Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników Dynaudio. Chciałem się podzielić moimi krótkimi bo raptem 3 dniowymi wrażeniami z obcowania z malutkimi rozmiarem ale wielkimi dźwiękiem dynaudio excite x 14. Na wstępie pokój to piep...na klitka 10 m2 (nowocześnie wszystko urządzone czyli echo musi być ......) gram pod nadziakiem 356. Parę miesięcy wcześniej miałem u siebie przez chwilę dynaudio dm 2/6 i z nadem zagrało to po prostu bardzo źle. Jednak dzięki uprzejmości Pana Sławka z Konina (tu jeszcze raz bardzo dziękuję) dane mi było jeszcze raz obcować z dyniami i tym razem dynki z nad-em zagrały i to tak, że nie potrafię teraz dokonać słusznego wyboru. Szukam już od dłuższego czasu monitorów ale ciągle czegoś brakowało albo przeszkadzało więc poddałem się i zapadła decyzja, że idę w słuchawki, posłuchałem paru i zauroczyły mnie oppo pm3. Jeżeli chodzi o słuchawki Oppo pm 3 ich największą zaletą jest ... wygląd? nie hehe a sposób przedstawiania wokali, przenoszenia emocji za pomocą wokali, w tym są chyba niedoścignione ale brakuje im troszku góry, jest bardzo, bardzo dobra ale jednak wycofana. No i słuchawki to jednak słuchawki, imadło na łbie jest - nie ma się co czarować i tego się nie przeskoczy. A wracając do dynaudio excite 14, z namaszczeniem wyjąłem te małe perełki, ustawiłem na stojakach i wieczorem włączyłem na początek - Gary Moore i wow, jak to pięknie gra, potem Acoustic Alchemy i znowu jest cudownie, Adele - też, Gavin Mikhail znowu klasa. No więc w czym problem ktoś zapyta? Ano wokale troszkę - no dobra więcej niż troszkę, nawet bardzo "troszkę" nie mieszczą mi się w moim pokoiku, czy z waszego doświadczenia jest szansa, żeby jakimiś ustrojami "zmieścić" duże, bardzo obecne wokale z dyanudio excite x 14 czy niestety z wielkim bólem muszę z nich rezygnować. Nie chciałbym tłumić pokoju bo wydaje mi się, że nie tędy droga, że to zabierze świeżość graniu, zdejmie całkiem górę, nie wiem jak z tego wybrnąć???. Panowie waszym zdaniem czy w opisanym przeze mnie przypadku jest jakiś sposób, żeby tego paskudnego echa w pokoju się pozbyć i zmieścić jakoś wokale z x 14 ale nie tracąc świeżości na górze, nie robiąc z pomieszczenia wytłumionej puszki jak do badania słuchu czy z racji metrażu zostają mi tylko słuchawki? Dziękuję.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

To może X12? Chyba widziałem na uk ebay dość tanio (250 f).

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Witam wszystkich miłośników Dynaudio. Chciałem się podzielić moimi krótkimi bo raptem 3 dniowymi wrażeniami z obcowania z malutkimi rozmiarem ale wielkimi dźwiękiem dynaudio excite x 14. Na wstępie pokój to piep...na klitka 10 m2 (nowocześnie wszystko urządzone czyli echo musi być ......) gram pod nadziakiem 356. Parę miesięcy wcześniej miałem u siebie przez chwilę dynaudio dm 2/6 i z nadem zagrało to po prostu bardzo źle. Jednak dzięki uprzejmości Pana Sławka z Konina (tu jeszcze raz bardzo dziękuję) dane mi było jeszcze raz obcować z dyniami i tym razem dynki z nad-em zagrały i to tak, że nie potrafię teraz dokonać słusznego wyboru. Szukam już od dłuższego czasu monitorów ale ciągle czegoś brakowało albo przeszkadzało więc poddałem się i zapadła decyzja, że idę w słuchawki, posłuchałem paru i zauroczyły mnie oppo pm3. Jeżeli chodzi o słuchawki Oppo pm 3 ich największą zaletą jest ... wygląd? nie hehe a sposób przedstawiania wokali, przenoszenia emocji za pomocą wokali, w tym są chyba niedoścignione ale brakuje im troszku góry, jest bardzo, bardzo dobra ale jednak wycofana. No i słuchawki to jednak słuchawki, imadło na łbie jest - nie ma się co czarować i tego się nie przeskoczy. A wracając do dynaudio excite 14, z namaszczeniem wyjąłem te małe perełki, ustawiłem na stojakach i wieczorem włączyłem na początek - Gary Moore i wow, jak to pięknie gra, potem Acoustic Alchemy i znowu jest cudownie, Adele - też, Gavin Mikhail znowu klasa. No więc w czym problem ktoś zapyta? Ano wokale troszkę - no dobra więcej niż troszkę, nawet bardzo "troszkę" nie mieszczą mi się w moim pokoiku, czy z waszego doświadczenia jest szansa, żeby jakimiś ustrojami "zmieścić" duże, bardzo obecne wokale z dyanudio excite x 14 czy niestety z wielkim bólem muszę z nich rezygnować. Nie chciałbym tłumić pokoju bo wydaje mi się, że nie tędy droga, że to zabierze świeżość graniu, zdejmie całkiem górę, nie wiem jak z tego wybrnąć???. Panowie waszym zdaniem czy w opisanym przeze mnie przypadku jest jakiś sposób, żeby tego paskudnego echa w pokoju się pozbyć i zmieścić jakoś wokale z x 14 ale nie tracąc świeżości na górze, nie robiąc z pomieszczenia wytłumionej puszki jak do badania słuchu czy z racji metrażu zostają mi tylko słuchawki? Dziękuję.

excite troszkę wyciągają średnicę wyższą, porównywałem w domu bezpośrednio f110 x12 z 2/6 i rls callisto III, rls zagrało w 14m2 najlepiej X12 i X14 grają w podobny sposób, x12 mają mniej pracycji ale średnica tak samo jest do przodu.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Panowie i Panie - gdyby ktoś z Was chciał się pozbyć, tzn sprzedać kolumny Dynaudio 1.3SE (nie MKII) to prośba o sygnał na prv.

Pozdrawiam przy okazji całe szanowne grono :)

...Naim + Studio16Hertz...

Właśnie widziałem wczoraj na Allegro takie tylko ze ciekawostka jest taka ze zdjęcia były dokładnie te same jak rok temu kiedy kliknąłem takie i okazało się ze zostałem oszukany. Trafiam ze ten co teraz je kupił rownież został oszukany. Oby nikt z klubu.

pisałem do pacjenta z tej aukcji. 0 reakcji wiec coś w tym może być.

przy okazji zapytam, gra ktoś z Was "dynkami" z NAIMEM Nac202/200??

...Naim + Studio16Hertz...

pisałem do pacjenta z tej aukcji. 0 reakcji wiec coś w tym może być.

przy okazji zapytam, gra ktoś z Was "dynkami" z NAIMEM Nac202/200??

mam znajomego ma 202/200 z hicapem z 260 , dobre połączenie , jest to minimalna moc potrzebna do dyn, xs2 nie potrafil ich wysterować.

Focal + Naim

O akustyce mam bardzo blade pojęcie i warto byłoby ten problem poruszyć.Od siebie mogę napisać że warto popróbować różnych ustawień kolumn, u siebie najlepszy efekt uzyskałem z ustawieniem kolumn wedle schematu Cardasa (na złotych proporcjach) w moim przypadku jest to schemat dla pokoju prostokąnego gdzie linia kolumn stoi na krótszej ścianie. W wypadku rozmiarów Twojego pokoju nie wiem czy będzie możliwe takie ustawienie, trzeba byłoby sprawdzić http://www.cardas.com/room_setup_golden_cuboid.php

Poprawa była aż zadziwiająca. Może popróbować z ustawieniami miejsca odsłuchu dla modów fal w pomieszczeniu jest do tego np ten prosty kalkulator : http://www.acoustic.ua/forms/calculator8.en.html Jeżeli chodzi o adaptację akustyczną i czas pogłosu, echo to już sam poniższy filmik daje do myślenia ile robi pare paneli w pomiszczeniu https://www.youtube.com/watch?v=cp56A6TcL1E Napewno pomogło by to z echem ale wątpię czy coś dałoby to z wokalami które są na średnicy. Może Twoja elektronika gra z dociążeniem w stronę dołu od wokali na średnicy ? może warto byłoby popróbować o ile jest taka możliwość z innym odtwarzaczem ? Zaczął bym na Twoim miejscu od ustawienia kolumn w każdym razie bo nic nie kosztuje :)

Edytowane przez Kamil Ełk

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

O akustyce mam bardzo blade pojęcie i warto byłoby ten problem poruszyć.Od siebie mogę napisać że warto popróbować różnych ustawień kolumn, u siebie najlepszy efekt uzyskałem z ustawieniem kolumn wedle schematu Cardasa (na złotych proporcjach) w moim przypadku jest to schemat dla pokoju prostokąnego gdzie linia kolumn stoi na krótszej ścianie. W wypadku rozmiarów Twojego pokoju nie wiem czy będzie możliwe takie ustawienie, trzeba byłoby sprawdzić http://www.cardas.com/room_setup_golden_cuboid.php

Poprawa była aż zadziwiająca. Może popróbować z ustawieniami miejsca odsłuchu dla modów fal w pomieszczeniu jest do tego np ten prosty kalkulator : http://www.acoustic.ua/forms/calculator8.en.html Jeżeli chodzi o adaptację akustyczną i czas pogłosu, echo to już sam poniższy filmik daje do myślenia ile robi pare paneli w pomiszczeniu https://www.youtube.com/watch?v=cp56A6TcL1E Napewno pomogło by to z echem ale wątpię czy coś dałoby to z wokalami które są na średnicy. Może Twoja elektronika gra z dociążeniem w stronę dołu od wokali na średnicy ? może warto byłoby popróbować o ile jest taka możliwość z innym odtwarzaczem ? Zaczął bym na Twoim miejscu od ustawienia kolumn w każdym razie bo nic nie kosztuje :)

Dzięki Kamil za podpowiedź, oczywiście wykorzystam podesłane informacje. Masz rację z tym ustawianiem kolumn, jak miałem je ustawione równolegle do dłuższych ścian bocznych (pokoik to prostokąt) było bardzo źle a po ich dogięciu jest zdecydowanie mniej pogłosu, echa itp szitu a przecież dalej mam praktycznie goluśkie ściany a podłoga to panele z małym dywanikiem (więc cudów być nie może), także jest duże pole do poprawy i jestem dobrej myśli. Jeszcze raz dzięki.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Witam,

Wkrótce zabiorę się za składanie sytemu i między innymi chciałbym przetestować Focus-y 380.

Czym mógłbym je napędzić? Jakieś typy?

Moze są w klubie posiadacze 380-ek?

Z góry dzięki za info!

M może ktoś informacje, linka do modyfikacji zwrotnicy a może lepszym wariantem budowy nowej zwrotnicy do dynaudio 42 ? Nie wiem co lepiej w moim wypadku wymiana/modyfikacja zwrotnicy czy kupno 110tek czy też innego modelu i zmiana zwrotki. Każdy wariant ma tutaj swoje zalety. Jeżeli 110 tki jak czytam to kolumny klasowo lepsze od 52se a drivery mają takie jak w 42 to rzeczą logiczną że odpowiada za to zwrotnica (i pewnie masywniejsza obudowa co do lokalizacji ?) A więc wychodzi że drivery 42ki mają potencjał znacząco degradowany przez zwrotnicę ( w jakiejś mierze zapewne też przez obudowę) Zastanawiam się czy ten krok jest sensowny, na ile zbliży się to do chwalonych brzmieniowo 110tek ? Czy po modyfikacji będzie więcej dołu oraz ogólnej spontaniczności ?

Chyba nie jest tak źle z tymi zwrotnicami.

Cytat z Magazynu Audio" : "Zwrotnica prezentuje się bardziej elegancko niż u konkurencji, nie upychano jej z tyłu gniazdka, swobodnie rozplanowane elementy znajdują się na dużej płytce drukowanej, przykręconej do dolnej ścianki. Chociaż firma Dynaudio promuje filtry 1. rzędu, to zwrotnica Dynaudio Audience 52SE zawiera więcej elementów niż w Magnum 12 i Jamo D430."

Chyba nie jest tak źle z tymi zwrotnicami.

Cytat z Magazynu Audio" : "Zwrotnica prezentuje się bardziej elegancko niż u konkurencji, nie upychano jej z tyłu gniazdka, swobodnie rozplanowane elementy znajdują się na dużej płytce drukowanej, przykręconej do dolnej ścianki. Chociaż firma Dynaudio promuje filtry 1. rzędu, to zwrotnica Dynaudio Audience 52SE zawiera więcej elementów niż w Magnum 12 i Jamo D430."

przeglądając opinie na temat 52se to ten monitor mocno odstaje od serii audience, kiedy rzuci się okiem na zwrotnicę to w porównaniu do innych monitorów audience jest bardziej rozbudowana. Podałeś wyjątek :)

A tak przy okazji to czy ktoś też próbował ustawić monitor przekręcając go o 90 stopni "leżąco"?. Parę dni temu tknęło mnie na taką zmianę, wysokotonowym do środka. Scena jest bardziej uporządkowana, odległości między instrumentami się zwiększyły, lepiej z lokalizacją i zróżnicowaniem głębokości, zmiana też w tonalności, domyślam się że to być może z powodu że środki głośników są na tej samej wysokości, linii i nie ma więc tu już takiej różnicy w kierunkowości w pionie gdy głośniki były od siebie rozsunięte względem ucha które teraz jest w jednej linii z głośnikami. Odsunąłem dociążenie płyty granitowej dalej od wysokotonowego. We wcześniejszej pozycji pionowej kolumn dociążenie kamieniem poprawiło lokalizację i konturowość basu ale zmniejszyło ogólną swobodę, rozwibrowanie dzwięku teraz zdaje się że jest coś pomiędzy tymi dwoma wariantami, odsunełem kamień dalej od przedniej ścianki głośników by dać pograć trochę więcej obudowie, by było więcej przez to tej swobody. Zdaje się że zmniejszyła się wysokość sceny, ale ogólnie przeważają pozytywy tej konfiguracji.

post-55534-0-66118700-1446478050_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Czesc,

Od roku jestem posiadaczem kolumn Dynaudio Audience 72, ktore w tym momencie sa podpiete kablami Kimber Kable 8PR pod amplituner Pioneer SC-1223K. Zestaw gra fajnie, ale podobno mozna wyciagnac z tych kolumn duzo wiecej. Na tym forum znalazlem informacje, ze dobrym polaczeniem jest wzmacniacz Rotel RA-980BX, jednak nie jest on przystosowany do pracy w kinie domowym (nie posiada funkcji HT bypass).

Poczytalem troche rozne fora internetowe i niektorzy polecaja polaczenie tych kolumn z Hegel H200, Cambridge Audio Azur 740A czy Musical Fidelity A5.5. Przyznaje ze nie sprawdzilem cen tych wzmacniaczy, jednak osobiscie wole dolozyc troche wiecej pieniedzy i kupic cos dobrego.

Bylem w sklepie Hi-Fi i poprosilem o podlaczenie nastepujacych wzmacniaczy:

- Hegel H80

- Hegel H160

- Cambridge Audio Azur 851A

- Musical Fidelity M6 500i

Odsluchu wykonalem wykorzystujac utwory nastepujacych zespolow:

- Katatonia

- Dream Theater

- Queen

- Lemon

- Whitney Houston

- Skunk Anansie

- Creed

- Papa Roach

- Limp Bizkit

- Hey

- Scorpions

Glosniki jakie zostaly wykorzystane to ... no wlasnie niestety nie Dynaudio. Byly to B&W ale nie wiem ktore dokladnie ... cos ala B&W 804 D3, B&W CM10. Wedlug mnie najlepiej wypadl Hegel, pozniej Cambridge Audio a na samym koncu Musical Fidelity. Czy ktos z Was kiedys skladal podobny zestaw i ma jakies spostrzezenia i moglby mi pomoc w doborze dobrego wzmacniacza z HT bypass?

Oto lista wzmacniaczy zintegrowanych z funkcja HT bypass:

http://www.audiophile.no/articles-tests-reviews/item/426-amplifiers-with-processor-input

Edytowane przez _MD_

Witam.

Słuchałem Focus 160. Pokój około 20 mkw przygotowany, napędzał je Roksan Caspian. Wykorzystane utwory to m.in. Nosowska, Yoav, Raz Dwa Trzy, Morthem Vlade Art, Makowiecki, Recoil, The Search, Hedone.

ZACZĄŁEM WAS ROZUMIEĆ.

TE KOLUMNY CZARUJĄ. Z przeciętnie nagranej płyty wydobyły tyle barw, że jestem w szoku.

Podpowiedzcie co je może lepiej wysterować od caspiana. Oczywiście wzmacniacz używany w rozsądnej cenie.

Myślę o jakimś Hegelu (h100) lub Baltlabie (endo 1 lub epoca 2). A może coś innego?

czy dynaudio excite x32 za 4200 zagrają lepiej od vienna acoustic mozart / mozart grand 4600 czy to gorsza półka ? salon 25m ze skosem, dźwięk ciepły z ładnym basem, miły dla oka wygląd ;) a może inne w cenie do 5000

Witam.

Słuchałem Focus 160. Pokój około 20 mkw przygotowany, napędzał je Roksan Caspian. Wykorzystane utwory to m.in. Nosowska, Yoav, Raz Dwa Trzy, Morthem Vlade Art, Makowiecki, Recoil, The Search, Hedone.

ZACZĄŁEM WAS ROZUMIEĆ.

TE KOLUMNY CZARUJĄ. Z przeciętnie nagranej płyty wydobyły tyle barw, że jestem w szoku.

Podpowiedzcie co je może lepiej wysterować od caspiana. Oczywiście wzmacniacz używany w rozsądnej cenie.

Myślę o jakimś Hegelu (h100) lub Baltlabie (endo 1 lub epoca 2). A może coś innego?

celuj w h200 aniwersary , bardzo dobry klocek caspian ma wąchanie dalekie do niego , i przybijam do klubu z dynkami s1,4

H160 zagra wspaniale, ale myślę, choć nie słuchałem, że H200 warto posłuchać z tym zestawieniem (teraz można kupić je bardzo rozsądnie)

ps 39 widze że jestes wszędzie , może czas juz i pora podejmowc meskie decyzje widze na zdjęciu że jesteś poważnym chłopakiem ,napisz cos w końcu od siebie wywal to z siebie bo twoja zachowawczość jest juz trochę nudna w klubie hegla też powtórki tanie robisz

ja osobiście polecam h200 a jest duzy zapas mocy gra ponoc jak h300 ale nie potwierdze bo nie słuchałem , , od siebie po rocznym odsłuchu z dynkami w za małym pokoju powiem jezd dość fajnie , przygoda warta grzechu bo dynki graja prawdę a h200a im nie przeszkadza

Do Hegla czuję sentyment, ale z żadnym "pudelkiem" ślubu nie brałem. Słucham różnych zestawów i tak pewnie zostanie, bo najważniejsza jest muzyka. To bez znaczenia z czego gra, ważne aby miło się tego słuchało.

Witam miłośników Dynaudio! Czy ktoś z forumowiczów dokonywał odsłuchów i mógłby porównać Dynaudio Audience 50 i Dynaudio Audience 62? Obydwa modele są aktualnie do kupienia na Allegro. Która z kolumn posiada lepsze głośniki? Z góry dziękuję za poradę.

Witam.

ZACZĄŁEM WAS ROZUMIEĆ.

To, że tak Ci się podobało to wynikowa focus i caspiana. Podepniesz hegla i "magic" może się ulotnić.

cza spróbować ? nic nie jest powiedziane że magia zniknie akurat h100 to muzykalny piecyk , a w bonusie możesz dostać mega klar w prezentacji instrumentów i mega precyzje z dodatkiem bardzo fajnego konturowego basu , aczkolwiek nie wiem , ale h100 słuchałem bardzo fajny piecyk i złego słowa na niego nie powiem , ale wiem jedno to jest taki mały wstep juz do hi-endu bo wybrzmienia nie są brudne i jak pierwszy raz słuchałem go po nadzie c370 ,c372 i 375 to od pierwszego kawałka chciałbym sie na niego zamienić , choc mocowo nie był taki jak nad ale to było tak mało wazne wtedy , bo i przeciez nic mu nie brakowało z tego tytułu , wazne przy h100 nie wariowac ze zbyt wielkimi prądożernymi kolumnami , a dynki sa stworzone do niego , caspiana nie słyszałem nie wiem dlatego tez i złego słowa na niego nie mówię bo nie wiem , ale spróbój hegla h100 w 5tys zaje fajny stosunek cena jakość

Witam miłośników Dynaudio! Czy ktoś z forumowiczów dokonywał odsłuchów i mógłby porównać Dynaudio Audience 50 i Dynaudio Audience 62? Obydwa modele są aktualnie do kupienia na Allegro. Która z kolumn posiada lepsze głośniki? Z góry dziękuję za poradę.

Jeśli mnie pamięć nie myli to 50tki jaki i 40tki mają lepszy tweeter d 260 a 42ki i 52ki d 280 więc i z 62 powinno być podobnie. Jakbyś przekopał pierwsze strony to gdzieś informacja być powinna. Gdybym miał kupować na ślepo bez odsłuchów to 50tki, nawet z tego względu że z odsprzedażą nie było by takiego problemu jak z 62kami, bo jak obserwuję aukcję to potrafią stać zanim ktoś je kupi. Cena 1450 zł wydaje się być atrakcyjną zwłaszcza że są zadbane, swego czasu stały takie za 1800-1900 zł dlatego też sporo postały. W ogóle ceny z allegro tych kolumn to często jakieś wariacje czekające na lekkomyślnych.

To, że tak Ci się podobało to wynikowa focus i caspiana. Podepniesz hegla i "magic" może się ulotnić.

Czyli uważasz, że caspian i focus 160 to dobre połączenie?

Wielu tak nie uważa. Wręcz twierdzą, że caspian się do focus nie nadaje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.