Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

JarlBjorn, czy słyszałeś wyraźna różnice w graniu Contour'ow po rozgrzaniu? Ile tobie zajęły. Mówi się ze do 300 godz. Mam nadzieje ze moje jak się rozgrzeja to wystarczy i będę z nimi na długo.

Witam Co sądzicie o tych wzmacniaczach czy ktoś napędza którymś z nich swoje Dynaudio Zastanawiam się czy pasują brzmieniowo do Dynaudio 2/7 Pozdrawiam

http://allegro.pl/wysokiej-klasy-harman-kardon-hk-670-bcm-i1390539580.html

http://allegro.pl/harman-kardon-hk-970-limited-edition-black-zadbany-i1387438012.html

Edytowane przez marcinoss26

Marcin,

te harmany to raczej nie jest towarzystwo na odpowiednim poziomie.

W okolicach tysiąca zł na rynku second hand można dostać taki wzmacniacz opera:

http://www.opera-consonance.com/products/solid-state/a100linear.htm

Marcin,

te harmany to raczej nie jest towarzystwo na odpowiednim poziomie.

W okolicach tysiąca zł na rynku second hand można dostać taki wzmacniacz opera:

http://www.opera-consonance.com/products/solid-state/a100linear.htm

Ok a jak ten wzmacniacz poradzi sobie np z Metallica czy Slayerem

Marcinoss jeśli nie chcesz wydawać dużej kasy na wzmacniacz, a ma być do agresywnej muzyki, kup sobie jakiegoś Rotela i problem z głowy. Słuchałem 2/7 zarówno z 60W a teraz 130W Rotelem i jest to bezpieczna opcja do ciężkich brzmień.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Marcinoss jeśli nie chcesz wydawać dużej kasy na wzmacniacz, a ma być do agresywnej muzyki, kup sobie jakiegoś Rotela i problem z głowy. Słuchałem 2/7 zarówno z 60W a teraz 130W Rotelem i jest to bezpieczna opcja do ciężkich brzmień.

Dzięki chyba tak zrobię.Pozdrawiam

Do rocka to rzeczywiście rotel będzie najpewniejszym wyborem:) Tylko uważaj na ceny używek, starsze serie mają status kultowych i takie ceny.

Opera ma przedwzmacniacz lampowy, zagrałaby z lepszą barwą, ale spokojniejszą muzę.

Do rocka to rzeczywiście rotel będzie najpewniejszym wyborem:) Tylko uważaj na ceny używek, starsze serie mają status kultowych i takie ceny.

Opera ma przedwzmacniacz lampowy, zagrałaby z lepszą barwą, ale spokojniejszą muzę.

Wiem wiem ceny są strasznie wysokie starszych modeli i wystawiają przez pół roku i tak nikt nie kupuje.

Witam

Chciałem się dopisać do klubu :-) od 2 tygodni wygrzewają się u mnie Focusy 110 napędzane też świeżo nabytymi końcówkami mocy QUAD 99 Mono. Na 15m2 już po wyjęciu z pudełek było dobrze, a w tej chwili jest już bardzo dobrze. Dźwięk stał się bardziej plastyczny, scena stereo poszerzyła się. Zostało mi jeszcze upgrade źródła, kabelkologia (bez przesadyzmu) :-). Dynki 110 To naprawdę bardzo fajne głośniczki :-) do małych pomieszczeń. Pzdr

Principid, trudno mi rozstrzygnąć tę sprawę - swoje Contoury S 1.4 kupiłem w sumie dość przypadkowo (lekko używane), i poddałem je długodystansowej próbie porównawczej w zestawieniu z innymi głośnikami które wówczas posiadałem, tj. Dynaudio 72 SE oraz Audiovector Mi3 Super. Z początku nie byłem do nich przekonany i przypuszczałem, że raczej nie zagrzeją u mnie miejsca na długo. Ale im dłużej sobie ich słuchałem, tym bardziej mi się podobały - nie są w stanie zmęczyć mnie nawet przy długim odsłuchu. I w końcu to one zostały, a pozostale kolumny sprzedalem, i na razie nie myślę o zmianie Contourow na cokolwiek innego.

Samo wygrzewanie - nie wiem czy nie jest to proces z lekka obrosły już mitami bo ciężko w pewnym momencie stwierdzić gdzie zaczyna się efekt rzeczywiście technicznego wygrzania wooferów, a gdzie wkracza efekt psychologiczny - przyzwyczajenie się do dźwięku po pewnym czasie, autosugestia, itp. Sam sie pewnie przekonasz. Ja np. nie stwierdzilem zadnej istotnej zmiany w wyniku wygrzewania kolumn Dynaudio ktore kiedys posiadalem, tj. Focusow 220 (Mk. I).

Witam,

Posiadam Denona Pma 2000AE i Dynaudio Focus 140, źródłem jest komputer niestety. Nie wiem czy tak powinno byc ale wg mnie brakuje mi trochę góry np w porównaniu do tanich słuchawek Sennheiser HD 477 - może to wynika z tego iż nie jest to wysoki model słuchawek i dlatego góry jest tak dużo. Nie wydaje mi się żeby Denon nie radził sobie z Dynkami tzn nie zauważyłem żeby bass się jakoś ciągnął lub był zbyt miękki. Nie bardzo wiem czy tak powinno byc. Kable jakim podłączone są kolumny do wzmacniacza ma przekrój 2x2,5mm. Czy jak zmienię na 2x4mm możliwa będzie jakakolwiek poprawa?

Niechciałbym się pozbywac tych kolumn ponieważ ogólnie to jest naprawdę dobrze tylko tej góry mogłobybyc troszkę więcej. Poradzcie proszę coś w tym temacie.

Pozdrawiam

DJ LUCAS

Komputer czyli co dokładnie? Być może tu tkwi problem.

Nawet jak z Tuner'a słucham to jednak góry jest więcej na słuchawkach w porównaniu z Dynkami. A co myślicie czy zmiana kabla wpłynie jakoś na ożywienie góry? Większa średnica kabla - moze więcej "dostaną prądu" i troszkę ten dźwięk ożyje.

Swoją drogą rozglądam się już za źródłem, poluję na Denon'a DCD 2000AE lub 2010 AE.

Nawet jak z Tuner'a słucham to jednak góry jest więcej na słuchawkach w porównaniu z Dynkami. A co myślicie czy zmiana kabla wpłynie jakoś na ożywienie góry? Większa średnica kabla - moze więcej "dostaną prądu" i troszkę ten dźwięk ożyje.

Swoją drogą rozglądam się już za źródłem, poluję na Denon'a DCD 2000AE lub 2010 AE.

Zależy jaki tuner i jaka stacja. Dużo stacji puszcza muzykę z mp3, zatem będzie to kiepskie źródło. Kable zostaw na sam koniec. Najpierw załatw źródło (nawet pożycz, aby sprawdzić) i do tego pobaw się ustawieniem i akustyką. Jak ustawione te dynki i na czym? W jak dużym metrażu grają?

Edytowane przez smykus_likas

Zależy jaki tuner i jaka stacja. Dużo stacji puszcza muzykę z mp3, zatem będzie to kiepskie źródło. Kable zostaw na sam koniec. Najpierw załatw źródło (nawet pożycz, aby sprawdzić) i do tego pobaw się ustawieniem i akustyką. Jak ustawione te dynki i na czym? W jak dużym metrażu grają?

Tuner jaki posiadam to Denon TU-QS10, niestety kolumny stoją nie na standach tylko jedna na biurku a druga na starej kolumnie na tej samej wysokości - więc ustawienie żadne ale takie warunki lokalowe. Pokój mały, kolumny ustawione prosto, nie na skos - na środek tzn. na słuchacza wg. mnie tak jest lepiej. Tak czy inaczej będe musiał spróbowac jak to współgra z jakimś CD.

Tuner jaki posiadam to Denon TU-QS10, niestety kolumny stoją nie na standach tylko jedna na biurku a druga na starej kolumnie na tej samej wysokości - więc ustawienie żadne ale takie warunki lokalowe. Pokój mały, kolumny ustawione prosto, nie na skos - na środek tzn. na słuchacza wg. mnie tak jest lepiej. Tak czy inaczej będe musiał spróbowac jak to współgra z jakimś CD.

No to kłania się ustawienie i akustyka. Jeśli tam nie ma perzynajmniej 20 m2 i ciężkich, stabilnych podstawek, to szkoda zachodu.

Moim zdaniem nie warto.

Brzmienie zapewne by się poprawiło po zmianie kondensatorów (są zwykłe SCR) i rezystorów drutowych (elementy indukcyjne) tworzących filtr górnoprzepustowy tweetera, ale pojawiłby się problem z ewentualną odsprzedażą. Im wyższa seria tym zysk z modyfikacji powinien być mniejszy, obudowy są lepiej dopracowane a to ma ogromne znaczenie!

Tu jest zdjęcie zwrotnicy z contour s1.4:

http://www.hifi.nl/recensies/2999/Dynaudio-Contour-S1-4.html

Na stronie:

http://www.tnt-audio.com/accessories/claritycap_e.html

jest taki opis brzmienia po zastosowaniu clarity cap SA (te co u mnie, na zdjęciu wyżej) w Dynaudio Contour 1.8 mk2:

"Strangely enough I didn't notice an immediate improvement, like with the amplifier. The overall tonal balance of my speakers was the same as before. I did notice a slightly more spacious soundstage and sweeter highs, but I have to admit that the difference wasn't enormous. But then, during the next weeks, I found myself listening to music even more than usual. And, it seemed as if my speakers were getting more and more detailed too. There was certainly a crispness to the treble that wasn't there before and, again, it didn't come at the expense of musicality at all. If anything, the sound of my speakers is now easier on the ear than before, while at the same time having higher resolution and clarity. Focus was improved too, with images between the speakers being a bit more solid and stable, and better 'corner-fill' behind the speakers. Soundstage is slightly larger in all dimensions. Strangely enough the bass is now a bit stronger and the midrange is clearly a bit fuller, while overall tonal balance is as neutral as before (read: as neutral as my room). In addition to this, the sound is now less attached to the speakers, with only really nasty sibilant noises having the tendency to come from the tweeters, but everything else originating from somewhere in the soundstage. "

Ps. W Contour 1.8 mk2, contour s1.4 i w excite x16 jest ten sam tweeter.

Witam Panów, mocno zastanawiam się nad aktywnymi Focusami 110A.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Na razie grało by to z tym jak w "o mnie", ale w kolejnym kroku chciałem zmienić DACa na bardziej muzykalnego i patrzę w kierunku Cyrus Pre XPd QX - wtedy miałbym z głowy końcówki mocy.

Czy ktoś ich słuchał, porównywał do pasywnych, czy warto w to wejść?

Nie mogę teraz doadc tu fotek ale mam problematyczne ustawienie. Jak wstaje z kanapy to słyszę lepszy bas. Wiem ze to wina ustawienia kolumn i akustyki pomieszczenia. Lewy jest 70cm od rogu a prawy po drugiej stronie kominka i nie ma nic za sobą tylko korytarzyk. Co byscie doradzili. Dać jakieś wygluszajace maty za nimi?szkoda żeby grało na pól gwizdka. jak ktoś ma pomysł to na maila mogę fotkę przesłać. Tylko na forum nie mogę powiesić. Dzięki

Nie mogę teraz doadc tu fotek ale mam problematyczne ustawienie. Jak wstaje z kanapy to słyszę lepszy bas. Wiem ze to wina ustawienia kolumn i akustyki pomieszczenia. Lewy jest 70cm od rogu a prawy po drugiej stronie kominka i nie ma nic za sobą tylko korytarzyk. Co byscie doradzili. Dać jakieś wygluszajace maty za nimi?szkoda żeby grało na pól gwizdka. jak ktoś ma pomysł to na maila mogę fotkę przesłać. Tylko na forum nie mogę powiesić. Dzięki

Powalcz z tymi zdjęciami i załącz na forum, co kilka głów to nie jedna;)

Jakby ktoś była zainteresowany to mam na sprzedaż Dynaudio Crafft - dla wielu najlepszy monitor Dynaudio. Dla mnie niczym nie ustępuje C1.

http://www.audiostereo.pl/sprzedam-dynaudio-crafft_76730.html

Posłuchałem jakiś czas i pokrótce napiszę jak gra po modyfikacji.

W pełni się zgadzam z tym co napisał kolega Włoch na TNT-audio. Po pierwszym odpaleniu szału nie było, jednakże po kilkudziesięciu godzinach grania rezultat jest:) Najbardziej oczywistym testem jest to, że płyty, które wcześniej denerwowały mnie ze względu na nadmierną (wtedy) ilość wysokich tonów teraz grają wspaniale! I nie jest tak, że wysokich jest mniej, ilościowo jest ich tyle samo, ale są jeszcze bardziej szczegółowe, dłużej wybrzmiewają a przy tym zupełnie nie drażnią. Wokale są świetne.

Kolega, który był dziś u mnie na odsłuchach od razu stwierdził, że gra lepiej, bardziej wciąga i poprawiła się scena. Coś musi być na rzeczy;)

Co zostało zrobione:

1. wkleiłem trochę mat bitumicznych, uprzedzając pytania - w niezauważalny sposób zmienia to strojenie BR. Dzięki temu obudowa wyraźnie mniej drga podczas grania. Efekt - wyraźniejsza średnica i bas, mniej "rozmyć".

2. na dolnej ściance i za wooferem dałem gąbkę falistą (polink) zamiast zwykłej, zastosowanej oryginalnie. Jeżeli w oryginale powstawały rezonanse góra - dół to teraz mają trudniej;)

3. kondensator tworzący filtr woofera zmieniłem na clarity cap 10u a rezystory w szeregu wymieniłem na bezindukcyjne.

4. kable do płytki zwrotnicy i od zwrotnicy wymieniłem na solid core 6N, pominąłem wsuwki. Na tweeter - po dwie żyły 0,5mm2, na woofery po dwie 1mm2.

5. wytłumienie miękkie pozostawiłem bez zmian. Sztuczna wełna zastosowana w oryginale jest wysokiej jakości.

Emil

Edytowane przez eMiL

Witam szanowne grono W nowym av ukazał się test Dynaudio DM 3/7 zastanawia mnie dlaczego w modelu 2/7 jest woofer z koszem blaszanym a już w modelu 3/7 zastosowali woofer z koszem odlewanym a przecież to ta sama seria DM i ta sama wielkość głośników. Czyżby oszczędności..?, szkoda. Pozdrawiam.

post-20159-020510800 1294668364_thumb.jpg

post-20159-026672900 1294668378_thumb.jpg

Niestety to jest właśnie oszczędność.

W tych nowych dm3/7 jak na cenę niewiele ponad 4kzł zastosowali wyjątkowe głośniki: woofery wyglądają jak te z focus 220 a tweeter jak mój esotec. W tańszych i mniejszych modelach DM stosują inny tweeter - pewnie nie wyrabiał mocowo z dwoma wooferami i musieli dać coś lepszego...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.