Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

. Od siebie dodam, że po wymianie śmieciowych części w zwrotnicy w x16 zupełnie nie boję się konfrontacji z focusami starszymi czy nowszymi.

A co takiego zmieniłeś w zwrotnicy i co zmieniło się w dźwięku po tej zmianie?

no widzisz a ja spojrzałem na 260 bo kupiłem nie wiele drożej od 220 po tamtych cenach :)

a i brzmienie uważam za ciekawsze w 260

pozdr

Kupiłeś nowe 260 w salonie niewiele drożej niż za 6800 pln z linku?

Jak za około 7k to szacun i liczę na pomoc przy moim następnym zakupie :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Kupiłeś nowe 260 w salonie niewiele drożej niż za 6800 pln z linku?

Jak za około 7k to szacun i liczę na pomoc przy moim następnym zakupie :)

cena 220 w salonie we wrześniu prawie 10tys była i to promocyjna, 260 kupiłem niewiele drożej po dobrym rabacie i z lakierem piano :),

więc do tej pory jestem zadowolony, w tej chwili nie kupił bym nowych focusów po tych cenach raczej,

więc pewnie 220 bym przytulił :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

A co takiego zmieniłeś w zwrotnicy i co zmieniło się w dźwięku po tej zmianie?

Łatwiej byłoby napisać co zostało oryginalnego w zwrotnicy:P

Zmieniło się wiele, to żadna kosmetyka. Są od dołu do góry bardziej szczegółowe a przy tym przyjemniejsze i bardziej naturalne. Udało wyeliminować się sybilanty i ostrości, trochę obecne w oryginałach.

1 etap, wpisy od 983:

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-dynaudio_41368.html/page__st__950

2 etap, wpisy od #1840:

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-dynaudio_41368.html/page__st__1800

Grałem na nich dwa lata-rewelacja a straszono mnie,że nie zagrają w 50m2-bzdura.

Miałeś wg mnie jedne z najpiękniejszych kolumn na rynku, trochę zazdroszczę;) Evidence już tak wysmakowane nie są.

i zdjęcie...

post-2919-0-92188600-1325287361_thumb.jpg

Dodałbym nieskromnie, że C2 są jeszcze bardziej spektakularne niż C4. Też znam te głośniki i uważam że jest to doskonały

wybór - dysponując oczywiście odpowiednim pomieszczeniem i..... wzmacniaczem!!!. Kiedyś zastanawiałem

się nad opcją zakupu C2, lecz po różnych analizach zwyciężyła inna konfiguracja....! W US można je wyjąć za $10k 'nówki-

nieśmiganki' ;), a prywatnie to za $7k nawet!!! - i to są, moim zdaniem, prawidłowo skalkulowane ceny!!!

Pozdr, M.

Parker's Mood

Miałeś wg mnie jedne z najpiękniejszych kolumn na rynku, trochę zazdroszczę;) Evidence już tak wysmakowane nie są.

Masz racje bo rzeczywiście tak jest.Cieszy się z nich teraz Krzyżak...najpewniej.A ja czekam na nowe C-2...spokojnie.

Swoją drogą ciekaw jestem co powiedzą ci co twierdzą,że Focusom jest tak blisko do nich,jak już sobie je kupią-jak oddalą się wtedy te wspomniane przez nich....Focusy

Dodałbym nieskromnie, że C2 są jeszcze bardziej spektakularne niż C4

Kiedyś pisał na forum user o nicku qb_1 i on (ja też)uważał również,że C-2 sa zdecydowanie bardziej spektakularne od C-4 i tak naprawde to na zakup C-2 zdecydowała jego opinia i odsłuch u mnie w domu,który potwierdził tą opinie.

Masz racje bo rzeczywiście tak jest.Cieszy się z nich teraz Krzyżak...najpewniej.A ja czekam na nowe C-2...spokojnie.

Swoją drogą ciekaw jestem co powiedzą ci co twierdzą,że Focusom jest tak blisko do nich,jak już sobie je kupią-jak oddalą się wtedy te wspomniane przez nich....Focusy

ale żeś się czepił tego jak dziecko,,

napisałem że bliżej do nich nowym focusom niż do excite a nie że grają tak blisko że prawie identycznie, chłopie czytaj zrozumiale

c2 słuchałem w saloonie i grają zacnie ale też bardzo podobały mi się 25 bardzo polubiłem je wtedy ;)

Focal + Naim

Bardzo ważny jest dobór wzmaka,ba całej elektroniki ale wzmaka ze względu na wydajność prądową,chyba najważniejszy.

ale żeś się czepił tego jak dziecko,,

napisałem że bliżej do nich nowym focusom niż do excite a nie że grają tak blisko że prawie identycznie, chłopie czytaj zrozumiale

c2 słuchałem w saloonie i grają zacnie ale też bardzo podobały mi się 25 bardzo polubiłem je wtedy ;)

Niczego sie nie czepiłem to tylko dygresja,nic osobistego i w zasadzie to nie tylko ty tak napisałeś.Więcej dystansu...tylko.

Co do odsłuchów w salonach to słuchałem prawie wszystkiego z naciskiem na prawie.I nic z tego nie wynika....kompletnie nic.

Zawsze po kupnie i powrocie do swoich warunków,grało inaczej........zdecydowanie.

Bardzo ważny jest dobór wzmaka,ba całej elektroniki ale wzmaka ze względu na wydajność prądową,chyba najważniejszy.

Niczego sie nie czepiłem to tylko dygresja,nic osobistego i w zasadzie to nie tylko ty tak napisałeś.Więcej dystansu...tylko.

Co do odsłuchów w salonach to słuchałem prawie wszystkiego z naciskiem na prawie.I nic z tego nie wynika....kompletnie nic.

Zawsze po kupnie i powrocie do swoich warunków,grało inaczej........zdecydowanie.

tak masz rację że domowa akustyka weryfikuje wrażenia salonowe, ja podchodzę raczej porównawczo do salonowych odsłuchów na zasadzie czy warto w przyszłości dalej interesować się daną konstrukcją , focusy słuchałem w warunkach domowych z docelowym wzmakiem i na tej podstawie je kupiłem ,

Focal + Naim

W US można je wyjąć za $10k 'nówki-

nieśmiganki' ;), a prywatnie to za $7k nawet!!! - i to są, moim zdaniem, prawidłowo skalkulowane ceny!!!

Siła nabywcza w USA jest też zupełnie inna niż w Polsce.

Takie produkty jak C2 dostępne są w Polsce tylko nielicznym.

Kiedyś pisał na forum user o nicku qb_1 i on (ja też)uważał również,że C-2 sa zdecydowanie bardziej spektakularne od C-4 i tak naprawde to na zakup C-2 zdecydowała jego opinia i odsłuch u mnie w domu,który potwierdził tą opinie.

C4 mają bardzo podbity bas, wprawne ucho bez problemu to usłyszy i pewnie dlatego wybraliście tak a nie inaczej.

Dostępne obecnie C2 i C4, poza tym co najbardziej widać czyli lakierem, mają zmienione elementy zwrotnic. Wywalili kondensatory bipolarne na rzecz MKP, lepiej późno niż wcale;)

Co to znaczy-obecne?Obecnie produkowane,najnowsze?Od jakiegoś już czasu występują kolumny Dynaudio w lakierach fortepianowych(czarnych i białych)to wpływ projektantów wnętrz i trendu.Duńczycy zawsze mieli dobrych projektantów jak choćby Ole Palsby czy Ole Kortzau i wielu innych znaczących w światowym designie.

Co do C4,to rzeczywiście rózniły się podbitym basem ale nie tylko.

Niestety nie miałem przyjemności posłuchać, skąd masz info o nowej wersji?

Przecież dynaudio nie ma lepszych głośników, jedyne co mogli poprawić to właśnie te kondensatory wyżej wspomniane i kable.

Kolumny to nie tylko głośniki a onich też nie wiemy czy nie stworzyli nowych,próby widzisz w swoich Excite 16.To tajemnica firmy jest.

Wystarczy pomyśleć chwile i policzyć kiedy i po jakim czasie nastąpiły Contoury S3.4 i S5.4 jako następcy poprzednich modeli.Analogia czasem wystarczy.

Panowie,

oby ten Nowy 2012 Rok brzmiał lepiej, niż poprzedni, a piękna muzyka grała nie tylko w Waszych systemach !!! :)

Najlepszego !!!

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

W sumie ciekawe są zawsze rozważania sprzedawców: jak tylko drożeje Euro to szybciutko ceny w górę siup, nawiasem mówiąc w drugą stronę to nie działa...Coś w stylu bredni koncernów paliwowych prawda...Sorki za off-top....

Ten przewrotna prawidłowość ma swoją logikę.

Kiedy kurs PLN/EUR czy PLN/USD leci na łeb na szyję?

W czasach tzw. kryzysów jak w 2001, 2008 czy teraz. No i dystrybutor podnosi cenę odsprzedaży żeby nie tracić / czy też nie zarabiać mniej.

A kiedy złotówka umacnia się? Gdy koniunktura poprawia się, do kraju napływa kapitał, ludzie więcej zarabiają, pojawiają się łatwe pieniądze z hossy giełdowej czy hossy na rynku nieruchomości… Więc po co w takiej sytuacji wracać do poprzednich cen?

Tym optymistycznym akcentem kończymy stary rok... Najlepszego!

Witam Kolegów. Też zainteresowałem się kolumnami Dynaudio Focus, ale podstawkowymi.

Podobno był ciekawy test i porównanie we wrześniowym Audio-Video.Ale akurat tego wydania nie mam...

Ma ktoś może ten test porównawczy, gdzie testowano trzy pary kolumn? Bodaj jeszcze Monitor Audio GX100 i jakieś Audio Phisiki...

Może ktoś życzliwy wrzuciłby tu skan tych trzech?

Pozdrawiam

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Wszystkim miłośnikom Dynaudio życzę w Starym Roku Dużo Dobrego i Wszystkiego Najlepszego, a w nadchodzącym 2012 jeszcze

więcej Dobrego i Najlepszego. Życzę Wam również Moi Drodzy, jak najlepszych zakupów tej cudownej marki i oczywiście jak

najlepszego dzwięku w Waszych domach.

Jeszcze raz, Wszystkiego Dobrego!!!

Parker's Mood

Eee tam,na sucho sie nie liczy.

Mnie się podoba tłumaczenie JarlBjorna....taka cyniczna polityka sprzedawcy...dupka.A potem?Widac ile zostało po takiej taktyce...trupów-firm.

A kiedy złotówka umacnia się? Gdy koniunktura poprawia się, do kraju napływa kapitał, ludzie więcej zarabiają, pojawiają się łatwe pieniądze z hossy giełdowej czy hossy na rynku nieruchomości… Więc po co w takiej sytuacji wracać do poprzednich cen?

Witam Kolegów. Proszę o poradę. Jaki wzmacniacz do 10tys., będzie najlepszy do napędzenia kolumn Dynaudio Focus 220 II. Wiem, że są to kolumny, które potrzebują dużo prądu. Z góry dziękuję za pomoc.

@THX - testy z Audiovideo kupisz na ich stronie internetowej wysyłając SMSa za 2 zł

Najlepszego!

Może trudno w to uwierzyć, ale nie mam komórki :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Może trudno w to uwierzyć, ale nie mam komórki :)

To pozytywna cecha, ale jeśli na dokładkę nie przyjaźnisz się z nikim kto ma komórkę to już byłby problem:)

Dzisiaj akurat nie, bo córka na imprezę się ze swoją komórką zabrała :)

Witam Kolegów. Proszę o poradę. Jaki wzmacniacz do 10tys., będzie najlepszy do napędzenia kolumn Dynaudio Focus 220 II. Wiem, że są to kolumny, które potrzebują dużo prądu. Z góry dziękuję za pomoc.

Najlepszy? Ciężko stwierdzić bo gusta są różne, na pewno warto spróbować Gryphona Callisto 2200. Odpowiednia dawka prądu gwarantowana.

Najlepszego w nowym roku bo dzisiaj wszystko jeszcze jest najlepsze, zycze naszym klubowiczom najlepszej marki na ziemi i w kosmosie...

pozdr was

@spin- ja celuje w fidelity m6i tak na 92% a moze wiecej:)

a te same swietne kolumnu mamy..

Tu nasz fajny test Focusów 140 z lampką

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0603/system.html

Ciekawe co to za Focusy, bo wysokość podał 980mm?

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO ZYCZE WSZYSTKIM FORUMOWICZOM.

THX-mam focusy 140, bylo juz o nich duzo ,bardzo dobre kolumienki.

A i z mocą wzmacniacza też się testującemu coś popierniczyło, bo to są kolumny o mocy znamionowej 200Wat, a on proponuje do nich wzmacniacz 250Wat!

Dzięki za podzielenie się opinią.

Ja rozglądam się za focusami, może 140, może 160.

Ale będą one dosyć nietypowo wykorzystane, bo jako kolumny przednie wysokościowe w obecnym systemie kina domowego. Myślałem też o Monitor Audio GX100, ale potrzebuję też mocy, a tu Dynaudio górują...

140 nowe można kupić za 4500pln.

Edytowane przez THX Ultra 2

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.