Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest, w focusach jest neodym.

Utożsamiasz granie całej kolumny tylko z tweeterem:) Po drodze są kabelki, cewki, rezystory, kondensatory i wreszcie sam projekt zwrotnicy/topologia filtrów. Dlatego bardziej podobają Ci się focusy. Sam głośnik w x14 jest b. dobry.

Sam głośnik w x14 jest b. dobry.

Nie twierdzę, że jest inaczej. W moim systemie góra w X14 była bardziej otwarta niż w Focusach, a przestrzeń wyraźnie lepsza. Uważam, że X14 są bardziej uniwersalnymi kolumnami, ale kosztem barw, wyrafinowania, równowagi tonalnej...

Zerknijcie.... http://www.audiostereo.pl/focus-160-sprzeczne-dane_124529.html

może ktoś z was coś wie na ten temat skąd te różnice?

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Z metodologii pomiaru.

Możesz coś więcej napisać na ten temat?

Zrozumiał bym jeśli różnica by wyszła w teście jakiegoś magazynu o tematyce audio bo na pewno takie różnice wychodzą ale na stronie producenta tak odmienne dane techniczne?

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Użytkownik EMiL dnia 30.12.2015 - 18:11 napisał

Z metodologii pomiaru.

Możesz coś więcej napisać na ten temat?

Zrozumiał bym jeśli różnica by wyszła w teście jakiegoś magazynu o tematyce audio bo na pewno takie różnice wychodzą ale na stronie producenta tak odmienne dane techniczne?

Odpuść sobie to śledztwo. Myślisz, że na wszystkich stronach uznanych firm wszystko jest bezbłędne, jednoznaczne i w zgodzie z prawdą? Nie.

I wcale nie chodzi o to, żeby ktoś kogoś wprowadzał świadomie w błąd. Po prostu tak jest i już. Nie pochwalam, nie usprawiedliwiam, ale i nie robię z tego wielkiego halo.

Pozdrawiam, Tomek.

P.S.

Ha, 1111 postów beknęło, więc chyba kolejny browar wypiję:) Jakkolwiek nie jestem "nabijaczem", bo w końcu tyle postów przez 10 lat to właściwie niewiele. Ale cyfra przyjemna:)

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Panowie, oczekuję drogowskazu.

Szukam jakiegoś pieca do moich Focusów 160. Chciałbym aby było to granie dość gładkie, barwne i przejrzyste. Budżet do 10k za nowy.

Sprawdzałem Primare, nie za bardzo mi pasuje. Słuchałem wczoraj hybrydy Unisona Unico Nuovo. Ogólnie fajnie ale mam wrażenie, że trochę zbyt ciepło, mało przejrzyście. Po półrocznej przygodzie z lampą jakoś ciężko mi się słucha tranzystorów czy nawet hybryd. Coś czuje, że będzie to musiało się skończyć na b.mocnej lampie, czego wolał bym uniknąć ze względu na przekroczenie budżetu.

Polski LAR hybryda lub lampa?

Paradoksalnie teraz 10k nową integrę to wcale nie dużo. Tyle katalogowo kosztują naim xs2 czy caspian.

Moon 340i DPX v2:

http://www.tophifi.pl/Czyscimy-Magazyny/komponenty_hi-fi.html

albo 330A + lampowe pre lub dobry DAC z regulacją głośności.

Szukam jakiegoś pieca do moich Focusów 160. Chciałbym aby było to granie dość gładkie, barwne i przejrzyste. Budżet do 10k za nowy.

Sprawdzałem Primare, nie za bardzo mi pasuje. Słuchałem wczoraj hybrydy Unisona Unico Nuovo. Ogólnie fajnie ale mam wrażenie, że trochę zbyt ciepło, mało przejrzyście. Po półrocznej przygodzie z lampą jakoś ciężko mi się słucha tranzystorów czy nawet hybryd. Coś czuje, że będzie to musiało się skończyć na b.mocnej lampie, czego wolał bym uniknąć ze względu na przekroczenie budżetu.

za tyle kupisz używanego Hegel H300 masz moc przejrzystość a barwę dostaniesz z kolumn

Witam klubowiczów.

Nie posiadam kolumn Dynaudio, ale są w kręgu moich zainteresowań.

Posiadam przedwzmacniacz i końcówkę mocy Quad Platinum. Może ktoś mógłby mi pomóc i ewentualnie poleciłby któreś z kolumn, gdyby słuchał ich w takim zestawieniu. Pozdrawiam.

Z dwojga złego pewnie Klische lepsze:)

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Małe koszta i wiem że mi na bardzo dynamiczniej muzie gwizdek nie wypadnie...

Na początek WSZYSTKIEGO NAJ NAJ W NOWYM ROKU!!!!!

Ale do tematu kolega Emil prawi dobrze Lar to bardzo fajny wzmacniacz ,wiem bo posiadam 30 mk2 :)))

Basem potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć barwa typowa dla lampy plus zalety których szukasz.

Jedyny minus to brak pilota ,ale Pan Czyżewski już nad tym pracuje ma być w nie długim czasie..

Pozdrawiam

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Witam - chcę nabyć Dynaudio Focus 160 i do tego Naim Unity Qute 2b, ale mam pewne obawy :

1. czy wzmacniacz za słaby w tym Naim`ie nie będzie, monitory rozwiną skrzydła z nim? Aha - i czy w ogóle nie są to za małe głośniki?

2. czy ten zestaw się sprawdzi - słucham głównie ostrej muzyki, dużo metalu, dużo z winyli (Rega RP1 Upgrade Pack+Cambridge Audio 651p przedwzmacniacz), trochę z kompa (DAC w planie - w Naim`ie jest wbudowany) więc zarówno bas ma znaczenie jak i wysokie.Nie będzie za leniwy dźwięk z tego kompletu?

3. ewentualnie pod te 160 mógłbym podpiąć NAD 375, którego zamiast Naim mógłbym nabyć, choć wolałbym ten kombajnik Naima, mogę

też podpiąć je pod Yamahe rx-v2500, którą posiadam i jeśli zagrałaby tak, jakbym chciał, to zostanie, teraz grają podłogówki Yamahy, ale nie spełniają moich oczekiwań kompletnie, płytki bas, obcięta góra, a parametry na papierze mają prawie hi-end...a grają zdławione całkiem i góra i dół - wszystko uśrednione.

Pomożecie? Oczywiście zamówię odsłuch w warunkach zbliżonych do moich. Tymczasem chcę się tylko zorientować, czy w ogóle to ze sobą będzie grało...

Na wstępie życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Dzięki za wskazówki. Napewno będę chciał posłuchać Moona, dużo dobrego o nim czytałem. Skandynawskie wzmacniacze jakoś mnie nie przekonują, choć może Hegel okaże się wyjątkiem. Napewno przetestuje dwie lampy Unisona, S6 i P40. Jeden to 35W SE, a drugi 40W PP. Który według Was teoretycznie powinien wysterować lepiej Focusy? Obydwa są ba EL34.

Jeśli celujesz w ten pułap cenowy to koniecznie posłuchaj swych F160 z jakimś Octave, choćby V40. One doskonale grają z Dynkami. Wiem, bo słuchałem, słucham i słuchać będę.

Jeśli celujesz w ten pułap cenowy to koniecznie posłuchaj swych F160 z jakimś Octave, choćby V40. One doskonale grają z Dynkami. Wiem, bo słuchałem, słucham i słuchać będę.

dużą różnicę Słyszysz między 160 a s25? - ja kiedyś tak na szybko miałem okazję porównać i nie wyłapałem jakiś drastycznych różnic

Na szybko pewnie tak jest, ale jak słucha się ich prawie dwa tygodnie to jest inaczej. Różnica jest w cudownym środku i górze, lepsze przetworniki. Różnica jest na basie, jest dużo ładniejszy świetnie kontrolowany. Myślę, że użycie słowa holografia w odniesieniu do tych głośników jest dobrym słowem. Dźwięk jest krystaliczny (lubię taki), wypełnia szczelnie cały pokój. Uczta, niekończąca się uczta.

dużą różnicę Słyszysz między 160 a s25? - ja kiedyś tak na szybko miałem okazję porównać i nie wyłapałem jakiś drastycznych różnic

Ja słuchałem dłużej 160 i 25 oraz C1. 160 to świetna kolumna jak na swoją cenę. Łatwa w wysterowaniu, mało krapryśna i oferująca dużo dobrego dźwięku.

25 to kawał monitora. W dobrych warunkach może świetnie zagrać. Wysokie tony są świetne bo to Esotar. Bas jeśli uda się wysterować też bardzo dobry. Jednak trudno jest nad nim zapanować wielu wzmacniaczom, warunki lokalowe to też często problem dla 20cm woofera. Średnica jest moim zdaniem nie do końca neutralna i nie tak naturalna jak na przykład w niektóych kolumnach Sonus Faber. 25 lubi dynamiczną muzykę.

C1 to moim zdaniem bardzo dobry kompromis pomiędy tymi dwoma kolumnami. Łatwiej do nich dobrać wzmacniacz niż do 25. Wyrafinowanie tonów wysokich jest tu wybitne (mi się kiedyś wydawało nawet zbyt wyrafinowane;-)), średnica podobała mi się bardziej niż w 25, a bas był mniejszy ale i lepiej się zbierał, mniejszy woofer, optymalny pod względem wielkości do zestawiania z Esotarem. C1 to świetny monitor do 17-19 metrów. 25 do metrażu 20 i więcej.

miałem około roku 160 i nie do końca są to łatwe w napędzeniu i ustawieniu monitory, jak każde dynki wymagają doboru amplifikacji pod względem mocy i charakteru oraz dosyć dużo przestrzeni wokoło siebie, przyjemne monitory ale finalnie zamieniłem na spendory a3.

Focal + Naim

faktycznie, 25 są wymagające....te kolumny powinny być najtańszym elementem toru ;-)

Ty coś o tym wiesz:-)

Nie raz o tym pisałem. Ludzie popełniali błąd bo kupowali je i zestaiwali z tańczymi urządzeniami myśląc że same 25 dadzą im hajenda...a ty doopa...

Same kolumny są fajne ale trzeba nad nimi ,,popracować"

miałem około roku 160 i nie do końca są to łatwe w napędzeniu i ustawieniu monitory, j

są łatwe w porówaniu do 25:-)

Ktoś miał okazję posłuchać kiedyś tych kolumn?

Dynaudio Consequence Ultimate Edition

Dynaudio-Consequence-608x590.jpg

Jakieś wrażenia?

tak w porównaniu do 25 są łatwiejsze ale w porównaniu do spendora a3 trudniejsze w ustawieniu i wysterowaniu.

Wystarczy podłączyć starą integrę Krella taką jak 400xi i 160 śmigają i nie kapryszą...

krell jest mocny i dynamiczny szybki co ogólnie dynki lubią , w każdym razie blisko ściany nie lubią stać, mocno grają basrefleksem jak każde dynki i to słuchać , potrzebują odsunięcia i ciężkich podstaw.

Focal + Naim

Przechodziłem dziś koło nich ale nie grały :(

Natomiast przy kawie posłuchałem czegoś nie z tej zakładki, Spendor A5R, bardzo ładnie zagrały, zaskakujące bo wyglądają jak "zabawkowe" kolumny podłogowe. Jest odwrotnie jak z 25SE, mogą grać z dużo tańszą elektroniką. Grały ze wzmacniaczem Heed Obelisk.

C1 to moim zdaniem bardzo dobry kompromis pomiędy tymi dwoma kolumnami. Łatwiej do nich dobrać wzmacniacz niż do 25. Wyrafinowanie tonów wysokich jest tu wybitne (mi się kiedyś wydawało nawet zbyt wyrafinowane;-)), średnica podobała mi się bardziej niż w 25, a bas był mniejszy ale i lepiej się zbierał

Bas w 25SE jest bardziej "wszechobecny". Ten z C1 pojawia się rzadziej (wtedy kiedy trzeba?) ale schodzi niżej...

Według pomiarów w Audio to 32 Hz przy - 6dB. 25tki (bez SE) mają te -6dB przy 40 Hz.

Nie zmienia to postaci rzeczy - 25SE są świetne :)

Jak dostaną odpowiedni piecyk, trochę oddalenia od ścian i jak wspominał Mikson - ciężkie podstawy (najlepiej nie firmowe) to mogą nieźle odlecieć. A góra jest rewelacyjna... miłego słuchania PS39

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.