Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwotnie to chodziło o to, że siła nabywcza mieszkańca Polski to śmiech na sali przy kolegach zza Wielkiej Wody czy Europy Zachodniej.

To, że w Warszawie zarabia się trochę lepiej na tle średniej naszego kraju niczego tu nie zmienia - komfort życia w mieście średniej wielkości jest IMO zdecydowanie wyższy.

Przedstawiając ceny Dynaudio w US, a konkretnie na terenie w lokalnym zasięgu dystrybutora, chciałem zwrócić uwagę na dysproporcje między cenami w Europie i US. Teoretycznie, sprzęt europejski powinien i jest zwykle droższy w US niż ten sam na terenie UE. Ceny Dynaudio w Polsce pokazują, że niekoniecznie ta zasada musi obowiązywać.

Pozdr, M.

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

Przedstawiając ceny Dynaudio w US, a konkretnie na terenie w lokalnym zasięgu dystrybutora, chciałem zwrócić uwagę na dysproporcje między cenami w Europie i US. Teoretycznie, sprzęt europejski powinien i jest zwykle droższy w US niż ten sam na terenie UE. Ceny Dynaudio w Polsce pokazują, że niekoniecznie ta zasada musi obowiązywać.

Pozdr, M.

Z samochodami jest podobnie,są tańsze w US niż na terenie UE.O so chozi?

Taka luźna propozycja.

Może zamiast luźnych propozycji wskaż obraźliwe teksty,które umieściłem.

Po raz nie wiem który...wyluzuj i nie zachowuj się jak panienka.

...

Może czasem więcej "zaokrąglenia skrajów pasma" w różnych wypowiedziach kolegi, a unikniemy takich sytuacji, jak ta.

Taka luźna propozycja.

.

...

Może zamiast luźnych propozycji wskaż obraźliwe teksty,które umieściłem.

Po raz nie wiem który...wyluzuj i nie zachowuj się jak panienka.

Po prostu od tej pory postaram się nie reagować na różne części Twoich wpisów.

Kończę ze swojej strony ten nie rokujący temat i bez urazy - pozdrawiam.

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

chińska podróbka tweetera dynkowego :)

Focal + Naim

W temacie tweeterów Dynaudio:

EMiL, kiedyś pisałeś, ze DM 2/7 ma tweeter D28/2, Excite X16 ma Esotec D260.

Pierwsza fotka - D28/2

Druga fotka - Esotec D260

Fotka trzecia - front DM 2/7 (moje wyglądają tak samo)

Fotka 4 - front X16

U mnie są takie śrubki jak w D260 (jak też w X16).

Rozkręconych głośników i napisów wewnątrz nie widziałem - żeby było jasne.

i ossochozi ?

Może śrubki tu nie mają znaczenia - nie wiem, nie znam się na budowie tweeterów.

Niemniej jednak fotki frontów tweeterów i kolumn mówią same za siebie.

post-31299-0-85878900-1329761541_thumb.jpeg

post-31299-0-99036700-1329761623_thumb.jpg

post-31299-0-72946500-1329761639_thumb.jpg

post-31299-0-67119600-1329761847_thumb.jpg

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

o wąsy się rozchodzi i o dziwny jak na dynaudio front panel tweetera. Z kolei membrana wygląda jak w dynaudio.

No ok, ten a alledrogo ma inne wąsy od dynkowskich

Ale w 2/7 i X16 wąsy też widzę takie same.

i ossochozi ? ;)

Oczywiście nic nie imputuje, tylko poddaję do zastanowienia i ewentualnego wyjaśnienia.

No ok, ten a alledrogo ma inne wąsy od dynkowskich

Ale w 2/7 i X16 wąsy też widzę takie same.

i ossochozi ? ;)

wąsy są zawsze takie same w dynkach , ta akcja to wsadzony na chama tani tweeter chiński wyglądający na dynkowy :) pewnie oba kosztowały mniej niż 100pln a dyniowy komplet najmniej 500 :)

Focal + Naim

mikson,

mi nie chodzi o tę podróbę tweetera w Audience na alle...

Ja mówię o fotkach tweeterów DM 2/7 i X16 i ewentualne ich różnice.

Gdzie mogę je znaleźć w necie, żeby nie rozkręcać kolumny ?

Znalazłem tylko w tym teście http://audio.com.pl/testy/dynaudio-dm3-7:1 coś takiego odnośnie DM 3/7 -

"Na magnesie widać oznaczenie D280, nawiązujące do oznaczenia D260 dawnego Esoteca - przypominają go również inne cechy zastosowanego tu przetwornika, takie jak kształt puszki wytłumiającej i gruby aluminiowy front."

(opis fotki tweetera)

wąsy są zawsze takie same w dynkach , ta akcja to wsadzony na chama tani tweeter chiński wyglądający na dynkowy :) pewnie oba kosztowały mniej niż 100pln a dyniowy komplet najmniej 500 :)

To ja poproszę parę esoteców za 500zł:)

Whiter,

wpisz w googlach "dynaudio archive", wyszukaj interesujące Cię głośniki i porównaj.

...

Whiter,

wpisz w googlach "dynaudio archive", wyszukaj interesujące Cię głośniki i porównaj.

Wszedłem tutaj http://www.gattiweb.com/dynaudio.html

i według wyglądu zewnętrznego tweetera (tego, co widać na zewnątrz kolumny) mój przypomina mi D-260 (inne śrubki, niż D-28/2)

A info o tweeterach w tech modelach tam nie mogę znaleźć :/

No i na bank w 3/7 jest D-260

Ale fotki całego tweetera z 2/7 nie widać ...

Marcinoss26 na stronie 34 klubu Dynaudio wkleił fotkę woofera ze swoich rozebranych 2/7, bo dziwił się, że blaszak, a nie jak w 3/7 odlewany kosz.

Ale fotki tweetera 2/7 już nie wkleił, ani o nim dalej nie wspomniał.

Może dlatego, że zobaczył taki sam, jak ten z 3/7 w teście ?

Who knows ?

Ponoć w dm 3/7 jest inny/lepszy tweeter niż w pozostałych kolumnach z serii DM. Wizualnie (zewnętrznie oraz od wewnątrz) jest identyczny z tym który siedzi w x16/x32. Ktoś zna oznaczenie tego z x16, czy tam również siedzi d280 ?

Edytowane przez peter250

D28/2 ma cieńszy front od D260, to raz. A dwa, najważniejsza rzecz to komora wytłumiająca z tyłu w D260 (charakterystycznie żebrowana w esotecu).

Zgadza się. A tu info na ten temat: http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=80902.0

Kopułka o oznaczeniu d280 siedzi również w focusach 110 (test kolumn w Audio), ciekawe czy jest identyczna z tą w dm 3/7.

Edytowane przez peter250

Marcinoss26 na stronie 34 klubu Dynaudio wkleił fotkę woofera ze swoich rozebranych 2/7, bo dziwił się, że blaszak, a nie jak w 3/7 odlewany kosz.

Ale fotki tweetera 2/7 już nie wkleił, ani o nim dalej nie wspomniał.

Może dlatego, że zobaczył taki sam, jak ten z 3/7 w teście ?

whiter1,

niestety, poniżej dm3/7 nie ma esoteców.

Zresztą do, jak to określiłeś, blaszaka esotec nie jest potrzebny. Zwykły d2/8 będzie aż za dobry:)

koledzy,

Jako, że "ponoć", "podobno" i "słyszałem, że..." jest dla mnie średnio wiarygodne, oraz z powodu nie odnalezienia w sieci zdjęcia tweetera z DM 2/7, sam go wykręciłem i zrobiłem komórką fotki (trochę duże i kiepska jakość).

Z całą pewnością nie jest to 28/2.

Z wyglądu to dokładnie D-260, tylko oznaczony innymi cyframi (marketing?).

Fotka D-28/2 oraz D-260 ze strony Dynaudio archive http://www.gattiweb.com/dynaudio.html

Obok 2 fotki tweetera z moich DM 2/7.

W przypadku chęci zaprzeczenia będę wdzięczny za oficjalne konkrety poparte info lub fotkami dot. DM 2/7 :))

pozdrawiam

Edit: bo jednak weszły w jednym poście

post-31299-0-69565200-1329820289_thumb.jpeg

post-31299-0-97783800-1329820304_thumb.jpg

post-31299-0-55528500-1329820433_thumb.jpg

post-31299-0-36956700-1329820516_thumb.jpg

Edytowane przez whiter1

...

W przypadku chęci zaprzeczenia będę wdzięczny za oficjalne konkrety poparte info lub fotkami dot. DM 2/7 :))

...

.

Studio16Hz pisał, że te głośniki wyglądają jak esotec z zewnątrz i tylko z zewnątrz:)

Podpytaj go, tak będzie najłatwiej.

Przedstawiłem konkretne fakty, czyli moje fotki z zewnątrz kolumny i od strony wewnętrznej tweetera w DM 2/7.

Na razie przyjmuję, że, według porównania zdjęć tweeterów D-28/2 i D-260 ze strony Dynaudio, w DM 2/7 jest Esotec D-260 oznaczony tylko innymi cyframi.

( prawdopodobnie z powodów marketingowych, bo po co klienci mieliby wiedzieć, ze w najtańszej serii monitorów Dynaudio są tweetery z serii dużo wyższych ? )

" W przypadku chęci zaprzeczenia będę wdzięczny za oficjalne konkrety poparte info lub fotkami dot. DM 2/7 :)) "

wyszły 2 posty, bo jery23 mi się niechcący wciął w środek ;)

Oczywiście, możesz przyjmować co chcesz:)

Tylko, że firma sama produkująca (bez outsourcingu) głośniki może kombinować bardziej niż nam się wydaje i temu miał służyć mój powyższy wpis.

Studio 16H nie jest producentem głośników Dynaudio, ani nawet swoich przetworników.

Dlaczego zatem miałbym jego o to pytać i traktować jak wyrocznię jego opinię ?

(oczywiście z całym szacunkiem dla p. Rogali)

Dlaczego? Pewnie dlatego, że p. Rogala naprawiał tweetery dynaudio gdy Ty i ja nie mieliśmy jeszcze pojęcia o istnieniu tej firmy:)

Edytowane przez EMiL

EMiL,

napisałeś też, że "niestety, poniżej dm3/7 nie ma esoteców." - czy możesz podać źródła takich informacji ?

Z góry dziękuję.

Dlaczego też w DM 2/7 miałoby nie być tweetera lepszego od D-28/2 ?

(co zresztą udowodniłem)

Nie bierz tego pytania do siebie, ale ja lubię konkrety, a nie argumenty "ponoć", "podobno" i "słyszałem, że...".

Dlaczego? Pewnie dlatego, że p. Rogala naprawiał tweetery dynaudio gdy Ty i ja nie mieliśmy jeszcze pojęcia o istnieniu tej firmy:)

Ok, rozumiem.

Czy nie wziąłeś jednak pod uwagę, że odkąd poznaliśmy tę markę, (a tym bardziej p. Grzegorz), Dynaudio mogło wprowadzić nowe modele tweterów, następców D-260 ?

Pytanie opieram na przykładzie info z testu DM 3/7 ze strony http://audio.com.pl/testy/dynaudio-dm3-7:1

"Na magnesie widać oznaczenie D280, nawiązujące do oznaczenia D260 dawnego Esoteca - przypominają go również inne cechy zastosowanego tu przetwornika, takie jak kształt puszki wytłumiającej i gruby aluminiowy front."

To super, że lubisz konkrety, ale w tym konkretnym przypadku dopóki nie rozbierzesz tweetera dopóty nie będziesz miał 100% pewności.

Skoro napisałem Ci, że miał p. Rogala w rękach coś co wyglądało na esotec a nie było wg niego esoteciem to czego Ty jeszcze ode mnie oczekujesz? Przypisów z literatury fachowej?

Dlaczego też w DM 2/7 miałoby nie być tweetera lepszego od D-28/2 ?

Jak wyżej + elementarna logika wystepująca w serii DM.

Edytowane przez EMiL

EMiL, nie nerwujsia ;)

Ja pokazałem fotki omawianych tweeterów z oficjalnej strony Dynaudio, oraz fotki tweetera z DM 2/7 posiadanego przeze mnie.

To są fakty.

W zamian otrzymałem tylko samozaparcie i brak konkretnych odpowiedzi na moje pytania.

nie odpowiedziałeś na moją prośbę o podanie źródło udzielonej przez Ciebie informacji : "niestety, poniżej dm3/7 nie ma esoteców.", którą przecież na czymś oparłeś.

Ja się przy niczym nie upieram, mimo, że przedstawiłem gołe fakty. Ty idziesz w zaparte bez widocznych podstaw.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.