Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie Sosnowiec 13 IV

vinicjusz

Rekomendowane odpowiedzi

vinicjusz, 24 Maj 2008, 09:21

>=>>octavarium, Przybędziesz z Meridianem?? >>>

Tak,mogę zabrać "czarną skrzynkę".Dzisiaj w końcu nabyłem pilota zastępczego do mojego 506.24,tak że półkilowy MRS idzie do szuflady,uff...

l'enfant sauvage

I po spotkaniu.

Podziękowania dla gospodarza za organizację spotkania w miłej atmosferze i uczestnikom za przywiezienie ze sobą mnóstwa dobrego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1989-100002410 1211719845_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem, słuchałem, wróciłem ;-))

Podziękowania dla Vinicjusza za użyczenie fajnego pomieszczenia odsłuchowego.

Dziś znacznie lepiej było słychać różnice brzmieniowe pomiędzy róznymi odtwarzaczami CD niż na niedawnym odsłuchu u Piopio, zapewne jest to związane z akustyką pomieszczenia.

Cedeków było osiem różnych.

Najlepiej wypadł Meridian G06 (co nie dziwi, zważywszy na jego cenę), a najgorzej...hm, zmilczę.

IC Belkina grało lepiej niż IC Gothama, molibdenowy interkonekt Kon-Tech zgrał się z MHZSem lepiej niż Belkin...

sorry za chaotyczność wypowiedzi, niewyspany jestem.

W każdym razie miło było się spotkać z ludźmi mającymi podobne zainteresowania. Już się nie mogę doczekać następnego odsłuchu.

Wielkie dzięki dla gospodarza spodkania i za miłe spędzenie niedzielnego poranka.Ilość cdeków była spora ,mnie najbardziej podobał się Meridian G6-szybkość ,przestrzeń,barwa itd.

Onkyo modyfikowane przez kolegę McGyvera też wywarło miłe wrażenie,lampki robią swoje.

Przetwornik Andrzeja Stelmacha też wypadł przyzwoicie ,napewno przeróbki ,które Andrzej wprowadza jeszcze poprawią jóż jego i tak miłe brzmienie.

Rozczarował mnie natomiast Linn Genki ,mnie osobiście nie przypadł do gustu,słaby bas ,średnia stereofonia,zbyt sucha barwa.

Najgorzej wypadł MHZS ,którego barwa była sucha ,wybrzmienia nie pełne ,podobno lepiej brzmi na xlrach ale nie było okazji tego sprawdzić.

Zniecierpliwością czekam na następne spodkanie.

A mnie się Linn podobał. Mógłbym żyć z tym dźwiękiem, choć charakter miał wyraźnie inny od pozostałych dobrze ocenianych cedeków. Drażniło mnie w nim coś innego - jest lekki jak (nie przymierzając) DVD za 300zł. Istnieje obawa że wciskając przyciski przesunie się go całego do tyłu.

DAC Andrzeja Stelmacha zagrał lepiej po podaniu sygnału na wzmacniacz z pominięciem filtracji analogowej na opampach.

Fajnie że wpadliście. Trzeba przyznać że to spotkanie było nieco bardziej owocne niż poprzednie.

Pozytywnie mnie zaskoczył "grzebnięty" Onkyo, miło przejrzyście i z lekkim kopem. Stelmach tez zagrał fajnie z odłączonym filtrem. "Grzebnięty" Arcam dziś również zagrał znacznie lepiej niż ostatnio.

Reasumując konstruktorzy idą do przodu ;]

Linn Genki zaskoczył mnie pozytywnie, kiedyś go słuchałem z Baltlabem i nie grał dobrze. Brakowało mu otwartości szybkości i dynamiki ale miał w sobie coś co pozwalało przyjemnie słuchać muzyki.

Myślę że można by sie spotkać i posłuchać całych naszych systemów. Powiedzmy 3 osoby przywożą cały system i słuchamy jakby trzech urządzeń.

U mnie klasyfikacja wyglądałaby następująco:

1. bezapelacyjnie Meridian G06;

2. Onkyo modyfikowane - moim zdaniem hit;

3. Arcam ALPHA modyfikowany - potrzebuje trochę czasu żeby się rozgrzać (za drugim podejściem brzmiał lepiej);

4. Meridian - starsza wersja (nie znam oznaczenia);

5. Sony by Stelmach - lepiej zabrzmiał z pominięciem jakiegoś filtru (pojawiło się więcej powietrza), jeszcze troszkę popracować i będzie niespodzianka;

6. LINN choć brzmienie przyjemne na materiale jakiego słuchaliśmy to jak dla mnie dodawał coś od siebie;

7. MHZS - wycofana i jakby odfiltrowana ze szczegółów średnica, zbyt ostra góra - kable troszkę pomogły ale to jeszcze nie było to;

8. Onkyo niemodyfikowane - ten sam model co nr 2.

w mojej ocenie ranking wygląda trochę inaczej (dodałem symbole):

1. Meridian G06

2. Onkyo Integra DX-7711 + DAC + lampy

3. Meridian 506.24

4. Linn Genki

5. Stelmach bez filtracji

6. Stelmach z filtracją/Arcam Alpha 7SE ex aequo

7. MHZS CD88

8. Onkyo Integra DX-7711 "golec"

Meridiana 506.24 jeszcze do niedawna miałem, więc ten model mam dobrze osłuchany. Przy pierwszym podłączeniu zagrał mocno mulasto, ale one tak mają. Wymagają dość długiej rozgrzewki. Przy drugim podejściu zagrał lepiej.

Przyłączę się do podziękowań dla vinicjusza za zorganizowanie kolejnego już spotkania.

Prawie dwugodzinny odsłuch....samych odtwarzaczy upłynął pod znakiem miłych pogawędek,tematów było sporo,od audio przez moto do europejskich podróży-humoru także nie brakowało,mnie osobiście najbardziej rozbawiła historia śruby pod wykładziną...mocującą lampę u sąsiada z dołu:)))

No ale pojawił się wzmacniacz z kolumnami więc przeszliśmy do meritum:porównanie cdeków.

Cóż,myślę,że generalnie brzmienie nie było zbyt dobre,odtwarzacze które odsłuchiwaliśmy walczyły raczej z niezbyt udaną wypadkową:wzmacniacz->kolumny->pomieszczenie zamiast prezentować swoje możliwości.

Bez podziału na lepiej/gorzej pokuszę się jednak o kilka spostrzeżeń.Po raz pierwszy miałem okazję posłuchać Meridiana z serii "G",tego jak zagra byłem niezmiernie ciekaw.No i tu nastąpiło zaskoczenie,jest to zdecydowane odejście od linii brzmienia starszych modeli 50X.XX.Dźwięk był lekki,przestrzenny,klarowny,detale grały tu ważną rolę.Meridian znakomicie obronił się przed dosyć niefortunnie zgraną z pomieszczeniem resztą toru.Mały minusik za delikatną "cyfrową mgiełkę" ale nie można też powiedzieć aby G06 nie był w ogóle muzykalny.

Modyfikacje Arcama poszły w dobrym kierunku,podczas ostatniego spotkania wszyscy kręcili nosami na momentami zbyt ostry dźwięk,teraz to było zupełnie inne urządzenie.

Linn zagrał płaską sceną,wycofaną zdecydowanie poza linię głośników,rozróżnienie dynamiki uderzeń perkusji i wokalizy P.Gabriela też sprawiało mu trudności-wszystko brzmiało jednorodnie.Mimo tego dobre wrażenie wywarła na mnie równowaga tonalna Linna,nie było tam przejaskrawień czy nienaturalnie zabarwionych dźwięków-tu było na prawdę przyzwoicie.

Starszy,24-bitowy Meridian zaprezentował brzmienie pogrubione,lekko spowolnione,żeby nie powiedzieć mulące,zabrakło rozdzielczości,otwartości i kontroli basu.Po takim odsłuchu nie kupiłbym tego cdeka za "przysłowiową złotówkę".Dobrze,że znam też inne oblicze "506"-tki,w tym zestawieniu-tragedia!

Żałuję,że nie mogłem zostać dłużej i posłuchać czarnego konia odsłuchów-zlampizowanego Onkyo,z wpisów i rozmów wynika,że to na prawdę zagrało świetnie.Może będzie jeszcze okazja...

pozdrawiam.oct.

l'enfant sauvage

McGyver, 26 Maj 2008, 00:14

>Octavarium, przecież wiesz gdzie mieszkam. Zawsze możesz wziąć Meridiana pod pachę i wpaść do mnie

>na kawę.>>>

Mnie brzmienie cdków Onkyo "leży",znam dosyć dobrze 7511,którego często słuchałem u znajomego.Za zaproszenie na kawę dziękuję-wpadnę na pewno.W przyszłym tyg. będę miał w domu Arcama CD82-ponoć bardzo dynamiczny "rozrabiaka",mogę też go zabrać.

l'enfant sauvage

Słuchałem tego CD82 kiedyś. Faktycznie niezły. Ma dac Wolfsona WM8740, co oznacza że znakomicie współpracuje z lampowym stopniem analogowym.

A z Onkyo DX7511 da się zrobic dokładnie to samo co ja zrobiłem z moim.

No fajne towarzystwo, spotkanie, pomieszczenie odsłuchowe, sprzęt... Może kiedyś będzie okazja się wprosić?

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron, 26 Maj 2008, 07:50

>No fajne towarzystwo, spotkanie, pomieszczenie odsłuchowe, sprzęt... Może kiedyś będzie okazja się

>wprosić?

>

>Pozdrawiam

Ta, już to widzę. Od czterech lat zapraszam Cię na kawę, żebyś chociaż raz skorzystał. Prędzej zobaczymy w Sosnowcu Fidela Castro niż Ciebie i Twojego Denona 2700 ;-P

Trzech na raz to jeszcze dam radę gościć, ale goszczenie większej grupy to już wymaga wcześniejszych przygotowań ze względu na ciasnotę mieszkaniową i 2,5 roczną córeczkę. Dlatego jak na razie zamykam listę na odsłuch u mnie.

McGyver, 26 Maj 2008, 12:09

>Ta, już to widzę. Od czterech lat zapraszam Cię na kawę, żebyś chociaż raz skorzystał. Prędzej

>zobaczymy w Sosnowcu Fidela Castro niż Ciebie i Twojego Denona 2700 ;-P

Jestem niewolnikiem swojej pracy, czasem nawet w Niedzielę nie chce się mi ruszać, ale pierwsze dwa tygodnie czerwca urlop, jak coś w sosnowcu się będzie działo to jestem wolny i bardzo chętnie przyjadę.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Panowie również chcę podziękować: gospodarzowi, i wszystkim których miałem okazję poznać, i posłuchać dyskusji w miłej atmosferze. Propozycja Vinicjusza z całymi systemami jest bardzo ciekawa.

Jestem jeszcze zbyt mało osłuchany i pozwólcie,że moja lista zawierać będzie tylko 2 pozycje wg mojej oceny tj:

1. Meridian G06

2. Onkyo po modyfikacji McGyvera

Swojego CD nie oceniam by nie być posądzonym o stronniczość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.