Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sygnałowe Velum

electro

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszy przynajmniej taka samokrytyka i swiadomość własnych ograniczeń przynajmniej niektórych audiofili - odzwierciedlona cytatem "Przyszedłem głupi i nieświadomy..." choć do pełni oceny świadomości nabywcy Veluma brakuje jeszcze zakończenie stwierdzeniem "... i głupi pozostałem..." :)))

>maciej6784

Wpis - przyszedłem głupi i nieświadomy i kupiłem, wcale nie jest taki głupi i świadczy właśnie o świadomym wyborze kabelka pod twój gust. Sam kupiłem głośnikowy w podobny sposób, tyle tylko, że wiedziałem, iż gdzieś wśród zmienianych przez kumpla kabli jest vellum. W ślepym teście najbardziej mi podpasował. Poza tym, jak napisał powyżej Zegarmistrz, przy cenie conajmniej o połowie niższej, niż cena detaliczna można już śmiało rozważać jego zakup.

Poza tym chętnie bym teraz posłuchał łączówki NF-S jak zagra w moim systemiku i jeśli ktoś mógłby go powiedzmy wyporzyczyć byłbym wdzięczny. Ciekawy jestem jak zagra chociażby w porównaniu do solidnej łączówki SoundArtu.

Zapewne nie wiesz co to dyskusja i hobby, szkoda pewnie mojego komentarza, a jednak raz napiszę ostatni. Sam zajmuję się zawodowo wspólnotami on-line w intranetach korporacyjnych. To niezwykle zabawne, ale agresywni i niewychowani na forach ludzie w takich wspólnotach praktyków czy to hobby czy profesjonalnych są zwykle mali, łysi, zakompleksieni i mało zarabiają. Chętnie mszczą się na innych za swój brak kompetencji, za którym ledwie nadąża ich arogancja.

Nie mogę się doczekać twojego ujadania... dawaj.

Oskar

tak i nie masz powodzenia u kobiet, które zepewne umierają ze śmiechu na twój widok. ale fajnie. no to nie dziw, że tutaj musisz się wyładować. kolego Q.

Co do kabli Nykiela to nie mam puszek na głośnikowych. Puszki do korekcji widziałem tylko w interkonektach tego producenta, nawiasame mówiąc zdaje się działają, ale na czym to polega nie umiem stwierdzić do dziś.

Maciejku - nie błażnij się chłopcze porównywanie firmy Nykiel Audio do jakiegos drobnego oszusta Veluma.

Na tym forum tacy "audiofile" jak ty robia cnotę z własnego dyletanctwa i buractwa. Bo na stwierdzenie że dali sobie sprzedać g... stwierdzaja "a bo mnie na to stać".

Rzeczywiście jesli chcesz byc dumny z tego, że stać cię na bycie głupcem, to twoja wola. Możesz to nawet ogłosić w Internecie :)))

PS. A tak przy okazji z twojego wpisu widać że w d... byłeś i g... wiesz o ludziach.

Co do korektora fazy w Nykielach to naprawdę wiecie była magia. Kolega co też je ma i zdaje się jako jeden z niewielu pojął o co w tym chodzi, używanie tych pokręteł u jednych powoduje fundamentalną zmiane w percepcji dzwięku a ja do dziś nic nie słyszę co by miało wpływ na ogólny odbiór.

Oooo Pitdog już przybiegł - wystarczy że w miskę brzęknie łyżka :)))

Kolejny słabo silny człowiek i wyrocznia forum bez jednego merytorycznego wpisu.

Pitdog - kiedyś mnie rozczarujesz, kiedy się nie wpiszesz po mnie ;)

na kabelkach Nykiela gralem dluzszy czas - IC zmienilem dopiero na Lexusa AN, a glosnikowe juz tez znalazlem lepsze (w rozsadnej cenie) - kable kolegi forumowego Bartka1. Ale to nie zmienia fakty, ze kabelki Nykiela dalej bardzo chwale.

Interkonekt Nykiela nieźle zagrał u mnie w bardzo zrównoważonym systemie Antique Lab Copland CD289 i kolumnach AN J/D, ale jednak słychać było jego ograniczenia; na tanim rotelu CD251 wypadł fatalnie, pewnie wina Rotela. Głośnikowy natomiast Nykiel jest po prostu fenomenem.

czyli glosnikowe, o ktorych piszesz, powiedzmy 2x3m nie powinny kosztowac wiecej niz.. 600zl? cos takiego? skoro z interkonektem jest ok.1000.

ladnie wygladaja? :) ktos ma fotke tych kabli?

Kiedyś znajomy przyniósł do mnie jakieś Niekiele. Nie pamiętam co to było i nie pytałem o cenę bo mnie to nie interesowało. Głośnikowy był chyba czarny z "lekkimi" wtykami banana i na moim systemie wypadł bardzo dobrze i neutralnie. Interkonekt był też dobry, ale raczej nie tak udany jak głośnikowy...

nie wyglądają może bardzo badziewnie, ale też nie nadzwyczajnie, inna rzecz że często je zmieniam, wyjmuję i w ogóle traktuję trochę surowo, ale są bardzo wytrzymałe i trwałe jak dotąd.

pal55

Czy o tych kablach pisałeś ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisz parę słów jak się spisują,bardzo mnie zainteresował ten wyrób.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Frank - tak, o tych. Na razie mamy w Wawie dwie wersje tego kabla w odsluchach (dzieki uprzejmosci Bartka1) - opinie sa do tej pory dosc zgodne - swietny kabel (nawet forumowy superkrytykant Arek67 napisal o nich, ze sa bardzo dobre :) i porownal je do AQ Bedrock i do swoich MITow ). Ich zalety - bardzo rowne w calym pasmie, gladkie, detaliczne, tworza swietna, dobrze poukladana przestrzen. Jak je wpialem po Nykielach nie zauwazylem wielkiej roznicy, roznice uslyszalem za to natychmiast po ponownym wpieciu Nykiela - nagle gdzies zniknela spora czesc dzwieku. Ten kabelek na aukcji to nowsza wersja - wg mnie lepsza od poprzedniej. Jesli musialbym wskazac jakas wade tych kabli - sa bardzo sztywne - nie ma mowy o skomplikowanych wygibasach ;) - niczego innego nie znalazlem. Naprawde warto je od Bartka pozyczyc i sprawdzic we wlasnym systemie - jak zawsze nie polecam zakupu w ciemno!!

Jak ktos mysli o sieciowkach to tez moze sprobowac tych robionych przez Bartka, zapowiadaja sie bardzo dobrze, sam mialem juz poprobowac ale sprawa jakos sie rozmyla, potem kupilem okazjonalnie inne, tzw. markowe.

Uzywam kabli Bartka od kilku miesiecy - sa znakomite i szczerze polecam ich posluchac. Mam zarowno glosnikowe (wersja1, wersje 2 tez sluchalem) oraz sieciowke. Jedyna wada tych kabli jest ta o ktorej pisze Pal, sa grube i bardzo sztywne wiec trudno je wyginac, o ile jesli chodzi o glosnikowe to nie widze w tym specjalnego problemu o tyle podlaczenie sieciowki wymaga sporej akrobacji, ale warto :-)

pzdr.

Ja uzywam kabli Bartka od bardzo dawna (glosnikowe), tzn. jak jeszcze byly dostepne bez pieknej koszulki. Szczerze polecam, przetestowalem wiele kabli i trudno mi wskazac lepszy kabel nawet w znacznie wyzszej cenie. Dodatkowo nie ma zadnego problemu ze zwrotem po odsluchu, jezeli cos by nie pasowalo. Do tej pory polecilem kilku osobom i tylko jedna z osob ktore sprobowaly tych kabli nie zostawila ich dla siebie. Dodam, ze slynne weze ogrodowe (Velum?) sa gorsze od kabli bartka.

Dzięki za tak liczne opinie.Niechybnie trzeba będzie do Bartka przedzwonić.

Sztywność kabla mi nie grozna!Używam Audiotrutha Foresta,którego sztywność jest niebywała.

Sztywny Pal Azji, tak powinien się nazywać.

:))

No dobrze, niech już będzie:)

Ja także używam kabli Bartka. Brzmią tak, jak lubie. Są gładkie, a jednocześnie detaliczne, zrównoważone. Posiadają też tak uwielbiane przeze mnie "czarne tło" - moim zdaniem to synonim naprawde wysokiego poziomu.

Używam także interkonektu Bartka. Moim zdaniem to klasa kabli głośnikowych, o tej samej filozofii brzmienia.

Tworzenie kabli było poparte ogromną iloscia odsłuchów, porównań. Jest w nich naprawde duży nakład wiedzy i pracy.

abudzik

Nie, to nie są te kable.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.