Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieniłem je na Contour 3.0

No zmiana powazna bo te 3.0 to juz wielkie smoki chyba pomieszczenie tez sie zmienilo w ilu m2 te 3.0 graja ?

Co do tych standow to jesli sie zdecyduje to bede pisal na PW do Ciebie ;)

Kolega sprzedał 2 miesiące temu M1 NG i wydał kupę kasy na M2, żeby go teraz do szafy wrzucić ?

Bo nie wierzę, że dobrze zrozumiałem.

hehe zgadza sie ale nikt tu nie kreci- m1 ng poszedl w dobrej cenie, nieznacznie dolozylo sie do m2 i teraz pewnie w "szafie" poczeka bo tak musi byc;]...

W nawiązaniu do modyfikacji cewki, która przeprowadziłem jakiś czas temu a nie miałem za bardzo czasu intensywniej posłuchać. Słuchałem doskonale sobie znanej płyty "lateralus" toola i co się zmieniło? Hi-haty stały się dużo dźwięczniejsze i naturalne. Nie wierząc własnym uszom, bo jak poprawić wysokie cewką woofera(?) sprawdziłem przy jakiej częstotliwości grają hi-haty. I rzeczywiście, w większej części woofer odpowiada za brzmienie tego instrumentu...

Podsumowując efekty - brzmienie jest bardziej "żywe" i analityczne, ale bez agresji i sybilantów. Bas głębszy, szybszy i lepiej kontrolowany.

Nowa cewka miała być zmianą kosmetyczną (drażnią mnie tragicznej jakości części w zwrotnicach) a wyszła niezła brzmieniowa rewolucja:D Zmiany jakościowe są bez dwóch zdań porównywalne do zmian zwrotnicy w torze tweetera.

Edytowane przez EMiL

No zmiana powazna bo te 3.0 to juz wielkie smoki chyba pomieszczenie tez sie zmienilo w ilu m2 te 3.0 graja ?

Co do tych standow to jesli sie zdecyduje to bede pisal na PW do Ciebie ;)

Witam

Pomieszczenie jest to samo 5,5m x 4,5m. Jak już wcześniej pisałem 3.0 są genialne zestrojone i mimo że są pokaźnych gabarytów to znikają jak monitory jednak bas lata w rejonach o których przedtem mogłem jedynie pomarzyć:-) Bas oczywiście nie jest jedyną zmianą na korzyść trójek.

Pozdrawiam

Hi-haty stały się dużo dźwięczniejsze i naturalne. Nie wierząc własnym uszom, bo jak poprawić wysokie cewką woofera(?) sprawdziłem przy jakiej częstotliwości grają hi-haty. I rzeczywiście, w większej części woofer odpowiada za brzmienie tego instrumentu...

Napisz cos wiecej o tym - gdzie to sprawdziles i rozwin ten interesujacy watek

Witam

Pomieszczenie jest to samo 5,5m x 4,5m. Jak już wcześniej pisałem 3.0 są genialne zestrojone i mimo że są pokaźnych gabarytów to znikają jak monitory jednak bas lata w rejonach o których przedtem mogłem jedynie pomarzyć:-) Bas oczywiście nie jest jedyną zmianą na korzyść trójek.

Pozdrawiam

No to faktycznie musza byc super skoro sie nie dusza w takim pomieszczeniu :) Ile $ za nie dales bo nowe kosztowaly kosmiczne pieniadze cos okolo 6000$ chyba ;)

No to faktycznie musza byc super skoro sie nie dusza w takim pomieszczeniu :)

po prostu są nisko strojone, czyli na jakość basu a nie na ilość. Kwestia wyboru projektanta.

Ze względu na cenę tego modelu nie kupowały przypadkowe osoby więc i bas zrobiony na siłę nie imponował.

"Hi-hat frequency" wpisany w google:)

podziel sie wiedza, nie badz taki

droze temat bo ten instrument w zestawie perkusyjnym jest zrodlem ewidentnie wysokich tonow, a te z kolei w kolumnach wiemy ktore glosniki przekazuja (czy raczej wiedzielismy z tego co piszesz?)

o qrcze, nawet fotki czarnej M2 już nie masz...

tak bardzo brakuje tej fotki? ;d;d nie przesadzaj..

z tym caspianem w szafie to taki niesmaczny zart, nie mam zamiaru opuszczac klubu roksana i dynaudio;]- caspian jest caly czas podlaczony pod preut'a onkyo, ktory dzielnie ciagnie focusy220II;]

pozdr

tak bardzo brakuje tej fotki? ;d;d nie przesadzaj..

z tym caspianem w szafie to taki niesmaczny zart, nie mam zamiaru opuszczac klubu roksana i dynaudio;]- caspian jest caly czas podlaczony pod preut'a onkyo, ktory dzielnie ciagnie focusy220II;]

pozdr

ufff :) myśleliśmy że po caspianie ;)

u mnie dzielnie caspian napędza 260 :)

Focal + Naim

jeden gwint czy to 220, 220II czy 260- caspian nie daje ciala w zadnym zakresie a niby taki slaby jak pisza co niektore inzyniery forumowi..;d;]

jak nie słyszeli to niech piszą ;)

Focal + Naim

droze temat bo ten instrument w zestawie perkusyjnym jest zrodlem ewidentnie wysokich tonow, a te z kolei w kolumnach wiemy ktore glosniki przekazuja (czy raczej wiedzielismy z tego co piszesz?)

Lenistwo szerzy się w narodzie;)

"Typical hi-hats are usually between 300-3000 Hz dominant frequencies, and can extend up to 10-17k Hz for crispness, “air” and sparkle. The “shhhhhhhhh” sound is usually found at the 2-3k Hz range."

Ton podstawowy jest odtwarzany przez woofer, możesz to łatwo sprawdzić odłaczając zworę w swoich paradigmach i pograć trochę na samych wooferach. Wysokie będą słyszalne, nie będzie za to "wykończynia" dzwięku.

http://www.easyeartraining.com/2010/04/08/percussion-frequencies-part-2-cymbals/

Lenistwo szerzy się w narodzie;)

"Typical hi-hats are usually between 300-3000 Hz dominant frequencies, and can extend up to 10-17k Hz for crispness, “air” and sparkle. The “shhhhhhhhh” sound is usually found at the 2-3k Hz range."

Ton podstawowy jest odtwarzany przez woofer, możesz to łatwo sprawdzić odłaczając zworę w swoich paradigmach i pograć trochę na samych wooferach. Wysokie będą słyszalne, nie będzie za to "wykończynia" dzwięku.

http://www.easyeartraining.com/2010/04/08/percussion-frequencies-part-2-cymbals/

:)) Ale dobrze, ze podales przy okazji ten konkretny link bo naprawde strona jest swietna!

Odnosnie hi-hatu to wiadomo, ze pasmo jego brzmienia niejako zachacza takze o srednie czy nawt nizsze czestotliwosci ale glownie slyszeymy te wyzsze. Na tej stronie nawet napisane jest, ze hi-hat grany jako zamkniety (czyli najczescniej spotykany - oczywiscie poza glosniejszym gitarowym graniem) emituje czestotliwosci glownie w pasmie 10kHz - "10kHz dominates loudly on this one" ale dodaja, ze te nizsze skladowe - drobne ale kednak takze wystepuja przy 5kHz czy nawet 300..

Tak czy siak fajny link podeslales

Pozdrawiam

Hi-hatów jest wiele, w tym linku są próbki również tych niżej grających. Spodziewałem się również, że moje ulubione ride grają wyżej na skali częstotliwości. Tak czy siak jest różnica in plus po wymianie cewek nawet przy tym co się zwykle nazywa wysokimi tonami.

Edytowane przez EMiL

Oczywiscie, sa ich nie setki a nawet tysiace, wystarczy wejsc na strone dowolnego producenta i posluchac probek brzmienia roznych formul - tylko niestety nie bedziesz tam mial podanej czestotliwosci:)) a ride to zupelnie nizej osadzony dzwiek. Okej ale nie bedzimy tu wiecej zasmiecac watku fanom Dynaudio rozwazaniami n/t czestotliwosci blach:)

No to faktycznie musza byc super skoro sie nie dusza w takim pomieszczeniu :) Ile $ za nie dales bo nowe kosztowaly kosmiczne pieniadze cos okolo 6000$ chyba ;)

Witam

Dałem około połowy tej ceny, ale kolumny są w stanie bdb, głośniki idealne, a to rzadkość. W środku jest kabelek VDH CS 122. Jak byś był kiedyś w okolicach Rzeszowa to daj znać, rzucisz uchem i sam wyrobisz sobie opinie.

Pozdrawiam

Witam

Dałem około połowy tej ceny, ale kolumny są w stanie bdb, głośniki idealne, a to rzadkość. W środku jest kabelek VDH CS 122. Jak byś był kiedyś w okolicach Rzeszowa to daj znać, rzucisz uchem i sam wyrobisz sobie opinie.

Pozdrawiam

Dziekuje za zaproszenie niestety nie bywam w tych stronach ale wierze na slowo ze graja super bo Dynaudio jesli cos robi to robi raczej dobrze :)

Pozdrawiam

Czy wzmacniacz Yaqin VK-2100 napędzi bez problemu dynaudio dm 2/6?

Słyszałem sporo ciekawych opinii o tej hybrydzie i cena też bardzo ciekawa.

Obecne połączenie z curusem one już mnie nudzi(średnica jest mało wciągająca i za zimna jak dla mnie).

Panowie, od kilku dni z moimi dm 3/7 gra exposure 2010s, i muszę przyznać, że jest ciekawie. Zestaw gra dynamicznie, detalicznie ale nie męcząco. Jest dobry wykop, drive, i mimo bardzo kiepskiego źródła (chwilowo odtwarzacz DVD) bardzo przyjemnie słucha się tego zestawienia. Trochę się obawiałem czy wzmacniacz uciągnie dynki, ale daje radę prądowo. Rzekłbym, że ciepłe dynaudio dobrze uzupełniają się z dynamicznym i lekko utwardzonym dźwiękiem exposura.

Panowie, od kilku dni z moimi dm 3/7 gra exposure 2010s, i muszę przyznać, że jest ciekawie. Zestaw gra dynamicznie, detalicznie ale nie męcząco. Jest dobry wykop, drive, i mimo bardzo kiepskiego źródła (chwilowo odtwarzacz DVD) bardzo przyjemnie słucha się tego zestawienia. Trochę się obawiałem czy wzmacniacz uciągnie dynki, ale daje radę prądowo. Rzekłbym, że ciepłe dynaudio dobrze uzupełniają się z dynamicznym i lekko utwardzonym dźwiękiem exposura.

Napisz w jakim pomieszczeniu graja kolumny, bo też o nich myślalem

Rzekłbym, że ciepłe dynaudio dobrze uzupełniają się z dynamicznym i lekko utwardzonym dźwiękiem exposura.

Zgadzam się w 100%, dlatego już od dawna na forum i nie tylko polecam takie zestawienie (sam mam teraz 2/8 i expo 2010). Zmień źródło bo od niego również wiele zależy - ja nadal nie znalazłem optimum i wciąż "gonię króliczka".

pzdr

>2/6 nie są trudne do wysterowania ale raczej coś szybszego do nich potrzeba niż zamulastego

Podejrzewam , że dm 2/6 jest najłatwiej wysterować z dynaudio.Obecnie jest sucho na średnicy

i dynamika też nie powala.Być może ten cyrus grał lepiej jak był nowy ale teraz już ma co najmniej 15 lat.

Na dynamice tak bardzo mi nie zależy , wolę bardziej relaxujacy dźwięk.Metalu prawie wogóle nie słucham.

Ponoć ten yaquin wcale nie jest zamulasty.W końcu to hybryda i zawsze można wymienić lampy na lepsze.

Edytowane przez thomaz

Napisz w jakim pomieszczeniu graja kolumny, bo też o nich myślalem

Kolumny grają w pomieszczeniu o powierzchni 20 metrów. Pokój 4mx5m, są ustawione przy krótszej ścianie. W podstawy kolumn wkręcone są kolce (ten zabieg bardzo fanie dyscyplinuje bas). Pokój jest "przyjazny" akustycznie. Nie odczułem aby kolumny się "dusiły" na tym metrażu.

Zmień źródło bo od niego również wiele zależy - ja nadal nie znalazłem optimum i wciąż "gonię króliczka".

Chwilowo musi mi wystarczyć to co mam (brak środków), aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że źródło jest bardzo ważne (doświadczyłem tego w moim poprzednim systemie). Myślę o CD exposure 2010s, czy miałeś może styczność z tym odtwarzaczem? Jestem ciekawy jak komponuje się ze wzmacniaczem bo słyszałem różne opinie...

Pozdr.

Edytowane przez peter250

Kolumny grają w pomieszczeniu o powierzchni 20 metrów. Pokój 4mx5m, są ustawione przy krótszej ścianie. W podstawy kolumn wkręcone są kolce (ten zabieg bardzo fanie dyscyplinuje bas). Pokój jest "przyjazny" akustycznie. Nie odczułem aby kolumny się "dusiły" na tym metrażu.

Ja szukam kolumn ale do pomieszczenia ok.34m2, otwartego na kuchnię, z żywą akustyką i brałem pod uwagę Dynaudio ale raczej z serii Exite.

Chwilowo musi mi wystarczyć to co mam (brak środków), aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że źródło jest bardzo ważne (doświadczyłem tego w moim poprzednim systemie). Myślę o CD exposure 2010s, czy miałeś może styczność z tym odtwarzaczem? Jestem ciekawy jak komponuje się ze wzmacniaczem bo słyszałem różne opinie...

Pozdr.

Komponuje się jako system nieźle i fajnie mieć zestaw jednej marki aczkolwiek sam cedek IMO jest gorszym klockiem w porównaniu ze wzmakiem 2010 - gra trochę bardziej powściągliwie i temperuje wzmacniacz, który jest małym dynamitem i fajnie trzyma w ryzach Dynki. Zdecydowanie bardziej podoba mi się jako źródło w tej konfiguracji chociażby Arcam Alpha 8, którego teraz używam - jest bardziej neutralny a zarazem jego przekaz jest bardziej detaliczny (oczywiście bez zbędnych wyostrzeń).

pzdr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.