Skocz do zawartości
IGNORED

TV jako źródło dźwięku

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym was zapytać, czy używacie czasem telewizora jako źródła dźwięku i jakie macie w związku z tym uwagi. Ja mam podpięty aplituner stereo RX797 pod tv philipsa (zwykły CRT), sygnał idzie do TV koncentrykiem z kablówki, dalej mam złącze EURO-RCA i podłączone to jest pod wejście Yamahy DTV/CBL czyli taki standard. Muszę jednak przyznać, że sygnał z TV jest nieco inny niż ze źródeł "tradycyjnych" (tuner, CD), oczywiście zależy od programu telewizyjnego, jednak wydaje mi się, że jest więcej basu, tego niskiego, subowego. Słychać to zwłaszcza w przy muzyce granej na żywo w studiu. Nie wiem, czy sygnał audio z TV jest w jakiś specjalny sposób podbijany, konturowany? W każdym razie na pewno inny niż z CD czy radia. Zaznaczam, że nie chodzi mi o dźwięk i efekty KD tylko zwykły sygnał stereo.

Ja mam na stałe wpięty sygnał TV do zestawu.

Jakość dźwięku bywa różna. Bardzo dobrze słucha sie relacji na żywo. "Jaka to melodia" też leci bardzo dobrze, program ze względu na prowadzącego i "wykonawców" to kanał zupełny ale dźwiękowo mnie pociąga.

Dźwiek jest faktycznie inny niż z CD. Nie wiem jak wyglądają parametry techniczne przekazu kablówki (pewnie rewelacji nie ma) ale przyznaję, że potrafi być bardzo miło, czasami wręcz analogowo.

Jeżeli chodzi o użycie jako źródła tunera w telewizorze to jest to dla mnie zupełna pomyłka. Nieco lepiej jeżeli użyć tunera satelitarnego a jeszcze lepiej z zewnętrznym DACem.

Iceman, 1 Kwi 2008, 09:40

>Jeżeli chodzi o użycie jako źródła tunera w telewizorze to jest to dla mnie zupełna pomyłka. Nieco

>lepiej jeżeli użyć tunera satelitarnego a jeszcze lepiej z zewnętrznym DACem.

W moim przypadku TVP1 z tunera satelitarnego (samsung) podłączone do wysokiej jakości DAC brzmi znacznie gorzej niż bezpośrednio z TV. Teoretyzowanie nie ma sensu.

u mnie pojawił sie mały problem. mam DVD samsung 1080P7 podłączone do TV Philipsa przez HDMI a do Yamahy RX-797 przez cinche. no i sie rozjechał obraz z dzwiękiem. minimalnie ale juz drazni.

zdaje sie ze bede musiał zdac sie na DAC w telewizorze przynajmniej przy oglądaniu dvd

wiec chyba niepotrzebnie zwracałem uwage na przetwornik analogowo cyfrowy w DVD (bedzie oddzielne CD do stereo)

wniosek - mogłem kupic DVD Philipsa;) który w testach miał nieco gorszy dzwiek, ale miałby wspolny pilot z tv i byłby tańszy

clo, rosim

Niektórym wydaje się, ze jak coś jest proste i tanie to nie może być dobre.

Ja nie mam pod tym względem żadnych kompleksów. Mój system odsłuchowy składa się z bardzo dobrych (i dodam drogich bo dla niektórych to jest ważniejsze) elementów. Jeśli coś gra dobrze to nawet jeśli źródłem jest telewizor to nie mam problemu tego przyznać.

no właśnie..

mam zarówno TV podpięte do zestawu jak i bezpośrednie połączenie cyfrowe z tunera Samsunga (Polsat Cyfrowy) w efekcie dźwięk cyfrowy z satelity jest często znacznie gorszy niż stereo z TV, co więcej czasem zdarza się że w TV idzie stereo a w cyfrowym sat nie.

jak kupowałem tuner cyfrowy miałem nadzieję na dobry dźwięk 5.1 z satelity a jest tragiczne stereo skompresowane a 5.1 nie było nigdy mimo ze czasem na naziemnych stacjach informacja DD jest pokazywana.

Witam.

Przymierzałem się kiedyś (może zrobię kiedyś ???) do zrobienia wyjścia cyfrowego z TV (Panasonic TX-25CK1P). Ma dekoder NICAM na kości MSP3415D która ma wyjścia i2s (bit clock, data, L/R) - trzeba dołożyć generator (6,144MHz) i koder i2s/SPDIF (np. CS8406) i nadajnik na coax lub opto. Umożliwi podłączenie zewnętrznego daca lub wejście na komputer i odbiór w jakości nadawanej z TV NICAM. Może w innych TV i satelitach da się coś takiego zrobić - nie wiem, nie interesowałem się tym.

Tylko uwaga - NICAM (i chyba satelity też) nadawany jest z rozdzielczością 14bit i próbkowaniem 32kHz.

Pozdrowienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.