Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Porównanie wynika z faktu, że mam takie a nie inne kolumny, a 25SE zawitały do testów i zgrały się jak dla mnie z Octave.

Pytanie do wszystkich, którzy to czytają i odpowiadają. Kto z Was słuchał u siebie w domu Octave V70SE i Dynaudio 25SE. Bo jeśli dywagujecie teoretycznie to zapraszam do odsłuchu tego właśnie duetu. Ważne i to niezmiernie jest to jaką muzykę preferujecie. Bo jeśli na przykład Prodigy to zdecydowanie odradzam. Podaję ten przykład bo był kolega na odsłuchu i zaproponował właśnie ten zespół. Fatalnie to wypadło. A przykładowo Jazz , Szopen, Presley, blues, bajkowo. te głośniki kochają wyeksponowane wokale i lampa im w tym pomaga. Małe składy jazzowe to też domena tego duetu.

Czyli może jednak nie jest to aż tak synergiczne zestawienie jak je opisujesz... ja miałem u siebie 25SE w systemie przez jakiś czas i co jak co, ale muzykę tego typu grały wybornie. Z masą, wypełnieniem i dobrym zejściem na dole.

Ale 25SE są wrażliwe na kąt dogięcia, odległości od ścian bocznych itp (zdecydowanie bardziej niż np. C1). Może "pokręć" nimi i spróbuj raz jeszcze.

Gdyby istniała kolumna idealna do wszystkiego i na dodatek kosztowała tyle co 25SE......

Realia są takie że dobieramy kolumny i wzmacniacz do takiego rodzaju muzy jakiej słuchamy najczęściej.

I tak jest w tym moim przypadku. A to co napisałeś jest faktem. Realia zamieszkiwania w miejscu odsłuchu sprawiają, że nie mogę ustawić kolumna metr od ściany.

52SE będą ok jak tak odstawisz od ścian ale warunek to też dobre podstawki pod monitory I porządny wzmak aby je wysterować. Co masz zamiar do nich podłączyć? Pokój masz pustawy czy bardziej ,,zagracony"?

Wzmacniacz zagra IV, pokój pusty nie jest, to jest bardziej taki mini salon: kanapa, komoda, szafka rtv i ława.

Ale 25SE są wrażliwe na kąt dogięcia, odległości od ścian bocznych itp

Trochę pomieszałem, teraz nawet Prodigy gra Ok choć to nie moje klimaty:) Wolę Karen Souza i Diane Krall.

Panowie, miał ktoś z was przyjemność słuchać Dynaudio Excite x 14 z wzmacniaczem REGI albo Creek Evolution 50a? Czy jest to dobry kierunek na zmianę piecyka z NADa c 356 właśnie na REGĘ lub tego Creek-a? Chodzi mi REGĘ Brio-r ewentualnie Elex-r.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Według mnie trochę bez sensu przesiadać się z 356 na powyższe wzmacniacze. Celuj w jakąś hybrydę lub niewielką lampę do X14-ek z drugiej ręki np. , a poczujesz przyrost jakościowy, którego zapewne oczekujesz :)

Taka zmiana to "zamienił stryjek siekierkę na kijek", chcesz lepiej a nie inaczej to szukaj cyrus z serii 8 lub caspian m1 ng/m2.

Znaczenie ma oczywiście również źródło, bez dobrego źródła pchanie się w coś droższego niż nadzik ma niewielki sens.

Taka zmiana to "zamienił stryjek siekierkę na kijek", chcesz lepiej a nie inaczej to szukaj cyrus z serii 8 lub caspian m1 ng/m2.

Znaczenie ma oczywiście również źródło, bez dobrego źródła pchanie się w coś droższego niż nadzik ma niewielki sens.

Jest dokładnie tak jak pisze Emil.

Miałem na święta Cyrusa 8 dac na testach do swoich Focusów 160. Bardzo energiczne i ciekawe brzmienie, dobra przestrzeń, wypełnienie, barwa ocieplona ale z pazurem. U mnie przy Focusach jest trochę za ciepło, ale z neutralnymi Excite jest bardzo fajnie.

Panowie a możecie doradzić coś z piecyków do kwoty 4.000 zł (po rabatach itp. za nowy) do Dynaudio excite x 14? Padły tu propozycje, które kosztują w okolicy 9.000zł a to dla mnie niestety dużo za dużo. A taki naim nait 5si ma szansę zgrać się z dynaudio excite czy będzie tzw. "buła" albo znowu lekko przygaszona góra - jak mam to teraz z NAD c 356? (właśnie m.in. z tego powodu szukam zamiennika). Na moje ucho jak słucham już na Excite 14 ponad miesiąc wydaje mi się, że powinienem szukać do nich piecyka z raczej mocną, wyrazistą i lekko rozjaśnioną górą i tu od razu przychodzi mi na myśl Hegel H 80 ale on znowu u nas w kraju jest niestety wyjątkowo drogi... a nie mogę znaleźć piecyka, który zagra podobnie do niego ale nie będzie miał aż tak wywindowanej w kosmos ceny.... Możecie mi podać jakieś propozycje do odsłuchu ale w kwocie jw. Dzięki.

ps. Definitywnie skreśliłem Atoll-a in 100 se oraz piecyki lampowe.

Edytowane przez Adam 38

Jeśli H80 Ci pasuje, fajnie gra z Dynkami (miałem), to może używany na gwarancji się znajdzie w podobnej cenie. Z tego co widziałem w Q21 jest model poekspozycyjny ale nie podają ceny, Zapytaj z nimi idzie się dogadać. Jest jeszcze jeden który słuchałem z Dynkami i mi się podobał w tym zakresie cenowym-Music Hall a35.2. Albo najmocniejsza wersja a70.2 może są jakieś po testach.Tego słuchałem w Nautilusie.

Panowie a możecie doradzić coś z piecyków do kwoty 4.000 zł (po rabatach itp. za nowy) do Dynaudio excite x 14?

Osobiście bym wziął pod uwagę Rotel ra 1570 , to kawał naprawdę porządnego pieca i zdaje się na wyprzedaży można ustrzelić go teraz w fajnej cenie.

Nie liczył bym prędko na powystawową "okazję" w postaci H80 , to wyjątkowo chodliwy towar.

• Redaktorzy

RA-1570 przy obecnym "wietrzeniu magazynów" dystrybutora kosztuje 4 499 zł i brzmieniowo powinien z nawiązką spełnić Twoje oczekiwania.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Xindak znow bedzie za cieplo. Czemu odrzuciles Atolla? Rotel mysle ze tez bedzie dobrym piecykiem. A Hegle H80 czy H100 mozesz kupic uzywane w podobnej kwocie, nie sa to jakis stare egzemplarze zwykle 2-,3-,4- letnie/

Panowie a możecie doradzić coś z piecyków do kwoty 4.000 zł (po rabatach itp. za nowy) do Dynaudio excite x 14?

Jak już zmieniać to na coś z dużo wyższej półki. Po co bawić się w pół środki? Znajdź kogoś godnego zaufanego, kto ma na sprzedaż dobry wzmak z drugiej ręki. Jak się dobrze poszuka i trochę czasu na to poświęci to można trafić okazję. Zamiast Roteli, Hegli, Chińczyków kup sobie jakiś wybitny używany wzmak z półki +10tyś PLN, który pokaże 110% możliwości Twoich kolumn a jak kiedyś je wymienisz na Focusy 160 czy C1 to też będzie wystarczająco dobry. A jak się znudzi to sprzedasz go bez wielkiej straty a może nawet z kilkoma setkami zysku.

Ja ze wzmaków tranzystorowych jakie zrobiły na mnie wrażenie w cenie do 4000-5000 PLN znam tylko dwa. Krell 400xi i Baltlab Epoca 1v3. Ten pierwszy steruje Dynaudio FENOMENALNIE ,,jeśli gra po XLR".... ten drugi to mistrz barw i muzykalności w cenie do 4000 PLN. Ale z tego co piszesz to Epoca nie jest tym czego szukasz zaś 400xi to może być strzał w 10. Spróbuj ten wzmak wypożyczyć i posłuchać.

W każdym razie życzę powodzenia w poszukiwaniach i pamiętaj, że szkoda kasy na takie ,,malutkie" upgrade...lepiej raz a dobrze. Za 5000 PLN możesz trafić na ciekawe oferty s/h

Panowie a możecie doradzić coś z piecyków do kwoty 4.000 zł (po rabatach itp. za nowy) do Dynaudio excite x 14? Padły tu propozycje, które kosztują w okolicy 9.000zł a to dla mnie niestety dużo za dużo. A taki naim nait 5si ma szansę zgrać się z dynaudio excite czy będzie tzw. "buła" albo znowu lekko przygaszona góra - jak mam to teraz z NAD c 356? (właśnie m.in. z tego powodu szukam zamiennika). Na moje ucho jak słucham już na Excite 14 ponad miesiąc wydaje mi się, że powinienem szukać do nich piecyka z raczej mocną, wyrazistą i lekko rozjaśnioną górą i tu od razu przychodzi mi na myśl Hegel H 80 ale on znowu u nas w kraju jest niestety wyjątkowo drogi... a nie mogę znaleźć piecyka, który zagra podobnie do niego ale nie będzie miał aż tak wywindowanej w kosmos ceny.... Możecie mi podać jakieś propozycje do odsłuchu ale w kwocie jw. Dzięki.

ps. Definitywnie skreśliłem Atoll-a in 100 se oraz piecyki lampowe.

Znane sa mi przypadki bardzo udanego mariazu - Dynaudio z Electrocompaniet ECI.serwus

Jak już zmieniać to na coś z dużo wyższej półki. Po co bawić się w pół środki? Znajdź kogoś godnego zaufanego, kto ma na sprzedaż dobry wzmak z drugiej ręki. Jak się dobrze poszuka i trochę czasu na to poświęci to można trafić okazję. Zamiast Roteli, Hegli, Chińczyków kup sobie jakiś wybitny używany wzmak z półki +10tyś PLN, który pokaże 110% możliwości Twoich kolumn a jak kiedyś je wymienisz na Focusy 160 czy C1 to też będzie wystarczająco dobry. A jak się znudzi to sprzedasz go bez wielkiej straty a może nawet z kilkoma setkami zysku.

Ja ze wzmaków tranzystorowych jakie zrobiły na mnie wrażenie w cenie do 4000-5000 PLN znam tylko dwa. Krell 400xi i Baltlab Epoca 1v3. Ten pierwszy steruje Dynaudio FENOMENALNIE ,,jeśli gra po XLR".... ten drugi to mistrz barw i muzykalności w cenie do 4000 PLN. Ale z tego co piszesz to Epoca nie jest tym czego szukasz zaś 400xi to może być strzał w 10. Spróbuj ten wzmak wypożyczyć i posłuchać.

W każdym razie życzę powodzenia w poszukiwaniach i pamiętaj, że szkoda kasy na takie ,,malutkie" upgrade...lepiej raz a dobrze. Za 5000 PLN możesz trafić na ciekawe oferty s/h

W kategoriach bezwzględnych oczywiście masz rację. Tyle, że Adam nie jest na takim etapie tego hobby i chce nowe. Stareńkie krelle to też nie jest całkowicie bezpieczny temat.

W okolichach 5k polecić też można integry classe i simaudio.

Ps. Tak jak w poprzednich excite, w x14 wąskim gardłem jest zwrotnica. Bez zmian w tejże drogie integry nie mają szczególnego sensu.

W kategoriach bezwzględnych oczywiście masz rację. Tyle, że Adam nie jest na takim etapie tego hobby i chce nowe. Stareńkie krelle to też nie jest całkowicie bezpieczny temat.

W okolichach 5k polecić też można integry classe i simaudio.

Ps. Tak jak w poprzednich excite, w x14 wąskim gardłem jest zwrotnica. Bez zmian w tejże drogie integry nie mają szczególnego sensu.

400xi to nie jest starenki Krell...jak się trafi odpowiedni egzemplarz od audiofila a nie handlarza to będzie działał wiele, wiele lat. Tam nie ma się co popsuć jeśli nikt nie dłubał bez sensu...:-) Ja go używałem kilka lat i zero problemów. Znajomym nowe Accuphase i Macintoshe nawalały,,,

Zmiany w zwrotnicy będą go kosztować małe pieniądze...jak się odważy...a zawsze lepiej kupić coś przyszłościowego niż Rotela, który z roku na rok będzie tracił na wartości...Krell 400xi trzyma swoją cenę i dobrze serwisowany w dobrym stanie i za kilka lat będzie wart z 4500 PLN.

Dziękuje za wskazane typy piecyków. Rozmawiałem w sprawie Rotela ra 1570 z TOP HIFI i czekam na odpowiedź - bo pojawił się chyba jakiś problem z użyczeniem sprzętu do odsłuchu - rzekomo jest tylko możliwość kupna w ciemno bez możliwości odesłania gdy nie wpasuje się w całym system czy gust kupującego a w takim przypadku absolutnie nie skorzystam z takiej możliwości bo raz, że to już duże pieniążki a dwa, że konkurencja z chęcią przesyła mi sprzęt w ramach użyczenia na odsłuch. Szkoda by było gdyby tak to się smutnie zakończyło bo ten Rotel wygląda na strzał w przysłowiową dziesiątkę do excite, no nic czekam na odpowiedź.... Jeszcze raz dzięki.

Emil, a w Focusach 160 jest sens coś poprawiać?

Excite są celowo tak "popsute", aby nie stanowiły konkurencji dla focus.

hmm...Twój wpis zmusza mnie do refleksji pt: czy dobrze zrobiłem zamieniając X14 na Focusy; pewnie mod byłby tańszy. Ale pozostaje pytanie na jakim poziomie grają Excite po modyfikacji.

Witam czy ktoś z was zna takie Dynki AUDIODATA BIJOU? Czy przypasuja do Roksana Kandy K2? Mam okazje je kupić ale kompletnie nie znam brzmienia Dynaudio... Wiem ze to konstrukcja zamknieta dwudrożna. Obecnie posiadam Klipsche R26F. Czy te dynki zagrają w stereo lepiej?

Whyduck,

Nie będę pisał, tak częstych dla forum, głupot o zmianach o 3 czy 5 klas. Dawno temu miałem x16 i te granie zwyczajnie działało mi na nerwy. Po wymianie śmieci ze zwrotnicy, poprawie wytłumienia obudowy kabli zacząłem te monitory bardzo lubić, ich granie odprężało mnie. Nabrały charakteru - poprawiła się barwa, wybrzmienia, mikrodynamika, bas zaczął niżej schodzić, zaczęły grać z większa swobodą, ale i kulturą (sybilanty!).

W x16 siedzie esotec i filtr drugiego rzędu, w focusach siedzi esotec i filtr pierszego rzędu. Grzegorz ze Studia16hz poleca drugi rząd do tego głośnika. X16 po modzie będą grały "szybciej" (a to nie każdy lubi i nie tego szuka w dynkach) od focusów i z całą pewnością focus 160 nie będzie im straszny. Lepszego grania trzeba by szukać w droższych liniach dynaudio*.

Czasem za mną chodzi taki pomysł, żeby kupić x12 i się z nimi pobawić:)

* ale pewnych rzeczy i tak się nie przeskoczy, woofery dynaudio to nie jest top hi-end i nigdy nie zagrają jak illuminatory scan speaka.

Witam czy ktoś z was zna takie Dynki AUDIODATA BIJOU? Czy przypasuja do Roksana Kandy K2? Mam okazje je kupić ale kompletnie nie znam brzmienia Dynaudio... Wiem ze to konstrukcja zamknieta dwudrożna. Obecnie posiadam Klipsche R26F. Czy te dynki zagrają w stereo lepiej?

Brak podfrezowania tweetera to znak, że "projektant" za bardzo nie widział co robi. Blaszany, stareńki woofer dynaudio...

Jak potrzebujesz dobre kolumny w dobrej cenie to poszukaj mojego ogłoszenia z monitorami na Seasach - lepsze są od oryginalnych x16.

Brak podfrezowania tweetera to znak, że "projektant" za bardzo nie widział co robi. Blaszany, stareńki woofer dynaudio...

Jak potrzebujesz dobre kolumny w dobrej cenie to poszukaj mojego ogłoszenia z monitorami na Seasach - lepsze są od oryginalnych x16.

Chodzi mi o to że te kolumny moge mieć za free tylko musiałbym oddac koszty przesyłki z Polski do UK. Tylko czy warto się w to bawić i podłączać do Kandy K2 lub pod kino domowe skoro mam juz klipsche. Jedna kolumna waży ponad 20Kg pudełko kartonowe raczej to nie jest...

Edytowane przez MusicManiacX

W x16 siedzie esotec i filtr drugiego rzędu, w focusach siedzi esotec i filtr pierszego rzędu

Ale nie jest to chyba ten sam głośnik - przynajmniej tak mi się wydaje słuchając tego z X14, w którym barwności i słodkości na próżno szukać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.