielić moimi krótkimi bo raptem 3 dniowymi wrażeniami z obcowania z malutkimi rozmiarem ale wielkimi dźwiękiem dynaudio excite x 14. Na wstępie pokój to piep...na klitka 10 m2 (nowocześnie wszystko urządzone czyli echo musi być ......) gram pod nadziakiem 356. Parę miesięcy wcześniej miałem u siebie przez chwilę dynaudio dm 2/6 i z nadem zagrało to po prostu bardzo źle. Jednak dzięki uprzejmości Pana Sławka z Konina (tu jeszcze raz bardzo dziękuję) dane mi było jeszcze raz obcować z dyniami i tym razem dynki z nad-em zagrały i to tak, że nie potrafię teraz dokonać słusznego wyboru. Szukam już od dłuższego czasu monitorów ale ciągle czegoś brakowało albo przeszkadzało więc poddałem się i zapadła decyzja, że idę w słuchawki, posłuchałem paru i zauroczyły mnie oppo pm3. Jeżeli chodzi o słuchawki Oppo pm 3 ich największą zaletą jest ... wygląd? nie hehe a sposób przedstawiania wokali, przenoszenia emocji za pomocą wokali, w tym są chyba niedoścignione ale brakuje im troszku góry, jest bardzo, bardzo dobra ale jednak wycofana. No i słuchawki to jednak słuchawki, imadło na łbie jest - nie ma się co czarować i tego się nie przeskoczy. A wracając do dynaudio excite 14, z namaszczeniem wyjąłem te małe perełki, ustawiłem na stojakach i wieczorem włączyłem na początek - Gary Moore i wow, jak to pięknie gra, potem Acoustic Alchemy i znowu jest cudownie, Adele - też, Gavin Mikhail znowu klasa. No więc w czym problem ktoś zapyta? Ano wokale troszkę - no dobra więcej niż troszkę, nawet bardzo "troszkę" nie mieszczą mi się w moim pokoiku, czy z waszego doświadczenia jest szansa, żeby jakimiś ustrojami "zmieścić" duże, bardzo obecne wokale z dyanudio excite x 14 czy niestety z wielkim bólem muszę z nich rezygnować. Nie chciałbym tłumić pokoju bo wydaje mi się, że nie tędy droga, że to zabierze świeżość graniu, zdejmie całkiem górę, nie wiem jak z tego wybrnąć???. Panowie waszym zdaniem czy w opisanym przeze mnie przypadku jest jakiś sposób, żeby tego paskudnego echa w pokoju się pozbyć i zmieścić jakoś wokale z x 14 ale nie tracąc świeżości na górze, nie robiąc z pomieszczenia wytłumionej puszki jak do badania słuchu czy z racji metrażu zostają mi tylko słuchawki? Dziękuję.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

To może X12? Chyba widziałem na uk ebay dość tanio (250 f).

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.