Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdzone polaczenie to caspian z excite 16, z naim'em moze byc za jasno ale koledzy napisza wiecej..

Dlaczego z naim-em ma być za jasno, nie sądzę żeby naim xs-2 był jasny.

jezeli pamiec mnie nie myli kolega mikson sluchal jakiegos naima z dynaudio i bylo troche za jasno w porownaniu z caspianem dlatego napisalem ale niech napisza inni co sluchali

jezeli pamiec mnie nie myli kolega mikson sluchal jakiegos naima z dynaudio i bylo troche za jasno w porownaniu z caspianem dlatego napisalem ale niech napisza inni co sluchali

Widzę, że masz roksana caspiana m2 oraz dynki focusa 160, jak caspian daje sobie radę z Duńczykami, nie masz wrażenia, że obcina troszkę wybrzmienia ponieważ nie za bardzo lubi kolumny 4 omowę.

lubi 4ohm i robi z f160 chyba co chce- wczesniej caspian m1 ng dawal niezle rade nawet f220II

wg. mnie liczy sie barwa a potem moc, jezeli wzmacniacz jest wydajny pradowo

mialem tez nad'a c375 i mf m6i ktore jak wiadomo sporo mocniejsze od caspiana i co z tego jak caspiana lepiej sie sluchalo:)

lubi 4ohm i robi z f160 chyba co chce- wczesniej caspian m1 ng dawal niezle rade nawet f220II

wg. mnie liczy sie barwa a potem moc, jezeli wzmacniacz jest wydajny pradowo

mialem tez nad'a c375 i mf m6i ktore jak wiadomo sporo mocniejsze od caspiana i co z tego jak caspiana lepiej sie sluchalo:)

Słuchałeś naim-a xs-2 lub xs, jak tak to jakie są różnię w dźwięku miedzy roksanem caspian m2 a xs.

jesli Naim z focus 160 bedzie nieco jasniej niz z Caspianem to wg mnie powinno byc dobrze, bo dla mnie z Caspianem bylo nieco za ciemno. Ciezko mowic ze Caspian M1 NG robi z Dynkami co chce, az tak dobrze nie jest ale na pewno jak ktos lubi takie slodkie przyjemne brzmienie to jest bas, barwna srednica i fajna dynamika. Wlasciwie przeszkadzalo mi tylko to zrolowanie wysokich tonow, ich wybrzmienia byly takie jak lubie i nieco detale i precyzja brzmienia za mala. Niemniej w porownaniu do MKI te nowe 85w caspiany to niebo a ziemia i nie ma problemu z 4 ohmowkami.

nie sluychalem zadnego naim'a a z przyjemnoscia bym posluchal tak z ciekawosci

skoda, że nie Miałeś możliwości porównania, poprzednim mój wzmaczniacz był roksan kandy k2 i miałem kupić roksana caspiana m2 ale nie miałem możliwości odsluchu.

Dozbieraj do focusów 160, z16 bez moda będą zbyt jasne z xs.

czemu tak myślisz, że naim xs-2 zagra jasno z dynki excite 16, przecież naim nie gra jasno, chyba że dynki x16 grają jasno ale nie sądzę.

naima xs porównywałem z m2 bezpośrednio z dynkami 260, caspian zagrał lepiej dociążonym dołem ale minimalnie wolniej i cieplej choć również dynamicznie, z focusami 160 może być to mniej widoczne tzn doł najniższy nie będzie odgrywał dużej wagi więc tutaj inne atrybuty dźwięku mogą przejąć prym , zasadniczo xs dla mnie okazał się za słaby do 260 a m2 na granicy wysterowania , z excite naim może zagrać dynamicznie jasno dla jednego ucha będzie pasowało dla innego nie , warto posłuchać, też może z małymi podłogówkami x32

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Od ponad 6 lat słucham Dynaudio 52 SE wcześniej z rotelem ra-02, obecnie w zestawie z Exposure 2010S i DAC - ogólnie jest ok, ale od jakiegoś czasu zastanawiam się nad jakąś zmianą czytam o Contour 1.4, bardziej budżetowo Focus 160 lub 140 i zastanawiam się czy to byłby dobry ruch, a może pójść w inną stronę np. PMC lub Atc Scm 11 albo 19. Sporo można o tym poczytać na forach, ale ciekaw jestem, czy ktoś z Was miałby jakieś sugestie od czego zacząć i w którym kierunku iść.

a może dać spokój i zostać przy 52 SE?

Edytowane przez mandybenet

Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać i czego Ci brakuje w obecnej konfiguracji. Moim zdaniem najsłabszym ogniwem w Twoim systemie jest (wbrew pozorom) wzmacniacz.

Przekonałem się na własnej skórze, że dynki uwielbiają prąd. 2010S może nie jest słabeuszem ale uwierz mi - można duuuużo lepiej. Spróbuj serii 3010 to nie tylko większa moc ale i precyzja oraz jeszcze lepsza barwa. Miałem oba piece więc mam porównanie. Niedawno mój 3010S się sprzedał. Człowiek który go kupił posiadał wersję 2010 i jak podłączyliśmy 3010 to był w szoku, pozytywnym oczywiście. Rozważył bym też (w zasadzie w pierwszej kolejności) lampę na KT88 (i raczej tylko taką). Myślę, że bez problemu wysteruje Twoje 52SE, będzie piękna barwa, wypełnienie średnicy a i kopyta im też nie zabraknie.

Ja bym został przy 52se i poszukał mocnego pieca.

Zmiana na countor nie przyniesie wiele, ot te same przetworniki, które grają bardzo fajnie, ale najfajniej z mocnym piecem.

Rotel rb990bx jeśli znajdziesz będzie fajnym motorem dla tych dynek.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Dla mnie Focusy grają dużo lepiej od 52se,nieco inaczej wiec warto wymienić kolumny.Niemniej weź jakiegoś krella do 52se i też będzie poprawa.

Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać i czego Ci brakuje w obecnej konfiguracji. Moim zdaniem najsłabszym ogniwem w Twoim systemie jest (wbrew pozorom) wzmacniacz.

Przekonałem się na własnej skórze, że dynki uwielbiają prąd. 2010S może nie jest słabeuszem ale uwierz mi - można duuuużo lepiej. Spróbuj serii 3010 to nie tylko większa moc ale i precyzja oraz jeszcze lepsza barwa. Miałem oba piece więc mam porównanie. Niedawno mój 3010S się sprzedał. Człowiek który go kupił posiadał wersję 2010 i jak podłączyliśmy 3010 to był w szoku, pozytywnym oczywiście. Rozważył bym też (w zasadzie w pierwszej kolejności) lampę na KT88 (i raczej tylko taką). Myślę, że bez problemu wysteruje Twoje 52SE, będzie piękna barwa, wypełnienie średnicy a i kopyta im też nie zabraknie.

lampa kt 88 to bardzo dobry wybór jesli chodzi o lampe.tutaj możesz dość dowolnie wybierać w markach.osobiście polecam Cayina w wersji integry np.88T lub ciut wyższy model 100i.

wybór krella również brałbym pod uwagę, zwłaszcza lubiany przeze mnie 400xi.wyborny wzmacniacz

MOze i focus gra lepiej od 52se, kosztuje też więcej, proac 1sc też gra lepiej, ale każdy z nich potzrebuje dobrego wzmacniacza.

I od tego bym zaczął.

Dziwne, że jeszcze nikt nie zaproponował zmiany kabli :)

Krell jest dobry, nie mówię, że nie.

Po prostu napędzi to bardzo dobrze o wiele tańszy piec, ale jak kogoś stać na krella kav400i :)

Focusy są lepsze, ale są też trochę droższe.

Czy warto wymeiniać ???

Przy tym wzmacniaczu i focus fajnie nie zagra.

@Croowab

Dynaudio Focus 160 sa duzo bardziej przyjazne dla obciazenia jak np. F140 i 52SE

z dystansem biez co sie pisze na forum ale wypozyzycz i sprawdz osobiscie kazdy:)

odsluch to podstawa

,...........

Edytowane przez FIRMA

Nie przesadzam,ani z Kremlem ani z focusami,52se po prostu mimo głośników z contoura są gorsze

Krell 400xi z 160 to wybitne połączenie. Sa jednak warunki. CD lub DAC o prawdziwych XLR i budowie w 100% zbalansowanej oraz porządne kable. No i 400xi musi być w odpowiednim stanie technicznym bowiem na rynku jest wiele wynalazków, które psują opinię temu wzmakowi. To samo z CD Krella 280. Jak się trafi na grzebany egzemplarz to jest porazka - sam to przerabiałem - jak się trafi na serwisowany jak trzeba to jest usmiech na twarzy.

thx, tak, 3010S to jest kolejny etap, choć na razie zdecydowałem się na krok pośredni czyli 2010S, więc może rzeczywiście zostanę głośnikowo tam gdzie jestem i poczekam na etap 3010S...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

siemka,latam po klubach i kolumn szukam he he.Do Nada 356bee+546bee coś bym u was ciekawego z propozycji uzyskał. 25m2,lubię basssss,i sporo góry mi nie przeszkadza,lubię głośno,ale i cicho żeby było w miarę wyrazne cykanie było słychać i bas.Sprzedałem klipsch rf62ii i czegoś w podobie szukam,tylko bardziej grającego kulturalniej o ile dobrze się wyrażam.Cena do 7-8 koła powiedzmy.Słucham,trochę rock-bardziej ballady,nie szybki heavy metal,typu DŻEM,BUDKA SUFLERA,REPUBLIKA,LADY PANK itd-lata80-te,muza elektroniczna,JMJ,KOTO,LASERDANCE-i wsio co w radio internetowym leci z elektroniki.Klimaty DIRE STRAITS itd.Cosik mi doradzicie-być może w innej parafi czegoś szukać ;)

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.