Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 - na co zmienić?

ibanezq

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

XYZPawel

>to dlaczego wymigujesz się od kolejnej nauki? ;)

Kolejnej ? Ja już tam byłem.. dziękuję, świat naprawdę jest fajniejszy kiedy wiesz, że 2+2=4. Bo wierząc w kable, wierzysz, że 5.

Paweł

• 3 miesiące później...

Pytanie:

Obecny zestaw Pioneer PD-D6 i PD-A6 plus Tannoy M4 na 14 m2. Planuję cos zmienić w kolumnach, budżet - raczej brak na tą chwilę. Mam w drugim pokoju Tannoy M2 w KD. Pytanie sprowadza sie do tego co zrobić lepiej:

- upgrade M4

- upgrade M2

- pogonić M4 i kupić za to Sieste monitor.

- może są jakieś inne propozycje.

Jak wspominałem budżet na razie zero, nie można drażnić żony. Byłbym wdzięczny za wypowiedź McGyvera jako jako osoby, która taki tuning robiła. Czy warto Tannoye grzebać czy dać sobie spokój. Mam jakiś dziwny sentyment do Tannoy ale może jestem w błędzie.

Pozdro

Krzysztof

W 14 metrach z tego co wymieniłeś najlepiej zagrają zmodyfikowane M2.

Siesta Monitor też by sie sprawdziła, ale ma kiepskie tweetery, i pod tym względem bardzo odstaje od Tannoya.

Mc Gyver a podpinajac sie pod temat lekki offtop - jak jest z kolumienkami z Pianocrafta - czy one maja te same tweetery co w tannoyach Mercury? Co tam sa za niskosredniotonowce ( lepsze gorsze od Tannoyow z serii M) ?

I jeszcze jedno - kolega tu pisal ze dla niego Ushery graja bleeeeeee, czy np Dynki 42 to kolumny z duzo wyzszej polki niz Mercury badz nawet usherki czu po propstu inne i tylko troche lepsze? ( chodzi mi o wieksza skale brzmienia, bo np Ushery do lojenia sie srednio nadaja, czy aby Dynki zagraja "grubiej, potezniej"?

kopaczmopa, 22 Lip 2008, 12:36

>Mc Gyver a podpinajac sie pod temat lekki offtop - jak jest z kolumienkami z Pianocrafta - czy one

>maja te same tweetery co w tannoyach Mercury?

Tak, tylko z innym frontpanelem.

>Co tam sa za niskosredniotonowce ( lepsze gorsze od

>Tannoyow z serii M) ?

Inne, ale od tego samego producenta. Ten sam kosz co w Tannoy M1, inna membrana. Mają lepsze średnie tony niż z głośnika od M1, ale chyba nieco gorszą kontrolę basu. IMHO woofer od M2 jest nieco lepszy.

>I jeszcze jedno - kolega tu pisal ze dla niego Ushery graja bleeeeeee, czy np Dynki 42 to kolumny z

>duzo wyzszej polki niz Mercury badz nawet usherki czu po propstu inne i tylko troche lepsze?

Dynki są dużo lepsze od Tannoyów, to rzecz bezdyskusyjna. Problem w tym że Dynki są zdecydowanie bardziej wymagające od wzmacniacza. Z niskim NADem czy Cambridgem zagrają okropnie.

>chodzi mi o wieksza skale brzmienia, bo np Ushery do lojenia sie srednio nadaja, czy aby Dynki

>zagraja "grubiej, potezniej"?

Audience 42 raczej nie, zresztą one są trudniejsze do napędzenia od większych 52. Ale już 52 warto brać pod uwagę. Znakomite wysokie tony, nieosiągalne dla nawet dwu-trzykrotnie droższej konkurencji.

McGyver czy jeszcze robisz modyfikacje M2 na zlecenie? Napisz proszę czy tak czy nie i ewentualnie jakie masz moce przerobowe. Wspominałeś kiedyś na jakimś wątku, że nie zajmuje to duzo czasu, można w jeden dzień, pewnie pod warunkiem wcześniejszego przygotowania. Byłbym generalnie zainteresowany profesjonalną modyfikacją. Jesli tak to pewnie szczegóły na priva.

hmm - tak sie zastanawiam nad czyms do 10m2 - co mialoby subtelnosc i stereofonie monitorow i kopa podlogowek.

Nnie wiem za bardzo czy w takim razie Dynki 42 czy 52 jednak...mysle ze moj Rotel RA-980BX da sobie z nimi rade ( aczkolwiek zastanawialem sie nad Harmanem 680 to mam wrazenie ze kraza o nim niespojne opinie - jedni ze ostry, drudzy ze z kopem ...)

jesli juz podlogowki to nie wiem jak sobie poradza AP Yara na przyklad w tak malym pomieszczeniu.

Ostatnio fajne recenzje maja B&W 686 i JBl830 - ale nie slyszalem i nie wiem jak to sie przeklada na ich jakosc w rzeczywistosci.

Tak a'propos czy Dynki 40 badz 42 czy tez analogicznie 50/52 naprawde sie roznia ( teoretycznie sa inne tweetery) czy to odswiezenie serii marketingowe?

kopaczmopa, 22 Lip 2008, 16:18

>hmm - tak sie zastanawiam nad czyms do 10m2 - co mialoby subtelnosc i stereofonie monitorow i kopa

>podlogowek.

>Nnie wiem za bardzo czy w takim razie Dynki 42 czy 52 jednak...mysle ze moj Rotel RA-980BX da sobie

>z nimi rade

Z 52 da sobie radę. Z 42-nie wiem.

>( aczkolwiek zastanawialem sie nad Harmanem 680 to mam wrazenie ze kraza o nim niespojne

>opinie - jedni ze ostry, drudzy ze z kopem ...)

Ostry nie jest. Jeżeli już, to przejrzysty, może ciut jasny, ale ciut. Kopa ma z pewnością.

Jak komuś grał ostro, to znaczy że miał do dupy kolumny.

>jesli juz podlogowki to nie wiem jak sobie poradza AP Yara na przyklad w tak malym pomieszczeniu.

Podłogówki do 10 metrów? Oszalał? Nic większego niż totem staff nie polecam.

>Ostatnio fajne recenzje maja B&W 686 i JBl830 - ale nie slyszalem i nie wiem jak to sie przeklada na

>ich jakosc w rzeczywistosci.

To posłuchaj.

>Tak a'propos czy Dynki 40 badz 42 czy tez analogicznie 50/52 naprawde sie roznia ( teoretycznie sa

>inne tweetery) czy to odswiezenie serii marketingowe?

40 i 50 miały tweetery D260 Audience (czyli Esotec z komorą od D28)

42 i 52 miały standardowy tweeter D28/2.

Ja bym bardziej był za przejrzeniem kit'ów akustyka lub DIY, tyle świetnych projektów jest na necie, chociażby z zaphaudio. Jeśli Wam się nie chce ich wykonywać na pewno znajdziecie kogoś do ich wykonania. Zaoszczędzacie przynajmniej połowę pieniędzy mając do tego dwu krotnie lepszy zestaw od "markowego". Mając RD1 z taki przetwornikami jak Scan-Speak czy też HX2/HX3 z akustyka można już poczuć trochę high endu :), a nie tylko audiofilizmu zmian marki.

ja bym nie powiedział od razu, że są h*&*^&%^. Bo nie są. Albo przypadają do gustu albo nie. U mnie grały 7 lat i w cenie do 2tys. jeśli chodzi o nowe kolumny podstawkowe tylko Quady jest pokonały ( ale te kosztowały trochę powyżej 2tys. ). A o sławnych usher'ach 520 zdanie podtrzymywał będę, grały źle i kropka, m2 zjadały je na starcie;)

kopaczmopa, 22 Lip 2008, 16:18

>mysle ze moj Rotel RA-980BX da sobie z nimi rade ( aczkolwiek zastanawialem sie nad Harmanem 680 to >mam wrazenie ze kraza o nim niespojne

>opinie - jedni ze ostry, drudzy ze z kopem ...

miałem Rotela 985BX (to chyba to samo co 980BX tylko z pilotem) i HK 680... wg mnie to podobna klasa brzmienia, trudno powiedzieć który gra lepiej a który gorzej, w każdym bądź razie grają troche różnie

obydwa mają raczej rozjaśnione brzmienie, HK gra może nieco masywniejszym dźwiękiem, więcej basu... Rotel z kolei bardziej wypycha średnicę i ma "twardsze" może odrobinę precyzyjniejsze brzmienie zwłaszcza w zakresie średnicy i wysokich, bas szybki i zwarty, idealnie kontrolowany - z tym wzmacniaczem nie ma szans na dodatkowe przeciąganie basu chociaż miałem wrażenie że odbywa się to troche kosztem gorszego jego ozciągnięcia

co do wydajności mocowej to mają podobną, na pewno HK nie jest mocniejszy, zresztą pobór mocy Rotela to 400W a HK 300W

hmm z tego co wiem RA-980BX jest nieco lepszy od 985ki ( pisala osoba ktora obu sluchala). ja mam porownanie do RA-971 i 980tka gra cieplej , masywniej, po prostu przyjemniej , reszta sie zgadza - znakomicie trzyma kolumny za morde.

A widzisz ...ja gadalem z gosciem ktory stwierdzil ze Harman gra lekko na basie tzn nie ma odpowiedniego 'lupniecia'...zas w Rotelu na pewno nie mam prawa na to narzekac.

Ja jestem na pewno zadowolony. Harmana jestem po prostu ciekaw bo moglem go wyhaczyc za ok 800zl ale wybralem Rotela. Pewno trzeba je odpowiednio dobrac do odpowiednich kolumn.

• 2 tygodnie później...

Kup audiomega sprzęt jakiego jeszcze nie miałeś mówię ci opłaca się poniewąz firma zarabia na kinie domowym, astereo to działlnośc tlyko dla pormocji , olimpus 500 - solidne skrzynie - nie uwierzysz jak mogłeś słcuhsać muzyki na jakichś popierdułakch

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.