Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

A kto powiedział, że Focusy (220) muszą mieć przestrzeń za plecami ?

Ten gość twierdzi inaczej :))

focus 220.html

post-31299-0-32015000-1319293206_thumb.jpg

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Skoro tu F110 mają wystarczająco dużo miejsca

to Ty się Mikson o Ciupagę nie martw ;))

Ważne, że tv na dodatkowej płycie stoi :))

post-31299-0-50123300-1319298925_thumb.jpg

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

hahahhaha wpakował fajny monitor w fatalne miejsce,

to są właśnie przykłady ludzi którzy nie zdają sobie sprawy ile tracą najczęściej kasy,,,

Focal + Naim

super- napisz cos wiecej o zmianach i w efekcie nowym dzwieku bo laikom obrazki za bardzo nic nie mowia :)

pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez FIRMA

Zmieniłem cewkę filtrująca woofer. Filtr woofera składa się tylko z cewki i korektora impedancji (elementy równoległe do głośnika) więc jakość cewki powinna być jak najwyższa.

Pierwotny element to malutka cewka rdzeniowa - rdzeń wielkości 14 x 30mm, średnica drutu 0,8mm. Nowa cewka jest elementem bezkompromisowym, jest to cewka powietrzna o średnicy drutu 1,8mm i wadze 0,9kg sztuka:) Profesjonalny pomiar rdzeniowej i nowy element wykonała firma polink.

Nie spodziewałem się tak dużej różnicy brzmienia, spodziewałem się raczej kosmetyki a to co się stało można porównać do zmiany wzmacniacza z budżetówki na caspiana. Liczyłem na poprawę szybkości basu nawet kosztem jego ilości a zmieniło się dużo więcej...

Bas nabrał szybkości i mocy. Schodzi, zachowując kontrolę, znacznie niżej. Wrażenie jest takie, jakby caspian zaczął jeszcze lepiej kontrolować woofer. Brzmienie jest bardziej analityczne również na średnicy przy zachowaniu wspaniałej barwy. Można napisać, ze monitory zostały "odmulone", mają zdecydowanie więcej do pokazania w kwestii szybkości i "chęci" grania. Podobnie jak efekty pierwszego etapu modyfikacji (opis kilka stron wcześniej w klubie) zmiany są słyszalne również dla osób mało obeznanych w audio.

To tak na szybko, woofer musi trochę popracować na nowym elemencie - brzmienie jeszcze się zmienia. Bas schodzi coraz niżej:)

Z tego co wiem to od dawna Dynaudio nie sprzedaje samych głośników, zatem ciekawe skąd je mają. I ile sztuk mogą sprzedać? Zawsze można podesłać link do Duńczyków i zapytać co o tym sądzą :)

a może w klubie ma ktoś na handel użymane esotary w dobrej kondycji lub zna kogoś takiego?

Rezyslaw,

esotary będzie Ci bardzo trudno kupić. Kupno używanej pary z ebay to szukanie problemów.

Cenę nowych (o ile ta strona wyżej jest aktualizowana i mają je na stanie) znasz, jeżeli myślisz nad wymianą esoteca na esotara to z kilku powodów nie ma to sensu.

minasów na esotecu już nie mam to ma być nowa konstrukcja z 18cm illuminatorem i esotarem t330 .wiem że to leciwe tweetery i można na minę się nadziać ale po odsłuchu sonus faber electa amator esotar mnie urzekł

Możesz też szukać samochodowego dynaudio MD330D - to to samo. Używanych na pewno bym unikał. Są jeszcze podobnie grające morele supreme, ale to Ci na pewno Studio16Hz mówił;)

BTW to, że Ci się podobały esotary w electrze amator to w znacznym stopniu również wynik aplikacji głośników i współpracującego woofera.

Możesz też szukać samochodowego dynaudio MD330D - to to samo. Używanych na pewno bym unikał. Są jeszcze podobnie grające morele supreme, ale to Ci na pewno Studio16Hz mówił;)

BTW to, że Ci się podobały esotary w electrze amator to w znacznym stopniu również wynik aplikacji głośników i współpracującego woofera.

morel supreme jest przerysowany ,ilość detali jest imponująca ale przy dużej ilości instrumentów ludzka percepcja nie wyrabia,ponadto wyciąga też brudy z nagrania,esotar jest pozbawiony tych wad,wszystko ma na miejscu,a może ktoś słyszał esotara2 ?

Dla lubiących eksperymenty i nie bojących się opinii innych forumowiczów;-)

Obejrzałem kilka konstrukcji zamkniętych i w chwili wolnego czasu dokonałem małej zmiany w Dynaudio 50. Odkręciłem woofer a potem ze środka kolumny wyciągnąłem watę wytłumiającą oraz plaster pianki zasłaniający zwrotnicę. Do rury bass-releks włożyłem firmowe zatyczki. Ich początek umieściłem dokładnie w tym miejscu gdzie zaczyna się w środku kolumny rura bass releksu. Zamontowałem woofer i włączyłem pierwszą płytę. Dźwięk jaki się wydobył z moich 1o letnich 50 mnie zaskoczył. Stał się bardziej przejrzysty, bas lepiej kontrolowany niz przedtem, potęga uderzenia bębnów nabrała majestatu. Średnica zrobiła się trochę mniej urocza ale nadal ma nieagresywną fakturę.

Jeśli ktoś z Kolegów chce się pobawić to będę wdzięczny za opinie jak takie zmiany u was zabrzmiały.

Proszę tylko nie pisać, że jest to idiotyczne co zrobiłem, itd. Wiem, że nic nie wiem na temat konstruowania kolumn, a kolumny są moje i mogę z nimi zrobić co chcę...odważyłem się napisać o tej zmianie bo:

- jest ona w 100% odwracalna

- robi się ją w 5 minut

- u mnie dała poprawę dźwięku, poprawiła się przejrzystość, szczegółowość. Brzmienie jest bardziej wyrafinowane.

Kiedykolwiek przedtem gdy stosowałem zatyczki bass refleksu to wynik był fatalny dla jakości dźwięku w Audience 50. Obecnie jest po prostu lepiej niż w wersji oryginalnej bez zatyczek.

Pozdrawiam wszystkich miłosników Dynaudio...

morel supreme jest przerysowany ,ilość detali jest imponująca ale przy dużej ilości instrumentów ludzka percepcja nie wyrabia,ponadto wyciąga też brudy z nagrania,esotar jest pozbawiony tych wad,wszystko ma na miejscu,a może ktoś słyszał esotara2 ?

Poza audioshowem nie słyszałem nic z esotarem2, ale wiadomo jednak jakie na wystawie jest słuchanie...

Z tym morelem to jest pewnie tak, że ze słodkim kondensatorem zagrało by to bardziej dla Ciebie strawnie.

Zwróć też uwagę na accutony lub ceramicznego visatona lub etona - może będzie Ci się podobało.

Dla lubiących eksperymenty i nie bojących się opinii innych forumowiczów;-)

moreno,

fajnie, że się bawisz:)

Kiedyś tez robiłem podobne eksperymenty (nie na dynkach) i efekty były identyczne.

Jak posłuchasz większej ilości płyt to zauważysz, że gitara basowa będzie dudniła i ogólnie brzmienie straci potęgę.

Spróbuj tez posłuchać przy obecnym wytłumieniu z wyjętymi zatyczkami.

Ps. Przepis na poprawę Twoich monitorów podałem w zakładce DIY.

Gratulacje! Daj znac jak gra ten moim skromnym zdaniem najlepszy, chociaz byc moze najtrudniejszy w aplikacji, monitor D.

Po paru dniach obcowania ze Special 25 moge powiedziec, ze to najlepszy podstawkowiec jaki slyszalem. I chyba bardzo ciezko znalezc jakikolwiek glosnik (o relatywnie nieduzych rozmiarach) brzmiacy jednoznacznie lepiej.

Po pierwsze trudno mi sie zgodzic z niektorymi recenzjami (Stereophile'a dla przykladu) gdzie wytykano im nieco rozjasnione brzmienie. S25 wydaja sie byc swietnie zrownowazone, lacza wspaniala muzykalnosc z detalicznoscia. Ale to muzykalnosc jest na pierwszym miejscu.

W koncu slysze naturalnie oddane brzmienie fortepianu (na ile w ogole pozwalaja glosniki podstawkowe), krystaliczne, z odpowiednia dynamika.

W porownaniu do Contour S1.4, kazdy dzwiek wydaje sie miec znacznie lepiej zarysowane krawedzie. Wszystko brzmi jakby nieco bardziej "twardo" ale jednoczesnie niesamowicie gladko.

To polaczenie aksamitnosci brzmienia z precyzja i detalicznoscia to dla mnie cecha, ktora charakteryzuje najlepsze konstrukcje jakie mi bylo dane sluchac.

Do tego wszytkiego, glosnika wysokotonowego po prostu nie sposob wyprowadzic z rownowagi. Zapuszczalem dla ciekawosci wyjatkowo nieaudiofilskie plyty z muzyka metalowa prosto z piekiel i nigdy Esotar nie zabrzmial nadmiernie ostro.

Walcze jeszcze nieco z basem, ktory mimo zatkanych portow bass refleksu, na niektorych nagraniach czasem mi hula po pokoju...

Siedze sobie teraz sluchajac drugiego koncertu Chopina i ani nie rozkladam dzwieku na czynniki pierwsze ani nie zadaje sobie wiecej pytan czy brzmienie danego instrumentu jest wiernie oddane czy nie. Plynie po prostu Muzyka.

Jesli TO ma byc ta « stara szkola » brzmienia Dynaudio, to mozna tylko wyrazic ubolewanie, ze nowe modele Dynaudio tak nie graja, i jednoczesnie cieszyc sie ze wznowienia S25.

moreno,

fajnie, że się bawisz:)

Kiedyś tez robiłem podobne eksperymenty (nie na dynkach) i efekty były identyczne.

Zabawa ze zwrotnicą może później...jak znajdę odpowiednią osobę aby polutować co trzeba. Brzmienie straciło trochę oryginalnej potęgi ale to była taka bas refleksowa ,,nadmuchana" potęga. Teraz jest bardziej realistycznie. Typowe brzmienie dla głośników z obudową zamkniętą. Miałem w domu małe Harbethy w obudowie zamkniętej i to też było brzmienie bez potęgi ale z wybornymi dźwiękami. Wolę mniej ale lepiej i to teraz mam. Gitara basowa to nie moje klimaty;-)... Peer Gynt Griega czyli symfonika brzmi świetnie... jest i świetny wokal oraz dobre dęciaki i bębny jak trzeba...Słuchanie bez zatyczek w obecnej opcji odpada...to co zrobiłem miało na celu zbliżenie się do obudowy zakmniętej...

A żeby przekonać się o geniuszu inżynierów Dynaudio za jakiś czas włożę wszystko do środka jak było oryginalnie i ocenię...co i jak... 5 minut roboty;-)

moreno,

posłuchaj tak kilka dni a potem wyjmij zatyczkę - usłyszysz co znaczy szybki bas z dynaudio. Dla eksperymentu warto.

Następnym krokiem, który bym Ci sugerował to włożenie gąbki i połowy sztucznej wełny. To właśnie sztuczna wełna zamula brzmienie, niewielka ilość za wooferem jest jednak potrzebna. Bez niej m.in. rezonanse w obudowie psują średnicę.

Sztuką jest tak dostroić BR, aby charakterem grania łączył zalety obudowy zamkniętej (szybkość) z zejściem typowego BR.

saku

Tak naprawdę to s25 grają o klasę lepiej z otwartym portem br. Niestety u mnie w 25 metrach nie

jestem w stanie każdej płyty słuchać z otwartym br. Rok walczę z akustyką pokoju i ciągle jest coś do poprawy, jednak poprawa jest nieprawdopodobna. Warto więc poświęcić troszkę uwagi temu zagadnieniu.

pozdro.

saku

Tak naprawdę to s25 grają o klasę lepiej z otwartym portem br. Niestety u mnie w 25 metrach nie

jestem w stanie każdej płyty słuchać z otwartym br. Rok walczę z akustyką pokoju i ciągle jest coś do poprawy, jednak poprawa jest nieprawdopodobna. Warto więc poświęcić troszkę uwagi temu zagadnieniu.

pozdro.

W praktyce mam zatkany otwor br tylko na jednej kolumnie, tej ktora stoi dosc mocno wcisnieta w rogu pokoju.

Przed zakupem odsluchiwalem S25 w sporym pomieszczeniu (min 30m2 na oko) i wrecz brakowalo mi basu, nawet przy glosnikach dosc mocno dosunietych do sciany (i to z otwartym br). Pokoj byl bez specjalnej adaptacji akustycznej, ale dosc bogato umeblowany. Tym bardziej dziwia mnie Twoje problemy na stosunkowo duzym metrazu...

Zdaje sobie sprawe, ze kluczem do pelnej satysfakcji jest teraz WYLACZNIE akustyka pokoju (ani glosnikow ani sprzetu nie mam zamiaru juz zmieniac, co wiecej mam wrazenie, ze S25 zagraja nawet z amplitunerem conajmniej dobrze).

pozdrawiam

moreno,

posłuchaj tak kilka dni a potem wyjmij zatyczkę - usłyszysz co znaczy szybki bas z dynaudio. Dla eksperymentu warto.

Następnym krokiem, który bym Ci sugerował to włożenie gąbki i połowy sztucznej wełny. To właśnie sztuczna wełna zamula brzmienie, niewielka ilość za wooferem jest jednak potrzebna. Bez niej m.in. rezonanse w obudowie psują średnicę.

Sztuką jest tak dostroić BR, aby charakterem grania łączył zalety obudowy zamkniętej (szybkość) z zejściem typowego BR.

Dziękuję bardzo za porady, idę ich tropem;-). Wyjąłem zatyczki i jest całkiem fajnie. Dopiero teraz słychać jak dobrej jakości jest tweeter w Dynaudio... słyszę więcej szczegółów i wokal jest jeszcze bardziej naturalny niż poprzednio. Bas jest faktycznie szybki i co ciekawe nie dudni przy normalnych poziomach głosności....Jutro pobawię się w to co radzisz... tej waty jest oryginalnie stanowczo za dużo;-)

moreno,

nie śpiesz się ze zmianami. Posłuchaj, wyciągaj wnioski i ciesz się ze zmian w interesującym Cię kierunku. Wg mnie, aby wyrobić sobie w miarę obiektywne zdanie trzeba posłuchać min. kilka dni.

Dopiero teraz słychać jak dobrej jakości jest tweeter w Dynaudio... słyszę więcej szczegółów i wokal jest jeszcze bardziej naturalny niż poprzednio

Faktycznie, percepcja wysokich zmienia się wraz z każdą zmianą charakteru grania woofera. Tak to już jest w kolumnach:)

Przyłączam się do Klubu z Dynaudio 1.3MKII

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Kochani, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jakie są różnice (jeśli jakiekolwiek są) w brzmieniu między Audience 40 a 42??

Z góry przepraszam jeśli to było wcześniej wałkowane w temacie, ale ja nic nie znalazłem...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.