Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno między Dynaudio 40 a 42 nie ma różnicy w dźwięku, użyte przetworniki są te same... Potwierdzacie?

Edytowane przez Ricardozamora

Podobno między Dynaudio 40 a 42 nie ma różnicy w dźwięku, użyte przetworniki są te same... Potwierdzacie?

Nie... do końca. W 40 "na górze" siedzi zmodyfikowany D260 (esotec), natomiast w 42 D28. Głośniki średnio-niskotonowe są takie same 15W75. Chyba były też zmiany w zwrotnicy. Brzmienie bardzo zbliżone wg mnie (nigdy nie porównywałem jednocześnie)

Witam. Stanąłem przed wyborem kolumn do Nad C350. Zastanawiam sie nad wyborem pomiędzy Audience 52 i DM 2/7. Słucham głównie rocka i pop. Pokój ok 18m2. Jak sądzicie które kolumny sie lepiej sprawdzą . Z góry dzięki za pomoc.

Witam. Stanąłem przed wyborem kolumn do Nad C350. Zastanawiam sie nad wyborem pomiędzy Audience 52 i DM 2/7. Słucham głównie rocka i pop. Pokój ok 18m2. Jak sądzicie które kolumny sie lepiej sprawdzą . Z góry dzięki za pomoc.

Ja bym proponował DM 2/7 - kolega je rozkręcił i głośniki jak i zwrotnica wyglądają tak samo w obu modelach, a DM można kupić nowe nie wiele drożej niż używane 52. Słyszałem też, że DM lepiej grają (nie słuchałem Audience'ów, a szkoda).

Ja chciałem kupić używane 42, bazując na ogólnie dobrych opiniach o 42 jako "rock-ersach". Ze względu na znikomą ich podaż na rynku wtórnym, kupiłem nowe 2/7 i nie żałuję! Jak Byrd nie słuchałem audience, ale DMki są po prostu rewelacja. Mirek jeśli możesz, idź do sklepu, posłuchaj i kupuj :-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Podpatrzyłem rozwiązanie z sapphire i zaaplikowałem podobne w swoich dynkach. W skrócie naprawdę warto:)

Szczegóły:

http://audiohobby.pl/topic/1/5613#koniec

post-2919-063356600 1288204075_thumb.jpg

post-2919-088608800 1288204093_thumb.jpg

Byrd,

Co rozumiesz pod pojęciem kierunkowości?

swoje wrażenia na temat zmian w dzwięku opisałem w podanym linku.

Brzmienie jest wyraźnie ciemniejsze, ale w słabo wytłumionych pokojach skutki "ofilcowania" są wg mnie korzystne.

JarlBjorn,

widzę, że zastosowałeś styropian.

Czemu to ma służyć?

Nie bardzo rozumiem co chciałeś tym sposobem osiągnąć:)

hej!

szukam dynek do 10m2. mial ktos mozliwosc porownania starych audience 40 z nowymi dm 2/6 albo x12? chyba takie rozmiarowki sa najlepsze do tego metrazu? 2/7 albo 42 moga byc za duze? chetnie sie dowiem czy sa jakies wieksze roznice w brzmieniu. chetne rowniez kupie 40 jak ktos ma na sprzedaz!:)

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Do 10m to bym wziął x12.

Mają dużo lepsze głośniki niż stare 40stki i w przeciwieństwie do serii DM ładny fornir a nie winylową okleinę.

Nie są też dużo droższe od DM 2/6. Warto dołożyć:)

Nowe woofery są świetne są świetnie zaprojektowane co w efekcie przynosi niskie zniekształcenia:

http://www.soundstagenetwork.com/measurements/speakers/dynaudio_excite_x12/

vs duża cewka, woofer tej samej wielkości:

http://www.soundstagenetwork.com/measurements/speakers/dynaudio_focus_110/

hej!

szukam dynek do 10m2. mial ktos mozliwosc porownania starych audience 40 z nowymi dm 2/6 albo x12? chyba takie rozmiarowki sa najlepsze do tego metrazu? 2/7 albo 42 moga byc za duze? chetnie sie dowiem czy sa jakies wieksze roznice w brzmieniu. chetne rowniez kupie 40 jak ktos ma na sprzedaz!:)

Sądziłem że modele 42 i 40 nie różnią się pod tym względem o którym piszesz - czyli adekwatności do tego samego metrażu.

?!

Byrd,

Co rozumiesz pod pojęciem kierunkowości?

swoje wrażenia na temat zmian w dzwięku opisałem w podanym linku.

Brzmienie jest wyraźnie ciemniejsze, ale w słabo wytłumionych pokojach skutki "ofilcowania" są wg mnie korzystne.

JarlBjorn,

widzę, że zastosowałeś styropian.

Czemu to ma służyć?

Nie bardzo rozumiem co chciałeś tym sposobem osiągnąć:)

Może troszkę źle to ująłem - chodziło mi o to, że lekka zmiana położenia głowy względem kolumn dość mocno oddziałuje na wysokie tony - sam nie wiem już jak ustawić - bo raz jest lepsza przestrzeń, ale znikają najwyższe tony, a raz jest inaczej - ciężko porządnie ustawić, żeby nie było dziur.

Sądziłem że modele 42 i 40 nie różnią się pod tym względem o którym piszesz - czyli adekwatności do tego samego metrażu.

?!

chyba masz racje:)

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Może troszkę źle to ująłem - chodziło mi o to, że lekka zmiana położenia głowy względem kolumn dość mocno oddziałuje na wysokie tony - sam nie wiem już jak ustawić - bo raz jest lepsza przestrzeń, ale znikają najwyższe tony, a raz jest inaczej - ciężko porządnie ustawić, żeby nie było dziur.

To co opisujesz jest raczej związane ze zmianami dźwięku w okolicach częstotliwości podziału pod różnymi kątami. To bardzo rzutuje na percepcję dźwięku.

Popatrz sobie na wykresy w Audio, charakterystyka na wprost jest przeważnie trochę inna niż pod kątami, będziesz wiedział o co mi chodzi:) Są konstrukcje, w których te zmiany są większe a są też takie, w których są mniejsze. Ogólnie jest tak, że im niższy podział i/lub ostrzejsze filtrowanie tym dźwięk jest pod kątami bardziej podobny do dźwięku na wprost.

Dodam, że podobnego zjawiska nie zaobserwowałem u siebie...

jak mały pianocraft daje sobie radę z DM2/7?

Co za pytanie... Volvo wylansowalo kiedys system SIPS. Ja natomiast opracowalem TIPS - Tweeter Impact Protection System:)

:)

spróbuj TIPSa z czymś takim:

http://allegro.pl/filc-bialy-uszczelka-polerka-izolacja-itp-i1298721638.html

będzie nie tylko Protection, ale także Sound Improvement:)

Witam Szanownych forumowiczów oto kilka fotek mojego nowego systemu Pozdrawiam.

Super, tylko wystaw kolumny do przodu. Opłaci się :)

To może też dorzucę fotkę - pożyczyłem Van den Hul Magnum Hybrid i to był błąd. Jest to, czego brakuje Kimberom 4VS - nagle instrumenty zaczęły wychodzić z głośników do przodu i na boki, wysokie tony stały się bardziej szczegółowe, ale i też bardziej przyjemne dla ucha i zaczęły wybrzmiewać. Dźwięk stał się gładszy, ale bas się nie zmienił. Świetne zestawienia, ale Magnum jest 3 razy droższy od Kimbera. A propo zdjęcia - kolumny mam ustawione 2.2m od siebie w pokoju 2.9x3.5 niestety blisko ścian.

post-14160-078074500 1288559102_thumb.jpg

jak mały pianocraft daje sobie radę z DM2/7?

:)

spróbuj TIPSa z czymś takim:

http://allegro.pl/filc-bialy-uszczelka-polerka-izolacja-itp-i1298721638.html

będzie nie tylko Protection, ale także Sound Improvement:)

Hej jeśli chodzi o Piano to jakoś sobie radzi bynajmniej na razie musi. Zamierzam kupić Rotela albo Nada sam nie wiem co będzie lepsze do Rocka.Pozdrawiam

Hej jeśli chodzi o Piano to jakoś sobie radzi bynajmniej na razie musi. Zamierzam kupić Rotela albo Nada sam nie wiem co będzie lepsze do Rocka.

Brakuje dynamiki przy cichym słuchaniu dżwięk jest trochę za suchy jak dla mnie kiedy podłączyłem Cambridge Audio A500 kolegi było dużo lepiej choć znowu bas był jak dla mnie za miękki natomiast średnica i wysokie nieporównywalnie lepsze niż te z Piano

Witam. Mam pytanie do kolegów Byrd i marcinoss26-czy macie świadomość że w tych ustawieniach pomieszczeniach i tym czym zasilacie Dynaudio macie 20 do 30% jakości tych kolumn?

Witam. Mam pytanie do kolegów Byrd i marcinoss26-czy macie świadomość że w tych ustawieniach pomieszczeniach i tym czym zasilacie Dynaudio macie 20 do 30% jakości tych kolumn?

Nie wiem jak kolega ale ja mam i się z tym nie kryje. To jest elektronika przejściowa a ciągle szukam wzmacniacza który pozwoli rozwinąć skrzydła 2/7 Może doradzisz coś konkretnego do Rocka

Nie wiem jak kolega ale ja mam i się z tym nie kryje. To jest elektronika przejściowa a ciągle szukam wzmacniacza który pozwoli rozwinąć skrzydła 2/7 Może doradzisz coś konkretnego do Rocka

Wszyscy mówią że ta elektronika ogranicza te kolumny o tym to ja doskonale wiem tylko nikt nie potrafi podać jakiegoś konkretnego modelu wzmacniacza który pozwoli zagrać tym kolumnom na 80% ich mozliwości

Nad 370 Rotel 1060 Arcam alfa9 Ekspousure 3010 Sphinks myth3-to najtańsze wzmacniacze jakie mogę polecić. Ale one nie załatwią wielu problemów jakie stważają Dynaudio.

Pozdrawiam

Myślę, że Dynki wcale nie są za dobre do Rotela, ale w końcu to nie są drogie kolumny choć jakiś Accuphase na pewno by pomógł ;) . A co do pomieszczenia - wiem, że nie uzyskam niskiego (bo dobry jest, choć troszkę podbity) basu i szerokiej sceny, ale to co jest i tak powala na kolana.

Edytowane przez Byrd

Inaczej bym to okteślił. Ten Rotel nie jest do Dynaudio i ten pokój nie jest do Dynaudio. Co do kabli to odsłuchujesz charakterem podobną szkołę brzmienia (vdh i Kimber). Wepnij Audioquesta i wtedy coś napisz.

Pozdr.

Aha i pochyl je do tyłu chodziaż o 2 stopnie. To przy tak małym pokoju bardziej zespoli wysokie i średnie tony.

Nad 370 Rotel 1060 Arcam alfa9 Ekspousure 3010 Sphinks myth3-to najtańsze wzmacniacze jakie mogę polecić. Ale one nie załatwią wielu problemów jakie stważają Dynaudio.

Pozdrawiam

A co do ustawienia co proponujesz kolumny stoją 0.5 metra od ściany baza to 1.7 metra a miejsce odsłuchowe 2.1 metra pokój ma 15 mkw. Czego mogę spodziewać sie po tym NAD-ie 370 i ROTEL-u 1060 Pozdrawaim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.